jälkeläiset
         

Virallinen nimi: Seven Swans, eli Seena
Rotu ja sukupuoli: suomalainen pv, tamma
Väritys ja säkäkorkeus: ruunikko, 167 cm
Syntymäaika: 1.4.2010, oma ikaant.
Rekisterinumero ja muut tiedot: VH11-031-0224
Omistaja ja kotitalli: Narie, Whitehall
Maahantuoja: Narie, Whitehall
Saavutukset: 16 KRJ & 40 villia sijoitusta
Palkinnot: ei toistaiseksi
Koulutus: koulupainoitteinen, Grand Prix

         Täytti 4v 1.8.2010

Todella moni kouluratsastaja haluaisi mielellään sellaisen kouluratsun itselleen kuin Seena. Tamma on rauhallisuuden perikuva, täysin vilpittömästi ja rehellisesti sanottuna. Hevonen antaa kaikkien luottaa itseensä. Hevoskaverit tulevat mielellään tamman luo. Ihmisetkin viihtyvät tämän luona. Mutta ilman pientä kujeilijan vikaa ei mikään hevonen olisi hevonen. Tammalla on joka päivälle varattu yksi pieni kuje, vitsi tai kepponen – joko ihmisten riemuksi tai harmiksi.

Hoitaminen on useinmiten tamman kanssa yhtä kuin rentoutuisi täydellisesti. Hyvällä tuulella ollessaan – kuten tamma kolmenakymmenenä päivänä 31-päiväisestä kuukaudesta – hoitotilanne on kaikkien osalta rentouttavaa. Tavallisesti tamma vain seisoo nätisti paikoillaan, mutta jos hoitajalla kädessään on jotain mielenkiintoista tai muuten vain jokin on tammasta todella mielenkiintoinen, se haluaa ehdottomasti tutkia sitä, vaikka se sitten olisi jossain muualla kuin kolmen metrin säteellä tammasta. Hoitajalle annetaan hyvänä vinkkinä antaa tammalle heinää syötäväksi. Näin se ei paljoa muusta välitä. Kaviot tamma antaa helposti puhdistaa. Mutta ainoastaan vasenta etujalkaa se ei sitten millään suostu nostamaan, ei millään. Tämän kanssa saa hoitaja tuskailla vaikka kuinka kauan. Kaikki muut tamma kyllä antaa nostaa ja puhdistaa. Harjauksesta hevonen nauttii täysin siemauksin. Selkä kun sillä on usein oudon tuntuinen, tosin vain tamman omasta mielestä, on se tamman lempiharjauspaikka. Maha on taas vaikein harjattava. Kun sitä yrittää harjata pehmeimmälläkin harjalla, katsoo tamma ensin vihaisesti. Jos tämä ei auta, siirtyy se pahempiin keinoihin välttää mahan harjausta. Päätä harjatessa hevonen vain pitää sitä paikoillaan, jolloin sitä on enemmän kuin helppo hoitaa. Satuloidessa tamma seisoo ihan kiltisti paikoillaan, ei pullistele eikä tee mitään muuta. Suitsittaessa on sama juttu – tamma pitää päätään paikoillan. Suunsa se avaa kuolaimille hurjan kiltisti. Edelleen on suositeltavaa pitää heinää tamman suun ulottuvilla.

Kouluratsastus on Seenan valttikortti. Jos tammaa ei oltaisi kouluratsastukselle siunattu, tuskimpa siitä olisi mihinkään muuhun kuin leivän päälle. Islanninhevosilla ratsastaneille voi tulla tamman ravista mieleen töltti – kummallakin on nautillollista istua kyydissä. Seenan kaikki askellajit ovat aivan yhtä lennokkaita ja mukavia istua, vaikkakin ravissa on tammalla kauneimmat askeleet. Nuorena tammalla oli tapana pukittaa aina laukassa, mutta nykyisin laukka on ihanan sileää. Apuja tamma kuuntelee kuin rockfani lempibändinsä musiikkia. Lähes jokaista tamma tottelee herkeämättä. Joskus hamassa tulevaisuudessa ei tarvitse ihmetellä, jos hevonen tottelee apuja ennen kuin niitä on edes kunnolla annettu. Koulua ratsastaessa Seena ei välitä mistään muusta kuin onnistuneesta suorituksesta. Jos suoritus menee päin honkametsää, edes pienesti, tamma tietää sen ja mököttää pettyneenä itseensä. Täydellisen opinahjon paras oppilas, voisi tammasta sanoa. Esteet taas eivät tammalta suju kuten koulu. Onhan se koulupainotteinen, mutta kuitenkin. Suuria luokkia tammaa ei saa hyppäämään missään tapauksessa. Pienet esteet kyllä sujuvat, mutta suuret... Seena kuitenkin vain todella harvoin ylipäätään edes kiertää estettä, vaan hyppää sen. Vaikka sen hyppytaidot ovatkin jääneet kauas koulutaitojen taakse, hyppää tamma silti ne esteet, jotka ovat välttämättömästi hypättävä. Radalla tamma keskittyy enemmän kentän tai maneesin ympäristön tutkimiseen kuin itse rataan. Maastoratsastus on tammalle jakautunutta. Tutussa ympäristössä tamma viihtyy yhtä hyvin kuin selänharjauksessa, vieras, oudonnäköinen maasto taas saa hevosen kauhumaahan. On tamman mielenterveyden kannalta sopivinta vain aluksi talutella sitä vieraan maaston rajamailla ja sen jälkeen siirtyä hiljalleen tutkimaan aluetta suuremmin. Tutussa piirissä Seena voisi vaikka nukahtaa ja silti jatkaa kulkuaan ilman, että se törmää edes oksaan.

Kilpailuissa tamma viihtyy parhaiten kotikilpailuissa. Niissä sen ei tarvitse käyttää aikaansa tutkimiseen, tamma kun on pohjattoman tiedonjanoinen, vaan voi keskittyä täydellisesti kilpailusuoritukseensa. Vieraassa ympäristössä on aina ylimääräistä tutkittavaa tammalle. Ennen starttia on hyväksyttävää talutella tammaa starttipaikalla, jotta se tietäisi, minkälaisessa paikassa se ylipäätään liikkuu. Vieraat, nelikymppiset miehet ovat tammasta kauhuelokuvien mörköjä, joita sietää varoa. Muita se taas kohtelee ystävällisesti. Kun Seenalle on kilpaympäristö esitelty perin pohjin,S niin kilpailusuorituksessa kaikki menee hyvin. Seena nauttii saadessaan tehdä koulusuoritusta, kun kaikki näkevät sen fantastiset taidot.

Sukutaulu & -selvitys

    i. Perfect Symmetry     ii. Walnut Tree     iii. Bashbat
    iie. Hot Burrito
    ie. Cornershow     iei. A-Bomb
    iee. Bone Broke
    e. Aleyah     ei. Blue Orchid     eii. Broken Bricks
    eie. Shadow Child
    ee. Sweet Demise     eei. Crestfallen
    eee. Psychotic Girl

Perfect Symmetry oli nimensä mukainen, iso, lähes kiiltokuvamaisen komea musta ori, jolla oli lennokas askel ja räiskyvä luonne. "Syppe" oli käsiteltävänä haastava, mutta taitavissa käsissä täysin hallittavissa. Ratsuna se oli ehdottomasti parhaimmillaa kisatilanteissa, sillä se oli luontainen esiintyjä. Ratsastaja ei kenties aina päässyt satulassa helpolla, mutta ori oli silti palkitseva. Koulutustasoltaan Perfect Symmetry ylsi jopa Grand Prix tasolle ja voitti joitakin kansallisenkin tason kilpailuja. Jälkeläisiä ori jätti useita ja niistä monet ovat menestyneet kouluratsastuksessa myös kansainvälisesti.

Aleyah oli jo vanha saadessaan Seenan, joka jäikin sen viimeiseksi varsaksi. Tamma oli kaunis tummanruunikko, melko siro ja korkeajalkainen tapaus, jolla oli näyttävä askel. Luonteeltaan Aleyah oli varsin tasainen, etenkin vanhemmalla iällä ja siltä Seena on varmasti perinytkin luonteensa paremmat puolet. Tamma teki monivaiheisen kouluratsastusuran nuoren ratsastajan ensimmäisenä kilpahevosena ja eteni Helppo C -tasoisista seurakilpailuista aina kansallisen tason vaativiin luokkiin saakka. Tamman aiemmat varsat ovat niin ikään perineet sen hyvän luonteen ja näyttävyyden, joten monet niistä ovat menestyneet kouluratsastuksen saralla kuten emänsäkin.

Seenan isän isä Walnut Tree oli musta, melko massiivinen ja näyttävä hevonen, joka tunnettiin eteenpäinpyrkivänä ja tulisieluisena ratsuna. "Wallu" ei päästänyt ratsastajaansa helpolla, mutta oli todella osaava, kansainvälisissäkin Grand Prix -luokissa kilpaillut ori. Huonona päivänään se saattoi singota ratsastajan satulastaan ja poukkoilla kentällä kuolaimiaan pureskellen, mutta osaavan ratsastajan kanssa hyvänä päivänään se oli todella komea ja tasapainoinen ilmestys, joka suuresta koostaan huolimatta liiteli kentällä näennäisen painottomasti. Jälkeläisiä orilla on toista kymmentä, suurin osa tammoja, jotka ovat osoittaneet jalostusarvonsa ja suoriutuneet kilpaurallaan erinomaisesti.

Isän emänä Seenalla on Cornershow -niminen tamma. "Conny" oli sitä hieman vetäytyvämpää sorttia, joka ei niin piittaa ihmisen tai toisen hevosen seurasta, mutta syttyy ratsastettaessa aivan toisenlaiseen loistoon. Tamma oli kooltaan varsin pieni ja rakenteeltaan siro. Sillä oli hyvät, energiset ja ilmavat askeleet, jotka kiidättivät sen monen vaativan tason luokan palkintosijoille. Tamma oli helppo käsitellä, mutta ei koskaan osoittanut erityistä lämpöä hoitajaansa kohtaan. Emänä se oli kuitenkin erinomainen äiti kaikille viidelle varsalleen, jotka kaikki olivat oreja.

Blue Orchid on Seenan isoisä emän puolelta. Tämän komean orin mustassa karvassa tosiaan oli sininen vivahdus, joka teki siitä varsinaisen katseenvangitsijan kilpakentillä. Ori oli luonteeltaan melko tasainen: se ei pienestä hätkähtänyt, eikä yleensä ollut kovin kiinnostunut toisten hevosten tai ihmisten puuhista. Se ikään kuin eli jossakin omassa hiljaisessa maailmassaan, kunnes se kentälle päästyään puhkesi kukaan ja laittoi parastaan. Ori oli nöyrä ratsu, joka teki aina sen, mitä siltä pyydettiin. Tämä ilmeisesti lopulta koitui sen kohtaloksi, sillä ori jouduttiin lopettamaan varsin myöhään huomatun oikean etujalan pahentuneen rasitusvamman vuoksi.

Seenan emän emä on Sweet Demise, vaatimattoman näköinen tamma, joka tuskin olisi ollut mikään näyttelyvoittaja, vaikka se olisi joskus kehään vietykin. Sen sijaan tammalla oli tasaiset ja rennot askellajit ja se oli mitä kuuliaisin ja nöyrin ratsu. Tamma kerkesi nostaa kolme nuorta ratsastajaa helpoista luokista vaativiin ennen kilpailu-uransa päättämistä. Varsoja se ei ehtinyt saada kuin yhden, ennen kuin kuoli yön aikana yllättäen syntyneeseen suolisolmuun.

Bashbat on Seenan isän isän isä, kookas musta ori, joka teki kyllä kaikille lähitienoon hevosille tiettäväksi, kuka oikeastaan olikaan alueen voimakkain ja ehdottomasti arvossa ylin. Ori suhtautui ihmiseen aina välinpitämättömästi, ikään kuin ylemmyydentuntoisesti, mikä teki siitä varsin haastavan ratsun. Orilla oli erinomaiset askellajit ja todella hyvä suorituskyky, mutta sen taipumus rankaista ratsastajaansa virheistä ilmavilla pukkihypyillä sai aikaan sen, ettei siitä koskaan tullut kilpakenttien menestyjää. Erinomaisen sukunsa ja rakenteensa, sekä komeiden liikkeidensä vuoksi sitä kuitenkin käytettiin kokeeksi jalostuksessa muutamalle rauhalliselle tammalle ja tuloksena oli suorituskykyisiä, ehkä hieman hankalia, mutta hallittavissaolevia varsoja.

Seenan isän isän emä, Hot Burrito, oli kaunis tummanpunarautias tamma. Se oli siro, hieman herkkä ja varsin rauhallinen ratsu, jolla oli erinomainen rakenne ja hyvät käytöstavat. Tamma keskittyi aina täysin siihen, mitä siltä kulloinkin pyydettiin ja suoriutuikin monissa koulukilpailuissa palkintosijoille. Siitä ei kuitenkaan ollut kilpailemaan kansainvälisissä kilpailuissa, sillä matkustaminen sai tamman aina hermostumaan, jolloin suorituskaan ei yleensä yltänyt normaalitasolle. Varsoja tamma sai kolme, jotka kaikki ovat perineet siltä hyviä rakenneominaisuuksia.

A-Bomb on Seenan isän emän isä. Tämä komea ruunikko kilpaili kouluratsastuksessa kansainvälisellä tasolla Grand Prix -luokkia ja menestyi varsin hyvin. Se oli luonteeltaan tasainen ja luotettava, teki aina kentällä parhaansa eikä vähästä hätkähtänyt. Matkustajana se oli erityisen rauhallinen, eikä juurikaan stressannut paikasta toiseen siirtymistä. Sillä oli erityisen hienot askeleet ja komea pää, joista se sai paljon kiitosta. Ori kantakirjattiin I-palkinnolle pistein 92.

Seenan isän emän emä, Bone Broke, oli vaatimaton, rauhallinen ja lempeä tamma, jonka kanssa oli hekppo tulla toimeen. Se ei pitänyt itsestään suurta meteliä ja osoitti aina suurta kiinnostusta ihmistä kohtaan. Se kaipasi hellyyttä ja myös jakoi sitä, ollen erinomainen emä kaikille kymmenelle varsalleen. Tamman kilpailu-ura jäi melko lyhyeksi sen kaaduttua tarhassa ja puikkoluun murruttua kahdesta kohtaa. Rauhallinen tamma kuitenkin kesti toipilasajan ja siirtyi sen jälkeen siitoshevoseksi. Kapasiteettia sillä varmaan olisi ollut vaikka millä mitalla, mutta valitettavasti sitä ei koskaan päästy todenteolla testaamaan. Kaikki tamman varsat ovat kuitenkin kilpailleet hyvällä menestyksellä.

Broken Bricks eli "Riki" on Saanan emän isän isä. Hieno musta ori, joka kilpaili erinomaisin tuloksin kouluratsastuksen vaativan tason luokissa. Luonteeltaan Riki oli tyypillisen orimainen isottelija, jonka hallitsemiseen vaadittiin välillä silkkaa raakaa voimaa. Ratsuna se oli kuitenkin osaava ja nöyrä. Ori kantakirjattiin toiselle palkinnolle, joka kuitenkin jälkeläisnäyttöjen ja kilpailutulosten perusteella korotettiin ykköspalkinnoksi.

Shadow Child oli Blue Orchidin emä, siis Saanan emän isän emä. Tamma oli väriltään kulomusta ja rakenteeltaan pieni ja siro. "Chili" oli juuri se hevonen, joka aamulla ensimmäisenä vaatii kovaäänisesti ruokaansa ja mutaisella säällä kiertää vesilammikoita. Kentällä se oli kuitenkin rohkea ja varma, kuulianen hevonen, jolta löytyi taitoa ja näyttävyyttä. Se kilpaili menestyksekkäästi kansallisella tasolla ja oli eräänä vuonna ratsastajineen mukana myös nuorten maajoukkueessa. Siitostammana se osoitti arvonsa tuottamalla tasaisen hyviä suorittajia.

Seenan emän emän isä oli ori nimeltä Crestfallen. Tämä komea ruunikko kiinnitti kyllä yleisön huomion tanssahdellessaan sissään kentän portista ja piti heidän mielenkiintonsa yllä koko suorituksen ajan. Orilla oli komeat liikkeet ja se toimi saumattomasti yhteen ratsastajansa kanssa häiriintymättä ympäristöstä vähääkään. Myös käsiteltävänä "Falle" oli tasainen ja luotettava. Sen kanssa ei tarvinnut pelätä orimaisia temppuja. Ori on jakanut jälkeläisilleen tätä samaa tasaista luonnetta ja suurta suorituskapasiteettia.

Psychotic Girl ei onneksi ollut aivan nimensä mukainen. Tämä Seenan emän emän emä oli kyllä hieman säikky ja toisinaan se kiidätti ratsastajaansa pitkin kenttää, mutta häiriintynyt se ei ollut. Tamma ei hermoilunsa vuoksi koskaan juurikaan kilpaillut, mutta sillä oli hienot askeleet ja hyvä suku, minkä vuoksi sitä päätettiin kuitenkin kokeilla myös jalostuksessa. Tamma sai muutaman varsan, jotka eivät tuntuneet perivän sen hermoheikkoutta, mutta saivat sen sijaan näyttävyyttä ja hyvät liikkeet.

Jalostusinfo

Seven Swans on tarjolla jalostukseen täytettyään viisi vuotta. Tällä hetkellä Seena on tarjolla jalostukseen. Jos astutus orillesi kiinnostaa, lähetä minulle mailia osoitteeseen webmaster@kummajaiset.net ja kerro viestissäsi minkä hevosen haluaisit varsan isäksi, hieman varsan tulevaisuudesta sekä sivu & kisanäyttösi.

Sinwriter White, syntynyt 06.04.11, isä Soft Skeletons, om. Whitehall
White Kali, syntynyt 20.01.11, isä Soft Skeletons, om. tory
White Indiana, syntynyt 20.02.11, isä Arafax, om. jenza


Kilpailukalenteri

KRJ sijoituksia 17kpl joista voittoja 2.
29.04.2011       Västerby       KRJ       1/50       luokka 10
05.05.2011       Derby Racing       KRJ       2/40       luokka 3
27.04.2011       Forwice       KRJ       3/30       luokka 3
28.04.2011       Forwice       KRJ       3/30       luokka 4
26.04.2011       Simora       KRJ       4/50       luokka 2
09.06.2011       CWB       KRJ       1/30       luokka 3
11.06.2011       CWB       KRJ       3/30       luokka 4
13.06.2011       cwb       KRJ       4/30       luokka 4
02.05.2011       PT Nomparelli       KRJ       3/43       luokka 4
27.04.2011       Haavelaakso       KRJ       4/30       luokka 5
29.04.2011       Haavelaakso       KRJ       2/30       luokka 4
15.06.2011       KK Door Away       KRJ       2/50       luokka 4
13.06.2011       Kotitien Kilpailukeskus       KRJ       4/50       luokka 3
14.06.2011       Kotitien Kilpailukeskus       KRJ       7/50       luokka 4
12.06.2011       KK Backyard       KRJ       3/30       luokka 4
15.06.2011       KK Backyard       KRJ       2/30       luokka 4
11.11.2012 KRJ kutsu GP 1/60

VILLEJÄ sijoituksia 40kpl joista voittoja 10.
26.12.2010       Whitehall       koulu       1/10     Intermediate I
26.12.2010       Whitehall       koulu       2/9       Intermediate II
26.12.2010       Whitehall       koulu       2/9       Intermediate II
05.11.2011       Whitehall       koulu       3/11     Intermediate I
05.11.2011       Whitehall       koulu       2/10     Intermediate II
05.11.2011       Whitehall       koulu       2/11     Intermediate I
05.11.2011       Whitehall       koulu       3/9       Intermediate II
05.11.2011       Whitehall       koulu       2/15     Grand Prix
05.11.2011       Whitehall       koulu       2/11     Intermediate I
05.11.2011       Whitehall       koulu       1/9       Grand Prix
11.01.2011       Whitehall       koulu       4/19       Intermediate II
11.01.2011       Whitehall       koulu       4/19       Intermediate I
20.02.2011       Whitehall       koulu       1/12       Intermediate II
20.02.2011       Whitehall       koulu       1/15       Grand Prix
20.02.2011       Whitehall       koulu       2/15       Intermediate I
20.02.2011       Whitehall       koulu       3/12       Intermediate II
20.02.2011       Whitehall       koulu       2/12       Intermediate II
20.02.2011       Whitehall       koulu       3/15       Intermediate I
20.02.2011       Whitehall       koulu       1/12       Intermediate II
20.02.2011       Whitehall       koulu       3/15       Grand Prix
20.02.2011       Whitehall       koulu       2/12       Intermediate II
20.02.2011       Whitehall       koulu       2/14       Grand Prix
20.02.2011       Whitehall       koulu       3/36       Vaativa B
20.02.2011       Whitehall       koulu       1/12       Intermediate II
23.02.2011       Whitehall       koulu       3/11       Intermediate I
23.02.2011       Whitehall       koulu       3/9       Intermediate II
23.02.2011       Whitehall       koulu       1/9       Grand Prix
23.02.2011       Whitehall       koulu       1/10       Intermediate I
23.02.2011       Whitehall       koulu       3/10       Intermediate I
23.02.2011       Whitehall       koulu       3/13       Grand Prix
23.02.2011       Whitehall       koulu       1/13       Grand Prix
23.02.2011       Whitehall       koulu       1/15       Vaativa B
07.04.2011       Whitehall       koulu       4/32       intermediate I
07.04.2011       Whitehall       koulu       5/32       intermediate I
07.04.2011       Whitehall       koulu       2/32       intermediate II
07.04.2011       Whitehall       koulu       2/25       Grand Prix
07.04.2011       Whitehall       koulu       4/32       intermediate I
07.04.2011       Whitehall       koulu       4/32       intermediate II
07.04.2011       Whitehall       koulu       2/25       Grand Prix
07.04.2011       Whitehall       koulu       5/25       Grand Prix

kuvien © Bob Harmaans - kyseessä on virtuaalihevonen.