SWEET PAIN PIC


Virallinen nimi : Sweet Pain PIC "Pinja" Rekisterinumero : VH-60900
Rotu : holsteiner Painotuslaji : kouluratsastus
Sukupuoli : tamma Koulutustaso : ko Grand Prix / re 100cm
Säkäkorkeus : 166cm Kasvattaja : hejdi, tropica
Syntynyt & ikä : 02.08.2008 (ikä) Omistaja : Mirraberg
Väri : kimo Arvonimet : ei arvonimiä


Luonnekuvaus

Pinjan kanssa taivaltaminen on todellakin ollut Green Daynkin ihastuttavan kappaleen Boulevard of Broken Dreams:n (miksei sitten sen Teankin, pidän nimittäin vihreästä teestä näin sivuhuomautuksena) mukaisesti särkyneiden unelmien tietä - en enää jaksa edes ajatella, että suloinen kärsimykseni voisi tuottaa minkäänlaista piristystä arkeen, vaan sen kanssa tietää kohtaavansa ongelmia, joko psyykkisellä tai fyysisellä puolella. Itsensä villiksi ja vapaaksi preerialla kirmaavaksi mustangiksi kuvitteleva Pinja tuntuu telovan itseään tuon tuostakin joko yksin tarhassa riehuen tai kavereiden varpaille hyppien, eivätkä sen mielialat pysy sekuntia kauempaa samansuuntaisina, vaan hetkessä ystävällisestä hörökorvasta ja sulosilmästä kuoriutuu omistajansa hermoromahduksen partaalle ajava julmaa kärsimystä tuottava, ovia paiskova teini.

Kun tammaa käsittelee, lienee viisasta varustautua suurella pussukalla kärsivällisyyttä, sitäkin laajemmalla repulla rauhallisuutta ja jättikokoisella palasella kellotaulusta - aikaa nimittäin kuluu tunti jos toinenkin, sillä kun (huomatkaa, en ole enää optimisti, mutten toisaalta pessimisti, vaan realisti käyttäessäni "kun" - ilmaisua "jos":n sijaan) Pinja pistää ranttaliksi, on sille sanottava "ei" niin monta kertaa kuin korvat painuvat luimuun ja hampaat vilahtavat - ennen Pinjaa hoitaja ei saa missään nimessä lopettaa, vaan viimeinen sana on napattava itselle ja laitettava neiti tottelemaan. Siitä seuraa tietenkin uhmaikäisen esittämää murjotusta, mutta sen jälkeen, kun on saanut Pinjallta puumerkin takamukseensa ja toisen olkapäähän, on säälin tunteminen kovin hankalaa, ja itse kovin hyväntahtoisena ihmisenä (...) olen varsin tyytyväinen, kun tamma saa ansionsa mukaan. Toisinaan kyllä hirvittää, että milloin tämä suhteellisen mukavista vanhemmista polveutuva hirviö oppii käyttäytymään?

Hoidettaessa tamman vakiokalustoon kuuluvat uhkailun lisäksi kiukkuinen potkiminen, hampaiden vilauttelu (se taitaa tykätä omistaan kovin kun esittelee niitä jatkuvasti?) ja hoitajan burnoutin partaalle saattaminen. Pinja onkin sidottava aina kiinni, eikä hoitajaksi missään nimessä päästetä kokematonta tai arkaa, sillä tamma käyttää pelon ja jännityksen pirun taitavasti hyväkseen. Tamma taitaa kuitenkin jossain määrin alitajunnassaan pitää hoitamisen tuomasta huomiosta, sillä tutun harjanheiluttajan kanssa se kyllä rentoutuu ja unohtaa ainakin hetkeksi hirmuisen monsterin roolinsa. Tammaa ei kuitenkaan missään nimessä saa harjata kovakouraisesti, sen keho on kuin viulunkieli, joka kestää vain hellää käsittelyä - ja se harjauksessa mahdollisesti saavutettu rentous on kadonnut juttu siinä vaiheessa, kun Pinjan pitäisi nostaa jalkansa kavioiden puhdistusta varten. Tamma esittää pakomatkansa kolmella jalalla, jonka saa kyllä päättymään tiukalla ärähdyksellä ainakin hetkeksi. Varustamisenkin suhteen sillä tuntuu olevan omat ongelmansa, mutta suosittelen, että antaa tamman pohtia vaikkapa syntyjä ja syviä ihan itsekseen, satula vain selkään sekä suitset päähän protesteista huolimatta.

Narun päässä Pinja on aika hirveä, kun se hyppii jokaikisestä postilaatikosta, hiirestä, leijonasta, krokotiilista, traktorista tai vaikkapa äkäisestä omistajasta kaksikymmentä metriä ilmaan ja pinkaisee sitten pakoon. Muiden hevosten luokse tätä ei kuitenkaan missään nimessä saa päästää, sen lempiharrastus tuntuu olevan niiden päiden murskaaminen tai vastaava, eikä se kyllä rajoita tätä pelkästään hevosiin, vaan joskus ihminenkin tuntuu olevan vaarassa. Erityisesti uusille Pinja on aivoton, tutut saattavat jopa saada tämän pesulle tiukan tappelun jälkeen.

Tamma on alkuun varsin jännittynyt ja kuuma ratsastettava - se pureskelee kuolainta, tanssahtelee alla, esittää täyskäännöksiä laukassa ja kertoo ratsastajalle varsin selvästi, milloin komentosillalla tehdään väärin. Pinjan kanssa on laitettava voiman sijasta peliin taitoa, sillä se vastaa yhtä kipakasti kuin sitä käsketään - "niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan" - eikä varmastikaan suostu yhteistyöhön pakottamalla. Tammasta on löydettävä rentous ja sitä kautta sen taidot rauhallisilla avuilla ja monipuolisilla tehtävillä, joihin se joutuu keskittymään ja saa huomata, että selässä ei revitäkään suusta tai potkita kylkiä.

Silloinkin kun Pinja on rento, se on edelleen vauhdikas ja sitä saa muistuttaa tuon tuostakin oikeasta tahdista ja ratsastajan kuuntelemisesta. Tamma tahtoisi tehdä tuhatta asiaa yhtä aikaa, mutta silloin keskittyminen kyllä kärsii ja tuloksena on vain sähläävä ja hämmentynyt parivaljakko. Askeleiltaan Pinja on loistava, mikäli se on rentoutunut - jännittynyt tamma hyppelee eteenpäin vain ompelukonetta matkien, mutta kun ratsastaja ratsastaa sitä oikein, väläyttää se mitä ilmavinta ravia ja kauniisti pyörivää, kolmitahtista laukkaa. Käynnissä saa olla tarkkana, että Pinja muistaa käyttää myöskin takasiaan, sillä se jää varsin herkästi laahaamaan niitä - muistuttamiseen raippa on ihan hyvä apuväline. Kouluratsastuksen suhteen neiti on kyllä lahjakas, mutta se vaatii ratsastajaltaan suunnatonta herkkyyttä näyttääkseen omat taitonsa, eikä matkustaminen todellakaan riitä. Parhaimmillaan Pinja venyy loistavaan passageen, laukanvaihdoissa sillä on vielä vähän työsarkaa nopeuden suhteen, mutta ratsastaja voi paikata paljon.

Tamma vaikuttaa hyppäävän toisinaan oikein mielellään, mutta ratsastaja harvemmin nauttii tamman tarjoamista loikista. Se etenee esteille kuolain hampaidensa välissä, loikkaa yli hirmuisen korkealta, mutta räsähtää puomien päälle kun hypyn mitta ei riitä. Toisinaan lähestymisetkään eivät mene ollenkaan putkeen, Pinja kun kiiruhtaa niin kovaa että ajautuu herkästi kovin lähelle estettä eikä enää ehdi hyppäämään, vaan kieltää ihmeellisellä kiemuralla joka varsin usein suistaa ratsastajan selästä. Lieneekin aika ymmärrettävää, ettei Pinjalla hypätä kovin usein? Maastoillessakin se on neiti sähikäinen, joka ei voi missään tapauksessa saati missään tilanteessa tallustella rauhallisesti eteenpäin tai jopa pysähtyä, vaan aina on oltava se idän nopein - useimmiten selässä vikisee epätoivoinen ratsastaja, joten siksi maastoiluunkin on hommattava paljon lisärohkeutta. Kaikesta huolimatta Pinja pitää tästä tarpomisesta...

Jottei Pinja menettäisi vastarannan kiisken mainettansa, on sen tottakai oltava täysi idiootti kuljetuksen suhteen. Tamma ei todellakaan pelkää mitään, sitä ei vain huvita tulla kyytiin ja houkutteluun menee porkkana jos toinenkin - tamma kun ottaa vain yhden askeleen per herkkupala, liekö oppinut siitä, kun omistajatar on ollut vähän turhan kilttinä... Matkustajana Pinja on kuitenkin ihan rauhallinen, kunhan se saa olla yksin tai rauhallisen ruunan kanssa. Kilpailuissa tamma jatkaa pomppupallon ja viulunkielen linjaansa, sillä tuntuu olevan henkisiä ongelmia kaikkia vastaan eikä mistään meinaa tulla yhtään mitään. Oma rauhallinen toiminta lämmittelyssä saa kuitenkin Pinjankin rauhallisemmaksi ja mitä normaalimmin pystyy ratsastamaan, niin tamma paranee askel askeleelta. Radallakaan ei auta hermoilla, Pinja kun imee kaiken itseensä kuin pesusieni. (c. hejdi)


Suku virtuaalimaailmassa

i. Robertho Donin
holst, rn, 167cm
ii. Donin II evm iii. Donin
iie. Ritja M
ie. Carantha Ciss evm iei. Robertho Tapfer
iee. Lisethe Ciss
e. Sweet Sixteen
holst, rn, 160cm
KRJ-II
ei. Antiman evm eii. Antonio
eie. Sweetsugar
ee. Gingerella evm eei. Daniel II
eee. Spiderella

Pinjan isä Robertho Donin on Moulinissa asuva koulupainotteinen ori. Orissa virtaa upeaa saksalaista verta ja sen luonne on myös täysi kymppi. Romppu kuuntelee pienentäkin apua ratsastaessa ja nauttii myös tekemisestä. Ori on kuitenkin hyvin herkkä ratsastaa ja täytyykin ratsatajan olla tarkka ettei anna vääriä apuja, koska ori tottelee pienentäkin käskyä. Myös hoitaessa Romppu on hyvin kiltti, eikä välitä ylimääräisistä äänistä. Kilpailuissa Romppu on pärjännyt melko hyvin, vaikka sillä ei ole vielä kilpailtu niin moneen otteeseen. Sijoituksia on kertynyt liki kolmisenkymmentä, tasot ovat vaihtuneet, mutta ori on yltänyt jopa GP tasolle saakka, vaikka voittoa ei olekaan tullut näin korkealta tasolta. Rompun viidestä jälkeläisestä huomaa kyllä että ori periyttää hienoa koululiikettä ja osaamista, koska kaikki jälkeläiset ovat hyvin menestyneet koulussa.

Pinjan emä Sweet Sixteen on kaunis kevytrakenteinen tamma. Sweety on myös hienoa saksalaista perää, eikä varsinkaan ollut katumisen arvoinen osto heidiltä. Neidon luonne vain on mitä on. Se luulee aina olevansa kaiken keskipiste ja rapsutukset kuuluvat vain hänelle, ei kenellekkään muulle. Vaikka tamma onkin vaikea hoitaessa, on se silti todella hieno kilparatsu koulussa. Sweety on hyvin herkkä ratsastaa ja varsinkin sen suu on herkkä, pienikin kova kouraisu suusta saa aikaan lennokkaita ilmapommeja. Kilpailuja.. voi kyllä, tältä tammalta löytyy sijoituksia senkin edestä. Lähemmäs 80 sijoitusta haalinut Sweety on oikea pokaalikaappari. Voittoja ei niinkään ole tullut, mutta muita sijoituksia on tullut reilusti varsinkin vaativalta tasolta. Myös GP tasolle tamma on yltänyt sijoitusten kera. Jälkeläisten määrä on se normaali viisi luku. Kaikki sen jälkeläiset ovat hyvin menestyneitä kouluhevosia ja uskon että moni nähdään vielä laatuarvostelussa.


Jälkeläiset

holst-t. Coffea Arabica PIC, s. 01.12.2008 (i. Tropica Mohawk)
holst-t. Tropica Chinami, s. 03.01.2009 (i. Chizuru SIN)

Kilpailukalenteri

01.   15.11.2008 KRJ Kouluratsastus, Tropica, Vaativa B, 2/40
02.   16.11.2008 KRJ Kouluratsastus, Tropica, Vaativa B, 2/40
03.   16.11.2008 KRJ Kouluratsastus, Hämypuro, Vaativa B, 6/50
04.   25.11.2008 KRJ Kouluratsastus, Bownie, Vaativa A, 2/40
05.   30.11.2008 KRJ Kouluratsastus, Devilish Dressagemasters, Vaativa A, 1/100
06.   01.12.2008 KRJ Kouluratsastus, Gotham Warmbloods, Vaativa A, 9/100
07.   04.12.2008 KRJ Kouluratsastus, Viehättävä, Vaativa B, 3/50
08.   15.12.2008 KRJ Kouluratsastus, Skurvash, Intermediate II, 2/31
09.   30.12.2008 KRJ Kouluratsastus, Marceille, Prix St. Georges, 1/36
10.   31.12.2008 KRJ Kouluratsastus, Devilish Dressagemasters, Intermediaire I, 1/36
11.   31.12.2008 KRJ Kouluratsastus, Devilish Dressagemasters, Intermediaire II, 3/36
12.   02.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Marceille, Vaativa A, 2/36
13.   14.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Mix Dressage, Grand Prix, 3/50
14.   05.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Vaapukka, Vaativa B, 3/92
15.   05.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Arwyn, Helppo A, 2/52
16.   07.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Arwyn, Helppo A, 1/52
17.   09.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Evergrey, Intermediate II 2001, 6/60
18.   17.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Hamilton, Intermediate I, 6/40
19.   20.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Ivor Arabianwarmbloods, Intermediate I, 2/100
20.   22.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Saveria, Vaativa A, 9/100
21.   23.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Saveria, Vaativa A, 1/100
22.   23.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Vaapukka, Vaativa B, 8/72
23.   24.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Vaapukka, Vaativa B, 7/72
24.   24.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Gotham WBs, Intermediaire I, 3/80
25.   25.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Tropica, Intermediate II, 4/50
26.   25.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Vaapukka, Helppo A, 4/72
27.   26.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Vaapukka, Vaativa B, 5/72
28.   26.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Saveria, Vaativa A, 10/100
29.   30.01.2009 KRJ Kouluratsastus, Vaapukka, Vaativa B, 6/72
30.   02.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Manetheren, Vaativa A, 7/100
31.   03.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Manetheren, Vaativa A, 9/100
32.   05.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Tropica, Intermediate II, 6/40
33.   10.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Tropica, Grand Prix, 4/30
34.   12.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Tropica, Grand Prix, 5/30
35.   12.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Cornell Shetlands, Intermediate I, 6/60
36.   13.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Cornell Shetlands, Intermediate I, 3/60
37.   13.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Headway, Intermediate II, 4/50
38.   25.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Hämyn puoliveriset, Intermediate I, 1/50
39.   26.02.2009 KRJ Kouluratsastus, Evergrey, Kür Intermediaire I+, 6/50
40.   05.03.2009 KRJ Kouluratsastus, Devilish Dressagemasters, Grand Prix, 4/100
41.   18.03.2009 KRJ Kouluratsastus, Brotherhood of the Hand, Intermediate I, 5/56
42.   19.03.2009 KRJ Kouluratsastus, Brotherhood of the Hand, Intermediate I, 2/56
43.   21.03.2009 KRJ Kouluratsastus, Brotherhood of the Hand, Intermediate I, 5/56
44.   24.03.2009 KRJ Kouluratsastus, Robillard, Intermediate II, 3/30
45.   31.03.2009 KRJ Kouluratsastus, Devilish Dressagemasters, Grand Prix, 8/100
46.   01.04.2009 KRJ Kouluratsastus, Holdgate Farm, Grand Prix, 4/40
47.   01.04.2009 KRJ Kouluratsastus, Gräslund, Intermediate I, 7/50
48.   04.04.2009 KRJ Kouluratsastus, Gräslund, Intermediate I, 1/50
49.   05.04.2009 KRJ Kouluratsastus, Gräslund, Intermediate I, 5/50
50.   05.04.2009 KRJ Kouluratsastus, Gräslund, Grand Prix, 2/47
51.   09.04.2009 KRJ Kouluratsastus, Tropica, Intermediate II, 5/40
52.   11.04.2009 KRJ Kouluratsastus, Tropica, Intermediate II, 5/40
53.   13.04.2009 KRJ Kouluratsastus, Tropica, Intermediate II, 6/40
54.   15.04.2009 KRJ Kouluratsastus, Mistake, Grand Prix, 6/50
55.   15.04.2009 KRJ Kouluratsastus, Devilish Dressagemasters, Grand Prix, 5/30
56.   16.04.2009 KRJ Kouluratsastus, Tropica, Intermediate II, 6/40
57.   17.04.2009 KRJ Kouluratsastus, Marceille, Grand Prix, 5/40
58.   19.04.2009 KRJ Kouluratsastus, Tropica, Kür Intermediate II, 1/40
59.   20.04.2009 KRJ Kouluratsastus, Hamilton, Kür Grand Prix, 3/40
60.   24.04.2009 KRJ Kouluratsastus, Calmosh Dressage, Grand Prix, 6/40
61.   26.04.2009 KRJ Kouluratsastus, Calmosh Dressage, Grand Prix, 3/40
62.   28.04.2009 KRJ Kouluratsastus, Calmosh Dressage, Grand Prix, 5/40
63.   29.04.2009 KRJ Kouluratsastus, Pohjanoteeraus, Intermediaire II, 2/40
64.   30.04.2009 KRJ Kouluratsastus, Pohjanoteeraus, Intermediaire II, 1/40