Suprant

Scaon Prada

† Kuollut marraskuussa 2014

img
rotu, sukupuoli:
hannoverinhevonen, tamma
väri, säkäkorkeus:
ruunikko, 173 cm
syntynyt, kasvattaja:
12.01.2014, turjake VRL-07415, Scaon (GER)
ikä:
14 vuotta (4v. 13.05.2014)
omistaja:
Suprant (FI) VRL-00102 ja VRL-00692
rekisterinumero:
VH14-011-0137
koulutustaso:
ko: Grand Prix, re: 70 cm
pääkilpailulaji ja -taso:
Kouluratsastus: Grand Prix
ominaisuuspisteet päälajissa:
6647.2 ominaisuuspistettä (vaikeustasolla 11)

Prada muutti meille luovutusikäisenä kahden muun Scaon-kasvatin kanssa. Neidillä oli rankka sopeutuminen plussan puolella olleesta Saksasta Suomeen muuttoon, sillä juuri sinä päivänä kun Prada meille muutti, oli pakkasta yli kaksikymmentä astetta. Prada on sukua emänsä kautta orillemme Art Mudd Oakille. Pradan tulevaisuuteen kuuluu isoksi kasvaminen ja kilpaileminen kouluratsastuksen parissa.

Luonteeltaan tamma on hieman ujonpuoleinen ja hitaasti lämpiävää sorttia uusille tuttavuuksille, mutta parhaansa yrittävä kympin oppilas. Tarhasta hakiessa uusi ihminen joutuu joka kerta hetken pyydystämään hevosta, oli namia mukana tai ei, Prada kun tarkkailee uusia tuttavuuksia varauksella. Kiltisti se kuitenkin seuraa perässä eikä hoitaessakaan ole ongelmia, kunhan hoitaja muistaa ottaa tamman luonteen huomioon. Ei turhaa hälinää, kiirettä tai rähjäämistä, pehmein ja nätein ottein pärjää Pradan kanssa paljon paremmin.

Etenkin alkuun meinaa tamma olla hieman jännittynyt ja kiireinen häslä, joka kompastuu omiin jalkoihinsa kun ei ehdi miettiä, missä ne menevät. Kiireinen, hermostunut ratsastaja pahentaa ongelmaa jopa niin pahasti, että Prada saa kohtauksen ja pukittelee niin kauan, että pääsee ratsastajasta eroon. Rauhallinen, tammaa tukeva ratsastaja saa sen sijaan Pradan melko nopeasti rentoutumaan ja keskittymään paremmin työntekoon. Se kuuntelee apuja loistavasti, kunhan ne ovat selkeät ja jämptit, sillä ratsastajaan voi luottaa kun tämä tietää tosissaan, mitä haluaa. Prada meinaa ratsuna yleensäkin olla hieman kiireinen ja sitä saakin hillitä puolipidätteillä vähän joka kohdassa, jotta lisätystä ravista ei muodostuisi Elitloppet-lähtöä. Rauhallisesti suorittava Prada on kuitenkin ilo silmälle ja takapuolelle, sillä se on hieno kouluratsu joka kuuntelee ratsastajaansa tarkasti.

Esteet ovat Pradalle turhan hektistä menoa. Prada kyllä hyppää siististi ja tyylikkäästi, mutta vauhti jää uupumaan, tamma kun ei meinaa ymmärtää, miksi sen pitäisi pinkoa täyttä vauhtia ja vielä hyppiä värikkäiden esteiden yli. Prada siis suorittaa pienehköt radat hitaasti, mutta varmasti. Kuten sielälläkin ratsastaessa, myös esteillä tamma tarvitsee rauhallisia ja pehmeitä otteita, ja se huomauttaa heti, jos kuski on liian kova otteissaan. Tällöin ei mennä yhdenkään esteen yli, ja eteenpäin liikutaan nokka pystyssä ja takapuoli ilmassa lennähdellen.


Sukutaulu

i. Pradaboy
HAN, mrn, 167 cm
ii. Boy II
HAN, mrn, 170 cm
iii. Boy
HAN, trn, 170 cm
iie. Boleyn Girl
HAN, rt, 165 cm
ie. Pradapanic
HAN, rn, 167 cm
iei. Nerdanho
HAN, m, 168 cm
iee. Miss Panic GER
HAN, rn, 166 cm
e. Boreas
HAN, rn, 175 cm
ei. Bellerofon
HAN, m, 175 cm
eii. Balthasar II
HAN, mrn, 172 cm
eie. Imelda
HAN, m, 164 cm
ee. Hestia
HAN, prn, 167 cm
eei. Hammet
HAN, prn, 169 cm
eee. Adeline VI
HAN, rn, 162 cm

Jälkeläiset

HAN-oriSuprant Sins. 14.04.2014i. Scaon Quentin
FWB-tammaSuprant Wandas. 02.07.2014i. Elburn Weinërop
FWB-tammaSuprant Praans. 07.10.2014i. Braveheart

img img img


Päiväkirja

13.08.2014 - Kouluvalmennus, valmentajan narri
Oma Pradani on pieni ja voikko, joten Pulmun isommanpuoleinen ruunikko aiheutti hilpeyttä Pulmun verrytellessä sitä kentällä. Tamma liikkui rennosti, mutta hieman kiireisesti ja kompastui pari kertaa uralta poistuessaan. Kehotin Pulmua tekemään käynti-ravisiirtymisiä volttaillen, jotta Prada saisi itsensä kasaan ja kiireen pois. Tamma rauhoittuikin pikkuhiljaa, vaikka sille tulikin edelleen kiirepätkiä joilla se ei ihan malttanut keskittyä.

Tarkoitus oli treenata koottuja askellajeja ja käydä läpi käynti ja laukka. Pyysin Pulmua ratsastamaan uralla melko normaalia liikettä, jottei Prada joutuisi kulkemaan koottuna koko aikaa ja tekemään isoja kaaria, joilla liikettä lähdettäisiin astiettain kokoamaan. Tamma kulki tarkkana kuin porkkana ratsastajaansa kuunnellen ja selkeästi halusi miellyttää tätä.

Muutamaa kiireeseensortumista lukuunottamatta kokoamisessa onnistuttiin oikein hyvin! Pulmu ratsasti tapansa mukaan siististi ja pyysi Pradalta asioita selkein avuin. Tamma oli selvästi tyytyväinen ratsastajaansa päätellen sen rennosta pärskinnästä. Sekä ratsastaja, että ratsu pistivät todella parastaan ja tuloksena oli hienoa koottua liikettä, joka olisi kelvannut koulutuomarille kuin koulutuomarille.

29.08.2014 - Kouluvalmennus, valmentajana Lissu T.
Tänään oli vuorossa Prix St. Georges –treeni Pulmulle ja hänen ruunikolle hannovertammalleen. Prada ei verryttelyissä vakuuttanut minua lainkaan; kiireinen ja jännittynyt hevonen, joka liikkui nykivin liikkein ja tuntui kompastuvan varjoonsakin. Vedinkin tavanomaista pidemmät alkuverryttelyt, että saimme Pradan rennommaksi, jotta tamman liikkeitä voisi ylipäätään työstää johonkin suuntaan. Kiireisyyttä lähdettiin rauhoittamaan pysähdyksillä ja peruutuksilla, jotka alkuun olivat töksähteleviä ja hätäisiä. Onneksi Pulmu ja Prada ovat tuttuja toisilleen, ratsunsa tuntevana nainen löysi nopeasti yhteisen sävelen Pradan kanssa saaden tammaa rennommaksi ja pehmeämmäksi. Askeleista tuli pidemmät ja rennommat, hevonen asettui, taipui ja suoristui, liikkeissä ei ollut enää kiireyttä tai terävyyttä. Etuosa alkoi keventyä ja takaosa työntää kunnolla alle, hannoveria pystyi työstämään aivan eri tavalla. Prada vastasi mielellään apuihin ja osoittautui mukavan herkäksi, nöyräksi kaveriksi.

Valmennus aloitettiin nostamalla koottu ravi suoraan pysähdyksestä. Prada reagoi nopeasti Pulmun apuihin, ja vaikka pysähdykset olivat muutaman kerran vähän töksähtäviä, koottu ravi nousi pehmeästi edeten hyvin. Tamma oli hyvin koottu, ravi säännöllistä ja kevyttä. Avo- ja sulkutaivutukset ravissa sujuivat pienen haparoinnin jälkeen hyvin, vaikka Pradan raviliike jäi väistöissä vaatimattomaksi. Avot ja sulut kuitenkin sujuivat, taivutus ei ollut liian suuri tai vajaa, hevonen oli koottu hyvin ja Pulmu käytti apujaan siististi. Taivutukset olivat keskivahvaa puurtamista, josta varmasti saisi seiskan, hyvänä päivänä jopa kasin, koulutuomarilta. Kun taivutuksia alettiin tehdä laukassa mukaan tuli kaipaamaani näyttävyyttä. Pradan laukka oli yhtä hyvin koottavissa kuin ravikin, eikä taivutus jäänyt vajaaksi tai ollut liioiteltu, mutta laukassa avot ja sulut vain alkoivat näyttääkin joltain. Tamma liikkui kevyesti ja tahdikkaasti, eikä ollut epäilystäkään, etteivätkö laukkataivutukset olleet päivän parasta antia. Tamma on ihastuttava tapaus, jonka liikkumista katselee mielellään, kunhan hevonen rentoutuu ja alkaa vastata ratsastajansa apuihin.

01.09.2014 - Kouluvalmennus, valmentajana narri
Pulmun ja Pradan kanssa otin aiheeksi laukanvaihdot joka toisella askeleella. Verryttelyissä tamma ei keskittynyt juuri ollenkaan Pulmuun vaan tanssahteli menemään ties mitä omaa kuviotaan. Huolestuin jo hieman, kun Prada kompastui ja kävi melkein polvillaan, kun sekosi jalkoihinsa ravivoltilla.

Pulmu rauhoitteli tammaa puolipidättein ja tiivistämällä istuntaansa. Laukkaverkkaan päästessämme Prada alkoikin jo keskittyä ratsastajaan eikä omaan säätöönsä. Laukkaan haettiin laatua nostoilla ja ylipäätään tammaa valmistelimme tekemällä sen kanssa laukanvaihtoja ravin ja käynnin kanssa. Tehtävä suoritettiin lävistäjällä. Kehotin Pulmua ratsastamaan Pradaa mielellään hieman kootummassa, mutta ei täysin kootussa laukassa. Tamma eteni hyvin, ei intoillut liikaa ja keskittyi työntekoon, sillä Pulmu istui selässä kuin tatti, rauhallisena ja hevosta tukien. Käskin kuitenkin kiinnittää huomiota ulko-ohjan tukeen, jottei Prada jäisi vaihdoissa yksin.

Kun tamma oli saatu rauhoitettua tekemään töitä ei laukanvaihdoissa ollut minkäänmoista ongelmaa. Pulmun siistien apujen ansiosta Prada vaihtoi laukat keskittyneesti ja rennosti. Meno oli yleisilmeeltäänkin juuri niin rentoa, kuin kouluradalla toivoisi aina näkevänsä. Kotitreeneihin lisää samanlaista menoa, rentoa työskentelyä niin erittäin hyvä tulee.

07.10.2014 - Kouluvalmennus, valmentajana Víva
Ruunikko hannoverilaistamma saapui tutun ratsastajan kanssa maneesiin. Tervehdin Pulmua reippaasti, jonka jälkeen pyysin häntä tuttuun tapaan verryttelemään Pradan itsenäisesti. Jo heti verryttelyiden aikana huomasin Pradan olevan hieman jännittynyt. Tamma kompuroisikin melko moneen kertaan maneesissa ravatessaan että laukatessaan. Pulmun ollessaan rento ja varma, alkoi Pradakin rentoutua ja keskittyä enemmän työntekoon, jolloin päätin aloittaa itse valmennuksen. Minun mennessäni maneesin keskelle pölisemään, sai Pradan jälleen kerran hieman jännittyneeksi, jolloin tamma alkoi kompuroimaan ja säätelemään omiaan. Jännitys alkoi kuitenkin hälvenemään, kun alotimme työt. Alussa laitoinkin ratsukon tekemään ravissa maneesin jokaiseen kulmaan voltin. Voltien teko oli tälle kaksikolle melko helppoa, joten pyysin Pulmua tekemään Pradan kanssa hieman kiemurauria laukassa. Kiemuraurat onnistuivat hyvin, joten laitoin ratsukon vääntämään hieman raviväistöjä. Väistöjenkään aikana ei tullut ongelmaa. Prada oli kuuliainen ja astui hyvin ristiin. Muutoinkaan ei tammalla ollut väistöjöjen kanssa ongelmaa. Jatkoin siis valmennustani suunnitelmien mukaan ja laitoin ratsukon työstämään hetken aikaa laukanvaihtoja. Laukan vaihot olivat tälle ratsukolle tuttu juttu. Valmennuksen loppu puolella pyysin Pulmua vielä näyttämään kuinka heillä onnistuu Piaffe. Parin mutkan kautta ratsukko suoritti Piaffenkin loistavasti, jolloin en voinut antaa muuta kuin pelkkää kehua näille. Seuraavalla kerralla pistäisinkin näille vaativampaa tehtävää kehiin. Valmennuksen loputtua jätinkin kaksikon loppuverryttelemään itsenäisesti.

10.10.2014 - Kouluvalmennus, valmentajana Víva
Tuttu ratsukko saapui kentälle aloittelemaan valmennusta. Pulmu verrytteli Pradan itsenäisesti, taivutellen tammaansa sekä tekemällä hieman siirtymisiä. Kun Prada alkoi olla vetreä, aloitimme valmennuksen. Viime kerralla olimme tehneet sitä sun tätä, joten tällä kertaa päätin keskittyä kahteen asiaan. Ne kaksi asiaa olivat siirtymiset peruutuksesta laukkaan sekä laukan vaihdot joka toisella askeleella. Alussa laitoin Pulmun ja Pradan tekemään tutuksi tulleita kiemurauria sekä voltteja maneesin jokaiseen päätyyn. Siitä sitten aloitimmekin työt. Alussa Prada tahtoi olla hieman hias pohkeelle, mutta loppua kohden tamma nokkeiloitua. Peruutukset Pradalta onnistuivat hyvin vaikka alussa tamma tahtoikin peruttaa hieman vinoon. Toistojen jälkeen Prada saatiin kuitenkin peruuttamaan täysin suoraan. Kun olimme jonkun aikaa työstäneet tämän parissa, siirryimme hiljalleen laukan vaihtoihin joka toisella askeleella. Alussa Pradalla tahtoi mennä askeleet sekaisin, jolloin koko hevonen oli kaatua kumoon. Pikku hiljaa kuitenkin vaihdot alkoivat luonnstua, jolloin meno näytti mainiolta. Valmennksen lähestyttyä loppuaan, päätimme Pulmun kanssa yhteistuumin lopettaa valmennus hyvään suoritukseen, jonka jälkeen jätin Pulmun loppuverryttelemään hevosensa maneesiin.

15.10.2014 - Kouluvalmennus, valmentajana rebely
Milja ja Prada odottivat minua kentällä. He olivat harjoitelleet ankarasti tuleviin Grand Prix kisoihin ja minut oli pyydetty mukaan seuraamaan kenraaliharjoituksia. Prada laukkasi kootusti kentälle, jonka jälkeen Milja suoritti virallisen tervehdyksen ja jatkoi eteenpäin kootussa ravissa. Seuraavaksi siirryttiin lisättyyn raviin ja Prada hötkyili hieman, mutta Milja sai tamman aisoihin muutaman puolipidätteen jälkeen. Sulkutaivutukset sujuivat hyvin molemmin puolin, eikä niissä ollut moittimista. Pysähdyksen aikani Prada ei ollut täysin keskittynyt ja se otti muutaman sivuaskeleen ennen peruutusta. Milja teki voltin ja toisti harjoituksen rennommilla pidätteillä. Peruutuksesta ratsukko siirtyi suoraan koottuun raviin ja siitä lisättyyn, jossa Prada suorastaan kiisi kentän läpi. Haasteita tammalle tuotti yhtäkkinen siirtyminen passageen ja aluki ravi näytti lähinnä passagen ja lisätyn ravin muunnelmalta. Milja antoi tammalle päättävästi muutaman puolipidätteen, eikä ongelmia passagen suhteen enää ollut. Passagesta oli tarkoitus siirtyä suorittamaan piaffea ja vaihdella niiden välillä. Prada nosteli jalkojaan kuin entisaikojen sotahevonen Miljan istuessa selsässä ryhdikkäästi. Lisätty sekä koottu käynti näyttivät olevan tammalle todella helppoja ja se tepasteli rauhallisesti, mutta määrätietoisesti eteenpäin. Viimeisenä Milja nosti kootun laukan ja teki muutaman laukan vaihdon ensin joka toisella askeleella ja sitten joka askeleella. Pradalla näytti olevan vielä energiaa sen suorittaessa laukanvaihtoja, joten Milja päätti irrotella hieman ja ottaa muutaman kierroksen lisättyä laukaa ympäri kenttää. Prada päästeli menemään minkä kerkesi ja siirryttäessä raviin Milja antoi sen oikaista kaulansa niin pitkäksi, kun tamma suinkin vain pystyi. Kaiken sen näyttävyyden jälkeen pitkänän matona ravaava Prada oli huvittava näky.

18.10.2014 - Olin päättänyt lähteä Pradan kanssa pitkälle aamulenkille läheiseen maastoon ennen kun päivä ehtisi lämmetä ennempää. Koko viikko oli ollut hellettä ja lämpöä lähes 30 astetta eikä sateesta tai pilvistä ollut tietoakaan. Prada oli hieman aamu-uninen ja sillä kesti hetken tajuta, mitä olimmekaan tekemässä. Vasta muutaman kilometrin kävelyn jälkeen uskalsin siirtyä raviin, sillä pelkäsin tamman kompastuvan unenpöpperöisenä jalkoihinsa. Prada ravaili kuitenkin eteenpäin tyytyväisenä ja annoin sille hieman enemmän ohjaa. Ravattuamme aikamme saavuimme junaradan kohdalle. Siirryin käyntiin ja kuuntelin jo kauempaa, ettei junia ollut tulossa. Tamma kummasteli hieman itse junarataa ja harppoi sen yli valtavin askelin. Toiselle puolelle päästyämme Prada rentoutui jälleen ja jatkoimme matkaamme rennolla ravilla kohti tuttua laukkapätkää. Tamma tiesi mitä tuleman piti ja se alkoi jo valmistautua laukkaan ilman apuja. Annoin sille muutaman puolipidätteen, sillä tänään en haluaisi ennen arvaamattomia lähtöjä viereiseen pusikkoon. Prada pyrki eteenpäin, joten päädyin lopulta siirtymään käyntiin ja vasta tamman rauhoittuttua nostin laukan. Prada harppoi eteenpäin ja vasta muutaman reippaamman pidättelyn jälkeen sain sen laukkaamaan hötkyilemättää. Tien lähestyessä loppuaan siirryin ravin kautta käyntiin ja kävelin takaisin aina junaradalle asti. Kuulin jo kaukaa junan saapuvan, joten pysäytin Pradan mutkan taakse ja jäimme odottelemaan hetkeksi. Junan ohitettua ylimenoreittimme ravasimme reippaasti kohti kotia ja annoin Pradan venytellä itseään pitkillä ohjilla loppukäynnin ajan.

virtuaalitalli  -  virtuaalihevonen  -  sivun alkuun  -  edelliselle sivulle