† 06.01.2014


Harddwch Allfydol

Allfydol on virtuaalihevonen


© PS.


Perustiedot

Harddwch Allfydol, eli Allfydol
welsh part bred-tamma (NWR 62.5%), VH11-023-0061
146 cm, tummanruunikko
ko helppo A re 90 cm me 80 cm
koulupainotus
omistaja: Juli (VRL-07270)
kasvattaja: J. Ghillsty, NLD
17.06.2010 (4v. 17.10.2010, 6v. 17.01.2011)
oma ikääntyminen


Saavutukset:

VIR MVA Ch-arvonimi myönnetty 04.06.2011.

Ponitammojen kantakirjatilaisuus 20.7.2011
Erinomaiset tyypit, tiivis runko, jossa hyvä syvyys. Hyvä takaosa. kuivat hyväasentoiset jalat.
20 + 19 + 19 + 19 = 77 p = KTK-II

Harddwch Allfydol
Welsh Part Bred, Sto

Ras- & könstyp 8/10 p.
HHB (huvud, hals, bål) 8/10 p.
Extremiteter 8/10 p.
Rörelsemekanik, skritt 7/10 p.
Rörelsemekanik, trav 8/10 p.

Klass I ~ 39/50 p.
Domare: Saga86, SISF´s Bedömningsstation

KRJ:n laatuarvostelutilaisuus 15.11.2011
= KRJ-II - 24 (7+9+8) - 40 - 16 - 0 - 8 = 88 p.

VWY:n laatuarvostelu 30.11.2011
8 + 5 + 5 + 24,5 + 5 = 47,5p. = VWY-II

Yleislaatuarvostelu 20.5.2013, 33 + 43 + 28 + 35 = 139. = YLA1


Luonnekuvaus

Allfydol on reipas ja luonteikas ponineiti, joka ei säpäkkyytensä vuoksi sovellu ihan kenen tahansa käsiteltäväksi. Toisinaan tamma saattaa olla äärimmäisen kiltti ja rakastettava, mutta toisinaan taas tamma on kiukkuinen ja vaikeasti käsiteltävä tuittupää. Allfydol ei myöskään ole kovin rauhallinen aina ja erityisesti hosuminen ja hätäileminen kuuluvat neidin huonoihin tapoihin. Yksinkertaisesti tammaa voisi siis luonnehtia ilmeikkääksi, meneväksi ja vilkkaaksi tapaukseksi, jonka kanssa ei saa jäädä hetkeksikään sormi suuhun. Ilkeäksi tammaa ei kuitenkaan voi luonnehtia, eikä perusluonteeseen kuulu pureminen, näykkiminen tai potkiminen pienimmiltäkään osin. Lähinnä tamma vain koettelee käsittelijänsä hermoja. Mikäli poni huomaa jonkin heikon kohdan, se käyttää sen takuulla hyväkseen. Jos Allfydolin kanssa vain pääsee samalle aaltopituudelle, saa tammasta takuulla pitkäaikaisen ystävän itselleen. Ne ihmiset, joista tamma todella pitää, ovat todella paikkansa ansainneet neidin syämessä.

Hoitaessa Allfydol on tarkkaavainen ja herkän oloinen. Se saattaa säikähtää tallista kuuluvia, tavallisiakin ääniä, mutta rauhallinen hoitaja osaa rauhoittaa neidin, jolloin tamma itsekin ymmärtää rentoutua ainakin hieman. Harjaaminen on tamman mielestä mukavaa, mutta erityisen paljon se nauttii pesuista. Mitä kauemmin vettä jaksaa suihkuttaa, sen tyytyväisempi Allfydol on. Muissakaan hoitotoimenpiteissä ei ole hankaluuksia - kaviot tamma nostaa kiltisti, eikä paina jaloillaan hoitajansa kädelle ikävästi. Taluttaessa Allfydolia kannattaa olla melko tarkkaavainen, ettei neiti itse keksi lähteä seikkailemaan makoisten ruohomättäiden tai voikukkien perään. Kannattaa huomioida myös se, että tamma todella on säpsähteleväinen. Pienimmätkin, arkeen kuuluvat äänet voivat saada tamman säikähtämään talutettaessa tallista tarhaan. Mikäli tamman kanssa on yhtään epävarmempi, kannattaa ehdottomasti laittaa suoraan kuolaimet suuhun, niin vahinkoa ei pääse käymään.

Ratsuna Allfydol on omaa luokkaansa. Kun tamman selkään nousee, se tepastelee paikoillaan ja kun selkään vihdoin pääsee, tamma säntää liikkeelle samalla hetkellä. Vauhtiin neitiä ei todella tarvitse hoputtaa, päin vastoin, vauhdin hidastaminen ja puolipidätteet ovat avainasemassa. Kouluratsastus on tamman vahvuuslaji. Vaikka Allfydol yrittääkin hätäillä suurimman osan ajasta, se osaa myös keskittyä. Selkäänsä se vaatii napakan ratsastajan, joka ei anna periksi tamman oikutteluille. Vaikka Allfydol pelkääkin talutettaessa lähes kaikkea mahdollista, ratsuna se keskittyy työskeltelyynsä hyvin. Esteillä tammalle ominainen hätäily tulee esiin hyvin. Se ei malttaisi keskittyä kunnolla edes ensimmäiseen hyppyyn: kovalla vauhdilla, varsinaisesta hypystä ei niinkään tunnu olevan väliä. Kilpailutilanteissa tammasta saa irti sen parhaat puolet, sillä kilpailuviettiä Allfydolilta ei koskaan ole puuttunut.

Kaiken kaikkiaan tamma on näpsäkkä paketti, jonka kanssa on hauska työskennellä. Allfydolin tammamaiset tavat vain tulee muistaa ottaa huomioon. Sen jälkeen kaikki sujuu suhteellisen ongelmitta.


Sukutaulu


i: Chwaraewr Hyfryd
NWR 75%

ii: Gwethu Allan
NWR 50 %
iii: Brif Winidog
wb
iie: Al-Grybah ox
ox
ie: Glan Môr
wb
iei: Freuddwyd Anorchfygol
wb
iee: Seren Yr Almaen
wb
e: Rhyddid Naw Deg Wyth
NWR 50%
ei: Hafan Benglog
NWR 50%
eii: Llosgi Yn Y Dyfodol
wm
eie: Shy Zym ox
ox
ee: Gwesty Tokyo
NWR 50%
eei: Al-Fanan Al-Lemany ox
ox
eee: Angenrheidiol Drwg
wb


Sukuselvitys

Allfydolin isä on komea Chwaraewr Hyfryd - mielettömän komea, musta NWR-ori. Hyffiksi kutsuttu ori on syntynyt Alankomaissa, missä se on myös asunut koko ikänsä. Suurehkon poniprosentin omaava ori on säkäkorkeudeltaan 145 cm korkea, painottunut se on kouluratsastukseen. Korkealle koulutettu ori on kilpaillut jopa korkeimmillaan vaativa B-luokissa saakka, vieläpä hyvillä sijoitusprosenteilla. Luonteeltaan Hyff on hyvin orimainen ja lennokas, mutta kuitenkin nöyrtyväinen tarpeen tullen. Hyff on kiertänyt myös näyttelyitä reilusti ja siltä löytyy astutuslupa vielä muutaman vuoden eteenpäin, ja se on kantakirjattu Alankomaissa II-palkinnolla. Hyffiltä löytyy tähän mennessä kuusi jälkeläistä.

Gwethu Allan oli ruunikko, welshponin ja arabin risteytys. Rakenteeltaan erittäin siro, mutta kuitenkin luonteeltaan voimakastahtoinen ja energinen. Tämä ori toimi yleispainotteisena ratsuna kilpaillen koulu - ja esteratsastuksessa hyvinkin menestyksekkäästi. Se sijoittui ja jopa voitti useita kilpailuita aluksi syntymämaassaan Isossa-Britanniassa, josta se kuitenkin myytiin 10-vuotiaana Alankomaihin aktiiviselle welshkasvattajalle. Tämän jälkeen ori ei niinkään enää kilpaillut, mutta hyvän sukunsa ja korrektin rakenteensa ansiosta se siirtyi hetimmiten jalostuskäyttöön. Allan ehti saada elämänsä aikana toista kymmentä jälkeläistä.

Brif Winidog oli melko pienikokoinen, kimo ori. Se oli suvullisesti hyvinkin valjakkoajoon painottuva ori, mutta herran ollessa 5-vuotias huomattiin, että se soveltuukin kuitenkin paremmin satulan alle kuin kärryjen eteen. Niinpä aloitettiin Winin ratsukoulutus - ori kasvoi ja kehittyi nopeasti, ja siitä tulikin erittäin hyvä kouluratsu. Se kilpaili helpoissa luokissa junioriratsastajansa kanssa, keräillen silloin tällöin ruusukkeita ja pokaaleita mukaansa. Winin kilpakausi päättyi kuitenkin melko lyhyeen, sillä ori loukkasi jalkansa pahasti jäätyään salametsästäjien ketunloukkuun kiinni. Tästä seurasi niin pahoja vammoja, että ori päätettiin lopettaa. Ikää siltä löytyi tällöin vain 8 vuotta. Onneksi se ehti saada kaksi komeaa orivarsaa jatkamaan sukuaan.

Al-Grybah ox, eli Gry oli kuvankaunis, näyttelyihin painottuva arabitamma. Se oli rakenteeltaan mielettömän kaunis, luonteeltaan melko kipakka neitonen. Gry toimi silloin tällöin harrasteratsuna, erityisesti westernratsastuksessa, mutta pääsääntöisesti se tosiaan kierteli näyttelykehiä, erilaisia arvostelutilaisuuksia sekä toimi siitostammana. Gry menestyi näyttelyissä erittäin hyvin, voittaen useita kertoja luokkansa jo varsasta lähtien. Tamma kantakirjattiin kahteen kertaan, molemmilla kerroilla I-palkinnolle. Siitostammana se sai seitsemän jälkeläistä, joista kaikki muut ovat arabialaisia täysiverisiä, lukuunottamatta Gwethu Allania.

Allfydolin isänemä on kaunis welshponitamma Glan Môr. Moriksi kutsuttu musta neiti toimii edelleenkin ratsun virkaa hoitaen, mutta nuorempana se oli myös melkoinen kehäkettu kilpailuissa. Se kisasi usealla nuorella ratsastajalla niin koulu-, kuin esteratsastuksessakin, mutta näiden lisäksi myös erilaisissa leikkimielisissä kilpailuissa, kuten gymkhanassa sekä poniagilityssä. Tämä tamma oli varsinainen luottoponi: se oli erittäin kiltti ja sympaattinen, ja tuli aina takuuvarmasti toimeen aivan jokaisen ihmisen kanssa. Mor asuu edelleen Alankomaissa samalla omistajalla, jolla on asunut koko ikänsä tähänkin asti. Omistaja kuitenkin vuokrasi tammaa useammallekin eri henkilölle, mutta nykyään tamma saa viettää rauhallista elämää yhdessä kodissa. Elämänsä aikana se on ehtinyt saada neljä jälkeläistä, joista kaksi on welsh B-sektion poneja ja toiset kaksi part bredejä.

Freuddwyd Anorchfygol oli tummanruunikko, lähes musta welsh B-sektion oripoika. Freud oli kohtalaisen massiivinen noin sektionsa edustajaksi, mistä syystä se ei ollut erityisen palkittu näyttelyiden saralta, vaikka rakenne olisi varmasti muuten ollut ihan kelpo. Freud toimikin melko pitkälti harrasteratsun roolissa, joskin sen hieman hankalan luonteen takia se ruunattiin orin ollessa 7-vuotias. Tähän mennessä se ehti saada yhden jälkeläisen, Glan Môrin. Ruunana poni myytiinkin sitten ratsastuskouluun, jossa se vietti elämänsä eläkepäiviin asti.

Seren Yr Almaen oli Alankomaissa yksi tunnetuimmista welshponitammoista. Musta, mielettömän kaunis ja rakenteeltaan täysin kympin arvoinen tamma oli luonteeltaankin aivan nappi! Se oli hellyyttävä ja kiltti, mutta ratsastaessa kuitenkin reipas ja eteepäinpyrkivä, ehkä jopa hieman räväkkä, jos niin voi sanoa. Seren asui yhdellä tunnetuimmalla welshponikasvattajalla, jonka kanssa se kierteli runsaasti näyttelyitä ympäri maailmaa. Tamma nähtiin muutaman kerran myös Suomen kamaralla, jossa se myös palkittiin runsaasti. Alankomaista, Isosta-Britanniasta sekä Ruotsista tamma on kerännyt menestystä huimasti. Se on kantakirjattu Alankomaissa ja Britanniassa I-palkinnolla. Serenin jälkeläisiä löytyy myös useasta eri maasta, sillä sen varsat ovat olleet äärettömän kuumaa tavaraa. Se ehtikin saada jopa huimat 9 jälkeläistä ennen viimeisiä eläkepäiviään ja menehtymistään, jolloin tamma oli jo 29-vuotias.


Allfydolin emä on hieno Rhyddid Naw Deg Wyth. Wyth on 50% poniprosentin omaava, arabin ja welshin risteytys viimeiseen asti. Arabimaista kauneutta tästä tammasta löytyy huomattavasti - ruunikko tamma on rakenteeltaan siro ja kaunis, pää sillä on kuin suoraan arabin. Wyth on painotukseltaan kouluratsastuspainotteinen ja kilpailee aktiivisesti helpoissa luokissa. Se asuu Alankomaissa, mutta on syntyjään Iso-Britannian puolelta. Sen suvusta löytyy useiden maiden upeita yksilöitä, joten tamma on suvultaan hieman tuntemattomampi, mutta erittäin hyväsukuinen! Wythiä ei ole vielä palkittu juuri muutoin kuin kouluratsastuskilpailuista, mutta tamma tulisi varmasti pärjäämään myös näyttelyissä ja kantakirjauksessa, kuten sukunsakin. Jälkeläisiä se on ehtinyt saamaan vasta Allfydolin, mutta tulee epäilemättä toimimaan vielä siitoskäytössäkin.

Hafan Benglog eli Hafan oli kimo welsh mountainin ja arabin risteytys, 130 cm korkea oripoika. Tämä mielettömän hieno oriherra oli perinyt ulkonäköään huomattavasti arabin puolelta, sillä se oli kuin arabilainen täysiverinen pienmallina. Hafan oli painotukseltaan painottunut melko pitkälti kouluratsastukseen, missä se kilpaili helpoissa luokissa, mutta nähtiinpä oria usein myös matkaratsastus - ja suunnistuskilpailuissakin ottamassa osaa. Se oli monipuolinen ja kestävä poni, joka teki aina parhaansa - olipa kyse mistä tahansa. Sisukkuutensa lisäksi se oli hyvin ihmisystävällinen ja rehellinen, oikein hieno ja mukava poni. Hafan kuoli ollessaan 19-vuotias, sillä se alkoi saada niin pahoja vaivoja jalkoihinsa, ettei sitä enää kannattanut pitää. Ori ehti saada jokusen jälkeläisen, mutta tarkkaa tietoa lukumäärästä ei ole.

Llosgi Yn Y Dyfodol eli vain pienen hetken. Tämä mustankimo oripoika syntyi melko paljon liian aikaisin, mistä syystä se on aina ollut hieman odotettua pienempi. Dyfodol kehittyi hitaasti, joten sen ratsukoulutus aloitettiin vasta 5-vuotiaana, jolloin se oli normaalin 3-vuotiaan tasolla rakenteellisesti. Orin kasvattaja ei kuitenkaan milloinkaan lakannut uskomasta tähän pieneen, energiseen ja ihmisystävälliseen oriiseen, vaan toivoi aina siitä helppojen luokkien kouluratsua. Valitettavasti ori todettiin kuitenkin sairaaksi 6-vuotiaana, jolloin eläinlääkärin ohjeistuksesta omistaja päätti, että ori on parempi lopettaa. Noin kuukauden kuluttua surullisen tapahtuman jälkeen havaittiin, että naapuritallin arabitamma oli tiineenä - sama, jonka luokse Dyfodol oli karannut muutama kuukausi takaperin. Dyfodol oli ainoa vaihtoehto isäksi, sillä alueella ei juuri muita oreja ollut. Niinpä orille jäi kuitenkin yksi, terve ja normaalikokoinen jälkeläinen!

Shy Zym ox, eli tuttujen kesken vain Shy, oli erittäin kaunis ja herttainen arabitamma. Shy oli säkäkorkeudeltaan 152 cm korkea, väriltään se oli hyvin näyttävä ruunikonkimo - puhtaan valkoinen satuhevonen. Shy oli luonteeltaan hieman arka ja erityisesti uusia ihmisiä kohtaan hyvinkin epäileväinen. Sen kanssa oli toisinaan haastavaa työskennellä, sillä tamma ei tahtonut päästää aivan jokaista ihmistä lähelleen, vaan muistutti lähinnä ongelmahevosta näykkiessään, uhkaillessaan ja potkiessaan. Tamma kuitenkin kiintyi omistajaansa äärettömän paljon, ja sen olisi varmasti saanut laittaa vaikka solmuun, jos se olisi mahdollista. Se seurasi omistajaansa kuin koira narun perässä. Shyn omistaja kilpaili tammalla helpoissa koululuokissa sekä pienissä esteluokissa satunnaisesti, joissa he menestyivät oikeinkin hyvin. Shy ehti saada kolme jälkeläistä ennen menehtymistään - tamma vietti viimeiset päivänsä kotitallillaan, ollessaan 24-vuotias.

Allfydolin emänemä on hieno Gwesty Tokyo. Tämä welsh B-sektion sekä arabin risteytys oli erittäin tulinen ja temperamenttinen tamma, jolta ei takuulla jäänyt luonnetta tai kipakkuutta puuttumaan missään tilanteessa. Se oli erittäin energinen, vauhdikas ja eläväinen, minkä se osoitti myös kilpailuissa - tämä tamma oli painottunut kenttäratsastukseen ja pärjäsikin lajissa kuin lajissa. Kenttäkilpailuiden ohella se nähtiin koulu - ja rataestekilpailuissa silloin tällöin, joissa se oli hyvinkin menestyvä ja taidokas poni. Tokyoksi kutsuttu tamma oli väriltään mustanruunikko, säkäkorkeutta siltä löytyi tasan 140 cm. Tokyo kilpaili aina 16-vuotiaaksi asti, jolloin se jäi kisaeläkkeelle ja synnytti ensimmäisen ja ainoan jälkeläisensä, Rhyddid Naw Deg Wythin.

Al-Fanan Al-Lemany ox oli musta, mielettömän hieno arabialainen täysiveriori. Tämä lihaskimppu oli säkäkorkeudeltaan 156 cm korkea, ja luonteeltaan orimainen egoilija. Lemmyksi kutsuttu ori eli koko ikänsä samalla omistajalla, eli kasvattajallaan, joka kisautti hevostaan ja käytti sitä runsaasti jalostukseen. Kouluratsastuspainotteinen Lemmy kilpaili omistajansa kanssa aina kansallisen tason vaativissa luokissa asti, joissa he kehittyivät pikkuhiljaa. Viimeisinä vuosinaan tämä ori voitti jopa kouluratsastuksessa mestaruuksia ja oli erittäin kunnioitettu kouluratsu. Kouluratsun ohella näin komea ori vietti tietysti elämäänsä myös näyttelykehissä, joissa se sai tuomareilta kerta toisensa jälkeen erittäin paljon hyvää palautetta. Pääsipä Lemmy jopa kantakirjauksessakin huimalle I-palkinnolle, mikä mielestäni jo todistaa orin erityisen hienosta rakenteesta ja liikkeistä. Nämä menestykset tekivät Lemmystä tosiaan myös ihainnoidun jalostusorin, joten siltä löytyy niin arabeista kuin welsheistäkin jälkeläisiä mielettömästi, joille tämä herra on periyttänyt niin upeaa ulkonäköään, kuin äärettömän hyvää kapasiteettiaan koulupuolellakin.

Angenrheidiol Drwg oli kiltti ja kaunis, ruunikko welsh B-tamma. 133 cm korkea neitonen oli Iso-Britannian suuressa welshssiittolassa syntynyt tamma, joka myytiin kuitenkin pian yksityiseen omistukseen. Valitettavasti tamma joutui vielä kiertoon, ja se onkin asunut jopa huimasti kahdeksassa eri kodissa. Vaikka se on joutunut vaihtamaan seutuja useaan kertaan, se on onneksi pysynyt Isossa-Britanniassa koko ikänsä. Drwg oli kouluratsastukseen painottunut, helppojen luokkien taitaja. Se kilpaili eri omistajilla lähinnä aluetasolla, sekä toisinaan pienissä seurakilpailuissakin. Tamma oli kohtalaisen hyvin menestynyt, mutta enemmänkin se sai ihailua osakseen korrektista rakenteestaan. Tamma keräili näyttelyistä meriittejä runsaasti, ja sillä olisi varmasti ollut mahdollisuuksia myös kantakirjauksessa, mutta valitettavasti tamma ei milloinkaan kantakirjatilaisuuteen päässyt mukaan. Drwg eli jopa 27-vuotiaaksi asti, jolloin se kuitenkin menehtyi vanhuuteensa. Se ehti saada kolmella eri kasvattajalla yhteensä viisi jälkeläistä.



Kisakalenteri

Vain sijoitukset, muuta kisamenestystä voit seurata VRL:stä.


04.03.2011 - KRJ - kutsu - Helppo C - 1/30
04.03.2011 - KRJ - kutsu - Helppo B - 1/50
03.03.2011 - KRJ - kutsu - Helppo B - 5/50
02.03.2011 - KRJ - kutsu - Helppo C - 4/30
01.03.2011 - KRJ - kutsu - Helppo B - 1/50
28.02.2011 - KRJ - kutsu - Helppo B - 3/50
28.02.2011 - KRJ - kutsu - Helppo B - 6/60
26.02.2011 - KRJ - kutsu - Helppo B - 5/40
23.02.2011 - KRJ - kutsu - Helppo C - 2/30
22.02.2011 - KRJ - kutsu - Helppo C - 2/30
21.02.2011 - KRJ - kutsu - Helppo B - 5/48
20.02.2011 - KRJ - kutsu - Helppo C - 2/30
18.02.2011 - KRJ - kutsu - Helppo C - 5/40
18.02.2011 - KRJ - kutsu - Helppo C - 6/50
16.02.2011 - KRJ - kutsu - Helppo C - 1/39
15.02.2011 - KRJ - kutsu - Helppo C - 4/50
12.02.2011 - KRJ - kutsu - Helppo C - 5/48
12.02.2011 - KRJ - kutsu - Helppo A - 3/49
17.01.2011 - KRJ - kutsu - Helppo B - 5/50
16.01.2011 - KRJ - kutsu - Helppo C - 6/50
12.01.2011 - KRJ - kutsu - Helppo B - 5/30
06.01.2011 - KRJ - kutsu - Helppo C - 3/50
04.01.2011 - KRJ - kutsu - Helppo B - 5/48
04.01.2011 - KRJ - kutsu - Helppo C - 6/40
04.01.2011 - KRJ - kutsu - Helppo B - 3/20
31.12.2010 - KRJ - kutsu - Helppo B - 4/50
29.12.2010 - KRJ - kutsu - Helppo C - 4/50
29.12.2010 - KRJ - kutsu - Helppo B - 5/60
28.12.2010 - KRJ - kutsu - Helppo C - 6/50
27.12.2010 - KRJ - kutsu - Helppo A - 4/50
26.12.2010 - KRJ - kutsu - Helppo C - 7/60
23.12.2010 - KRJ - kutsu - Helppo B - 4/30
22.12.2010 - KRJ - kutsu - Helppo B - 1/30
18.12.2010 - KRJ - kutsu - Helppo B - 3/50
17.12.2010 - KRJ - kutsu - Helppo B - 5/48
16.12.2010 - KRJ - kutsu - Helppo C - 2/60
15.12.2010 - KRJ - kutsu - Helppo B - 1/37
15.12.2010 - KRJ - kutsu - Helppo B - 1/30
12.12.2010 - KRJ - kutsu - Helppo B - 3/60
13.12.2010 - KRJ - kutsu - Helppo B - 6/40
10.12.2010 - KRJ - kutsu - Helppo B - 4/60
09.12.2010 - KRJ - kutsu - Helppo C - 1/60
09.12.2010 - KRJ - kutsu - Helppo B - 5/30
08.12.2010 - KRJ - kutsu - Helppo C - 1/60
07.12.2010 - KRJ - kutsu - Helppo C - 2/60
11.11.2010 - KRJ - kutsu - Helppo A - 5/50
10.11.2010 - KRJ - kutsu - Helppo A - 1/50
07.11.2010 - KRJ - kutsu - Helppo A - 5/50
06.11.2010 - KRJ - kutsu - Helppo A - 6/50
05.11.2010 - KRJ - kutsu - Helppo A - 1/60
03.11.2010 - KRJ - kutsu - Helppo C - 5/50
02.11.2010 - KRJ - kutsu - Helppo B - 5/32
02.11.2010 - KRJ - kutsu - Helppo C - 5/50
02.11.2010 - KRJ - kutsu - Helppo C - 6/50
01.11.2010 - KRJ - kutsu - Helppo C - 1/50
31.10.2010 - KRJ - kutsu - Helppo B - 5/50
30.10.2010 - KRJ - kutsu - Helppo B - 4/32
30.10.2010 - KRJ - kutsu - Helppo C - 1/50
25.10.2010 - KRJ - kutsu - Helppo B - 10/100
24.10.2010 - KRJ - kutsu - Helppo B - 10/100
23.10.2010 - KRJ - kutsu - Helppo C - 8/100

Jälkeläiset

WPB-o. Gwalch Nodwydd (21.08.2011) isä: Cadfridog Nymfo
NWR-t. Gwalch Valeria (19.03.2012) isä: Valentino
NWR-t. Gwalch Haeach Aden (18.03.2013) isä: Gnomo
WPB-o. Gwalch Delaroque (01.07.2013) isä: Qamar al 'Aqrab ox


Päiväkirja ja valmennukset

13.11.2011
Allfydol on ilmoteitettu tänään nyt myös VWY:n laatuarvosteluun! Toivottavasti tamma tulee pärjäämään siellä mahdollisimman hyvin. Uskoisin niin, sillä neiti on kuitenkin kilpailuiltaan ja näyttelyuraltaan hyvinkin menestynyt, joten lisäpisteitä ainakin pitäisi herua.

12.11.2011
Jännittävää, ilmoitin Allfydolin tänään yleislaatuarvosteluun! En tiedä olemmeko vielä valmiita sinne, mutta eipä tällä mitään menetäkään! Toiveissa olisi se, että edes palkinnoille päästäisiin - toiveena tietysti mahdollinen kakkospalkinto, mutta emme me liian nirsoiksi rupea. Toivotaan parasta, ja treenataan nyt kunnolla ennen laatista.

30.10.2011
Allfydol sai viettää tänään vapaapäiväänsä eilisen estetreenin kunniaksi. Vein tamman heti aamusta tarhailemaan, missä se saikin viettää koko päivänsä muiden ponikavereiden kanssa. Illalla harjasin tamman yltä päältä puhtaaksi samalla, kun jätin sen yöpuilleen.

29.10.2011
Harjoittelimme tänään Allfydolin kanssa hieman esteiden saloja - hyvin pienessä mittakaavassa kylläkin. Aloitimme ihan pienistä puomeista ja kavaleteista, tarkoituksena oli saada tammaa liikkumaan puhtaammin ja nostamaan jalkojaan ylös. Se oli selkeästi neidin mieleen, sillä se teki työtä erittäin mielellään, eikä purnannut vastaan juuri missään. Koko estetreeni sujui äärettömän hyvin, jopa "korkeammat" hypyt, eli pieni 80 cm esterata.

Kouluvalmennus 20.10.2011 (omistajan kirjoittama)
Allfydol puhisi ja puhkui keskellä kenttää kun saavuin tallille, Juli oli jo ehtinyt valmistautua ponin kanssa. Tepastelin kentän reunalle ja annoin käskyn aloittaa lämmittelyt. Allfydol oli energisellä päällä ja Julilla oli välillä pieniä vaikeuksia saada tammaa pysymään käynnissä, mutta hyvin sujui. Pian aloinkin pyytää teiltä harjoitusravia ja pyysin Julia kokoamaan tammaa. Allfydol painoi ensin hieman ohjalle, mutta tomeran ratsastuksen ansiosta se alkoi keskittyä hommiinsa ja alkoi kaartaa kaulaansa kauniisti ja polkemaan alleen. Harjoittelimme tänään pohkeenväistöjä, etuosakäännöksiä sekä ihan vain yleisesti eri askellajeja, jotka sujuivat kuitenkin erittäin hienosti. Hyvä!

10.10.2011
Allfydol on asunut meillä nyt jonnin aikaa ja tamma on kotiutunut erinomaisesti. En olisi ede suskonut miten äkkiä se löytää paikkansa meidän tallin laumasta. Tammasta on tullut hyvin johtajanroolin omaava neitokainen, joka on määrätietoinen ja fiksu. Se nauttii selkeästi poniseurastaan. Kivaa nähdä, miten tyytyväiseltä se vaikuttaa olemiseensa.

21.08.2011
Voi mikä ilahduttava aamupäivä! Allfydol sai tänään ensimmäisen jälkeläisensä. Kuvankaunis welsh part bred-orivarsa oli syntynyt reippaana itsestään, eikä mitään toimenpiteitä tarvittu. Voikon orivarsan isä on Paraatiponien Cadfridog Nymfo, joka on oma maahantuontini. Varsa nimettiin Gwalch Nodwyddiksi, eli näin tuttujen kesken Nooaksi.

02.08.2011
Koulutreeniä kentällä Allfydolin kanssa. Tamma oli aluksi aika tahmea, mutta lämpeni kohtalaisen nopeasti ja alkoi pian kulkea kauniisti kuolaimella. Se nautti työnteosta, kuten minäkin. Teimme paljon erilaisia harjoituksia, ympyröitä ja suunnanvaihdoksia. Harjoittelimme laukannostoja käynnistä ja ravista, joissa tamma tuppasi hieman jopa kuumumaankin. Hommat sujuivat kuitenkin muuten erittäin hyvin.

22.06.2011 Lazian kouluvalmennus
Siirryimme kentältä maneesiin sateen vuoksi. Allfydol kävi melko kuumana ja kesti hetken ennen kuin se rauhoittui edes vähän tottuessaan uuteen maneesiin. Tamma vaikutti jo heti alkuun melko vaikealta ja säpäkältä tapaukselta, joten päätin keskittyä sen kanssa ihan perusasioihin. Alkuverryttelyssä pyysin Peppiä ratsastamaan paljon voltteja ja tekemään puolipidätteitä. Myös temponhidastukset kuuluivat tällä kertaa ratsukon alkuverryttelyyn. Aluksi näytti siltä, ettei Allfydol keskity lainkaan työskentelyyn, mutta pikkuhiljaa se alkoi keskittyä itse tehtäviin. Alkuverryttelyn lopulla tamma kulki jo kauniissa peräänannossa, vaikka kiiruhtikin eteenpäin kuin pikajuna. Pyysin Peppiä tekemään pysähdyksiä ja peruutuksia. Tamma pysähtyikin hyvin melko pienistä avuista, mutta ei malttanut pysyä paikoillaan. Käskin Peppiä tekemään pieniä puolipidätteitä niin kauan kuin tamma suostuu seisomaan paikallaan ja sitten rentoutua. Peruutukset sujuivat muuten hyvin, mutta parin askeleen jälkeen sen takaosa alkoi valua oikealle. Käskin Peppiä painamaan oikealla pohkeella voimakkaammin, jolloin Allfydol suoristui peruuttaessa. Harjoitusravityöskentelyssä jatkettiin kiemurauralla. Muistutin Peppiä vaihtamaan asetukset ja suoralla suoristamaan ratsunsa. Tämä tuntui kuitenkin olevan itsestäänselvyys ratsastajalle. Kiemurauralla Allfydol rauhoittui paljon, eikä enää ollut niin voimakas kädelle. Pyysin kuitenkin tekemään vielä muutaman pysähdyksen ja peruutuksen apujen varmistamiseksi. Jatkoimme laukkatyöskentelyllä. Aluksi ratsukko sai laukata pitkin uraa tarkoituksenamme rentouttaa tammaa. Allfydol oli kuitenkin pinkeänä pikkupakettina, joten käskin Peppiä ottamaan kevyen istunnan ja antaa tammalle hieman ohjaa. Muutaman laukkakierroksen jälkeen Allfydol oli jo paljon rennompi ja jatkoimme kunnon laukkatyöskentelyä. Harjoittelimme laukannostoa peruutuksesta. Allfydol nosti laukan kepeästi , mutta sinkosi heti eteenpäin vauhdilla. Pyysin Peppiä ottamaan heti isomman pidätteen, jotta saisimme laukan kuriin. Iso pidäte toimi hyvin ja laukkaan tuli hyvä tahti. Pari viimeistä laukannostoa sujui jo hyvin ilman rakettimaista syöksyä. Loppuverryttelyssä Allfydol näytti todella rennolta, eikä se painanut kädellekään yhtään. Takaosa työskenteli hyvin ja eteenpäinpyrkimystä tältä ponilta kyllä löytyi. Loppukäynneissä poni näytti hyvin tyytyväiseltä.

25.12.2010 Sonjun kouluvalmennus (Helppo B)
Ruunikko tamma ravasi maneesia ympäri välittämättä ratsastajansa pidätteistä ja laukkaa nostaessanne Allfydol heittikin takapuoltansa ilmaan. Yritin kehittää valmennuksen sisältöä - jotain vähän rauhoittavaa, ettei tamma kiidä pitkin maneesia kuin päätön kana. Otin aiheeksemme siirtymiset. Ihan aluksi pyysin teitä peruuttelemaan, jotta saataisiin Allfydol kuulolle vähän paremmin. Tamma kiemurteli, kun ei jaksanut kuunnella tehtävänantoa loppuun. Muutaman yrityksen jälkeen saitte peruutukset onnistumaan, jonka jälkeen pyysin teitä nostamaan suoraan peruutuksesta ravin. Taas tamma hieman hätäili, eikä peruuttanut loppuun saakka, vaan lähti liikkeelle itse. Otimme tehtävän uudestaan, jotta tamma ymmärtäisi, ettei tänään tehdä niinkuin se haluaa. Tällä kertaa siirtyminen onnistuikin oikein hyvin ja seuraavaksi kokeilimme samaa, mutta täytyisi nostaa laukka. Peruutus ja laukka - ei, vaan ravin kautta laukka. Tamma hätäili ja teki väärin, mutta jatkoimme harjoitusta niin kauan, että se onnistui täydellisyyttä hipoen. Loppujenlopuksi Allfydol rauhoittuikin ja kuunteli apuja paremmin, sekä siirtymiset onnistuivat loistavasti, hienoa!

© Gwalch Welsh - virtuaalitalli
ellei toisin mainita