لیختن‌اشتاین

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو

مختصات: ۴۷°۰۸.۵′ شمالی ۹°۳۱.۴′ شرقی / ۴۷.۱۴۱۷° شمالی ۹.۵۲۳۳° شرقی / 47.1417; 9.5233

شاهزاده نشین لیختن‌اشتاین
Fürstentum Liechtenstein
لیختن‌اشتاین
پرچم
شعار ملیخدا، شاهزاده، میهن
سرود ملیدر بالادست راین جوان
پایتخت فادوتس
۴۷°۰۸′ شمالی ۹°۳۱′ شرقی / ۴۷.۱۳۳° شمالی ۹.۵۱۷° شرقی / 47.133; 9.517
بزرگترین شهر شان
زبان رسمی آلمانی
نوع حکومت مشروطه سلطنتی
نام حاکمان 
شاهزاده
نخست وزیر

هانس آدام دوم
کلاوس تشتشر 
موارد منجر به تشکیل
کنفدراسیون آلمان
۱۸۶۶
مساحت
 -  مساحت ۱۶۰کیلومتر مربع (۲۱۱ام)
 -  آب‌ها (٪) جزئی
جمعیت
 -  سرشماری ۳۵,۹۸۱ 
(۲۰۶ام)
 -  تراکم جمعیت ۲۲۴.۹‎/km۲‏ (۵۶ام)
تولید ناخالص داخلی (تخمین ۲۰۰۸)
 -  مجموع ۴.۱۶۰ میلیارد دلار (۱۵۵ام)
 -  سرانه ۱۱۸,۰۰۰ دلار (۱ام)
شاخص توسعه انسانی (۲۰۰۷) ۰.۹۵۱ (خیلی بالا) (۱۹)
واحد پول فرانک سوئیس (CHE)
منطقه زمانی CET (ساعت جهانی+1)
 -  تابستانی (DST) CEST (ساعت جهانی)
دامنه اینترنتی .li
پیش‌شماره تلفنی +۴۲۳

لیختن‌اشتاین ((به آلمانی: Fürstentum Liechtenstein) تلفظ آلمانی: [ˈfʏʁstn̩tu:m ˈlɪçtn̩ʃtaɪn][۱]) سومین کشور کوچک در اروپا است.

پایتخت آن شهر فادوتس است. زبان رسمی لیختن‌اشتاین آلمانی، مساحت آن ۱۶۰ کیلومتر مربع و جمعیت آن ۳۶ هزار نفر است. واحد پول این کشور فرانک سوئیس با واحد جزء (راپن) نام دارد.

لیختن‌اشتاین یکی از بالاترین سطوح زندگی در جهان را دارد. صنعت گردشگری، بانکداری و تولیدات (ابزار دقیق) همگی با اهمیت است و صادرات این کشور را بیشتر فراورده‌های دندانپزشکی و ماشین آلات تشکیل می‌دهند. لیختن‌اشتاین در سازمان ملل متحد، شورای اروپا، کنفرانس امنیت و همکاری در اروپا، و اتحادیه بازرگانی آزاد اروپا عضویت دارد. میزان با سوادی در آن ۱۰۰٪ است.

جغرافیا[ویرایش]

Location Liechtenstein.png

این کشور در مرکز اروپا قرار دارد و از شرق با اتریش و از غرب با سوئیس هم‌مرز است.

کوه‌های آلپ در شرق این شاهزاده‌نشین قرار دارد. غرب کشور متشکل از جلگهٔ سیلابی رود راین است. رودهای مهم آن راین و سامینا و بلندترین نقطه آن گروز پیتز است که ۲۵۹۹ متر ارتفاع داردو این کشور آب و هوای آلپی معتدل دارد البته دارای زمستان‌هایی بسیار سرد و تابستانهایی خنک است.

پایتخت لیختن‌اشتاین فادوتس است اما بزرگ‌ترین شهر این کشور، شان با ۵ هزار و ۵۰۰ نفر جمعیت می‌باشد.

حکومت این کشور پادشاهی مشروطه و حاکم آن یک شاهزاده است. ۲۵ عضو لندستگ (پارلمان) تحت نظام تعیین تعداد نمایندگان به نسبت جمعیت هر منطقه با رأی تمامی افراد بالغ برای مدت چهار سال انتخاب می‌شوند. لندستگ ۵ نفر از جمله نخست وزیر را به عنوان کمیتهٔ ملی (کابینه) انتخاب می‌کند. نخست وزیر رسماً از سوی شاهزاده گمارده می‌شود. احزاب مهم سیاسی لیختن‌اشتاین عبارتند از اتحاد میهنی، حزب شهروند مترقی و حزب لیست آزاد (سبز).

تاریخ[ویرایش]

این کشور در سال ۱۸۶۸ اعلان بیطرفی کرد. لیختن‌اشتاین که به واسطهٔ خاک اتریش از آلمان جداست، تنها شاهزاده‌نشین آلمانی بود که در ۱۸۷۱ به امپراتوری آلمان نپیوست. از سال ۱۹۱۹ سوئیس مسئولیت سیاست خارجی لیختن اشتاین را بر عهده گرفت و از ۱۹۲۴ این کشور از اتحاد گمرکی و پولی با سوئیس برخوردار بوده‌است، با این حال از ۱۹۸۹ نقش فعالتری در عرصهٔ بین‌المللی به خود گرفته‌است،

شاهزاده هانس آدام دوم پس از مرگ پدرش فرانتز جوزف دوم در سال ۱۹۸۹ جایگزین او شد. ماریو فریک از اتحادیهٔ میهن پرستان در سال ۱۹۹۳ ریاست دولت را بر عهده گرفت، در سال ۲۰۰۱ نیز اوتمار هاسلر جای او را در سمت نخست وزیری گرفت.

سیاست[ویرایش]

لیختن‌اشتاین کشوری‌ست پادشاهی با پارلمان ۲۵ نفره و دولتی ۵ نفره. لیختن‌اشتاین و سوئیس تنها کشورهایی در اروپا هستند که دمکراسی مستقیم دارند.

از سال ۱۹۸۴ در این کشور زنان نیز حق رای دارند.

مردم[ویرایش]

آلمانی زبان رسمی لیختن‌اشتاین می‌باشد. دوسوم مردم این کشور لیختن‌اشتاینی‌اند. دیگران مهاجرانی‌اند که بیشترشان از سوئیس، اتریش و آلمان آمده‌اند.

۶۵ ٪ از مردم این کشور را لیختن اشتاینی، ۱۰ ٪ را سوییسی، ۵ ٪ را اتریشی و ۳ ٪ را آلمانی تشکیل می‌دهد، همچنین دین ۷۸ ٪ از لیختن اشتاینی‌ها، کاتولیک و ۸ ٪ پروتستان می‌باشد.

تقسیمات کشوری[ویرایش]

تقسیمات کشوری لیختنشتاین

کشور لیختن‌اشتاین به ۱۱ شهرستان تقسیم شده است.


منابع[ویرایش]

  • مشارکت‌کنندگان ویکی‌پدیا، «Liechtenstein»، ویکی‌پدیای انگلیسی، دانشنامهٔ آزاد (بازیابی در ۲۴ فوریه ۲۰۱۴).
  1. Duden Aussprachewörterbuch, s.v. "Liechtenstein[er]".