Göller ve Akarsular

Göller ve Akarsular

EFTENİ GÖLÜ KUŞ CENNETİ VE KAPLICASI


Su kuşlarının göç yolu üzerinde önemli bir konaklama ve beslenme alanı olan Efteni Gölü Kuş Cenneti, Gölyaka ilçesine 5 km, D-100 karayoluna 15 km. TEM otobanına 10 km uzaklıktadır. Efteni Gölü geçmişte 814 hektarlık alanı kaplarken, kurutularak 25 hektara düşürülmüş, 1992 yılından itibaren Bakanlık oluruyla, 750 hektara yükseltmek için çalışmalara başlanmıştır. Milli Parklar tarafından koruma altına alınan ve Su Kuşları Koruma ve Üretme Sahası tescil edilen Efteni Gölü, üzerinde150'e yakın kuş türünü besleyen ve göçmen kuşlarının konakladığı bir göldür. Efteni Kaplıcası ise, Gölün hemen yanında olup su sıcaklığı 43º C'dir. Cilt hastalıklarına, Romatizmal hastalıklara hazımsızlıklara iyi geldiği söylenmektedir.

HASANLAR BARAJI


Hasanlar Barajı, Küçük Melen Çayı üzerinde kurulmuş olan ve 425 hektarlık bir alana yayılmış olan baraj gölüdür. Özellikle mevsimlere bağlı olarak değişen doğal güzelliği ile etkileyicidir. Yığılca ilçesi yolundan ulaşmak mümkündür. Baraj gölü olta balıkçılığına, çevresindeki ormanlar ise doğa yürüyüşü alanlarına çok müsaittir. Düzce'ye 25 km. uzaklıktadır. İstanbul'dan gelenler için Yedi Göllere en kısa mesafe olan Düzce Hasanlar Barajı, Yığılca Güzergahında olup, doğal güzelliklerle bütünleşmiş hertürlü balık çeşidinin bulunduğu yeme-içme tesisleri mevcuttur. Her yıl geleneksel olarak Yığılca Hasanlar Barajı'nda Yelken yarışması yapılmaktadır

KURUGÖL (SÜLÜN YETİŞTİRME SAHASI)


D-100 karayolu Üçköprü mevkii'nden Saran Plastik Fabrikası yolunu takiben merkeze 3,5 km. uzaklıkta olan Kurugöl'de, çevredeki su kaynaklarının birleştirilmesi ile oluşan bir gölet bulunmaktadır. Düzce ve Kaynaşlı'yı gözler önüne seren tepede, yeni yetişen çam, köknarve benzeri ağaçlardan oluşan ormanlık saha içinde bulunan göletle birlikte güzel bir manzaraya sahip olan Kurugöl, günübirlik gezi ve piknik alanı olarak değerlendirilmektedir. Göleç kenarında Orman İşletmesi'ne ait bir tesis bulunmaktadır. Kurugöl sahası aynı zamanda Orman Bakanlığı'nca Sülün Yetiştirme Sahası olarak belirlenmiş ve bölgeye Sülün salınmıştır. Nesli tükenmekte olan Sülünlerin doğal ortam içinde çoğalmasını sağlamak için yörede av yasağı uygulanmaktadır.

BÜYÜK ve KÜÇÜK MELEN


Bolu Dağları'ndan çıkan Küçük Melen, Yığılca istikametinden gelerek Hasanlar Baraj Gölü'nü oluşturur. Efteni Gölü civarında Asar Suyu ise, Uğur Suyu, Aksu ve dağlardan gelen diğer küçük derelerle birleşerek Düzce Ovası'nı sular ve Efteni Gölü civarında ise Büyük Melen'i oluştururlar. Düzce havzası'nın Karadeniz'e boşalmasını sağlayan bu akarsuyu çevresindeki doğal güzellikler piknik ve mesire yerlerini oluşturmaktadır. Deniz'e döküldüğü Melen Ağzı, plaj olarak kullanılmaktadır. Deniz sığdır, temiz ve ince kuma sahiptir. Büyük Melen'in geçtiği Cumayeri ilçesi'nin Dokuzdeğirmen mevkii'nden Melen Ağzı'na 12 km.'lik dere ve rafting sporları yapmaya uygundur. Bu bölgede rafting'e başlangıç için alt yapı mevcuttur ve D-100 karayoluna 5 km.'dir.

KAYNAŞLI DİPSİZGÖL


Kaynaşlı Bolu Dağı'na, D-100 karayoluna 5 km. uzaklıkta bulunan Dipsizgöl Köyü, Topuk Yaylası ve göleti üzerindedir. Dipsizgöl Köyü üzerinde bulunan merada yapılan Dipsizgöl Göleti çalışmaları devam etmekte olup; alt yapısı hazırlandığında doğanın değişik güzelliklerini yansıtacak bir özelliğe kavuşacaktır.

AĞLAYAN KAYA


Samandere Şelalesi yolu üzerinde orman içinde bulunan bir kayadır. Üzerinden sular sızdığı için bu ismi alan ve doğa anıtı özelliğini taşıyan bu kayanın çevresinde alabalık yenecek tesis bulunmaktadır. Merkez'e 15 km.'dir.