Suprant

Scaon Appie

† Kuollut marraskuussa 2014

img
rotu, sukupuoli:
holsteininhevonen, tamma
väri, säkäkorkeus:
ruunikko, 170 cm
syntynyt, kasvattaja:
18.01.2014, turjake VRL-07415, Scaon (GER)
ikä:
15 vuotta (4v. 19.05.2014)
omistaja:
Suprant (FI) VRL-00102 ja VRL-00692
rekisterinumero:
VH14-044-0076
koulutustaso:
ko: Helppo A, re: 160 cm
pääkilpailulaji ja -taso:
Esteratsastus: 160 cm
ominaisuuspisteet päälajissa:
6809.41 ominaisuuspistettä (vaikeustasolla 11)

Appie on hevonen, joka arvostaa omaa rauhaansa ja ei halua tulla häirityksi. Tamman karsinalla ei siis tarvitse turhaan roikkua usemman ihmisen, koska muuten Appie alkaa stressaamaan turhia ja aremmat ihmiset saattavat säikkyä sen käytöstä. Se yleensä ilmaisee stressaantumisensa jalkojen polkemisella, luimisella ja hampaiden esittelyllä. Koskaan Appie ei kuitenkaan ole tehnyt ihmiselle pahaa, se vain ilmaisee oman pahan mielensä hieman turhan raa'alla tavalla.

Kun tammaa hoitaa yksikseen se käyttäytyy oikein mukavasti ja nauttii hoitamisesta. Pään harjaamisesta se ei pidä, mutta tällöinkin se korkeintaan luimii ja nostelee päätä korkeuksiin. Kaviot nostaa käskystä, mutta ei tahdo niitä pitkään pitää ilmassa. Varustaminen hoituu suhteellisen helposti, ainoastaan satulavyön kiristys on epämiellyttävää ja tällöin Appie saattaa ottaa askeleen tai pari eteenpäin.

Ratsuna Appie on aika tahmea ja vaatii ratsastajan, joka sitä uskaltaa ja osaa käskeä tekemään töitä. Missään nimessä kovia apuja tamma ei tarvitse. Sileällä pelaa ihan kivasti, eikä varmasti säiky vaikka ydinpommi räjähtäisi. Sen verran laiskahko tamma on. Esteillä kuitenkin herää hieman enemmän tähän maailmaan ja hyppää ihan kivalla tyylillä. Appie ei tosin vaivaudu mitään pieniä esteitä hyppäämään kunnolla, vaan nostelee jalkansa yli tai hyppää laiskasti yli. Korkeammilla tamma herää vielä paremmin ja oikeasti kehtaa hypätä kunnolla. Appien hypyt tosin saattavat välillä olla aikamoisia kenguruloikkia, joten niihin kannattaa varautua. Maastossa leppoinen ja rauhallinen kaveri, joka pitää enemmän rauhallisista käyntilenkeistä, kuin vauhdikkaista maastoralleista.

Kisoissa ei Appie ole ihan niin hapan kuin kotona ja sietää ylimääräisen hälinän. Ei kuitenkaan tykkää edelleenkään, jos ylimääräisiä roikkuu karsinalla turhanpäiten. Vuoroa odottaessa seisoskelee paikallaan vähän omiin oloihinsa eristäytyneen näköisenä. Radalla toimii kyllä, jos ratsastajakin on täysillä mukana.


Sukutaulu

i. Portsmouth
HOL, trn, 171 cm
ii. Portland
HOL, prn, 173 cm
iii. Panthero
HOL, km, 171 cm
iie. Miss Misery
HOL, mrn, 163 cm
ie. Ducere Lucem
HOL, rn, 165 cm
iei. Don Mexico
HOL, rn, 169 cm
iee. Darkling
HOL, rn, 166 cm
e. Berto Ameera
HOL, rn, 171 cm
ei. Berto Grigaro
HOL, prn, 170 cm
eii. Chaplin II
HOL, m, 169 cm
eie. Gerhulda
HOL, prn, 169 cm
ee. Amanda II
HOL, trn, 164 cm
eei. Riff Raff
HOL, rn, 170 cm
eee. Amanda
HOL, mrn, 165 cm

Jälkeläiset

FWB-tammaSuprant Terracottas. 28.04.2014i. Mors Rubeus PB
HOL-oriSuprant Demons. 11.06.2014i. Charmyard Deimos xx
HOL-oriSuprant Devils. 15.07.2014i. Charmyard Deimos xx
FWB-tammaSuprant Abbys. 06.09.2014i. Imaginär Rüdiger
HOL-oriSuprant Djangos. 16.10.2014i. Donovan Lime

img img


Päiväkirja

11.06.2014 - Olin saapunut valmentamaan nuorta esteratsun alkua, Appieta. Ratsukon suorittaessa alkuverkkoja, minä rakentelin esteitä. Kentän toiselle pitkälle sivulle nousi kaksi pystyä ja lävistäjälle molempiin suuntiin ristikot. Ratsukko sai aluksi hypätä pitkän sivun esteitä sarjana, jotka olivat nostettu 80 cm korkeuteen. Appie oli varsin hitaasti syttyvää sorttia, joten pari ensimmäistä ylityskertaa menivät erittäin matelevissa merkeissä. Ratsastaja sai jo hyvissä ajoin patistaa tammaa eteenpäin, jotta esteiden hyppääminen olisi edes mahdollista. Esteiden parinkymmenen sentin korotus sai vihdoinkin Appien turpakarvat värähtelemään ja jalat vipattamaan hieman reippaammin. Tarkoitus oli hypätä neljää estettä kahdeksikon muotoisella radalla. Ensin lävistäjällä oleva este, pitkä sivun este, lävistäjän este ja jälleen kerran toinen pitkällä sivulla oleva pysty. Appie oli oikein esimerkillinen hyppääjä saatuaan kaasuvaihteen päälle. Ainoa ongelma ratsukolla tuli suoran linjan esteeltä käännyttäessä lävistäjän ristikolle: ulkopuolelta tulevat avut unohtuivat ja käännös jäi liian loivaksi, jolloin lähestyminen oli toispuoleinen. Kun ratsastaja muisti käyttää rohkeammin ulkoapuja, tuli lähestymisistäkin paljon parempia eikä puomitkaan enää kolisseet. Nostin lävistäjällä olevat ristikot myös 100 cm pystyiksi, kun tehtävä näytti menevän ristikoiden kanssa hyvin. Valmennuksen lopussa Appiessa ei näkynyt merkkiäkään siitä laiskanpulskeasta matelijasta, mikä se oli ollut aikaisemmin. Tamma loikki innoissaan esteiden yli korvat hörössä ja hullun kiilto silmissä. Ratsukon suorittaessa radan ilman pudotuksia hyvine lähestymisineen, päätin lopettaa valmennukseni ja aloittaa esteiden purun ratsukon ravatessa uralla.
Valmentajana Amanda

14.06.2014 - Tänään homman nimi oli sarjaesteiden loikkiminen. Appie oli taas tapansa mukaan ensimmäiset kymmenen minuuttia aikamoinen tahmatassu. Olin pystyttänyt yhden pysty-okseri -linjan ja kolmoissarjan: pysty, pysty, okseri. Verkkahyppyjen jälkeen kaikkien esteiden korkeus oli 100-120 cm välillä. Kahden esteen sarjalla ei ollut ongelmia. Ratsastaja sai tamman oikein hyvin ratsastettua eteen, lähestymiset olivat hyvät ja askeleetkin esteiden välillä osuivat nappiin. Kolmoissarjalle päästyä Appie alkoi näyttää jo pieniä innostumisen merkkejä ja vauhdikkaasti kurvaili ratsastajan kääntämillä ympyröillä. Ensimmäinen kolmoissarjan sisääntulo epäonnistui totaalisesti tamman vauhdin ollessa aikamoinen. Sisääntulo venyi aivan liian pitkäksi, jolloin kolmoissarjan keskimmäinen este tuli todella nopeasti ratsukon eteen. Appie ei kuitenkaan ollut moksiskaan tästä yllätyksestä vaan loikkasi kuin mikäkin vieteri esteen yli. Ratsastaja jäi kuitenkin hieman jälkeen hypystä, minkä vuoksi viimeisellä esteellä tuli harmittava kielto. Seuraavalla kerralla olin tarkka, että vauhti oli hyvä eikä ratsastaja saanut päästä Appieta tulemaan sarjalle, jos vauhti oli liian hurja. Ratsastajan saatua tamman laukkaa enemmän pakettiin, välit olivat helpommat ja esteiden ylitys oli hallittua. Ratsukko sai hypätä vielä molempia sarjoja perätysten, minkä jälkeen annoin sille luvan aloittaa loppuverryttelyn.
Valmentajana Amanda

18.06.2014 - Toisella valmennuskerrallanne sää oli sateinen ja todella tuulinen, minkä takia harjoittelimme maneesissa. Tällä kertaa halusin harjoitella kanssanne rataa, mutta ennen radan hyppäämistä halusin teidän lämmittelevän jumppasarjalla. Sarjan esteet eivät kovin korkealla olleet,mutta arvelin siinä kuitenkin olevan teille tekemistä vähäksi aikaa. Ensimmäinen yrityksenne jumppasarjalla sujui kohtuullisesti, mutta saisit antaa pohjeavut voimakkaammin. Toisella kerralla käytitkin pohjeita enemmän sekä myötäsit tamman liikkeitä paremmin,jolloin kokonaisuus oli parempaa katseltavaa kuin ensimmäisellä yrittämällä. Seuraavaksi siirryimmekin rakentamani kymmenen estettä sisältävän radan kimppuun. Tällä kertaa en ollut sisällyttänyt rataan yhtään sarjaestettä, mutta pari erikoisestettä kylläkin. Viuhkaeste, joka oli myös ensimmäinen erikoiseste näytti tuottavan tammalle hieman päänvaivaa ja se kielsikin ensimmäisellä kerralla. Toista yritystä varten kehotin teitä tulemaan reippaamassa temmossa sekä sinua antamaan enemmän pohkeita hyppyyn lähdettäessä. Pääsittekin toisella yrittämällä viuhkaesteen yli, vaikka Appie hyppäsikin hieman epävarmasti. Muut radan erikoisesteet pensaseste, sianselkä ja aaltoeste eivät tuottaneet teille vaikeuksia, vaikka tamma katselikin aaltoestettä epäluuloisesti. Selvititte radan näin ollen virheettömästi lukuunottamatta pieniä vaikeuksia viuhkaesteellä.
Valmentajana Tuulia T.

22.06.2014 - Saapuessanne ensimmäiseen valmennukseen Appien kanssa huomasin tamman vaikuttavan jokseenkin välinpitämättömältä. Olit aiemmin kertonut puhelimitse tammalla olevan asenneongelma pienempiin esteisiin, minkä takia halusin juuri harjoitella kanssanne pieniä esteitä. Lämmiteltyänne kaikissa askellajeissa laitoin teille ensiksi kentän toiselle pitkälle sivulle kavaleteista ja puomeista koostuvan sarjan. Vastakkaiselle pitkälle sivulle olin puolestani laittanut matalia ristikkoja ja pystyjä. Halusin teidän tulevan kummatkin sarjat ensin ravissa. Appie näytti jokseenkin happamalta ojatessasi sen kavalettien ja puomin yli. Tamma ei selvästikään perusta paljoa tälläisista harjoituksista, sillä se jopa kolautti paria kavalettia ravatessaan niiden yli puolihuolimattomasti. Ohjeistin teitä tulemaan kavaletit ja puomit heti uudestaan ja sinua olemaan napakampi. Tällä kertaa Appie ei kolautellutkaan kavaletteja vaikka tuli edelleenkin niiden yli miltei puolihuolimattomasti. Annoin teille kuitenkin luvan jatkaa toisella pitkällä sivulla oleville pystyille ja ristikoille. Appie ponnisti kuin kenguru näiden matalien esteiden yli eli toisin sanottuna ilmavaraa jäi turhankin reilusti esteiden ja ratsukon väliin hypyssä. Selviydyttyänne molemmista tehtävistä ravissa annoin teille luvan nostaa hitaan laukan. Sait aluksi patistaa tammaa hieman, että laukka lähtisi pyörimään kunnolla, mutta löytyihän se moottori sieltä lopulta. Kavaleteista selvisitte ihan ok, vaikka tamma olisikin kyllä saanut nostaa jalkojaan hieman paremmin. Matalille esteille tultaessa patistit Appieta ilman erillistä kehoitusta ja selvisitte yli ilman suurempia vaikeuksia.
Valmentajana Tuulia T.

25.06.2014 - Saavuin Suprantiin valmentamaan muutamaa hevosta, ja päivän ensimmäinen valmennettavani oli holsteintamma Appie. Pulmu olikin sillä jo kentällä suorittanut itsenäiset alkuverryttelyt ja tamma näytti valmiilta hommiin. Laitoin maapuomeja uran viereen toiselle sivulle. Tapa oli oikeastaan muodostunut minulle melkein jokaisen estevalmennuksen alkajaisiksi. Pyysin Pulmua ja Appieta ylittämään puomit molemmista suunnista ensin käynnissä ja myöhemmin ravissa "tuntuman" löytämiseksi. Kokosin samalla puomien viereen kolmen esteen sarjan, pysty - ristikko - okseri. Appie näytti nostelevan jalkojaan kiltisti molemmilla askellajeilla. Tällä ratsukolla pelasi. Seuraavaksi pyysin ratsukkoa laukkaamaan kierroksen tai pari uralla ja tulemaan sen jälkeen estesarjalle. Appie hyppäsi nämäkin kaikki esteet erittäin kätevän näköisesti ja tyylikkäästi. Mitä minä täällä oikein tein? Tämä tammahan osaa hypätä erittäin nätisti. Pyysin vielä muutaman kerran ratsukkoa hyppäämään myös toisestakin suunnasta estesarjan, kunnes keräsin ne pois. Hypättyä nekin totaalisen puhtaasti kävin taputtelemassa Appieta ja annoin ratsukolle luvan itsenäiseen loppuverryttelyyn.
Valmentajana Lea M.

14.07.2014 - Sateisen sään takia valmennus pidettiin maneesissa, jossa valmennettava ratsukko jo lämmitteli. Rakensin esteitä ja seurailin ratsukon alkuverryttelyitä. Ratsukon työskentely sujui moitteettomasti alkuverryttelyssä, joten pääsimme siirtymään varsinaiseen valmennukseen, jonka ensimmäisenä tehtävänä oli hyväksi todettu tehtävä, josta teetätän usein valmennuksissani: ristikko, 6 maapuomia, ristikko, 6 maapuomia ja ristikko hieman mutkittelevasti laitettuna. Appietahan tehtävä ei näyttänyt kiinnostavan, vaan tamma nosteli jalkansa vaan ylitse. Patistelin ratsukon uudestaan tehtävän kimppuun ja tällä kertaa tehtävä meni jo paremmin, sillä ratsastaja patisteli Appieta. Tehtävä toistettiin molempiin suuntiin ja ratsukko pääsikin tekemään välikäynnit. Välikäyntien jälkeen oli vuorossa valmennuksen varsinainen rata, joka koostui pystystä, jonka jälkeen oli suhteutetulla välillä erikoiseste, josta käännyttiin tiukalla kaarella kolmoissarjalle. Kolmoissarjan jälkeen oli pitkän lähestymisen okseri ja siitä pysty. Radan viimeisenä esteenä oli trippeli, jolle tultiin tiukalla käännöksellä. Tämä tehtävä ei tuottanut ratsukolle isoja vaikeuksia, sillä Appie hyppäsi esteiden ylitse kunnolla ja ratsastajan istunta oli hyvä. Välillä nähtiin kenguruhyppyjä, mutta ylitse päästiin joka kerta. Ensimmäisessä tiukassa kaaressa ratsukko otti yhden laukka-askeleen liian vähä, mutta selvisi esteen ylitse. Rata uusittiin ja tällä kertaa ratsukko sai puhtaan radan. Pyysin ratsukko hyppäämään vielä radan toiseen suuntaan, sillä olin kokenut sen hyväksi ratoja harjoitellessa. Lähestyminen okserille meni hieman pohjaan, minkä vuoksi puomi kolahti maahan, mutta tälläkin kertaa uusintakierroksella ratsukko karppasi ja hyppäsi puhtaasti. Puhtaiden ratojen jälkeen oli hyvä antaa ratsukolle luvan tehdä itsenäiset loppuverryttelyt. Upea ratsukko!
Valmentajana Huusari VRL-13122

27.07.2014 - Appie näytti tänään olevan täydessä unessa, vaikka oli jo keskipäivä valmennukseen saapuessanne. Hyvä kun sait tamman lainkaan liikkeelle selkään noustuasi sen verran uniselta tamma näytti. Saitkin alkulämmittelyn aikana käytellä pohkeiden lisäksi myös raippaa, että Appie suvaitsisi jättää kauneusunensa kesken. Lopulta tamma päätti kuitenkin herätä, minkä jälkeen sen koko olemus muuttui paljon ryhdikkäämmäksi ja energisemmäksi. Päätin kuitenkin pitää valmennuksen helppona ja harjoittelisimme tänään kavaleteilla ja matalilla esteillä työskentelyä. Ensimmäisessä harjoituksessa, jonka saitte tehdä joka toinen este oli kavaletti ja joka toinen matala ristikko. Appie selvisi näiden esteiden yli antaessasi sille reippaasti pohkeita. Tämän jälkeen sait ohjata tamman ympyrälle, jolle olin pystyttänyt kuusi matalahkoa pystyä. Ensimmäisellä kierroksella tammalla olevan vaikeuksia määrittää oikeaa ponnistuspaikkaa ja se kolauttikin jaloillaan joka toista estettä. Toisella yrittämällä löysitte ponnistuspaikat paremmin ja annoit tammalle hieman enemmän pohkeita. Tällöin selvisitte myös esteiden yli helposti. Tämän jälkeen jätin teidät tekemään loppuveryttelyt itsenäisesti ja toivotin teille onnea tuleviin kilpailuihin.
Valmentajana Tuulia T.

31.07.2014 - Tänään valmennuksenne aikana puhkesi oikea ukkosmyrsky, minkä takia soitin sinulle kysyäkseni haluaisitteko perua valmennuksen. Ikävästä säästä huolimatta halusitte silti osallistua valmennukseen, joten ohjeistin teitä tulemaan pikku maneesiin. Tavoistaan poiketen Appie ei ollut lainkaan laiskalla päällä. Päinvastoin tamma oli kireä kuin viulun kieli ja liikkui kuin jousilla säpsähtäen jokaista ukkosen jyrähdystä. Lempeä äänisellä jutustelulla sait Appien kuitenkin joten kuten rauhoitettua niin että saatoimme aloittaa työt. Olin suunnitellut teille vain kevyttä harjoitusta matalilla esteillä, sillä ikävän sään vuoksi halusin pitää harjoituksen normaalia lyhyempänä. Olinkin pystyttänyt teille pienelle ympyrälle neljä estettä. Appien hypyistä saattoi ensimmäisellä kerralla nähdä sen olevan jännittynyt, joten ensimmäinen yritys oli jokseenkin kaaottista katseltavaa. Ennen toista yritystä rauhoittelit ylikierroksilla käyvää pelokasta tammaa ja ohjasit sen lämmittelyssä käyttämienne kavalettien yli. Appien rentouduttua tulitte ympyrällä sijaitseville esteille toistamiseen. Tällä kertaa tamma oli rento ja leiskautti kevyesti esteiden yli. Lopettelimme valmennuksen tähän ennenkuin Appien kiinnostus ohjaituisi esteiden sijasta ulkona jyrisevään ukkoseen.
Valmentajana Tuulia T.

21.08.2014 - Neljäs valmennettava kokelas oli Pulmun ratsastama Appie. Pyysin ratsukkoa suorittamaan alkuverryttelyt itsenäisesti. Kolmesta esteestä koostuva harjoitus oli suorastaan tehty Appielle. Pulmu oli maininnut valmennuksia sovittaessa, että Appie tuppasi olemaan hieman laiskahko hyppääjä varsinkin matalilla esteillä. Se ei tuntunut nostelevan jalkojaan juuri ollenkaan, ennen kuin siirryttiin korkeampiin luokkiin. Pyysin ratsukkoa aloittamaan esteet. Ensimmäisen kavaletin tamma hyppäsi juuri ja juuri, eikä seuraavissakaan esteissä ollut paljon kehumista. Pyysin Pulmua ratsastamaan esteet uudestaan ja käyttämään tarvittaessa raippaa, jos tamma ei toisella kerralla heräisi kunnolla. Kolmannella kerralla matala raja sujui hieman paremmin, ääniavut olivat tehonneet ja saaneet tamman vihdoin heräämään jonkinlaisesta koomastaan. Nostin kavaletit yhden metrin korkeuteen ja keskimmäisen kaksipuomisen pystyesteen 120 senttimetriin. Tällä kertaa tamma hyppäsi todella hyvin ja selvästi kuunteli ratsastajaansa.
Valmentajana Alaera A.

24.08.2014 - Toisella harjoituskerralla halusin pitää Appielle ja Pulmulle muiden valmennettavien tapaan ns. kuntosalitreenit. Pyysin ratsukkoa suorittamaan tehokkaan alkuverryttelyn itsenäisesti. Kokosin kentälle ensin kuusi ravipuomia ja parin metrin päähän kaksi okseria ja siitä vielä muutaman metrin päähän kaksipuomisen pystyesteen, joka Appien toivon mukaan hyppäisi estehevosen täydellisessä muodossa. Pyysin ratsukkoa aloittamaan radan heidän ollessa valmiita. Tamma ravasi yllättävän tarmokkaasti ravipuomeille, mutta hidasti huomattavasti vauhtia oksereiden välissä. Pulmun avustuksella tamma nosti laiskan laukan viimeiselle esteelle. Pyysin Pulmua ratsastamaan muutaman ympyrän nostaessani esteiden korkeutta. Appie ravasi maapuomit toistamiseen hyvin ja tällä kertaa innostui oksereista ja laukkasi mallikkaasti viimeiselle esteelle. Lopuksi nostin esteitä vielä aavistuksen ja siirsin ravipuomit laukkapuomien mittaan. Ratsukko suoritti korkeamman radan todella mallikkaasti.
Valmentajana Alaera A.

virtuaalitalli  -  virtuaalihevonen  -  sivun alkuun  -  edelliselle sivulle