Annonsera på Avpixlat

Folktandvården mobiliserar för att lära asylanterna borsta tänderna


Videoklipp från SVT. Inslaget återges här med av SVT för ändamålet tillhandahållen inbäddningsfunktion.

TFI – TANDHYGIEN FÖR INVANDRARE Retoriken om hur massinvandringen ska rädda Sverige och svenskarna från undergången klingar alltmer ihålig. Tidigare har Avpixlat berättat om hur det hålls kurser för nyanlända runtom i landet i hur man bor i lägenhet, hur man använder elektricitet, hur man kastar sopor, hur en tvättstuga fungerar osv. Det senaste initiativet i den vägen kommer från den skattefinansierade Folktandvården, vars tandhygienister nu startar kurser för invandrare i hur man borstar tänderna.

SVT berättar i ett reportage hur Folktandvården i Halland nu på skattebetalarnas bekostnad måste nyanställa för att möta behovet av tandvård för de asylsökande. Halland utgör inte något särfall utan det är så här det ser ut överallt i landet.

På många håll där man inte på kort tid lyckats bygga ut tandvården tillräckligt snabbt växer köerna dramatiskt för svenskar med tandvårdsbehov. Detta därför att nyanlända asylsökare får gå före i kön beroende på att deras dentala status ofta är så dålig att deras tandvårdsbehov anses vara större. Arbetande svenskar får alltså inte någon tandvård men måste samtidigt betala för invandrares tandvård via skattsedeln. Tandvården är dessutom gratis för asylinvandrare medan svenskar får betala tusenlappar för ett tandläkarbesök.

Den ständigt ökande asylinvandringen ställer Folktandvården inför allt större “utmaningar” Många asylsökande har en mycket dålig tandhälsa. Även barnen har dåliga tänder. Sanda Duratovic som arbetar som tandhygienist på Nyhem i Halmstad och har många nyanlända somalier som patienter berättar för SVT att hon träffar många barn och unga som aldrig har lärt sig borsta tänderna.

– Vi får rotfylla tänder för vissa barn och vi får göra mer omfattande behandlingar än vad vi gör för svenskfödda barn.

Det är heller inte bara tandborstningen som brister enligt Sanda Duratovic. Den undermåliga tandhälsan beror också på att de somaliska föräldrarna har dåliga kostvanor, dvs en skadlig matkultur som gör att barnen utvecklar karies oftare än svenska barn med mer sunda kostvanor:

– Det är mycket socker i te till exempel vilket vi kanske inte växer upp med. Och sen har vi en vana att borsta tänderna, men många har inte den vanan och vi måste förklara kostvanor. Allt sådant som svenska barn får vid ett års ålder.

Inom kort väntas påfyllning med 700 asylsökande i Halländska Oskarström. Region Halland rekryterar nu för arbetande svenska skattebetalares pengar vård- och tandvårdspersonal speciellt för denna grupp. Det handlar om läkare och tandläkare men också om tandhygienister med uppdrag att lära de nyanlända att borsta tänderna. Uppdraget är inte helt enkelt eftersom många av dessa nyanlända är analfabeter och inte kan ta till sig skriftlig information ens på sitt eget språk. Per Engstrand som är chef för folktandvården i Halland funderar över hur man kan göra för att ändå nå ut till denna grupp:

– Vi kanske ska prata på enkel svenska och använda bilder och filmer för att förklara saker.

Print Friendly
Share

OBSERVERA!

Kommentarer förhandsgranskas inte av Avpixlat och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Genom att kommentera intygar du att du är införstådd med och lovar att följa Avpixlats kommentarsregler.

Avpixlat på Facebook           
Donera
Annonsera på Avpixlat
Yttrandefrihet 2.0 – Avpixlats nya teknik för fria kommentarer i gammelmedia
Hjälp till att sprida Avpixlat
Från sjuklövern till SD
Artiklar i samarbete med Dispatch International

Krönikörer

Mats Dagerlind
Björn Norström
Martina Aronsson
Joakim Mårtensson
Jan Sjunnesson
MigiLeaks

Arkiv

Kategorier

Besökare


MediaCreeper Creeper

Boktips

Framtidsmannen - Jan Sjunnesson

Boktips

Landet som försvann: Politiskt inkorrekta krönikor - Julia Caesar

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Islam under slöjan - Nils Dacke

Boktips

Låsningen - Jan Tullberg

Boktips

Invandring och mörkläggning - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Invandring och mörkläggning II - Arnstberg & Sandelin

Boktips

Farliga ord - Carlqvist & Hedegaard

Boktips

Satis Polito - Jimmie Åkesson

Boktips

Inte svart eller vitt utan svart och vitt - Merit Wager

Boktips

Världsmästarna - Julia Caesar

Boktips

Absolut Sverige - Mikael Jalving

Boktips

Sverige 2020: Från extremt experiment till normal nation - Jan Sjunnesson

Boktips

Vitbok.se - mångkulturellt facit - Jan Milld