Muistoissa

RIP 27.07.2012, kuoli 31 vuotiaana

NimiHeinämäen Halla "Halla"  Omistaja Viehättävä, Ram. VRL-02286
RotuSuomenhevonen Kasvattaja Heidi F. , Heinämäki
Skp & säkä Tamma & 151cm Koulutus Koulupainotteinen, Va B
Syntymäaika 07.07.2008 Rekisterinumero VH04-018-6381

Tämä on virtuaalihevonen

   

Meriitit & näyttelyt

VIR MVA Ch myönnetty 2010

KTK II  25.7.2009 sh ktk 17p + 18p + 22p + 18p=75p.

KRJ I  31.08.2009 Kouluratsastus 40 + 21 + 10 + 22 + 6p=99p.

YLA2 32 + 30 + 38 + 32 = 132p

SLA-II 16 + 25 + 17 + 20 + 9 = 87p 
1. Laatutyyppi ja leimat hyvät (5p.)
2. Kaunis pää, hieman lyhyehkö kaula, lavat ok (4p.) 
3. Vankka runko, hyvä takaosa, mutta piirteetön säkä (4p.)
4. Jalka-asennot hyvät, käyrähköt kintereet (4p.)

  

30.08.2008 kutsuBIS2 +irtoSERT, JS
05.12.2008 kutsu , BIS3 +MVA-sert, JS

20.12.2009 Viehättävä, BIS4  + MVA-SERT, JS, pt. Peppi S.

+irtoSERT

Jälkeläiset

06.12.08 o. Eemeli U (Haavelaakson Eedvar

31.01.09 t. Varjeltu UNI (Tuikin Ikivala

25.05.09 o. Rantaleijona HUI (Rasmus U)

15.07.09 o. Hamekyttä HUI   (Lakean Heikka)

04.01.11  t. Viehättävän Julia (Kullervo KIR

25.12.10 t. Palmikko HUI  (Pesonen VOE)

03.07.11 o. Viehättävän Hemmo (Herpertti HUI)


© Tallin omaisuutta

 LUONNE

img

Luonne

Yleisesti Heinämäen Halla, jota kutsutaan näin ystävien kesken Hallaksi on pirtsakka tamma. Hallasta löytyy ruutia ja ratsastaessa se onkin vauhdikas, mutta tallissa tamma osaa rauhoittuakin. Tamma on yleensä hyväntuulinen, sekä suomenhevosen normaaliin tapaan yhteistyöhaluinen. Halla miellyttää mielellään ihmistä, eikä sen tapoihin kuulu pureminen tai potkiminen.
 
Hoitaessa Hallan mielestä on oikein mukavaa, kun sitä harjataan ja sen ympärillä pyörii paljon mukavia ihmisiä. Halla on hoitaessa helppo ja tallissa se on ystävällinen, sekä melko rauhallinen. Hallan vatsa on melko herkkä, joten se kannattaa harjata hyvin pehmeällä harjalla. Kaviot nousevat melko helposti, eikä varusteissakaan tule yleensä ongelmia. Kuolaimet menevät suuhun helposti. Niskahihna kannattaa sujauttaa melko nopeasti korvien yli, sillä liian pitkän miettimisen jälkeen tamma hermostuu hieman ja alkaa viskelemään päätään. Tässä rytäkässä kuolaimetkin ehtivät lähteä suusta. Hoitohommat sujuvat vesiletkuun asti vaivatta. Halla yleensä luottaa ihmiseen, mutta se hermostuu helposti kun vesiletku tuodaan lähelle. Siksi onkin parempi pestä tamma sienen ja ämpärin avulla.
 
Halla ei ole helpoimmasta päästä talutettavien joukosta. Laitumelle tai tarhaan lähtiessä se pinkaisee äkkiä pois tallista, joten kannattaa olla varuillaan, kun taluttaa Hallaa ulos sen karsinasta. Hallalla on usein kiire, joten riimunnaru kannattaa laittaa turvan ympäri, jos mikään muu ei auta. Ruohotupot matkanvarrella saattavat olla kutsuvia ja Halla voi lähteä riuhtomaan itseään sen suuntaan. Tamma saattaa karata helposti käsistä, jos taluttaja ei ole päättäväinen.
 
Ratsastaessa Heinämäen Halla ei tosiaan ole mikään turha hevonen. Se loistaa osaamisellaan niin upeana kouluratsuna kuin estetykkinäkin. Yleisesti ratsastaessa Halla on vauhdikas ja tasainen. Keskittyminen saattaa unohtua, varsinkin jos on paljon häiriötekijöitä. Parhaimmillaan Halla on erittäin yhteistyöhaluinen ja rentoutuu nopeasti, kun ratsastaja uskaltaa käyttää pohkeita ja päästää välillä hieman ohjasta. Hallan kanssa jää nimittäin helposti vetokisaan, kun tamma painelee liiankin reipasta vauhtia eteenpäin, eikä ratsastaja tajua käyttää jalkaa. Pitää muistaa että pidätteen jälkeen pitää myös päästää ohjasta, muuten saa Hallan vieläkin jännittyneemmäksi.
Kouluratsastus sopii Hallalle hyvin, sillä tamma tekee mielellään sitä mitä ratsastaja tekee mielellään, eikä yritä huijata liikkeissä. Halla ei hätiköi, vaikka meneekin helposti vauhdikkaasti, se pysyy silti helposti pohkeiden välissä, kunhan niitä muistaa käyttää. Halla osaa aina vaativaan B:hen asti ja oppii mielellään uutta. Koulukilpailuissa jännittäminen on turhaa, ainakin Hallan mielestä. Se pysyy rentona, niin kauan kun ratsastaja muistaa sitä ratsastaa, jos selässä istuja ei tee mitään, luulee Halla jääneensä yksin ja siitähän se vauhti vasta koveneekin.

 
Esteitä Halla loikkii kuin mikäkin aropupu aina 100cm asti, eivätkä sen pitkät aikaa voittavat askeleet petä ikinä. Halla hyppää hyvin ja on lisäksi nopea. Joskus se innostuu liikaakin, jolloin se heittää pienet iloiset pukit, mutta kun se on saanut tarpeeksi hyvän lämmittelyn ja energiaa on jo kulutettu tarpeeksi, ei tamma jaksa pukkeja heitellä vaan keskittyy täysillä hyppäämiseen. Halla venyy melko hyvin, mutta liian pieni kaarre ja liian kova vauhti voi johtaa pudotukseen. Siksi kannattaa valita mieluummin liian pienen kaarteen sijaan pidempi tie, koska Halla on näin melkein nopeampi. Ennen estettä kannattaa hieman pidätellä ja päästää tamma hyppyyn vasta tarpeeksi lähellä estettä. Isoilla esteillä Halla saattaa nimittäin lähteä hyppyyn liian aikaisin ja siksi puomeja putoaa. Ratsastajan on hyvä muistaa esteilläkin hidastella Hallaa, nimittäin ponnistusta löytyy sen verran, ettei vauhtia tarvita niin paljoa. Hypyt ovat ilmavia ja alastulot ovat Hallan kanssa yleensä pehmeitä. Estekisoissa Hallan kanssa kannattaa hieman tutustua esteisiin ennen rataa, sillä joku hyvin eriskummallisen värinen tai näköinen este voi kiinnittää liiaksi Hallan huomion, jolloin se ei keskity hyppäämiseen.
Maastossa Halla tarkkailee uteliaana ympärilleen. Se ei yleensä pahemmin mitään pelästy ja toimii mukavasti hosumatta. Vauhtia ei kyllä puutu maastossakaan. Laukkaosuuksilla tamma kiitää niin onnellisena ettei ratsastajakaan voi muuta kuin hymyillä. Hallan saa onneksi helposti koottua. Varmajalkainen Halla on varmasti erittäin ihana maastokaveri!
Juoksutuksessa Halla menee mielellään kovaa, eikä juoksutusraipalle tule paljon käyttöä. Halla on nimittäin viisas ja ymmärtää äänestä milloin se voi mennä kovempaa ja milloin sen pitää hidastaa.
 
Kuljetuksessa Halla voi olla välillä hieman hankala lastausvaiheessa ja pois tullessaan se tulee usein vauhdilla. Halla käyttäytyy kuitenkin melko hyvin, eikä pelleile turhia. Halla odottaa rauhallisena hetkeä jolloin se pääsee pois, se ei ihmettele autojen ääniä.
Muiden hevosten seurassa Halla ystävystyy helposti muihin hevosiin, eikä se ole ilkeä muille. Tuntemattomien hevosten kanssa se ei yleensä haasta riitaa, vaan ainoastaan itsepuolustus on sallittua sen mielestä.
 
Eläinlääkäri on ainakin mukava henkilö, siltä nimittäin saa herkkuja. Halla luottaa ihmisiin, eikä pelkää erityisesti ketään. Kengityksessä tamma seisoo kiltisti ja antaa kengittäjän hoitaa homman pois alta. Halla ei stressaa eläinlääkäriäkään, sen mielestä on ennemminkin mukavaa kun joku pitää huolta sen terveydestä.

Ratsastus-kohdasta alaspäin (c) s el s, alku tallin omaisuutta

 

img

Sukutaulu

i Kuisman Tatu

  sph-o, vkk, 148cm 

  VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I, YLA2

ii Raadelman Ärräpää

  VIR MVA Ch, KTK-II, YLA2

iii Raadelman Yksinolla
VIR MVA Ch, SUP-V, KTK-I, KRJ-I, ERJ-II, SLA-I*, YLA1
iie Anelma
VIR MVA Ch, KTK-III, KRJ-I, YLA2
ie Mataleena

  YLA2, SLA-II

iei Kääpiökaivannon Paroni
KRJ-II
iee Lunatar
KTK-III
e Pikku ILO

  sh-t, 152cm 

  VIR MVA Ch

ei Pilviponin Salamanteri

  VIR MVA Ch, KTK-II, VVJ-III, YLA2, SLA-I

eii Tunturipuro
missä?
eie Pilviponin Aurinkolintu
ee Huvikumpulan Helmi

  VIR MVA Ch, KTK-III, YLA2

eei Onttosydän
eee Pissis VK
       

Hallan isä on nykyisin Uniruudussa asuva suomenhevosori Kuisman Tatu, joka herättää upean voikon värityksensä lisäksi huomiota myös tyylikkäällä rakenteellaan ja hienolla, rauhallisella luonteellaan. Komea ori on Kuisman kasvatteja ja sen sukutaulu on täynnä toinen toistaan hienompia nimiä. Aatuksi kutsuttu ori ei kuitenkaan jää upeiden sukulaistensa varjoon, sillä ori itse tekee loistavaa kilpailu-uraa koulukentillä ja se ei varmasti ole turha nimi näyttelykehissäkään. Säkäkorkeudeltaan komistus on vain 148cm, joten se on oikeastaan suomenpienhevonen. Halla on Aatun ensimmäinen jälkeläinen ja oiva esimerkki siitä kuinka hienoja hevosia ori pystyy periyttämään.
 
Kuisman Tatun isä ja Hallan isänisä on äärimmäisen upea ori Raadelman Ärräpää, jonka nimestäkin voi jo päätellä sen olevan Raadelman kasvatti. Upea tummanrautias ja läsipäinen ori kiinnittää katseet minne meneekin. Hevonen on nimittäin niittänyt paljon mainetta kiskentillä, niin koulun kuin näyttelyidenkin puolella. Tästä osoituksen oriille on myönnetty Virtuaalinen muotovalio arvonimi, jota aivan jokainen takapihan puskahevonen ei saavutakaan. Yleislaatuarvostelussa Ärräpää ylsi hienosti 2-palkinnolle, mikä on upea saavutus tiukka kriteerisessä arvostelussa.
 

Isänisänisä Raadelman Yksinolla on upeasti 31-vuotiaaksi elänyt rautias ori, joka sekin osaltaan kiertänyt niin kilparadat kuin näyttelykehät. Raadelman Yksinolla oli helposti käsiteltävä ja varsin hieno luonteinen, ori periytti luonnettaan myös melko hyvin jälkeläisiinsä. Kouluratsastuksessa sillä on 41 sijoitusta, joista voittoja 4. Esteratsastuksessakin ori on saavuttanut 36 sijoitusta, joista voittoja 7. Näyttelyissä Raadelman Yksinolla menestyi upeasti, saavuttaen VIR MVA Ch:n, KTK I:n, SHLA I-palkinnon, sekä yleislaatuarvostelun I-palkinnon! Kouluratsastus laatuarvostelusta myöskin I-palkinto, esteratsastus laatuarvostelusta puolestaan II-palkinto. 

 

Isänisänemä Anelma on rautias, 147 cm korkea tamma, joka nukutettiin ikiuneen 2.10.2007. Elämänsä aikana Anelma ehti kuitenkin hankkia VIR MVA Ch:n, kantakirjan III-palkinnon, KRJ I-palkinnon sekä YLA II-palkinnon. Luonteeltaan rauhallinen, säyseä ja herkkä tamma. Anelma on saavuttanut kouluratsastuksessa 31 sijoitusta, joista voittoja 5. Esteratsastuksesta 28 sijoitusta, joista voittoja 6. 

 
Isänemä Mataleena ei ole aivan turha hevonen sekään. Tämä upea Onnelan kasvatti edustaa hienoa ja vanhaa suomenhevoslinjaa, joten se on erittäin arvokas hevonen jalostuskäytössä. Luonteeltaan kaunis punaraudikko on oikea perussuomalainen, sisukkuutta löytyy vaikka muille jakaa. Saavutuksia tammalta löytyy myös kilpailukentiltä. Se on uransa aikana sijoittunut noin 40 kilpailussa ja tamma on palkittu hienosti YLA2 palkinnolla. Suomenhevosten laatuarvostelussa tamma sai ansaitusti luonteestaan suomalaisuuslisää ja saavuttikin SLA II palkinnon. Jälkeläisiäkin tamma on maailmaan pyöräyttänyt ja on pakko sanoa, että kaikki niistä ovat todellisia valioyksilöitä.
 

Isänemänisä Kääpiökaivannon Paroni on jo edesmennyt punarautias ori, joka elämänsä aikana saavutti kouluratsastus laatuarvostelun II-palkinnon. Kyseisessä lajissa myös hienot 34 sijoitusta, joista voittoja 8. Ori on kilpaillut huikealla vaativa A-tasolla, mikä on suomenhevoselta upea suoritus. 

 

Isänemänemä Lunatar on punarautias suomenpienhevostamma, säkäkorkeutta on vain 145 senttimetriä. Kantakirjaan kolmannella palkinnolla hyväksytty tamma on saanut kolme jälkeläistä, ja kouluratsastuksessa on kertynyt sijoituksia ainakin kolmisenkymmentä. 

 

Hallan emä Pikku ILO on Ilomantsin kasvatti hienosta suvusta ja se itsekin edustaa kunniakkaasti rotuaan. Kaunis 152cm korkea tamma on nimittäin menestynyt erittäin hyvin kilpakentillä, niin esteiden kuin kouluratsastuksenkin parissa. Tammalla on nimittäin molemmista lajeista lähes 30 sijoitusta ja ei olisi ihme, jos määrä nousisi entisestään. Luonteeltaan tamma on melkoisen rauhaton, mutta ei missään nimessä ilkeä. Keskittyessään se on erittäin taidokas ratsu, mikä kisatuloksista ilmeneekin. Halla on Pikku ILO:n ensimmäinen jälkeläinen ja hieno esimerkki siitä miten sen emä periyttää jälkeläisilleen hyviä ominaisuuksiaan.
 
Hallan emänisä Pilviponin Salamanteri on saavuttanut todella paljon, monella saralla. Upea tummanpunarautiaan värinen ori on tyrmäävän komea, myös rakenteensa osalta. Se onkin saavuttanut virtuaalinen muotovalio champion arvonimen ja se on palkittu kantakirjaan toiselle palkinnolle, joka on todella hieno saavutus. Ori on kuitenkin myös kertakaikkisen upea suoritushevonen, tästä osoituksena ne monet sijoitukset kouluratsastus- ja valjakkoajokilpailuissa. Se onkin palkittu taitojensa osoituksena VVJ III palkinnolla. Yleisesti erittäin menestynyt ori on myös ansainnut YLA2 ja SLA-I palkinnot, tietenkin aivan oikeutetusti. Menestys ei kuitenkaan ole hevosen päätä sekoittanut, se on käytökseltään varsinainen herrasmies.
 
Hallan suvusta esittelyssä on sen emänemä Huvikumpulan Helmi, joka ei häviä ominaisuuksissaan ollenkaan muille hevosille Hallan sukutaulussa. Upeasta suvusta oleva Huvikumpulan kasvatti ei nimittäin ole vain kaunis ja hyvärakenteinen, vaan se on myös äärimmäisen lahjakas ratsuhevonen. Tammalla on valtava määrä sijoituksia estekilpailuista ja se on aloittanut myös koulu-uransa lupaavasti. Rakenteesta vielä sen verran, että tammalle on ansaitusti myönnetty virtuaalinen muotovalio champion arvonimi ja se pääsi kantakirjaan kolmannelle palkinnolle. Myös Helmin jälkeläiset ovat olleet varsin menestyneitä; esimerkiksi sen vanhin varsa on palkittu VIR MVA arvonimellä ja kolmannella palkinnolla. Myös suorituskyvyn suhteen tamman jälkeläiset ovat olleet todella kyvykkäitä.
 

Emänisänisä Tunturipuron tiedot ovat kadonneet.  Emänisänemä Pilviponin Aurinkolintu on rautias suomenhevostamma, korkeutta löytyy 153 cm. Vaativa b -tasolle koulittu neito on saanut 8 varsaa ja luonteeltaan se on rauhaisa tapaus.  Emänemänisä Onttosydämen tiedot ovat hävinneet sivujen myötä.   Emänemänemä Pissis VK on tummanpunarautias suomenhevostamma, säkäkorkeutta löytyy 153 cm. Kolmetoista varsaa saanut tamma on myös kisannut useitta lajeissa, sijoituksia kertynyt 23 kappaletta.

  

kolmas polvi © wilberi

img

 

Kouluratsastus

03.08.2008 KRJ kutsu - helppo a - 09/116
07.08.2008 KRJ kutsu - vaativa b - 04/35
07.08.2008 KRJ kutsu - helppo a - 03/35
07.08.2008 KRJ kutsu - vaativa b - 03/35
07.08.2008 KRJ kutsu - helppo b - 03/35
07.08.2008 KRJ kutsu - helppo b - 01/35
07.08.2008 KRJ kutsu - helppo b - 02/35
21.08.2008 KRJ kutsu - vaativa b - 04/30
21.08.2008 KRJ kutsu - vaativa b - 05/34
24.08.2008 KRJ kutsu - kür vaativa b - 03/36
28.08.2008 KRJ kutsu - kür helppo a - 02/36

01.09.2008 KRJ kutsu - vaativa b - 03/35
01.09.2008 KRJ kutsu - helppo c - 04/25
01.09.2008 KRJ kutsu - helppo c - 01/36
01.09.2008 KRJ kutsu - vaativa b - 01/35
10.09.2008 KRJ kutsu - vaativa b - 01/23
12.09.2008 KRJ kutsu - vaativa b - 05/37
23.09.2008 KRJ kutsu - helppo b - 05/45

 

 

24.09.2008 KRJ kutsu - helppo a - 02/46

20.10.2008 KRJ kutsu - vaativa b - 02/62
22.10.2008 KRJ kutsu - helppo b - 03/111
25.10.2008 KRJ kutsu - vaativa b - 02/29
26.10.2008 KRJ kutsu - vaativa b - 06/60
30.10.2008 KRJ kutsu - vaativa b - 05/40
30.10.2008 KRJ kutsu - vaativa b - 06/50

 

04.11.2008 KRJ kutsu - helppo a - 04/50

 03.12.2008 KRJ kutsu - helppo b - 07/50
06.12.2008 KRJ kutsu - helppo b - 04/50
07.12.2008 KRJ kutsu - vaativa b - 01/30
10.12.2008 KRJ kutsu - helppo b - 03/22
10.12.2008 KRJ kutsu - vaativa b - 03/50
11.12.2008 KRJ kutsu - helppo a - 07/99
11.12.2008 KRJ kutsu - vaativa b - 03/22
12.12.2008 KRJ kutsu - helppo a - 06/94
12.12.2008 KRJ kutsu - vaativa b - 03/35

13.12.2008 KRJ kutsu - vaativa b - 05/40

 

 

26.12.2008 KRJ kutsu - helppo b - 02/23

 

03.01.2009 KRJ kutsu - vaativa b - 01/40
05.01.2009 KRJ kutsu - helppo a - 07/60
07.01.2009 KRJ kutsu - vaativa b - 03/30
08.01.2009 KRJ kutsu - vaativa b - 02/30
08.01.2009 KRJ kutsu - vaativa b - 01/50
09.01.2009 KRJ kutsu - vaativa b - 04/36
10.01.2009 KRJ kutsu - vaativa b - 01/60
11.01.2009 KRJ kutsu - vaativa b - 02/60
11.01.2009 KRJ kutsu - vaativa b - 03/40
12.01.2009 KRJ kutsu - vaativa b - 01/36
12.01.2009 KRJ kutsu - vaativa b - 01/40
13.01.2009 KRJ kutsu - helppo a - 05/40
14.01.2009 KRJ kutsu - helppo a - 05/40
15.01.2009 KRJ kutsu - helppo a - 04/40
15.01.2009 KRJ kutsu - helppo a - 05/54
18.01.2009 KRJ kutsu - helppo a - 03/40
18.01.2009 KRJ kutsu - vaativa b - 01/40

 

SUKUSELVITYS

IKÄÄNTYM

 

PÄIVÄKIRJA

p