Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Postikortteja juhannus-Suomesta

Sami Sykön tyylillä
 

Terveiset savolaisen laiturin nokasta! Viikonlopun viimeiset ilta-auringon säteet muodostavat kirkkaaseen järviveteen auringon sillan. Meillä juhannusvierailla ja paikallisilla ahvenilla on hyvät oltavat. Lillumme sulassa sovussa lämpimissä rantavesissä. Eikä tämä ole mikään savolaisjuttu, jossa vastuu on kuulijalla. Veden lämpö isäntäparimme Bertan ja Eskon kotijärvessä on todellakin kohonnut kahden kuuman päivän aikana yli 20 asteeseen.

Savolaisia ahvenia ja isäntäväkeä lukuun ottamatta juhannus Savonlinnan lähellä on ollut kovin helsinkiläinen. Missä tahansa olemme käyneet, vastaan on tullut joku tuttu pääkaupungista. Kuten Tiivi-Taavi.

Kyseinen Teletappi vietti iloista juhannusaaton iltaa Punkaharjulla Valtionhotellissa yhdessä Pulp Fiction -elokuvasta tutun Vincent Vegan ja U2-yhtyeen Bonon kanssa. Lukija ymmärtää, että juhannusjuhlijoilla oli menossa naamiaiset, joiden teemana oli 1990-luku.

Huvilamainen Valtionhotelli sijaitsee niin kauniissa maisemissa, että ne saivat aikoinaan itsensä Johan Ludvig Runebergin runoilemaan. Hänen sulosäkeensä on tallennettu hotellin lähellä sijaitsevaan kivipaasiin.

Viime kesät Valtionhotellia ovat hoitaneet helsinkiläiset Flow Cateringin yrittäjät. Oletettavasti ruoka on hyvää myös Punkaharjulla, kun Teletappi alias Sanna Kekäläinenkin  oli paikalla. Kekäläinen on nimittäin Suomen parhaita ruokatoimittajia.

Juhannuksemme jatkui vierailulla savolaiseen ihmeeseen eli Kerimäen kirkkoon. Se tosiaan on ihme, sillä rakennus on maailman suurin puukirkko, tai kuten Kerimäellä sanotaan: kristikunnan suurin puukirkko. Rakennuksen ristirakenne oli kuulemma 80 vuotta aikaansa edellä ja rakennuspuut kerättiin veroina kuntalaisilta. Jokaisella paikkakunnan 15–60 -vuotiaalla miehellä oli velvollisuus osallistua kirkon rakentamiseen. Jos perheessä ei ollut miestä, hänet saattoi korvata kahdella naisella. Mitähän mieltä feministit ovat moisesta ajattelusta?

Kirkon oppaan mukaan kirkosta piti 1800-luvun puolivälissä rakentaa poikkeuksellisen suuri, sillä kirkkoherra Fredrik Neovius halusi, että sinne mahtuu yhdellä rykäyksellä puoli pitäjää.

Siihen aikaan Kerimäellä asui 12000 ihmistä, nykyisin vain 5000. Se tarkoittaa, että nykyisin kirkkoon mahtuvat kerralla kaikki kerimäkiläiset.

Ja loppuun muita juhannusvierasta ilahduttaneita savolaisia rakennuksia, ihmisiä ja ilmiöitä.

Taiteilija Johanna Oras omistaa Reijo -miehensä kanssa kartanon Retretin vieressä. Retretti on talousvaikeuksien takia tänä kesänä suljettu, mutta Oraksen taidekartano on auki. Siellä vierailee vuosittain 20000 taiteen ystävää katsomassa Oraksen töitä. Käydessämme Orakset olivat paikalla. Siis juhannuksena. He todella ymmärtävät hyvän ja yksilöllisen palvelun päälle.

Vieraat saavat vierailla myös Johanna Oraksen (kuvassa) ateljeessa, jossa kannattaakin käydä. Taidekartano on vaalea ja valoisa, Oraksen ateljee on tumma ja tunnelmallinen. Yksi ateljeen seinä on muuten peitetty lehtileikkeillä, joissa kerrotaan Oraksesta ja hänen taiteestaan. Seinä kertoo, kuinka suosittu taiteilija Oras on – myös – mediassa. Kuva ateljeesta alla.

Sitten piipahtakaamme Rantasalmelle. Siellä sijaitsee Järvisydän-niminen lomakohde. Se on lörtsyjen veroinen savolainen erikoisuus, sillä eräs Heiskasen kestikievarisuku on palvellut samoissa maisemissa matkalaisia vuodesta 1658. Kuva on hotellin ruokasalista. Nykyinen johtaja on sanonut, ettei suku voi kuolla pois, kun seuraavan sukupolven pitää pysyä hengissä maksaakseen edellisen sukupolven tekemät velat.

Savolaista huumoria. Mutta totta toinen puoli. Lomakohteeseen on viimeisten kymmenen vuoden aikana investoitu 15 miljoonaa euroa.

Tämä viereinen kuva ei varsinaisesti liity Savoon, mutta voiko mikään voittaa kansallispukua juhannuksen juhla-asuna? Eipä voi. Esimerkiksi kuvassa oleva Kaukolan puku on komea, ja vaikka se on peräisin menetetystä Karjalasta, eikö se muka sovi Savoonkin? Asua esittelee ystäväni Laura

Ja viimeiseksi toivoa herättävä otos. Saatatte tietää, että vastustan Crocsien käyttöä missään muualla kuin mökillä tai puutarhassa. Poissuljettuja käyttöpaikkoja ovat siten esimerkiksi oopperajuhlat ja häät, joissa kyseisiä kumisämpylöitä on menneinä vuosina nähty.

Savonlinnan Citymarketissa joku oli ilmeisesti kesken ostosreissun ymmärtänyt, etteivät Crocsit sittenkään sovi kaupunkioloihin. Hän oli laittanut ällöttävät kumisämpylät ainoaan niille sopivaan paikkaan: roskikseen.

Sami Sykkö

Muotitoimittaja Sami Sykkö on esteettisen elämän suurlähettiläs, jonka seurassa kuplivat esiin tyylimaailman uusimmat ilmiöt, kulttuurin kuumimmat kokemukset ja metropolien mehevimmät puheenaiheet.