Door , , 36 reacties

Volgens China hanteert de Verenigde Staten een koude-oorlogmentaliteit bij de beschuldigingen die zijn geuit aan het Chinese telecombedrijf Huawei. De Verenigde Staten verdenken het bedrijf van spionage, net als het eveneens Chinese ZTE.

De Chinese minister van communicatie heeft laten weten dat het niet gediend is van de beschuldigingen van de Verenigde Staten, waarbij laatstgenoemden Huawei beschuldigden voor mogelijke spionage omdat er banden zijn met de Chinese communistische partij die de macht in het Aziatische land in handen heeft. Volgens de minister is dit een vorm van 'koude-oorlogmentaliteit' en zou het 'een rotzooi' worden als China op vergelijkbare wijze ging vragen wat voor banden Amerikaanse bedrijven hebben met politieke partijen.

De uitspraken van de Chinezen volgen nadat eerder een rapport verscheen waarin werd gesteld dat de Chinese bedrijven ZTE en Huawei een bedreiging vormen voor de bescherming van intellectueel eigendom vanwege hun activiteiten in de Verenigde Staten. De twee bedrijven zouden mogelijk in opdracht van de Chinese overheid telecomtechnologie van concurrenten proberen buit te maken. China deed deze beschuldigingen af als ongegrond.

Eerder bleek al dat de Amerikanen geen bewijzen hebben gevonden voor spionage van Huawei. In Nederland zorgde het verschijnen van het rapport ervoor dat er vragen werden gesteld over de banden van KPN met Huawei: het telecombedrijf gebruikt apparatuur van Huawei voor onder andere 3g en glasvezelverbindingen.

Lees meer over

Reacties (36)

Reactiefilter:-136030+120+23+30
Moderatie-faq Wijzig weergave
Tsjaaa,

Mischien had China niet zo gretig jarenlang bezoekende vertegenwoordigers en industrielen van allerlei spionage apps (en hardware !) moeten voorzien

Zie bijvoorbeeld hier maar eens: : nieuws: AIVD: China probeert Nederland digitaal te bespioneren nieuws: 'China deelt besmette usb-sticks uit voor aanvallen op Britse bedrijven' nieuws: Rechter VS veroordeelt twee Chinezen wegens stelen chipdesigns nieuws: Britse geheime dienst waarschuwt voor Chinese spionage

Feit blijft dat China als land een systematisch goed gecoordineerde en zeer veel-omvattende spionagecampagne voert tegenover iedereen waarvan ze denken bruikbare informatie te kunnen bemachtigen. Vooral industriele spionage.

Dit wetende is het toch niet vreemd om China bijvoorbaat te verdenken als je meest kwetsbare communicatieinfrastructuur nu bij een Chinees bedrijf vandaan komt? Dat heeft niks met 'koude-oorlogsdenken' te maken, maar alles met vooruitzien en een correct begrip van de Chinese mentaliteit en doelstellingen.

Niet dat China nou de enige is die aan spionage doet, maar daar gaat het nu niet om. De vraag hier is kan de VS een Chinees bedrijf vertrouwen om geen backdoors in te bouwen in communicatie apparatuur. En het antwoord lijk me overduidelijk: Nee, China is absoluut niet te vertrouwen op dat vlak".

De vraag is wel wat je eraan moet doen, hoe je dat moet doen, en hoe je dat moet overbrengen.
Nee de eigen Amerikaanse bedrijven zijn te vertrouwen? Die doen ook maar gewoon alles voor geld. Aangezien China rijk is zie ik dus helemaal geen probleem. Die kopen die beursgenoteerde bedrijven zo op (krijg je natuurlijk wel weer gezeik met de FTC e.d.).
Wat Madmaxnl zegt. De principes van oorsprong Amerikaans kaatst nu een beetje terug.
  • Vrije markt
  • Gelijke rechten voor alle man
  • Democratie
Het is niet gek, dat de machten nu gaan verschuiven, niet zo zeer militaristisch maar economisch. Waar vroeger Amerika na de koude oorlog aan de macht was, wordt deze Westerse machten steeds kleiner en natuurlijk probeert men altijd zijn eigen markt te beschermen (vormen van blok, zogenaamde vrije markt principe). Het zou mij totaal niet verbazen dat men nu hun eigen markt probeert beschermen door zulke ideeën te verzinnen.

Immers al je bronnen zijn van Westerse afkomst. En waar het Christendom het mens boven aan zet, zal het Boeddhistische kant luiden dat de waarheid in het midden zit. Ofwel, Chinees of Westers, het maakt niet uit - punt van deze vrije markt principe is dat men financiële of economische doelen bovenaan zet en vaak is dat onethisch - het daadwerkelijk bespioneren of het leugen vertellen dat men bespioneert, of het dumpen van afval in 3de wereld landen.

Wat ik vaak merk is dat Amerika mensen gek maken dat China gevaarlijker is dan zij zelf, hoewel mensen vergeten dat het toeschrijven of aandringen van zogenaamde democratie, vrije markt en vrije rechten niet geldt voor elk land, want immers heeft elk land zijn eigen normen en waarden. En wie heeft het recht om dat te veranderen? Niemand. Hoewel, misschien hebben ze wel massa vernietigingswapen? Laten we hen bombarderen (Amerikaanse wapenindustrie weer een omzet erbij), democratie proberen invoeren wat meer kwaad doet dan goed en vervolgens vanwege het vrije markt principe komen er allemaal grote (Amerikaanse) bedrijven. Ironisch.
"Volgens de minister is dit een vorm van 'koude-oorlogmentaliteit' en zou het 'een rotzooi' worden als China op vergelijkbare wijze ging vragen wat voor banden Amerikaanse bedrijven hebben met politieke partijen."

Graag, doe dat aub.
Zal wel leuk zijn om even al die lobbyisten onder de aandacht te brengen.
Er is hier inderdaad zeker een situatie van "De pot die de ketel verwijt dat hij zwart ziet".

MAAR ik vind persoonlijk dat men ook wel zeker niet te laks mag zijn in zulke kritieke situaties en er enige achterdocht moet zijn, of dit nu over China of een ander land gaat. Dat apparatuur die op zulke wijze kan misbruikt worden deftig onderzocht wordt is meer dan normaal in mijn ogen.
Huawei helpt zelf ook mee aan hun reputatie doordat de eigenaar, Ren Zhengfei nooit interviews geeft en de aandelen op papier van het personeel zijn maar in de praktijk ze niks ermee kunnen en geen inspraak hebben. Als ze ietsje meer inzage zouden geven in hun bedrijf zouden hun concurrenten niet zo makkelijk verhalen over ze kunnen verspreiden.
Niet iedereen is zo blij om in de media te verschijnen, zeker niet op topniveau. Huren ze veel liever mensen voor in die dat wel zijn.

Daarnaast, als jij interviews afgeeft kan je net zo makkelijk als crimineel/idioot worden weggezet. Denk bijv. maar eens aan een van Maxima's eerste toespraken waarin ze zei: 'de echte Nederlander bestaat niet.'
De meeste interviews gebeuren onder de voorwaarde dat de geïnterviewde zijn fiat aan de uitgewerkte publicatie moet geven.

offtopic:
Tsja, die vergelijking met Maxima's uitspraak is wat vreemd. Zij werd niet weggezet als crimineel en door een zeer beperkte groep als idioot.
Ieder die haar heeft horen spreken ( de nadruk lag op ) en met een iq boven de 80 (Telegraaf-niveau) had wel door waar zij het over had.
Al die bedrijven en politieke figuren willen maar al te graag allemaal mee doen met dat Communistische Clubje en zijn in wezen allemaal jaloers, heerlijk zo'n open climaat waar alles kan, en er een staat is die alles voor elkaar krijgt, het nieuwe Europa ook steeds minder democraties maken om onze concurentie positie te behouden?

Waarom is de CIA geen openbaar onderzoek gestart in de ICT, chipfabrieken, internet verkeer en dat soort zaken, steeds maar weer van die vage spionage verhaaltjes. Als de apparatuur van Huawei iets bevat wat ze niet bevalt, kunnen ze dat kennelijk niet openbaar brengen, omdat ze dan zelf te veel prijs moeten geven van hun kennis.
A cold internet war has been started }>
Het zou niet mogen dat er chinees materiaal zit in strategisch belangrijke infrastructuur. Zo eenvoudig is dat! Zet heel de zwik onder auspiciën van 't leger.
Ik denk niet dat een internationaal groot bedrijf zich zo makkelijk voor het karretje van de Chinese overheid laat spannen. De risico's voor zo'n bedrijf en andere Chinese bedrijven is te groot. Stel dat inderdaad backdoors ontdekt zouden worden, dan is dat bedrijf simpelweg failliet en zal zo'n image niet meer van zich af kunnen schudden. Daarnaast zou dat verregaande complicaties geven voor andere Chinese telecom en it bedrijven.
China is en blijft communistisch en heeft betere banden met Noord-Korea dan met de VS. Dus een voorzichtige aanpak van China is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Inderdaad hun economie is sterk afhankelijk van onze westerse samenleving, maar tegelijkertijd houden ze het westen toch goed in de gaten.

Aangezien ze al een volledig ministerie hebben met hackers dat westerse belangen bespioneert is het niet verwonderlijk dat een puur, patriottisch Chinees bedrijf dat wereldwijd toestellen uitbrengt waarvan persoonlijke data zomaar verzonden wordt (iedere smartphone doet het) verdacht lijkt voor het Westen.

Anderzijds vindt ik echter ook dat de VS zich teveel moeit met alles, en al onmiddellijk achterdochtig wordt als een Chinese fabrikant een geduchte concurrent voor de Amerikaanse markt kan worden...
De economie is sterk afhankelijk van onze westerse samenleving maar onze financiën (en zeker die van de VS) zijn heel erg afhankelijk van China. Als zij de geldkraan dichtdraaien en alle uitstaande leningen terugvragen is de halve westerse samenleving en heel de VS failliet!

De VS doet zich voor als het geweten en de politieagent van de wereld terwijl zij zelf gewetenloos zijn en wel eens op de vingers getikt mogen worden. De Taliban waar ze zo'n last van hebben, hebben ze zelf destijds opgericht juist om het de Sovjet Unie lastig te maken in Afghanistan. En zo is het al vaker geweest in de geschiedenis.

De VS heeft allerhande instanties om de hele wereld af te luisteren en te bespioneren (CIA, NSA etc) evenals diverse projecten (o.a. Echelon) en dan gaan ze hard lopen blaten als een ander misschien mogelijk eventueel (expres 3x, kan je nagaan hoe klein de kans is dat ze gelijk hebben) wel eens iets zou kunnen doen wat ongunstig is voor hen.

China heeft gewoon gelijk: de VS heeft nog steeds een koude Oorlog mentaliteit in dit soort zaken en die zullen ze ook niet zo snel kwijtraken. Gelukkig dat Obama is herkozen want als de Republikeinen weer de presodent leveren komen er ook weer meer complot theorien naar boven.

Toen de Sovjet Unie uiteen viel waren er al media in de VS die de EU probeerden weg te zetten als mogelijke vijand (commercieel dan wel, maar toch) en ondertussen is het China. Dit alles omdat ze daar niet zonder vijandbeeld kunnen leven. Het wilde westen mag dan lang voorbij zijn, in het hoofd van veel personen op de verkeerde plaats heerst die mentaliteit nog steeds.
Dit dus, wie tikt Amerika nou eens op de vinger...

Ze zijn toch niet heilig of wel? Ze doen alles zonder een beschuldiging te krijgen. Puur omdat ze vinden dat het niet mag omdat hun de baas over de wereld zijn.

Geen wonder dat terrorisme de kop opsteekt. Ik snap die mensen wel. Als Amerika jou van alles zou aandoen en je hebt niks meer wordt je toch ook terrorist als je zo vol zit van haat? Omdat Amerika compleet je land vernielt heeft?

Mensen moeten zich leren inleven in andere mensen en niet steeds naar eigen belang kijken en dan pas roepen wie slecht is.
De VS is zo smerig als wat, maar neemt die rol aan om de vrijheid van de westerse wereld te waarborgen. En dit kan niet zonder vieze handen. En het gaat lang niet altijd zoals het hoort of kan, maar het is nodig en het gebeurd.

Jullie mogen god op jullie blote knieën danken dat er zo'n groot sterk land is die deze vrijheid kan beschermen, anders hadden we nu misschien wel onder een communistische mantel geleeft. En dat is nog vele male smeriger, en stinkt vele malen erger dan het VS jasje.

De wereld is hard, en de politiek is een smerig spelletje. Als ik dan moet kiezen, dan kies ik voor de Amerikanen.

Conclusie: wees niet zo naïef.

[Reactie gewijzigd door IngamerX op 10 november 2012 16:21]

Je weet zelf ook wel dat dit Amerikaanse propagandistische kletskoek is.
Ken je geschiedenis zou ik zeggen.
Ik geef IngamerX gelijk. In een ideale samenleving is alles eerlijk, boven tafel en zijn er geen conflicten.

Echter in realiteit zijn er sterke machtsblokken. Het is Nederlands eigen om via argumenten te redeneren en te wijzen op rechterlijke methodes. Door deze instelling winnen Nederlandse voorstellen bijna nooit in de EU omdat de zuidelijke landen een cultuur hebben van machtsblokken en machtsposities die effectiever is.

Zo ook in de internationale wereld. Er zijn ecomische machtstrijden gaande. Als je als Nederlander naief het via eerlijke methodes speelt and wordt je links en rechts ingehaald door landen die het niet doen. Er is veel kopieren gaande en intelectuele rechten worden in China nagenoeg niet beschermd. Ik ben er vele malen gewenst. het land light vol met gekloonde goederen (winkels die ze ook gewoon verkopen).

Dit soort conflicten waren er in het verleden, zijn er nu en zullen er altijd zijn.
Ik denk dat wat je zegt wel klopt, met één kanttekening: wat bedoel je met 'vrijheid' en voor wie?
Bedoel je:
  • de burgers met hun burgelijke vrijheden
  • het 'militair-industriële complex' met hun financiële en operatieve vrijheden
  • ???
Als je de eerste bedoelt denk ik dat jij zelf wat naïef bent.
Welke vrijheid? Je vrijheid is namelijk zo groot als je portemonnee. En wat is er mis met communisme? Echt communisme heeft namelijk nooit in de praktijk bestaan doordat er altijd een jojo de macht opeist. (Op hoog en lagere niveaus)

Ik denk dat de algemene afkeer tegenover communisme dan ook komt uit onwetendheid en het feit dat we Noord-Korea en China als voorbeelden gebruiken maar Noord-Korea is gewoon een dictatuur en China is het ook. ( 1partijstelsel is voor mij namelijk hetzelfde als door 1 man geregeerd worden) Het hoeft natuurlijk ook niet slecht te zijn om te leven onder een dictator maar dat ligt eraan hoe deze met zijn bevolking omgaat.

Dit gaat ook op in een democratie want die kunnen hun bevolking net zo slecht behandelen als een dictatoriaal staatshoofd..
Ik snap niet precies op welke gronden je meent datw e "voorzichtig" moeten zijn vanwege China's positie als beschermheer van Noord Korea.

1: Noord Korea doet niemand kwaad, is volkomen geïsoleerd, wordt door China beteugeld en zeker niet opgestookt of zoiets tegen het westen. Nooit heeft Noord Korea Nederland de oorlog verklaard,z elfs niet nadat Nederlandse soldaten vochten in Korea en uiteindelijk vorm hebben gegeven aan de situatie zoals die nu is, de verdeling in een Noord- en Zuid Korea.

2: Wat je bedoelt met "uit de lucht gegrepen" snap ik daarom niet. Noord Korea is geen bedreiging voor ons of het Westen.

3: Dat China ons goed in de gaten houdt is niets anders dan dat 'wij' hen in de gaten houden. Hoe paranoïde het ook is dat wij als volkeren in de wereld zo met elkaar omgaan, het is helaas een feit. Maar dat wantrouwen is de oorzaak, niet het gevolg van een handelen van andere landen. China doet niets anders dan wij. D.w.z. industriële spionage is de vsa ook niet vreemd, wanneer zij Echelon, dat wereldwijde detectienetwerk voor communicatie inzetten om amerikaanse bedrijven bij biedingen op projecten een voorsprong te geven.

4: De suggestie dat China toestellen uitbrengen zou die onze gegevens daarnaartoe sturen is een volkomen uit de lucht gegrepen angstbeeld.

5: Dat China communistisch is vind ik geen argument voor angst en paranoia. amerika is kapitalistisch en kijk wat dat met de wereld doet. Haar cultuur vind je overal in de wereld. We weten hoe amerika informeel imperialisme uitoefent.

Informeel imperialisme is het exporteren van je eigen cultuur. McDonalds vind je ook in China en ik herinner me dat het groot nieuws was toen ze hun deuren openden in Moskou. Ik zie China niet haar cultuur exporteren. Welk land bederft nu eigenlijk de lokale uniekheid van cultuur?

Het lijkt er op dat communisme een soort angstbeeld bij je oproept, een angstbeeld dat werd overgeleverd vanuit de decennia achte rons, het 'Gele Gevaar'.

Ik vind het denken in deze termen niet langer passend. Als er iets tevoorschijn kwam uit de gelekte 'cabels' door Asange's organisatie Wikileaks dan is het wel de angst van landen voor elkaar, het wantrouwen en hoe de eigen belangen prevaleren moeten boven die van anderen.

Zo wil ik niet langer zijn in de wereld. En daarom verzet ik me tegen dat zwart-wit denken, de angst en paranoia.
En de VS hebben natuurlijk geen enkele hacker in dienst die vriend en vijand bespioneert? Kom op! Er is maar één land in de wereld waar je werkelijk 'bang' voor hoeft te zijn, en dat is juist de VS. Iran zal ons niet zomaar aanvallen, maar de VS probeert iedereen in haar wurggreep te houden. En als er iemand verantwoordelijk is voor de toename in terrorisme, is dat niet de taliban, maar de VS.

Dus die 'dreiging' van China valt reuze mee. Don't believe the hype.
De beschuldigingen aan het adres van Huawei en ZTE zijn er gekomen nadat Cisco maandenlang heeft aangedrongen op een onderzoek. Verder is het onderzoeksrapport geheim en is enkel de eindconclusie meedegedeeld.

Er is dus niemand die kan nagaan hoever de beschuldigingen van de VS enige waarheid bevatten. Het lijkt er dan ook sterk op dat het rapport er gekomen is om de eigen bedrijven te beschermen en om ook andere landen te ontmoedigen om nog chinese aparatuur te kopen.
Inderdaad hun economie is sterk afhankelijk van onze westerse samenleving, maar tegelijkertijd houden ze het westen toch goed in de gaten.
En andersom.

China's economy to overtake US in next four years, says OECD
http://www.guardian.co.uk...ertake-us-four-years-oecd
[...], patriottisch Chinees bedrijf dat wereldwijd toestellen uitbrengt waarvan persoonlijke data zomaar verzonden wordt (iedere smartphone doet het)
[...]
Voor dit soort beschuldigingen wordt onderbouwing toch wel zeer gewaardeerd.
Het ontbreekt compleet.

Het is wel zo dat er b.v. veel "apps" in omloop zijn die data naar "data verzamelaars" sturen, soms ongevraagd en zonder toestemming, maar daar staat de fabrikant buiten, zolang hij ze er niet bij levert.
Bljikbaar hebben afrikanen liever ontwikkelings hulp vanuit china dan vanuit de westerse wereld omdat china hun banen oplevert.
Ze (Afrikaanse leiders) hebben hem liever omdat china daar gooit met geld voor grondstoffen, en geen moer geeft om de mensenrechten in Afrika. Europa wil in ruil voor geld ook een verbetering van de mensenrechten zien, iets wat zeer vervelend is voor de Afrikaanse leiders die hopen geld verdienen aan de grondstoffen, die met chinees geld een vuile oorlog voeren.
Plus dat de westerse wereld -dus ook US die vroeger de Filipijnen en de oevers van de Panamakanaal had. ( Deze spotprent uit 1899, hoe stereotiep dan ook, laat de waarheid enigszins wel zien, zeker als je kijkt naar de situatie van nu. )- nog steeds het imago van kolonisator c.q. imperialist in Afrika hebben.

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 10 november 2012 21:19]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



LG G4 Battlefield Hardline Samsung Galaxy S6 Edge Microsoft Windows 10 Samsung Galaxy S6 HTC One (M9) Grand Theft Auto V Apple iPad Air 2

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True