Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yli 80 prosenttia raskaana olevista pelkää synnytystä – huolena on myös alapään muuttuminen

Elämä
 
Niklas Rautio
Muutokset alapäässä huolettavat monia synnyttäjiä. Kätilöiden mukaan kaikista peloista on tärkeä pystyä puhumaan.
Muutokset alapäässä huolettavat monia synnyttäjiä. Kätilöiden mukaan kaikista peloista on tärkeä pystyä puhumaan. Kuva: Niklas Rautio

"Kyllähän tuo ihan yliajetulta rämemajavalta näyttää."

"Emättimen suu on aika kraateri. Toinen häpyhuuli on kahdessa osassa ja lörpöttää. Ennen olivat pulleat, nyt ryppyiset kuin vanhan mummon."

"Jääkö alapää hehtaariteltaksi?"

Nämä ja monta muuta kommenttia saa nopeasti vastaansa netin keskustelupalstoilta, kun lähtee etsimään, miten synnytys vaikuttaa emättimeen.

Yleisiä synnytykseen liittyviä pelkoja ovat etenkin pelko kivusta, hallinnan menettämisestä sekä omasta ja lapsen terveydestä.

Kuitenkin myös alapään muutokset aiheuttavat huolta raskaana oleville naisille.

"On heitä, jotka pelkäävät erityisesti esimerkiksi alapään repeämiä tai joilla on pitkään ollut ajatus, että synnytys vaurioittaa naista. Synnytyksiä hoitavan kätilön kanssa on hyvä lähteä pohtimaan, mistä tällainen ajatus on tullut", sanoo synnytyssalikätilö Pia Laitio Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Pelosta kärsivältä kysytään terveydenhuollossa pelon syistä, mutta Laition mielestä asia ei ole niin yksinkertainen.

"Joskus ei pysty sanomaan tarkkaan, mikä pelottaa. Eikä edes tarvitse. Tärkeää on hyväksyä pelon tunne sellaisena kuin se on", synnytyspelkoisia kahdeksan vuoden ajan hoitanut Laitio sanoo.

Hänen mukaansa tunteisiin vaikuttaa koko elämänhistoria: millaista tietoa nainen ympäriltään saa ja miten hän tulee kohdatuksi. Kyseessä on myös jatkuvasti muuttuva asia, eli ajatukset voivat vaihdella päivittäin.

"Eri päivinä pelottavat eri asiat, ja jonakin päivänä on enemmän ja toisena vähemmän ahdistunut. Niin kuin tunteissa muutenkin", Laitio sanoo.

Tärkeintä Laition mukaan on, että pelkäävä saa aitoa läsnäoloa ja kuuntelua sekä tietenkin tietoa. Silloin ajatukset voivat muuttua ja pelon tunne keventyä.

Samaa mieltä on 35 vuotta kätilönä toiminut Tarja Tohka Lapin keskussairaalan äitiyspoliklinikalta.

"Synnytys on hyppy tuntemattomaan, ihan musta aukko, kun ei tiedä, mitä tulee tapahtumaan. Ei siinä auta naapurin sanat, että ovat siitä muutkin selvinneet. Kaikki meistä pelkäävät tuntematonta", Tohka sanoo.

Se on fakta myös lukujen valossa: yli 80 prosenttia raskaana olevista tuntee pelkoa synnytystä kohtaan. Lukuja siitä, kuinka moni pelkää muutoksia alapäässä, ei ole. Lähes kymmenen prosenttia keisarileikkauksista tehdään sen vuoksi, että nainen pelkää synnytystä. 

Kun odottajan kanssa käydään rauhallisesti läpi, mitä eri synnytyksen vaiheissa tapahtuu, ja keskustellaan niihin liittyvistä tunteista, äidille tulee yleensä turvallisempi olo.

Synnytys venyttää alapään kudoksia ja emättimen aukkoa, mutta yleensä ne palautuvat entiselleen ajan kuluessa.

Tohkan mukaan synnytyksen vaikutuksesta emättimeen keskustellaan osana muuta tapaamista. Hän ei muista yhtäkään tapausta, jossa odottajan pääasiallinen lähete neuvolasta olisi ollut alapään muuttumiseen liittyvä pelko. Esimerkiksi siitä kysytään, onko väliliha pakko leikata.

"Ensimmäisenä mielessä on yleensä vauvan vointi ja se, miten itse jaksaa. Mutta kaikesta on tärkeää saada jutella etukäteen", hän sanoo.

Tohkan mukaan synnytyksen vaikutukset seksuaalisuuteen nousevatkin usein esiin vasta synnytyksen jälkeen, kun naiset alkavat miettiä, miten alapää paranee. Jos aihe mietityttää, asiasta voi hakeutua keskustelemaan seksuaaliterapeutille yksin tai yhdessä kumppanin kanssa.

Monia muuttuva alapää voikin huolestuttaa myös puolison takia. Haluaako kumppani minua yhä, vaikka emättimeni on erilainen kuin ennen raskautta? Tohkan mukaan se auttaa, että asioista puhutaan suoraan.

"Kysyn aina odottajilta, oletko puhunut kumppanin kanssa ja tuntuuko, että kotirintamalta saa apua. Vaikka mies haluaa tukea vaimoaan raskaudessa, hän ei voi samalla tavalla ymmärtää sitä", Tohka sanoo.

Ystävien taas kannattaa harkita, onko omista kauhukokemuksista hyvä lähteä avautumaan. Synnytyskertomukset kun voivat helposti muuttua pelotteluksi.

"On tärkeää, että nainen pystyy myös nauttimaan raskaudestaan, eikä joudu olemaan koko ajan peloissaan, että apua, mitä tästä tulee", Tohka sanoo.