Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juoksukalja raivostuttaa kioskinpitäjiä – "Miksi maksaisin 30 euroa vartijan hälyttämisestä?"

Kaupunki
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Juoksukaljat eli kaljavarkaudet ovat kioskien ja kauppojen pysyvä riesa.
Juoksukaljat eli kaljavarkaudet ovat kioskien ja kauppojen pysyvä riesa. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Pari teinityttöä astuu sisään kioskiin. He hakevat kaljahyllystä muutaman tölkin, ja juoksevat muitta mutkitta ulos maksamatta.

Kioskin myyjä ei kuitenkaan hälytä vartijoita paikalle. Omistaja on kieltänyt.

Tämäntapainen tilanne sattui Vuosaaren Kaivonkatsojantien R-kioskilla viime viikonloppuna. Jälleen kerran.

"Minkä takia maksaisin 30 euroa vartijan kutsumisesta? Ihan turha tämä vartijahomma. Vartija tulee paikalle 15–20 minuutin päästä, mutta tilanne on ohi sekunneissa", Kaivonkatsojantien kauppias Valentina Rajajärvi sanoo.

Hänen mukaansa näpistykset ja kaljavarkaudet ovat liki jokapäiväisiä. Vaikka vartijoita ei kutsuta paikalle, kauppias ilmoittaa kuitenkin kaikki näpistykset eteenpäin.

"Näpistelijöille pitäisi olla joku seuraamus. Nyt ne tulevat tänne hymyillen, ottavat kaljat ja juoksevat. Nuoret ja vanhat. Kalja menee sekunneissa. Eikä kelpaa yksi tölkki vaan menee kasipäkkejä myös."

Poliisin antamia maksamattomia sakkoja ei ole voinut muuntaa vankeudeksi vuoden 2008 jälkeen. Parhaillaan pohditaan lakiesitystä, jonka mukaan niin sanottu muuntorangaistus voitaisiin palauttaa.

Myös espoolaisen R-kioski Läkkisepän kauppias Marko Rantala kertoo, että vartijat tulevat hälytyksestä paikalle 10–20 minuutissa.

Hän kuitenkin hälyttää vartijat aina paikalle. Jokaisesta varkaudesta tehdään myös rikosilmoitus.

"Vartija maksaa 30 euroa ja ulos kannetaan 80 euroa. Kauppias tässä maksaa suurimmat viulut", Rantala sanoo.

Hän on yrittänyt estää varkauksia muun laittamassa oluet ovien taakse.

"Ihan viikoittaista kuitenkin on, että juostaan kaljoja. Varsinkin näin kesällä."

Myös kauppakeskus Sellon kioskiyrittäjä Tanja Åhlfors hälyttää vartijat aina.

"Mun yli ei kävellä. Me ollaan tosin Suomen parhaiten vartioidussa mestassa. Vartija on paikalla hetkessä. Vartijat voivat vetää täällä myös ilmaiset kahvit", Åhlfors kertoo.

Pääkaupunkiseudun Alepa-kauppaketjua pyörittävä HOK-Elanto kertoo, näpistyksissä ja "juoksukaljoissa" ei ole havaittu mitään uutta nousevaa trendiä.

"Meillä on hyvä rakenteellinen valvonta, ja henkilökunta kiinnittää asiaan huomiota. Tämä ei ole Alepoille mikään ongelma", S-marketien ja Alepojen ketjujohtaja Kimmo Nikula kertoo.

Hänen mukaansa vartija kutsutaan paikalle tapauskohtaisesti. Tekijä on monesti "puolituttu", jonka poliisi ja vartijat tunnistavat jälkeenpäin valvontakamerakuvasta.

"Aina mennään turvallisuus edellä eikä lähdetä tekemään mitään uhkarohkeata", Nikula kertoo näpistystilanteista.

Vartiointiliike Securitaksen mukaan vartija kannattaa kutsua aina paikalle.

"En mene vartiointisopimusten yksityiskohtiin, mutta nappia kannattaa aina painaa", Etelä-Suomen aluejohtaja Petri Mönkkönen kertoo.

Hänen mukaansa vartiointiliikkeitä ja -sopimuksia on erilaisia. Joskus laskutetaan hälytysten mukaan, kun taas vilkkaimmilla paikoilla saattaa olla oma alueellinen vartija.

Kioskinpitäjä Rajajärvi muistuttaa, että näpistyksiä yritetään koko ajan ennaltaehkäistä esimerkiksi vartioinnilla tai laittamalla kaljat piiloon. Se ei kuitenkaan ongelman ydintä ratkaise.

"Varsinkin nuorten aikuisten moraali alenee ja alenee. Ihmiset pitää saada tajuamaan, ettei näin voi käyttäytyä", hän sanoo.