Annonce
Annonce
Politik

Minister får næse for skattereform

Det var den radikale politiker Niels Helveg Petersen, der opdagede, at skatteministeren har handlet i strid med grundloven.

Venstres kommende næstformand, skatteminister Kristian Jensen (V), får nu en næse af Folketingets præsidium, fordi han har håndhævet regler, som endnu ikke var vedtaget i Folketingssalen.

Helt konkret har Kristian Jensen i to tilfælde administreret efter lovgivning, som endnu ikke var blevet til lov.

Først gav han landets virksomheder mulighed for at udskyde indbetalingen af skat og moms, og siden hen orienterede han Finansrådet og Forsikring & Pension om at agere efter nye regler for udbetaling af kapitalpensioner - ingen af delene var vedtaget i Folketinget endnu.

Helveg står bag
Og det fik i slutningen af marts den radikale skatteordfører Niels Helveg Petersen til at rejse en række spørgsmål, fordi lovgivning skal være vedtaget, før den kan udmøntes i virkeligheden.

»Det skal stå lysende klart for centraladministrationen, at det er et skoleeksempel på, hvad man ikke må gøre«, sagde Niels Helveg Petersen for en måned siden i Politiken.

Sagen tager sit udgangspunkt i regeringens ønske om at hjælpe landets virksomheder gennem finanskrisen ved at lade dem udskyde skatte-og momsindbetalingerne i seks måneder.

Det blev regeringen enig med Dansk Folkeparti om i februar, og med et politisk flertal i hus lod Skatteministeriet hurtigt virksomhederne vide, at de godt kunne vente med at indbetale skat og moms.

I strid med grundloven
Det faldt Niels Helveg Petersen for brystet, og han stillede en række spørgsmål til Kristian Jensen og justitsminister Brian Mikkelsen (K).

Af svarene fremgår det, at Justitsministeriet orienterede Skatteministeriet om, at lovgivningen først skulle igennem Folketingssalen, før den kunne træde i kraft, og dermed har han brudt grundloven.

I en beretning fra et enigt Udvalg for Forretningsorden udtrykker Folketinget »stærk kritik« af, at skatteministeren i strid med grundloven har igangsat dele af skattereformen og administreret efter nye regler, før de var vedtaget i Folketinget, skriver Ritzau.

»Udvalget for Forretningsordenen udtrykker stærk kritik af, at Skatteministeriet således har håndhævet bestemmelserne i L 154, inden lovforslaget var vedtaget, stadfæstet og kundgjort. Udvalget finder, at det påhviler statsministeren at tilrettelægge regeringens arbejde, så der ikke sker gentagelser i fremtiden«, skriver udvalget i beretningen, ifølge Ritzau.

Ikke første gang
Ifølge grundlovens paragraf 22 træder et lovforslag først i kraft, »når det senest 30 dage efter den endelige vedtagelse stadfæstes af kongen. Kongen befaler lovens kundgørelse og drager omsorg for dens fuldbyrdelse«.

Det betyder, at en lov først kan håndhæves, når den er vedtaget, stadfæstet og kundgjort.

Det er ikke første gang, at skatteministeren bliver tildelt en næse. Kristian Jensen fik i 2005 en næse af de politisk udpegede statsrevisorer for smøl og utilstrækkelig indsats mod sort økonomi, der årligt koster staten mellem 13 og 21 milliarder kroner.

Del link