Antreprenor

Premiant în blogosferă

Mirabela Stoica › Joi, 2012-01-26 10:11

A început businessul în 2006, după ce timp de mai mulţi ani s-a văzut nevoit să lucreze pe un şantier ca muncitor necalificat sau să se angajeze pe un post de vânzător ambulant - mergând din uşă în uşă şi încercând să-i convingă pe oameni să-i cumpere produsele. Mai apoi, avea să întindă cabluri pe blocuri pentru o firmă furnizoare de Internet.  Şi-a dat seama că poate să facă mai mult şi a înfiinţat o companie de Internet. 

Deşi a crezut că norocul i-a surâs, din cauza unor probleme create de asociatul său a ajuns pe drumuri şi pentru a supravieţui s-a văzut nevoit să se întoarcă la munca de jos, angajându-se din nou ca muncitor necalificat pe şantier. A reuşit destul de repede să-şi găsească un alt loc de muncă mai bun – tehnoredactor pentru un ziar local din Iaşi. Nimic nu l-a făcut să-şi piardă speranţa că într-o zi o să reuşească să aibă propria lui afacere. Au trecut şase ani de la apariţia blogului, iar acum, Sebastian Bârgău, un hunedorean în vârstă de 32 de ani, este unul dintre cei mai de referinţă bloggeri din România şi are câştiguri de zeci de mii de euro pe an.

O întâmplare mai puţin fericită a ajutat la apariţia www.visurat.ro, unul dintre cele mai citite bloguri din România şi cu cele mai multe premii obţinute – 13 locuri I la RoBlogFest şi unul la Webstock  (evenimente în cadrul cărora sunt premiaţi cei mai buni bloggeri).  „Pierdusem un tren în Constanţa şi am fost nevoit să aştept 12 ore până când pleca următorul. Pentru a nu mă plictisi, am scos din geantă agenda şi un pix şi m-am apucat să scriu tot ce mi-a trecut prin cap – întâmplări vesele şi triste prin care am trecut. Când am ajuns acasă mi-am adus aminte că, din când în când, citeam un blog care mă binedispunea. M-am decis să-mi fac şi eu unul şi să transcriu acolo toate însemnările din agendă“, îşi aminteşte antreprenorul cum a luat naştere acest blog.

Văzând că lumea este interesată de ceea ce are de spus a continuat să scrie, iar astfel şi-a schimbat viaţa complet. Practic, prin intermediul blogului a cunoscut-o pe cea care mai târziu avea să-i devină soţie, a reuşit să obţină independenţa financiară, un program flexibil  şi să elimine stresul unui loc de muncă la patron.

Nu totul este roz în acest business, chiar Sebastian Bârgău având parte şi de momente mai puţin plăcute. Acestea nu l-au speriat şi nici nu l-au făcut să renunţe la scris. Din contră, genul acesta de evenimente i-au demonstrat  că are o „voce“  care poate influenţa sau schimba ceva. „Am primit ameninţări cu bătaia sau cu moartea.  Au fost chiar şi persoane care au depus plângeri penale împotriva mea, toate terminându-se cu «neînceperea urmăririi penale», dar care m-au silit să fac drumuri la sediul poliţiei. Toate aceste lucruri se întâmplă din cauza faptului că multă lume înţelege greşit libera exprimare garantată de Constituţia României. Prin urmare, dacă nu gândeşti la fel ca ei, înseamnă că ai comis o infracţiune şi trebuie să plăteşti pentru asta“, explică Sebastian Bârgău.

Blogging-ul , o şansă în obţinerea independenţei financiare

Deşi la prima vedere nu pare un business bănos, blogul te poate ajuta să-ţi câştigi independenţa financiară, ajungându-se la câştiguri de zeci de mii de euro pe an. Antreprenorul spune că pe blogurile renumite, un articol publicitar sau un banner poate costa şi câteva mii de euro.  „Aşadar, în condiţiile în care cel mai ieftin elicopter costă vreo 30 000 de euro, poţi să câştigi destul încât să-ţi cumperi unul dacă asta este ceea ce-ţi doreşti să faci cu banii. Nu câştigi această sumă într-o lună, dar într-un an ai putea să rămâi cu bani de elicopter dacă eşti chibzuit. Eu, până acum, mi-am cumpărat două motociclete din banii câştigaţi datorită blogului, iar anul acesta am de gând să-mi achiziţionez şi o maşină. Îţi poţi permite să-ţi cumperi chiar şi o locuinţă“, susţine Sebastian Bârgău. 

La capitolul bani obţinuţi din blogging, România stă mult mai bine decât alte ţări. Este părerea la care a ajuns tânărul afacerist în urma multor discuţii cu bloggeri de top de peste hotare. „Aproape nicăieri în Europa nu se câştigă bani strict din blogging-ul personal, iar bloggerii nu sunt plătiţi pentru campanii publicitare, aşa cum se întâmplă la noi. Majoritatea celor pe care i-am întâlnit (bloggeri de top) sunt plătiţi să scrie pe site-uri dedicate. Şi-au făcut cunoscut talentul pe blogurile personale şi au fost angajaţi să scrie pentru site-uri mari“, mai spune bloggerul.

Nu este greu să fii un anteprenor de succes,  dificultatea e să te menţii în top

Antreprenorul spune că nu a fost greu să ajungă în topul celor mai buni şi că oricine poate realiza acest lucru. „Chiar şi un începător  poate într-o singură zi să ajungă la un trafic mai mare decât al tuturor bloggerilor din A-list (topul celor mai buni bloggeri). Greutatea apare atunci când vrei să te menţii acolo. Un clip nostim poate fi găsit de oricine pe Internet sau se poate întâmpla ca cineva să scrie un articol genial. Traficul vine. Din nefericire, dacă clipurile amuzante nu continuă să apară, acesta scade drastic. Dacă restul articolelor sunt foarte proaste, cititorii îţi vor pleca“, atenţionează bloggerul.

2 comentarii 5982 vizualizări

Comentarii

2012-02-02 16:15

MONICA N.

Implicat în campanii de responsabilizare socială

Romania este o tara in care perceptia raului este de mai mare impact decat perceptia binelui, datul la "gioale" e sport national.

incerc sa inteleg buna intentie a comentariului de mai sus...

daca cineva a facut o greseala sau a lasat impresia ca a facut o greseala, tot ceea ce a facut bine sau valorors este lasat uitarii.

am citit sursele date de 1986, toate sunt credibile.
adevarul este todeauna undeva la mijloc.

ma intreb care este opinia persoanei in cauza.

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 

Urmărește Revista Cariere

Abonează-te la newsletter