Virtuaalihevonen | A SIM-game horse

Signe Siw

Lempinimi Siiri Rotu, skp Norjanvuonohevonen, tamma
Syntymäaika 17.04.2014 Norja (4-vuotias) Väri Hiirakko
Säkäkorkeus 139 cm Omistaja felissa, VRL-04000
Rekisterinumero VH15-053-0143 Kotitalli Tuiskulan talli
Painotus Valjakkopainotteinen Maahantuoja Tuontikeskus Alegre

Luonnekuvaus

Vuonohevonen on jo pitkään kuulunut henkilökohtaiselle hankintalistalleni. Olen aina pitänyt niiden alkukantaisuudesta ja pitkästä historiasta. Sitä sopivaa ostettavaa vuonista ei ole kuitenkaan kiireellä etsimällä etsitty, vaan olen odottanut jos sellainen sopivan oloinen sattuisi muuten vain tulemaan vastaan. Ja kuten tiedämme, myyntipalstoja ei ikinä saisi selata ajankuluksi, eikä varsinkaan silloin jos sattuu olemaan vähän ylimääräistä rahaa ja tallissa tyhjä karsina. Ihastuin oitis Signe Siwin myynti-ilmoituksen kuviin ja niin kaunis hiirakko tamma sai jalkojen puhtaiden röntgenkuvien jälkeen matkustaa Suomeen Tuontikeskus Alegren toimeksiantona. Signe Siw paljastui nopeasti todella ystävälliseksi ja helposti lähestyttäväksi tammaksi. Se sai lempinimekseen Siiri, joka juontaa ”voittoa” ja ”kaunista” merkitsevistä muinaisnorjalaisesta nimestä Sigríðr. Ja tammahan todellakin on kaunis, niin alkukantainen, mutta silti jalo. Ja niitä voittoja toki aikanaan toivotaan myös, kun tamma pääsee aloittamaan monipuolisen kilpauransa.

Hoitaessa ja muutenkin käsitellessä Siiri käyttäytyy rauhallisesti ja on kaikkien harjattavissa. Tamma on saapumisestaan asti käyttäytynyt paljon ikäistään fiksummin, eikä sen suhteen ole ikinä tarvinnut pelätä, miten hoitajat tai tuntilaiset sen kanssa pärjää. Ratsastaessa sillä on hyvä eteenpäinpyrkimys, mutta kyllä ratsastajaltakin jotain vaaditaan eikä tammalta saa mitään ilmaiseksi. Toki sen kanssa voi myös matkustella ilman sen kummempia vaatimuksia ja sen takia tamma sopiikin hyvin myös talutusratsastukseen ja aloittelijoiden tunneille. Ajaessa tamma on vähän omapäisempi kuin ratsailla, mutta kyllä sen kanssa aloittelevampikin kuski pärjää. Siiri on perinyt emänsä puolelta kiitettävän tekniikan esteille ja isänsä puolelta näyttävyyttä koulu- ja valjakkoradoille. Tamman kanssa aiotaankin kilpailla monipuolisesti valjakkoajon lisäksi este- ja kouluratsastuksessa. Siiri on helppo lastata ja se kävelee luottavaisesti niin traileriin kuin isompaan hevosautoonkin. Se myös matkustaa rauhassa. Kilpailupaikoilla tamma on tavallista virkeämpi, mikä on yleensä vain eduksi.

Sukutaulu

i. Åsmund Rikke
evm, hrkko 142 cm
ii. Trygve Tore - hkko 143 cm
ie. Ragnhild - hrkko 140 cm
e. Signe Evelyn
evm, hkko 136 cm
ei. Stig Kent - hkko 138 cm
ee. Torunn May - phkko 135 cm

Jälkeläiset

rotu nimi syntymäaika eisä omistaja
Norjanvuonohevonen, tamma Tuiskulan Sigrid 31.03.2015 Tranum Heid Sani
Norjanvuonohevonen, ori Tuiskulan Sigurdhr 26.06.2015 Sigmund v.d. Frøya Mettalise

Sukuselvitys

I. Åsmund Rikke on valjakkoajossa hienosti pärjännyt hiirakko vuonohevosori, joka on asunut koko elämänsä kasvattajansa Pia Rikken tallissa Norjassa. Orilla on rauhallinen ja miellyttävä luonne, minkä lisäksi sen ajettavuutta on kehuttu kovasti. Sen kanssa on kilpailtu menestyen vaativalla tasolla valjakkoajossa sekä kouluratsastuksen luokissa Helppo A. Oria on ajettu näytösluonteisesti myös parivaljakossa erilaisissa tapahtumissa ja kilpailujen väliohjelmissa. Åsmund Rikke on kantakirjattu huippupistein I-palkinnolle. Moni kasvattaja on halunnut käyttää sitä tammoilleen, mutta orin omistaja on yrittänyt vähän säästellä sitä, ettei tämäkin sukulinja yleistyisi liiaksi. 16-vuotiaalla Åsmundilla on tällä hetkellä 15 varsaa, joista kahdeksan on oreja ja loput 7 tammoja.

II. Trygve Tore on vähän tuntemattomampi ruunihallakko ori, jota käytettiin useammalle suvultaan yleisemmälle tammalle. Tore oli luonteeltaan peruskiltti ja varma suorittaja, jonka kanssa kilpailtiin kouluratsastuksessa ja valjakkoajossa. Ori ei saanut näyttelyissä koskaan erityisen hyviä pisteitä ja sen erisukuisuus ja monipuolisuus huomattiinkin vähän liian myöhään. Toresta jäi kuitenkin 12 varsaa, joista viisi on oreja. Niistä ehdottomasti tunnetuin on Åsmund Rikke.

IE. Ragnhild oli omistajansa Pia Rikken silmäterä ja hänen kasvatustoimintansa ensimmäisiä kantatammoja. Ragnhild oli lempeä, mutta reippaamman puoleinen tamma, jonka kanssa Pia kilpaili menestyen kouluratsastuksessa. Tamma edustaakin tunnettua koulupainotteisten vuonohevosten linjaa. Ragnhild varsoi viidesti ja kasvattaja Pia Rikke jätti varsoista kaksi itselleen, orit Åsmund Rikke ja Ragnvald Rikke. Loput kolme varsoista oli tammoja ja ne myytiin tietojeni mukaan kilpaileviin koteihin.

E. Signe Evelyn on Pia Rikken kasvattama kaunis ruunihallakko tamma, joka edustaa enemmän estepainotteista linjaa. Tamman emä menehtyi varsomisessa, ja sille itselleenkin oli käydä huonosti kun sijaisemän etsiminen kesti niin kauan. Varsansa menettänyt lämminveritamma otti kuitenkin Evelynin suojiinsa ja varsa alkoi kasvaa ja kehittyä, joskin ikäisiään jäljessä. Evelyn on emänsä tavoin luonteeltaan utelias ja ihmisystävällinen. Se on vuonohevoseksi melko jalo ja siro, ja palkittiinkin siksi kantakirjassa vain III-palkinnolla. Tammalla on monipuolisuutensa ja kapasiteettinsa takia rodulle kuitenkin sen verran annettavaa, että se on saanut varsoa kisauransa jälkeen neljästi. Varsoista ainut ori jäi Pia Rikkelle itselleen ja kolme muuta tammaa myytiin, yksi Suomeen asti.

EI. Stig Kent oli ruunihallakko estepainotteinen ori, joka kilpaili omistajansa kanssa saaden kaksi mitalisijaa vuonohevosten estemestaruuksissa kotimaassaan Ruotsissa. Kilpaura jäi jalkavamman vuoksi pitkälle tauolle, mutta ori kuntoutui ja palasi kilparadoille. Stig Kent oli luonteeltaan useimpia vuonohevosia paljon energisempi, mutta samalla myös reaktiivisempi. Orilla oli hieno hyppytekniikka, jota se periytti useille varsoilleen. Stig Kent lopetettiin 19-vuotiaana vanhan jalkavamman uusiuduttua ja siitä jäi 23 varsaa, joista Signe Evelyn oli viimeisimpiä.

EE. Torunn May oli ystävällinen ja lempeä punahallakko tamma, joka toimi suurimman osan elämästään Norjassa ratsastuskoulussa opetus- ja vaellusratsuna. Huonon taloudellisen tilanteen vuoksi tamman omistanut ratsastuskoulu meni kuitenkin konkurssiin ja May tuli myyntiin erittäin halvalla. Pia Rikke osti tamman konkurssihuutokaupasta sen suvun vuoksi ja suunnitteli astuttavansa sen useammallakin mieleisellään kantakirjaorilla. Valitettavasti ensimmäinen varsominen koitui kuitenkin tamman kohtaloksi ja se menhtyi 16-vuotiaana ainoan varsansa Signe Evelynin varsomiseen.

Kilpailut

Ominaisuuspisteet Vaikeustasot
Hyppykapasiteetti ja rohkeus 222.74
Nopeus ja kestävyys 8.57
Kuuliaisuus 1058.38
Tahti ja irtonaisuus 159.26
Tarkkuus ja ketteryys 915.71
Valjakkoajossa 1974.09 op. (tasolla 5/7)Kilpailee vain porrastetuissa kilpailuissa.
Hevosen kuvat © Pauliina Kontinen | Muu © Tuiskulan talli