Een goed werkend immuunsysteem is van levensbelang.

Om in leven te blijven halen we adem, eten en drinken we. Daarmee kunnen we giftige stoffen en ziekteverwekkende bacteriën en virussen binnen krijgen. Een goede persoonlijke hygiëne, gezonde voeding en een zorgvuldige bewaking van de kwaliteit van voedsel, kan veel, maar niet alle narigheid voorkomen. Iedereen wordt wel eens verkouden of krijgt een maag-darminfectie. Meestal genezen we vanzelf weer vanwege een goed werkend afweersysteem. Dit systeem herkent vreemde indringers zoals bacteriën en virussen of cellen van het lichaam zelf, waarin ongewenste veranderingen zijn ontstaan (kankercellen) en maakt deze onschadelijk. Hierna wordt ‘het afval’ opgeruimd en het weefsel herstelt zich. Soms is ondersteuning nodig met behulp van geneesmiddelen. Het doel van immuuntherapie is met verschillende soorten behandelingen het immuunsysteem stimuleren. (Tekst bron: patiënten organisatie immuuntherapie)

Immuuntherapie heeft als doel het afweersysteem van de kankerpatiënt te mobiliseren
tegen een ziekte. Momenteel vormt het een van de belangrijkste pistes in het wetenschappelijke kankeronderzoek. Het afweersysteem bestaat uit een aantal gespecialiseerde cellen aangemaakt door het beenmerg. Ze zijn voornamelijk aanwezig in het bloed, de lymfeklieren en de milt, maar ze kunnen ook direct binnenin de weefsels circuleren.

Deze cellen werken samen om het lichaam te beschermen tegen aanvallen van buitenaf (microben, virussen en andere indringers). Deze ?aanvallers? worden opgespoord, geïdentificeerd, aangevallen en geëlimineerd. Logischerwijze zou het afweersysteem ook moeten optreden tegen kankercellen, een soort van indringers van binnenuit. Toch blijken ze in deze gevallen niet in staat om hun beschermingsrol te vervullen. Wetenschappers hebben al onderzoeken verricht naar de redenen van dat falen. Daarvoor hebben ze diepgaande studies verricht naar de afweermechanismen die in werking treden bij het afslaan van een ‘ongewenste’ indringer. De vooruitgang die op dat vlak is geboekt, is zo groot dat er vandaag volop klinische tests aan de gang zijn inzake kankerbestrijdende immuuntherapie. (tekst bron:stichting tegen kanker)

Interessante weblinks:

Chirurg en operatie | met een uitleg over immuuntherapie  chirurg en operatie
VUMC | immuuntherapie laboratorium  VUMC
Stichting tegen kanker Belgie | met uitleg over Immuuntherapie  STK
RIVM | Interessantie uitleg over het immuunsysteem RIVM

Patiëntenvereniging:

Patienten verenigingen| patientenorganisatie immuuntherapie  immuuntherapie.nl