Viquipèdia:Articles de qualitat

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Articles de qualitat a la Viquipèdia

Símbol dels articles de qualitat

Aquesta pàgina destaca els articles complets i de gran qualitat. Actualment, a la Viquipèdia treballem en 474.554 articles, dels quals 657 (un 0,14%) es consideren articles de qualitat. D'aquests 657 articles, el 51.75% han sigut traduïts d'altres llengües. Vegeu també la llista completa dels articles de qualitat.

Per tal que un article esdevingui de qualitat, ha d'ésser analitzat i valorat en els apartats de llengua (ortografia i redacció), completesa del contingut, referències i verificabilitat de la informació, estructura i neutralitat (vegeu Què és un article de qualitat per comprovar tots els criteris). Primer de tot ha de superar una avaluació per la comunitat i després es duu a terme una votació sobre la distinció, en la qual els viquipedistes determinen si mereix la distinció d'article de qualitat, d'article bo o cap.

La comunitat d'usuaris considera que aquests articles són el bo i millor de la Viquipèdia i treballa de manera contínua per millorar-los. Evidentment, la distinció de qualitat no és permanent: si es considera que un dels articles d'aquesta llista no té la qualitat necessària pot iniciar-se una proposta per retirar-la. D'altra banda, els articles bons són articles correctes que no arriben, però, al nivell d'excel·lència dels articles de qualitat (vegeu les diferències entre AdQ i ABo).

Finalment, els temes de qualitat consisteixen en una col·lecció d'articles que representa el treball més destacat de la Viquipèdia a l'hora de cobrir un tema exhaustivament i amb articles d'una qualitat bona i constant.

Vegeu un article de qualitat a l'atzar

Continguts destacats

Com fer un article de qualitat

  1. Inicieu un nou article
  2. Redacteu o traduïu un bon article
  3. Comproveu els criteris de qualitat
  4. Rebeu suggeriments (avaluació) (34)
  5. Proposeu-lo per a una distinció de qualitat (5)

Vegeu també

Últims articles de qualitat

Dona i ocell

align

Dona i ocell és una escultura exempta de Joan Miró que s'aixeca 22 metres sobre l'estany artificial del parc de Joan Miró, a Barcelona. Construïda entre 1981 i 1982 —per bé que inaugurada l'any següent— l'obra és de pedra artificial, revestida parcialment amb ceràmica pintada de vermell, groc, verd i blau tractada com a trencadís, feta pel ceramista Joan Gardy Artigas. L'escultura fou la darrera obra pública de Joan Miró. L'obra té a veure, formalment, amb d'altres de motiu femení. És una forma vertical i complexa: a la part de baix, hi ha una part arrodonida de caràcter orgànic com un element natural que puja. Com si es tractés d'una ceba o una tija que a dalt acaba amb una mena de brot, poncella o cap de bolet. Tanmateix, dalt de tot, hi ha una cosa molt diferent: com un rodet desigual i inclinat, buit, tot de trencadís blanc per dins, lluent quan rep la llum, coronat amb una mena de mitja lluna groga, de banyes ben definides. El color s’usa de forma variada, amb efectes fets mitjançant el trencadís. S’ha indicat un presumpte significat establint diverses relacions entre l'escultura i diferents òrgans, criatures i elements de la Natura. L’obertura negra, vertical, s’ha relacionat amb una vulva i el fust en conjunt sembla tenir una forma fàl·lica.

Basílica de Sant Francesc d'Assís

align

La basílica papal de Sant Francesc d'Assís (en italià Basilica Papale di San Francesco, en llatí Basilica Sancti Francisci Assisiensis) és una basílica situada a Assís (Itàlia) catalogada com a Patrimoni de la Humanitat des de l'any 2000. Construïda a menys de cinc quilòmetres de Porciúncula, el lloc on morí Sant Francesc d'Assís, té dues parts: la basílica inferior, baixa i fosca, i la basílica superior, espaiosa i lluminosa. Aquesta distribució s'ha interpretat de manera simbòlica: es considera que representen, respectivament, la penitència i el cel.

La basílica forma part de tot un complex monumental franciscà. Enfront de l'atri que precedeix l'ingrés de la basílica inferior hi ha l'exoratori de Sant Bernardino, construït per al Tercer Orde Regular de Sant Francesc als voltants de la meitat del segle XV. Després del portal s'entra al sacre convent que, a més d'allotjar la comunitat de frares menors conventuals, encarregats de la custòdia de la basílica, actualment allotja l'Institut Teològic d'Assís (ITA), l'Institut de Ciències Religioses (ISSRA), un centre de documentació i un important fons de documents i llibres especialitzats en temes franciscans.

continuació
modifica

Hugo Claus

align

Hugo Claus va ser un artista belga polifacètic que va fer d'escriptor, poeta, dramaturg, pintor i director de cinema. Va néixer el 5 d'abril de 1929 a Bruges i va morir el 19 de març de 2008 a Anvers.

La seva obra es caracteritza per una gran diversitat de temes i estils: del més tràgic al burlesc, de la banalitat quotidiana i l'obscè a l'amor excels, de l'universal al local. Alguns dels seus temes preferits són l'amor de la mare, l'odi envers el pare absent, la sexualitat, la culpabilitat induïda pel catolicisme, l'autoritarisme i la hipocresia del clergat, la relació ambigua de molts flamencs que van simpatitzar amb l'ocupant alemany durant la Segona Guerra Mundial i l'estretor de mires de la petita burgesia a Flandes durant la postguerra. Claus mai no va tenir por de lluitar contra qualsevol tabú.

continuació
modifica

Moviment antitabac al Tercer Reich

align

Després que els doctors alemanys fossin els primers en descobrir la relació entre el càncer de pulmó i el tabac, al Tercer Reich s'inicià un fort moviment antitabac i es liderà la primera campanya antitabac de la història moderna. Els moviments antitabac cresqueren a moltes nacions des del principi del segle XX, però tengueren poc èxit arreu excepte a Alemanya, on la campanya va rebre el suport del govern després de l'ascens dels Nazis al poder. Aquest seria el moviment en contra del tabac més poderós del món dels anys 30 i de principis dels 40.

Els líders nacionalsocialistes condemnaren el consum de tabac i molts d'ells el criticaren públicament. Sota el govern nazi, prosperà la investigació sobre el tabac i els seus efectes a la salut, que seria la més important del seu tipus en aquells temps. A més de la investigació efectuada, l'aversió personal d'Adolf Hitler envers el tabac, les polítiques reproductives dels nazis i l'associació del tabac amb l'antisemitisme i el racisme foren altres factors en suport de la campanya contra el tabac.


continuació
modifica

Llista d'articles de qualitat (657)

Categories d'Articles de Qualitat
Art  · Ciències de la vida  · Ciències de la Terra  · Història  · Física i cosmologia  · Química i mineralogia  · Matemàtiques  · Ciències socials  · Lingüística  · Tecnologia  · Mèdia  · Esport  · Gastronomia  · Llistes
P art.png

Art (257 articles)

Modifica
Art, Art antic, Art asturià, Art de Catalunya, Art de l'antiga Grècia, Art públic de Barcelona, Art romànic de la Baixa Cerdanya, Barroc sicilià, Expressionisme, Rococó


P biology.svg

Ciències de la vida (125 articles)

Modifica


P countries.png

Ciències de la Terra (54 articles)

Modifica
Cràter de Chicxulub, Horari d'estiu, Màxim tèrmic del Paleocè-Eocè, Mont Fuji, Mont Tambora, Nevado del Ruiz, Terratrèmol de Llorca de 2011


P history.png

Història (90 articles)

Modifica
Història de la Terra, Història de l'estètica, Història del Japó, Història dels gitanos, Ninja, Samurai, Setge, Shōgun, Xuetes


P physics.png

Física i cosmologia (28 articles)

Modifica


P chemistry.svg

Química i mineralogia (9 articles)

Modifica
Augment ebullioscòpic, Bifenil policlorat, Descens crioscòpic, Gas noble, Pressió osmòtica


P mathematics.svg

Matemàtiques (23 articles)

Modifica


P parthenon.svg

Ciències socials (23 articles)

Modifica


P a letter.svg

Lingüística (3 articles)

Modifica
Declinació del llatí, Jinmeiyō kanji, Suec


P technology.png

Tecnologia (8 articles)

Modifica
Accident del transbordador espacial Challenger, Aston Martin DBS V12, Expedició 1, Presa de les Tres Gorges, Rosetta@home, Samsung Galaxy S III, Tanc, Tecnologies de la Informació i la Comunicació


P videogame controller.svg

Mèdia (8 articles)

Modifica
Age of Empires, Assassin's Creed II, Dungeons & Dragons, Evolution: The Game of Intelligent Life, Grand Theft Auto IV, Mew (Pokémon), Sherlock Holmes Baffled, The Million Dollar Homepage


P sport.png

Esport (11 articles)

Modifica
Futbol Club Barcelona, Garri Kaspàrov, James Naismith, Jocs Olímpics, Karate, Ian Thorpe, Magic Johnson, Michael Jordan, Reial Club Deportiu Espanyol de Barcelona, Roberto Baggio, Stuart Milner-Barry


P Food.png

Gastronomia (4 articles)

Modifica
Cervesa, Formatge de Maó, Enciam, Pa


AZ-List.gif

Llistes (17 articles)

Modifica
Les llistes de qualitat són un tipus especial d'article de qualitat. Tenen com a característica principal que el seu propòsit és enumerar o llistar tots els elements d'un cert àmbit. En un futur es crearà una pàgina separada, similar a Viquipèdia:Articles de qualitat, per organitzar-les per àmbits. Actualment, degut al baix nombre de llistes de qualitat, s'ha optat per agrupar-les en aquesta secció.