Уикипедия:За Уикипедия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Уикипедия е свободна многоезична електронна енциклопедия, създадена през януари 2001 г. Тя се развива от доброволци, като в момента е едновременно най-голямата и най-бързо растящата в света енциклопедия, съдържаща версии на над 270 езика. В началото на декември 2003 г. се поставя началото и на нейната българска версия.

Системата работи със софтуер от типа уики, наречен МедияУики, който позволява на всеки потребител да редактира дадена страница по всяко време и да види веднага своите промени („уики“ означава „бързо“ на хавайски). Посетителите могат да разгледат и старите версии на статиите, за да видят как се е развивала страницата във времето.

Уикипедия се поддържа от фондацията с идеална цел Уикимедия. Фондацията поддържа и известен брой сродни проекти, измежду които: Уикиречник, Уикицитат (сборник от известни цитати), Уикикниги (електронни книги и учебници) и Уикиизточник (хранилище на исторически документи и книги, които са обществено достояние) и други.

Текстовото съдържание на Уикимедия се публикува при условията на лиценза Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното, съвместим с Лиценза за свободна документация на ГНУ, което позволява сътрудниците да подобряват и променят взаимно работите си по принципа, известен като „copyleft“. Лицензът позволява също на трети лица да използват съдържанието на Уикимедия, в случай че те също предоставят това право на други. Софтуерът МедияУики е също свободно достъпен при условията на подобен лиценз, предназначен за софтуер (GNU GPL). Графичните изображения в Уикипедия са достъпни под различни лицензи, много от тях също позволяващи свободно ползване, които са обозначени на страницата на съответното изображение.

Вижте също[редактиране]

Тва уикипедиите... сериозна работа
Страници на български език
Страници на английски език
Контакти
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Wikipedia:About“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.