Βικιπαίδεια:Σχετικά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Το παρόν είναι εισαγωγή στο εγχείρημα Βικιπαίδεια για τους επισκέπτες. Υπάρχει επίσης εγκυκλοπαιδικό λήμμα για τη Βικιπαίδεια.

Η Βικιπαίδεια ή Wikipedia (προφέρεται /ˌwiːkiˈpiːdiə/ ή /ˌwɪkəˈpiːdiə/) είναι μία πολυγλωσσική Διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια ελεύθερου περιεχόμενου. Το όνομα Wikipedia είναι μια σύνθετη λέξη από τις λέξεις wiki (ένα είδος συλλογικού ιστότοπου) και εγκυκλοπαίδεια. Τα λήμματα της Βικιπαίδειας παρέχουν συνδέσμους που οδηγούν τον χρήστη σε σχετικές σελίδες με επιπλέον πληροφορίες.

Η Βικιπαίδεια γράφεται σε συνεργασία από εθελοντές από όλο τον κόσμο. Οποιοσδήποτε μπορεί να επεξεργαστεί λήμματα, απλώς πατώντας στη σύνδεση επεξεργασία που εμφανίζεται στην κορυφή της κάθε σελίδας. Από την ίδρυσή της το 2001, η Βικιπαίδεια έχει μεγαλώσει ραγδαία σε έναν από τους μεγαλύτερους ιστότοπους αναφοράς στο Web, προσελκύοντας τουλάχιστον 684 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως το 2008. Υπάρχουν πάνω από 75.000 ενεργοί συνεισφέροντες που εργάζονται σε περισσότερα από 30.000.000 λήμματα σε περισσότερες από 250 γλώσσες.

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν 4.582.670 λήμματα στα Αγγλικά (17/8/2014). Καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο κάνουν δεκάδες χιλιάδες αλλαγές και δημιουργούν χιλιάδες νέα λήμματα για την ενίσχυση της γνώσης που βρίσκεται στην εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια. Αντίστοιχα στην ελληνική έκδοση υπάρχουν 109.535 λήμματα. Οι επισκέπτες δεν χρειάζονται εξειδικευμένα προσόντα για να συμβάλουν, δεδομένου ότι ο πρωταρχικός ρόλος τους είναι να γράψουν λήμματα που καλύπτουν την υφιστάμενη γνώση. Αυτό σημαίνει ότι άνθρωποι όλων των ηλικιών και από οποιοδήποτε πολιτιστικό και κοινωνικό περιβάλλον μπορούν να γράψουν λήμματα στη Βικιπαίδεια.

Τα περισσότερα από τα λήμματα μπορούν να τροποποιηθούν από οποιονδήποτε με πρόσβαση στο Διαδίκτυο, απλά πατώντας το σύνδεσμο επεξεργασία. Οποιοσδήποτε είναι ευπρόσδεκτος να προσθέσει πληροφορίες, άλλες πηγές ή παραπομπές, στο βαθμό που το κάνει εντός της πολιτικής και των οδηγιών της Βικιπαίδειας. Λανθασμένες ή αμφιλεγόμενες πληροφορίες υπόκεινται σε αφαίρεση. Οι χρήστες δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τυχαίες ζημιές όταν προσθέτουν ή βελτιώνουν τις πληροφορίες, καθώς άλλοι συντάκτες είναι πάντα κοντά για να δώσουν συμβουλές ή να διορθώσουν προφανή λάθη, και το λογισμικό της Βικιπαίδειας είναι προσεκτικά σχεδιασμένο ώστε να επιτρέπει την εύκολη αναίρεση συντακτικών λαθών.

Επειδή η Βικιπαίδεια είναι μια συνεχής εργασία στην οποία, κατ' αρχήν, ο καθένας μπορεί να συμβάλει, διαφέρει από μια έντυπη πηγή αναφοράς σε σημαντικά σημεία. Ειδικότερα, παλιότερα λήμματα τείνουν να είναι πιο πλήρη και ισορροπημένα, ενώ τα νεότερα λήμματα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να περιέχουν σημαντική παραπληροφόρηση, ανεγκυκλοπαιδικό περιεχόμενο ή βανδαλισμό. Οι χρήστες θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό για να λαμβάνουν έγκυρη ενημέρωση και να αποφεύγουν παραπληροφόρηση που έχει προστεθεί πρόσφατα και δεν έχει ακόμη απομακρυνθεί. Ωστόσο, σε αντίθεση με μια έντυπη πηγή αναφοράς, η Βικιπαίδεια ενημερώνεται συνεχώς, με τη δημιουργία ή την ενημέρωση των λημμάτων σχετικά με τα γεγονότα της επικαιρότητας μέσα σε λίγες ώρες, λεπτά ή και δευτερόλεπτα, και όχι σε μήνες ή χρόνια όπως στις έντυπες εγκυκλοπαίδειες.

Αν δεν το έχετε κάνει, σας καλούμε να διαθέσετε μερικά λεπτά για να διαβάσετε Τι δεν είναι η Βικιπαίδεια, ώστε να έχετε κατανόηση του πώς να συμβουλεύεστε ή να συμβάλετε στη Βικιπαίδεια. Περισσότερες πληροφορίες για βασικά ζητήματα φαίνονται παρακάτω. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε αυτό που ψάχνετε, δοκιμάστε τις Συχνές Ερωτήσεις, ή υποβάλετε ερωτήσεις στην Αγορά. Για βοήθεια σχετικά με την επεξεργασία και άλλα θέματα, δείτε Βικιπαίδεια:Βοήθεια.

Δεδομένα για την ελληνική Βικιπαίδεια[Επεξεργασία]

Η Βικιπαίδεια λειτουργεί με το MediaWiki έκδοση 1.26wmf21 (8776d55).
Έχει 109.535 λήμματα και 331.336 σελίδες στο σύνολο.
Έχουν γίνει 5.524.142 επεξεργασίες.
Υπάρχουν 13.325 αρχεία.
Υπάρχουν 182.138 εγγεγραμμένοι χρήστες, εκ των οποίων ενεργοί είναι οι 760. Δικαιώματα διαχειριστή έχουν 20 χρήστες.
Αυτές οι πληροφορίες ισχύουν ως προς τις 03:01 την 5 Σεπτεμβρίου 2015. (Ανανέωση)

Περισσότερα για την Βικιπαίδεια[Επεξεργασία]

Πώς να εξερευνήσετε την Βικιπαίδεια[Επεξεργασία]

Συμμετοχή στην συγγραφή της Βικιπαίδεια[Επεξεργασία]

Επικοινωνία[Επεξεργασία]

Παρόμοια έργα[Επεξεργασία]

Άλλες συνδέσεις[Επεξεργασία]