Engleski jezik

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Engleski jezik
English
Države govorenja Flag of the United Kingdom.svg Ujedinjeno Kraljevstvo
SAD
Flag of Canada.svg Kanada
Flag of Australia.svg Australija i druge
Regije govorenja Uglavnom Zapadna Evropa, Sjeverna Amerika i Australazija
Broj govornika

maternji jezik: oko 304-400 miliona

strani jezik: od 199 miliona - 1,4 milijarde
Rang 3.
Jezička porodica

indoevropski
 germanski
  zapadnogermanski
   anglijski

    engleski
Službeni status
Služben u Flag of the United Kingdom.svg Ujedinjeno Kraljevstvo
Flag of Canada.svg Kanada
Flag of Australia.svg Australija
Flag of New Zealand.svg Novi Zeland
većina ostalih zemalja Commonwealtha, mnoge države SAD-a i druge
Regulatori nema zvanične regulacije
Jezički kod
ISO 639-1 en
ISO 639-2 eng
ISO 639-3 eng
SIL: ENG
Vidi također: Jezik | Spisak jezika
Države gdje se govori engleski

Engleski jezik spada u grupu Zapadno-germanskih jezika koji je potekao u Engleskoj od Staroengleskog jezika (Anglo Saksonskog jezika) koji se opet razvio od jezika koje su donijeli naseljenici iz dijelova današnje Njemačke i Danske. Drugi je jezik po broju korisnika u svijetu a maternji je jezik za oko 340 miliona stanovnika širom svijeta. Engleski je jezik je i službeni jezik u mnogim državama širom svijeta što je ostvareno kroz vojni, ekonomski i kulturni uticaj Velike Britanije tokom 18. i 19. vijeka i uticaj SAD-a tokom 20. vijeka.

Historija jezika

Engleski jezik je nastao iz jezika germanskih plemena koja su se u kasnom starom vijeku naselila na jugoistoku otoka Velike Britanije. S razvojem kolonijalnog carstva Engleske, u područjima koja je kolonizirala njen je jezik postajao dominantan, a često i službeni. U Sjedinjenim Američkim Državama na saveznoj razini ne postoji službeni jezik, ali de facto službeni jezik je engleski. U Kanadi se, osim u Quebecu gdje je dominantniji francuski, također govori engleski. Jezici indijanskih plemena koja su živjela u Sjevernoj Americi su skoro izumrli, kako su dotična plemena raseljena u rezervate i pri tome bitno reducirana, a praktično svi njihovi pripadnici asimilirani u današnju civilizaciju.

Sličan proces zbivao se za vrijeme kolonizacije Južnoafričke Republike, Australije te Novog Zelanda, s istim posljedicama.

Gramatika

Za razliku od bosanskog i većine slavenskih jezika engleski je tokom historijskog razvoja gotovo izgubio deklinaciju imenica i pridjeva:

  • množina pravilnih imenica tvori se dodavanjem nastavka s ili es,
  • praktično postoje dva padeža, nominativ i tzv. saksonski genitiv

Izgovor

Engleski za većinu riječi ima tzv. historijski pravopis koji je uglavnom fiksiran u vrijeme izuma štamparstva pa je zbog jezičnih promjena teško predvidjeti izgovor riječi na temelju zapisanog oblika. Također, u engleskom postoje neki glasovi kojih nema u bosanskom jeziku, naprimjer suglasnik /ð/ u riječi the i veći broj samoglasnika i dvoglasa.

Vanjski linkovi

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: