Fransız Guyanası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Koordinatlar: 4°K 53°B / 4°N 53°W / 4; -53

Fransız Guyanası
—  Denizaşırı Bağımlı Toprak  —
Guyane
Bulunduğu Ülke  Fransa
Fransız Guyanası
Bayrak
Fransız Guyanası resmi logosu
Logo
Location-Guyane-France.png
Başkent Cayenne
Yönetim
 - Devlet Başkanı Rodolphe Alexandre (UMP)
Yüzölçümü
 - Toplam 83,534 km2 (32,3 mi2)
Nüfus
 - Toplam 221,500
 - Yoğunluk 3/km² (7,8/sq mi)
İnternet sitesi: cr-guyane.fr

Fransız Guyana Denizaşırı ili (sömürgesi) (Fransızca: Guyane française [gɥiˌjanfʀɑ̃ˈsɛːz]), Güney Amerika'nın kuzeydoğu kıyısında, Fransa'ya bağlı denizaşırı il (département d'outre-mer). Güneyde ve doğuda Brezilya, batıda Surinam, kuzeydoğuda da Atlas Okyanusuyla çevrilidir. Doğusunda ve güneyinde Brezilya; batısında Surinam bulunur. 83,534 km2 alana sahiptir ve km2 alan başına sadece 3 kişi düşmektedir. Başkenti Cayenne 2013 yılında sayılan 250,109 nüfusuyla ülke nüfusunun yarısını oluşturmaktadır. Yüzölçümüne alanına göre, en geniş Fransız denizaşırı toprağıdır. Bir denizaşırı bölgesi olarak, Avrupa Birliği içerisindedir. Resmi para birimi Euro'dur.

İdari yapı[değiştir | kaynağı değiştir]

Fransız Guyanası, Fransız Anayasası'nın denizaşırı illere ilişkin hükümlerine göre yönetilir. Fransız Ulusal Meclisi'ne 2, Fransız Senatosu'na 1 temsilci gönderme hakkı vardır. Yerel yönetim Fransa hükümetinin atadığı bir vali ile 19 üyeli Genel Konsey ve 34 üyeli Bölgesel Konsey'den oluşur. Bir de yerel temyiz mahkemesi vardır.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke konum olarak Güney Amerika'da, Kuzey Atlas Okyanusu, Brezilya ve Surinam arasında yer almaktadır. Kıyı kesimlerde görülen yatık kıyı ovaları iç kısımlarda yerlerini tepeliklere ve küçük dağlara bırakmaktadırlar. Ülkenin en yüksek noktası Bellevue de l'Inini Dağı'dır(851 m). Ülkede bol miktarda boksit, kereste, altın, kaolin, balık bulunur.

Başkent Cayenne'den bir görünüm

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Nüfus artış hızı dünya ortalamalarının oldukça üstünde olan bölgede ortalama yaşam süresi 77,27 yıldır. Nüfusun etnik dağılımı; siyahi ve melezler % 66, beyazlar % 12, Doğu Hindistanlı, Çinli, Fransız Guyanası Kızılderilileri % 12, diğer halklar % 10 olup halkın büyük çoğunluğu Katolik'tir.

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Guyana

Fransız Guyanası, büyük ölçüde madencilik, ormancılık ve balıkçılık sektörlerine dayanan gelişmekte olan bir ekonomidir. Kourou'daki Avrupa Uzay Ajansı'nın roket üssü büyük oranda GSMH ve istihdama katkı yapmaktadır. Kişi başına düşen milli gelir yaklaşık 8.500 $'dır. Bölgede işsizlik oranı oldukça yüksektir: % 26,5.