Гвинея

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Гвинея.

République de Guinée
Знаме на Гвинея
Герб на Гвинея
(знаме) (герб)
Девиз: Travail, Justice, Solidarité!
(Труд, справедливост, солидарност!)
Местоположение на Гвинея
География и население
Площ 245 857 km²
(на 75-то място)
Столица Конакри
Най-голям град Конакри
Официален език френски
Население (пребр., 2005) 9 467 866
(на 83-то място)
Гъстота на нас. 38 д./km²
Управление
Президент (и.д.) Алфа Конде
Министър-председател Мохамед Саид Фофана
История
Независимост
 - обявена
от Франция
2 октомври 1958
Икономика
БВП (ППС, 2009) $10 516 млн $
(на 112-то място)
БВП на човек (ППС) $991 $
Валута Гвинейски франк (GNF)
Други данни
Часова зона +2
Интернет домейн gn
Телефонен код 224
Топографска карта на Гвинея

Република Гвинея (на френски: République de Guinée) е държава в Западна Африка. Столица на страната е град Конакри.

Страната граничи на север със Сенегал и Мали, на изток с република Кот д'Ивоар, на юг с Либерия, на югозапад със Сиера Леоне, на северозапад с Гвинея-Бисау. На запад има изход на Атлантическия океан.

История[редактиране | редактиране на кода]

В края на XIX в. Гвинея е колонизирана от Франция и от 1904 г. е в състава на федерацията Френска Западна Африка. На референдум през 1958 г. гвинейския народ се изказва за независимост, която е провъзгласена на 2 октомври. Президент на страната става Ахмед Секу Туре.

След неговата смърт през 1984 г. властта преминава в ръцете на Военния комитет за национално възраждане. Президент на страната става неговият ръководител – полковник Лансана Конте.

Държавно устройство[редактиране | редактиране на кода]

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

Гвинея е разделена на 8 региона, като всеки от регионите се поделя на префектури. Префектурите са общо 34.

Природа[редактиране | редактиране на кода]

Три големи реки в Западна Африка извират от Гвинея, от областта Фута Джалон-Нигер, Гамбия и Сенегал.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Около 80% от приходите на Гвинея са от износ на боксит (близо една трета от световните запаси) и желязна руда. Диамантите и златото също осигуряват печалби на страната. Интерес към минералните богатства на страната проявяват канадски и китайски компании. Под линията на бедността обаче продължават да живеят 47% от населението, а средното дневно възнаграждение варира между $2-3. Гвинея полага усилия в привличането на чужди инвестиции и провежда активна борба с корупцията, но зле развитата инфраструктура продължава да е спънка за инвеститорите. Земеделието също заема голям дял в икономиката, като 76% от работната ръка е заето в тази област. Климатът и почвите благоприятстват отглеждането на различни видове култури, като основните са ориз, кафе, палмови ядки, ананаси, касава и други. Основни вносни суровини са петрол, метали и зърнени храни. Най-големите търговски партньори на Гвинея са Южна Корея, Русия, Украйна, Китай, САЩ и Испания.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението се състои от няколко етнически групи. Като 3 са основните. В областта Фута Джалон преобладават фулбе, които са приблизително 40 % от общото население на страната. В северната част живеят малинке – 30 % от населението. Други големи етнически групи са-киси, кпеле, сусу-20 %.

Религия[редактиране | редактиране на кода]

Религиозна структура на страната през 2010 г:[1]

Здравоопазване[редактиране | редактиране на кода]

Гвинея е реорганизирала своята здравна система от инициативата в Бамако от 1987 г. – формално рекламират базирани в общности методи на увеличаване на достъпността до лекарства и услугите за здравоопазването до населението частично покрай прилагане на потребителски такси.

Новата стратегия драматично увеличило достъпа през базирана в общност реформа в здравеопазване като резултатът е бил по-ефективно и справедливо условие на услуги. Изчерпателният подход бил разширен във всички области на здравеопазването, с последващо подобрение на индикаторите за здравеопазване и подобрение на ефективността на здравоопазването и цената.

Общественото здравоопазване на Гвинея е дефинирано от Закон номер 9 на 19 юни 1997 г.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Съпоставена с другите западни африкански страни, Гвинея е богата на музикални традиции. Джаз групата Бамбея става популярна през шестдесетте след Гвинейската независимост. Базираният във Ванкувър китарист Алфа Яя Дяло идва от Гвинея и съдържа неговите традиционни ритми и мелодии в неговите композиции, за който той е спечелил две Джуно награди.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Главният и водещ спорт в Гвинея е футболът и въпреки че националният отбор по футбол никога не е участвал в Световното първенство, изгледал е осем финала в Купа на африканските нации. Били са втори през 1976 г. и са достигнали до четвърт финалите през 2004 и 2006 г. Настоящият треньор на националния тим е Ноузарет.

Плуването е популярно край столицата.

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Железницата, която свързва Конакри с Бамако вече е изоставена. През 2006 г. всички пътуват в страната с автомобили. Има въздушна линия, но само международна.Повечето превозни средства в Гвинея са на около 20 години. Такситата в Гвинея са най-често с 4 врати. Собственикът на таксито може да го даде и под наем. Местните жители без превозни средства разчитат само на тези таксита или на автобуси, които ги возят из града и из провинцията. Използват се и коне и магарета, предназначени за теглене на каруци, обаче това се използва главно за транспортиране строителни материали.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en))  Table: Religious Composition by Country, in Percentages. // The Pew Research Center. Посетен на 2015-01-29.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.