Donaudelta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Donaudelta
Werelderfgoed natuur
Satellietfoto van de Donaudelta
Satellietfoto van de Donaudelta
Land Vlag van Roemenië Roemenië
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria vii, x
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 588
Inschrijving 1991 (15e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst
Pelikanen in de Donaudelta
Visser in de Sulina-arm

De Donaudelta (Roemeens: Delta Dunării) is met een oppervlakte van 3446 km² de op één na grootste rivierdelta van Europa, na de Wolgadelta, en als natuurgebied onderdeel van de UNESCO-Werelderfgoedlijst. De delta bevindt zich grotendeels in Roemenië. Een veel kleiner deel ligt in Oekraïne en behoort tot de oblast Odessa. De delta scheidt de Roemeense landstreek Dobroedzja van de Oekraïense Boedzjak.

Geografie[bewerken]

De delta bestaat uit een gebied met veel riet, moerassen en bossen, die tijdens de lente en de herfst overstromen. Elk jaar wordt de delta 40 meter breder, als gevolg van het alluvium dat door de Donau langs de rivier wordt gedeponeerd. Dit maakt de delta uiterst dynamisch. Dichtbij Tulcea vertakt de Donau zich in drie riviertakken alvorens de rivier in de zee uitmondt: de Chilia-arm, de gekanaliseerde Sulina-arm en de Sfântu Gheorghe-arm. Ook zijn er aantal kanalen aangelegd.

In 2004 voltooide Oekraïne een project aangaande het Bystrojekanaal, dat een bevaarbare verbinding van de Zwarte Zee met het Oekraïense deel van de Donaudelta zal vormen. De Europese Unie probeerde Oekraïne over te halen om deze werkzaamheden te staken, omdat het moerasland van de Delta beschadigd zou kunnen raken. De Roemeense regering, geëngageerd met het beschermen van de delta, zal Oekraïne via het Internationale Gerechtshof vervolgen.

Ongeveer 44 km van de kust van de Donaudelta ligt het 17 hectare grote Slangeneiland, dat tot Oekraïne behoort, maar ook door Roemenië wordt geclaimd.

Natuur[bewerken]

De Donaudelta herbergt met zijn talrijke meren en moerassen meer dan 1200 verschillende planten, 300 soorten vogels evenals 45 soorten zoetwatervissen. Ongeveer 2733 km² natuurgebied wordt beschermd.

Het gebied is de plaats waar miljoenen vogels van over de hele wereld (Europa, Azië, Afrika en de Middellandse Zee) naartoe komen om hun eieren te leggen.

Inwoners[bewerken]

Er wonen ongeveer 15.000 mensen in de delta. De meeste inwoners voorzien in hun levensonderhoud door te werken in de visserij. Hierbij wordt gebruikgemaakt van traditionele houten kajaks. Tot de verschillende bevolkingsgroepen die het gebied bewonen behoort een gemeenschap van Lipovanen, nakomelingen van oudgelovigen die Rusland in 1772 verlieten om godsdienstvervolgingen te voorkomen. Het belangrijkste centrum van de Lipovaanse gemeenschap in het Oekraïense deel van de Donaudelta is Vylkove.

Geschiedenis[bewerken]

In de 16e eeuw maakte de Donaudelta deel uit van het Ottomaanse Rijk. In het Verdrag van Parijs van 1856, die na de beëindiging van de Krimoorlog tot stand kwam, werd de Europese Donaucommissie ingesteld die de bevaarbaarheid van het gebied beoogde te verbeteren en de kanalisatie van de Sulina-arm ter hand nam. In 1878, na de Russisch-Turkse Oorlog, werd het grootste deel van het gebied Roemeens grondgebied. In het interbellum was de gehele delta Roemeens, maar in 1940 kwam het gedeelte ten noorden van de Chilia-arm aan de Sovjet-Unie resp. aan Oekraïne.

Dorpen in de Donaudelta[bewerken]

Externe links[bewerken]