Inhimillisen kehityksen indeksi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Valtioiden inhimillisen kehityksen indeksi 2013 (julkaistu 7/2014).
  > 0,800 (Hyvin korkea)
  0,700–0,800 (Korkea)
  0,550–0,699 (Keskintasoa)
  0,400–0,550 (Matala)
  Ei tietoa

Inhimillisen kehityksen indeksi eli HDI (engl. Human Development Index) on Yhdistyneiden kansakuntien kehitysohjelman (UNDP) luoma mittari, joka koostuu odotettavissa olevasta elinajasta, koulutuksesta ja elintasosta.[1] Sen tavoitteena on tarjota vertailukelpoinen inhimillisen kehityksen mittari eri maiden välille ja kuvata, kuinka hyvän elämän laadun maat pystyvät tarjoamaan asukkailleen.

Mittari on syntynyt tiukan poliittisen kädenväännön tuloksena, ja sitä voidaan helposti kritisoida. Se kuvaa hyvinvointia paremmin kuin pelkkä bruttokansantuote asukasta kohden etenkin kehitysmaiden kohdalla. Toisaalta mittari kuvaa suuret erot hyvin, muttei ole kovin hyödyllinen vertailtaessa maita, joilla on toisiaan lähellä oleva indeksin arvo.

HDI:n perusolettamus on, että olennaisinta inhimillisen kehityksen kannalta ovat pitkä ja terve elämä, tiedonsaanti ja riittävä elintaso. Niiden edustajiksi on valittu kolme muuttujaa, joille annetaan kullekin yhtä suuri paino indeksissä:

  • Odotettavissa oleva elinikä[1]
  • Koulutus: aikuisten koulutuksen keston keskiarvo ja koulunsa aloittavien lasten odotettavissa olevan koulutuksen kesto[1]
  • Ostovoimapariteetilla korjatun bruttokansantuotteen logaritmi. Ostovoimakorjaus pyrkii ottamaan maiden väliset elinkustannuserot huomioon. Logaritmointi taas antaa suuremman painon eroille alhaisilla BKT-tasoilla kuin korkeilla BKT-tasoilla.[1]

Vuoden 2012 listalla kärjessä olivat Norja, Australia, Yhdysvallat, Alankomaat ja Saksa. Suomi oli sijalla 21.[2]

Muutos laskentatavassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Indeksin laskentatapaa muutettiin vuosina 2010–2011.[3] Tämän seurauksena aiemmat indeksilukemat eivät ole aivan vertailukelpoisia uudemmmalla laskentatavalla laskettujen lukemien kanssa. Uusia kaavoja on sovellettu laskettaessa HDI-indeksin arvoja vuoden 2010 ja tätä uudemmista aineistoista.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Human Development Index (HDI) 2013. United Nations Development Programme. Viitattu 17.9.2013.
  2. Human Development Report 2013 (s. 144) 2013. United Nations Development Programme. Viitattu 17.9.2013.
  3. HDR_2013_EN_TechNotes. Sivu 2.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]