Gambia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Gambia
Republic of The Gambia
Drapelul Gambiei
DevizăProgress, Peace, Prosperity
Progres, Pace, Prosperitate
ImnFor The Gambia Our Homeland
Pentru patria noastră Gambia
Amplasarea Gambiei
Capitală Banjul
Cel mai mare oraș Serekunda
Limbi oficiale limba engleză
Sistem politic
 -  Președinte Alhaji Yahya Jammeh
Independență
 -  18 februarie, 1965  
Suprafață
 -  Total 10 380 km² (locul 165)
 -  Apă (%) 11,5
Populație
 -  Estimare  1 367 124 (locul 145)
 -  Densitate 132 loc/km² 
Monedă Dalasi
Prefix telefonic +220
Domeniu Internet .gm
Fus orar UTC + 0

Gambia esto o țară în vestul Africii. Capitala este Banjul.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Teritoriul statului se intinde pe cca. 300 km de-a lungul fluviului Gambia. Relieful este format dintr-o câmpie joasă (30–50 m) și lată de cca. 35–40 km. Țărmul atlantic este ușor crestat.

Rețeaua hidrografică a statului Gambia este extrem de bogată. Cel mai important curs este fluviul Gambia, care se varsă în Oceanul Atlantic printr-un estuar. Afluenții principali ai acestuia sunt Nianija Galon, Sandougou, Bao etc.

În regiunile rurale cresc numeroase flori, inclusiv cassia galbenă și combretum stacojiu. Zona tropicală de arbuști are următoarele specii: bougainvillea, leandru și numeroase specii de hibiscus. Fauna este formată din numeroase specii de maimuțe.

Economie[modificare | modificare sursă]

Economia este bazată pe agricultură, industria prelucrătoare a materiei prime vegetale, meșteșuguri și pescuit. PIB-ul (1994) provine din următoarele sectoare: 28% din agricultură, 15% din industrie, 57% din servicii.

Principalul produs agricol al statului sunt arahidele (asigură 50% din venitul național). Se mai cultivă: mei, sorg, porumb, orez, bumbac, manioc, mici plantații de cocotieri. De asemenea, populația se ocupă și cu creșterea animalelor (bovine, ovine).

Gambia exportă arahide, nuci de cocos, ilmenit, ulei de palmier, pește, ceară și importă mașini și utilaje industriale, mijloace de transport, combustibili, produse alimentare. Comerțul extern se derulează cu state precum Franța, Regatul Unit, SUA, Germania ș.a.

Lungimea totală a căilor rutiere este de 24.000 km.

Demografie[modificare | modificare sursă]

Republica Gambia avea în anul 2002 o populație de aproximativ 1,45 milioane de locuitori. Capitala Banjul are o populație destul de redusă (45.000 de locuitori în 2002). Alte orașe importante: Kombo St. Mary, Serrekunda, Brikama, Bakau, Farafenni ș.a.

Limba oficială a țării este engleza.

Componență etnică: negri sudanezi.

Culte: islamism 85%, creștinism.

Cultură[modificare | modificare sursă]

Gambia este un amestec de triburi care trăiesc împreună în armonie. Grupul majoritar este Mandinka, urmat de Fula, Wolof, Jula (n.b. din care se trage actualul președinte) și alte triburi mai reduse ca număr. Fiecare trib are limbă proprie, dar limba oficială este limba engleză. Poporul gambian este în mod special prietenos și primitor. Muzica, sportul și plăcerea au un rol important în viața gambianului. Religia principală este islamul (90%). Islamul este combinat cu obiceiurile și tradițiile locale. O mare parte din populație este puternic religioasă. Fanatismul și fundamentalismul sunt concepte necunoscute în Gambia. Moscheele răsar peste tot în sate și orașe și se diferențiază de așezămintele locale de bambus, chirpici și frunze prin culoarea verde. Cea mai mare moschee se află în capitala Banjul și se numește Moscheea cea Mare. Poligamia este un concept normal. Islamul permite ca un bărbat să aibă maximum 4 femei/soții, ceea ce are ca rezultat un sistem complicat al relațiilor familiale.

Patrimoniu mondial UNESCO[modificare | modificare sursă]

Până în 2011 pe lista patrimoniului mondial UNESCO au fost incluse 2 obiective din această țară.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]