Berbiske språk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Berbiske språk
Kart
Region Vestlige Maghreb og Sahara
Lingvistisk klassifikasjon Afroasiatisk
Berberspråk
Videre inndeling
Språk Tashelhiyt
Tarifit
Kabylsk
Tamasheq
Zayane
Chenoua
Chaouia
Saharaberbersk
Språkkoder
ISO 639-2 ber
ISO 639-5
Hierarki
ber
afa : ber

Portal: Språk

Berbiske språk (også kalt tamazight) er en gruppe afroasiatiske språk som snakkes av berbere for det meste i Marokko og Algerie. Det er en sterk bevegelse blant berbere for å skape et standardspråk, tamazight, av de nært beslektede nordlige berbiske språkene.

Berbiske språk har vært skriftspråk i en lang tid; skrifttradisjonen har imidlertid blitt avbrutt flere ganger av diverse invasjoner. Det ble først skrevet med tifinagh-alfabetet, som fortsatt brukes av tuaregene; den eldste daterte inskripsjonen er datert til rundt 200 f.Kr. Senere, mellom rundt 1000 og 1500 ble det skrevet med det arabiske alfabetet. Siden det 20. århundre har det ofte blitt skrevet med det latinske alfabetet, spesielt blant kabylene. En variant av tifinagh ble nylig[når?] offisiell i Marokko, mens det latinske alfabetet fortsatt er offisielt i Algerie, Mali og Niger. Både tifinagh og arabisk brukes imidlertid i Mali og Niger, mens latinsk og arabisk også brukes i Marokko.

Etter uavhengigheten fra kolonimaktene førte alle Maghreb-landene en «arabiseringsprosess», med det mål å erstatte kolonispråket fransk som det dominerende språket i utdannelse og litteratur. Men under denne politikken ble berbiske språk og maghrebarabisk også undertrykt.