Wikipedia:Introduktion till illustrationer

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
 Wikipedias introduktionskurs   Wikipedias introduktionskurs

Introduktion Redigering Formatering Wikilänkar Källhänvisningar Diskussioner Illustrationer Grundprinciper Skapa ett konto

Bilder och andra illustrationer förbättrar många artiklarWikipedia. Alla bilder lagras på Wikipedias systerprojekt Commons.

Med en enkel wikikod lägger man in en bild från Commons i en artikel. För att ladda upp nya bilder på Commons så måste de vara skapade av dig eller ha en tydlig licens.

Hitta bilder[redigera]

Huvudartikel: commons:Huvudsida

På Commons finns drygt 16 miljoner filer att välja bland. Gå till Commons och börja leta! Du kan antingen gå via de olika rubrikerna på sidan eller använda sökrutan. En annan metod är att klicka på interwikilänkarna i den artikel du skall illustrera (eller någon relaterad artikel) och använda antingen en Commons-länk eller bilderna i de andra språkversionernas artiklar för att hitta relevanta kategorier. Ibland är kategoriträdet på Commons trassligt; det kan finnas en relaterad kategori som inte är alldeles lätt att hitta.

Om du hittar en bra bild, så kopiera eller skriv ner bildens filnamn (till exempel "Flag of Sweden.svg") och gå sedan tillbaks hit till Wikipedia.

Ladda upp nya bilder[redigera]

Om du inte hittar några lämpliga bilder på Commons, så får du gärna ladda upp nya bilder. Det grundläggande kravet är att bilden måste vara fri. Fria bilder kan till exempel vara bilder som du tagit själv, eller gamla bilder vars skapare varit död i över 70 år. Klicka här för att läsa mer och ladda upp en ny bild.

Lägga in bilder i artiklar[redigera]

Exempel: Sveriges flagga

Man kan visa en illustration från Commons i en artikel med wikikod som i princip ser ut så här:

[[Fil:bildnamn.filändelse]]

Det vanligaste är att lägga bilden som en så kallad "miniatyrbild", så här:

[[Fil:bildnamn.filändelse|miniatyr|bildtext]]

Flaggan som syns här intill är till exempel inlagd med denna wikikod:

[[Fil:Flag of Sweden.svg|miniatyr|Exempel: Sveriges flagga]]

Man måste vara noga med versaler och gemener. Heter filen svg fungerar det inte att skriva Svg eller SVG.

Vissa bilder som visas på engelsk- och finskspråkiga Wikipedia är inte fria utan används på basen av fair use. På svenskspråkiga Wikipedia används endast bilder från Wikimedia Commons, som förutsätter att bilderna är fria.

Testa själv[redigera]

Det finns en särskild plats att experimentera vilt på: Wikipedia:Sandlådan. Välkommen att prova där!

Vidare läsning[redigera]

 Wikipedias introduktionskurs   Wikipedias introduktionskurs

Introduktion Redigering Formatering Wikilänkar Källhänvisningar Diskussioner Illustrationer Grundprinciper Skapa ett konto