Időzóna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Egy időzóna a földfelszínnek az a területe, amelynek időmérő eszközei azonos időt mutatnak (ezt az időt „zónaidő”-nek is nevezik, szemben a „helyi idő”-vel, amit az adott hely földrajzi hosszúsága határoz meg). Elméletileg az egyes időzónákat hosszúsági körök határolják, a valóságban azonban politikai okokból az országhatárokhoz igazítják őket. Régen az emberek a Nap deleléséhez viszonyított helyi időt használták, amely településről településre eltért. Az órák állandó állítása a közlekedés gyorsabbá és az órák pontosabbá válásával egyre nagyobb gondot jelentett.

Mindegyik időzónát a koordinált világidőhöz (UTC) viszonyítják. A referenciahely a nulla meridián (0. hosszúsági kör), azaz a London közelében található Greenwichi délkör, ezért a koordinált világidőt korábban greenwichi középidőnek (GMT) nevezték. Az időzónákra vonatkozó megállapodást a Nemzetközi Meridián Konferencián hozták meg.

A zónaidők a UTC-től általában egész órában térnek el, ritkábban az egészhez képest fél óra, két esetben pedig negyed óra eltérés van. A másodperc számértéke mindenütt azonos. Nagy kelet-nyugati kiterjedésű országokban (például Kína) előfordul, hogy egyetlen zónaidőt használnak; előfordulnak más különlegességek is.

Néhány időzóna megnevezése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Föld térképe az időzónákkal
Időzónák Európában
  Moszkvai idő (UTC+3)

 Teheráni idő (UTC+3:30)

  (UTC+4)
  (UTC+5)
Elcsúszás a földrajzi időzónától Európában
(     –1,       0,      +1,      +2,      +3 óra)
Télen...
... és nyáron
Helyi idők az UTC-hez viszonyítva
Időzóna neve UTC
Baker Island Time, BIT UTC-12
Samoa Standard Time, SST UTC-11
Hawaii Standard Time, HST UTC-10
Hawaii-Aleutian Standard Time, HAST UTC-10
Marquesas Time, MART UTC-9:30
Hawaii-Aleutian Daylight Time, HADT UTC-9
Alaska Standard Time, AKST UTC-9
Alaska Daylight Time, AKDT UTC-8
Pacific Standard Time, (USA) PST UTC-8
Pacific Daylight Time, (USA) PDT UTC-7
Mountain Standard Time, (USA) MST UTC-7
Mountain Daylight Time, (USA) MDT UTC-6
Central Standard Time, (USA) CST UTC-6
Central Daylight Time (USA) CDT UTC-5
Eastern Standard Time, (USA) EST UTC-5
Acre Standard Time, ACT UTC-5
Venezuela Time, VET UTC-4:30
Eastern Daylight Time, (USA) EDT UTC-4
Atlantic Standard Time, AST UTC-4
Amazonas Standard Time, AMT UTC-4
Newfoundland Standard Time, NST UTC-3:30
Atlantic Daylight Time, ADT UTC-3
Amazonas Summer Time, AMST UTC-3
Brazil Time, BRT UTC-3
Newfoundland Daylight Time, NDT UTC-2:30
Brazil Summer Time, BRST UTC-2
Fernando de Noronha Time, FNT UTC-2
Cape Verde Time, CVT UTC-1
Greenwichi középidő
Greenwich Mean Time, GMT
UTC
British Summer Time, BST UTC+1
Közép-európai idő
Central European Time, CET
Mitteleuropäische Zeit, MEZ
UTC+1
Central European Summer Time, CEST
Mitteleuropäische Sommerzeit, MESZ
UTC+2
Kelet-európai idő
Eastern European Time, EET
UTC+2
South Africa Standard Time, SAST UTC+2
Eastern European Summer Time, EEST UTC+3
Kiev Time or Minsk Time UTC+3
Teheráni idő
Iran Standard Time, IRST
UTC+3:30
Moszkvai idő
Moscow Time
UTC+4
Arabia Standard Time, GST UTC+4
Iran Daylight Time, IRDT UTC+4:30
Afghanistan Time, AFT UTC+4:30
Pakistan Time, PKT UTC+5
Indian Standard Time, IST UTC+5:30
Nepal Time, NPT UTC+5:45
Bangladesh Time, BDT UTC+6
Myanmar Time, MMT UTC+6:30
Western Indonesia Time, WIT UTC+7
Singapore Time, SGT UTC+8
Hong Kong Time, HKT UTC+8
Western Australia Standard Time, WST UTC+8
China Time, CST UTC+8
Malaysia Time, MYT UTC+8
Philippine Time, PHT UTC+8
Central Indonesia Time, CIT UTC+8
Phenjani időzóna, (Észak-Korea) UTC+8:30
Australian Central Western Standard Time, ACWST UTC+8:45
Timor Leste Time, TLT UTC+9
Japan Standard Time, JST UTC+9
Koreai idő, KST UTC+9
Eastern Indonesia Time, EIT UTC+9
Western Australia Daylight Time, WDT UTC+9
Australian Central Standard Time, ACST UTC+9:30
Australian Central Western Daylight Time, ACWDT UTC+9:45
Australian Eastern Standard Time, AEST UTC+10
Chamorro Standard Time, ChST UTC+10
Australian Central Daylight Time, ACDT UTC+10:30
Lord Howe Standard Time, LHST UTC+10:30
Australian Eastern Daylight Time, AEDT UTC+11
Lord Howe Daylight Time, LHST UTC+11
Norfolk Time, NFT UTC+11:30
New Zealand Standard Time, NZST UTC+12
Chatham Island Standard Time, CHAST UTC+12:45
New Zealand Daylight Time, NZDT UTC+13
Tonga Time, TOT UTC+13
Chatham Island Daylight Time, CHADT UTC+13:45
Line Islands Time, LINT UTC+14

Az UTC időt bizonyos körökben a Z betűvel jelölik, mivel a hozzá tartozó tengerészeti zóna jele Z (körülbelül 1950 óta), és ez a nullás időzóna (vagyis zéró) 1920 óta. Mivel a NATO által használt fonetikus ábécében, és a rádióamatőröknél is a Z-t Zulu-nak mondják, ezért az UTC időt is így nevezik. Ez alapján az UTC+1 Alpha time, az UTC+2 Bravo time és így tovább.

A magyarországi időzóna téli időszámításkor UTC+1 (CET), nyáron UTC+2 (CEST).

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Elméletileg 24 időzónát határoztak meg; UTC-11-től UTC+12-ig. Ezzel szemben 40 időzóna létezik, UTC-12-től UTC+14-ig, némely időzóna félórás, vagy negyedórás eltéréssel.
 • Mivel a legkorábbi és a legkésőbbi időzóna között 26 óra eltérés van, ezért egy meghatározott naptári nap 50 óráig tart, ami azt is jelenti, hogy az egész Földön egy adott pillanatban három különböző naptári nap is lehet. Ez az 1995-ös Kiribati időzónaigazítás óta van így.[1]
 • Egy időzónának a 360 hosszúsági fok 24-ed része, azaz 15° kellene lennie. Az UTC időzóna 7° 30’ W –tól 7° 30’ E –ig tart, az időzóna közepe pontosan a 0. hosszúsági kör. Az UTC+12 időzóna csak 7° 30’ széles, 172° 30’ E –tól 180° E –ig, és az UTC-12 időzóna is csak 7° 30’ széles, 180° W –tól 172° 30’ W –ig tart. Ezek elméleti határok, a valóságban országhatárok-, vagy közigazgatási határokhoz igazítják. Az elméleti határokat csak a nemzetközi vizeken és légtérben tartják be.
 • Az UTC+12 és UTC-12 időzóna között, a 180° hosszúsági foknál lenne az elméleti nemzetközi dátumválasztó vonal. Ez a vonal is igazodik az országhatárokhoz, így északról dél felé haladva előbb keletre hajlik el, Oroszországot kikerülve, majd nyugatra hajlik, az Alaszkához tartozó Aleut-szigeteket kerülve ki. Az Egyenlítő környékén mélyen behajlik keletre, Kiribatit így nem szeli át. Miután Tongát és a Chatham-szigeteket is keletre elkerüli, újból a 180. hosszúsági fokon halad tovább déli irányba.
 • Kelet-nyugat irányba szélesen elterülő országok általában több időzónát használnak. Ilyen ország az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Brazília, Francia Polinézia, Grönland, Indonézia, Kanada, Kazahsztán, Kiribati, Kongói Demokratikus Köztársaság, Mexikó, Mikronéziai Szövetségi Államok, Mongólia és Oroszország. Ezen országokkal ellentétben a Kínai Népköztársaság, amely szélessége miatt akár 5 időzónát is használhatna, mégis egyet használ, az UTC+8-at, amelyik az ország keleti részének felel meg, mivel lakosságának nagy része itt van. Így Kína nyugati felén délután 3 órakor „delel” a Nap. India is használhatna két időzónát, de csak egyet használ, az UTC+5:30-at.
 • A legnagyobb időeltérés két ország határán Kína (UTC+8) és Afganisztán (UTC+4:30) között van, 3,5 óra.
 • A több időzónát használó országok az időzónahatárokat általában az őket alkotó államok határaihoz igazítják, de ez alól is van kivétel.
 • Az Amerikai Egyesült Államokban több olyan állam létezik, ahol az időzónahatárok az államon belül, a megyék (county) határaihoz igazodnak, sőt néhol még egy megyén belül is két időzónát használnak.
 • Alaszkában, a kanadai határ mellett fekvő, talán a legkeletibb alaszkai kisváros, mivel minden más alaszkai várostól sokkal távolabb esik, mint a határ túloldalán lévő Stewart kanadai kisváros; és gazdaságilag annyira összefonódott vele, hogy Alaszkában egyedüliként, nem csak a Brit Columbiában használt UTC-8-at, (PST, Pacific Standard Time) használja télen és UTC-7-et, (PDT, Pacific Daylight Time) nyáron, hanem az amerikai dollár helyett is a kanadai dollárt használják.
 • Némely országhoz tartozó szigetek más időzónát használnak, mint az ország, amelyhez tartoznak. Ezen szigetek közül legtöbbnél ez nyilvánvaló, mivel nagyon távol esnek, de a brazíliai Pernambuco államhoz tartozó Fernando de Noronha-szigetcsoport, a Chiléhez tartozó Húsvét-sziget, a Dél-Afrikai Köztársasághoz tartozó Prince Edward-szigetek, az Ecuadorhoz tartozó Galápagos-szigetek, a Portugáliához tartozó Azori-szigetek, a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek és az Új-Zélandhoz tartozó Chatham-szigetek is más időzónát használnak, mint az ország, ahova tartoznak. Az ausztráliai Új-Dél-Waleshez tartozó Lord Howe-szigetcsoport csak nyári időszámítás idején használ Új-Dél-Walestől eltérő időt.
 • Nyári időszámítást nem mindenhol használnak, és az áttérés meg visszatérés nem mindenhol egyszerre történik. Némely, több időzónát használó országon belül is előfordul, hogy nem minden állama használ nyári időszámítást. Évente változik az is, hogy melyik országban használnak vagy nem, van ahol bevezetik, van ahol megszüntetik, van ahol csak kísérleti jelleggel használják. Legtöbb országban jól meghatározott szabály szerint van az átállás időpontja, de ezek a szabályok is időről időre változnak.
 • A nyári időszámítás, ahol használják, általában +1 óra a téli időszámításhoz képest. Kivétel ez alól a Lord Howe sziget, ahol a nyári időszámítás csak 0,5 órával több a télinél.
 • A nyári időszámítás az északi féltekén (országoktól függően) márciustól októberig tarthat, míg a déli féltekén nagyjából októbertől áprilisig (az Európai Unió területén ez egységes). Sok elektronikai eszköz (pl. rádióvezérelt kvarcórák) automatikusan áll át a megegyezéses időpontban.
 • Az Amerikai Egyesült Államok két állama, Hawaii és Arizona nem használ nyári időszámítást. Itt is van kivétel, mert Arizona területén élő navaho nemzet tagjai, államukkal ellentétben mégis használnak nyári időszámítást, mivel a nemzetük többi tagjai Új-Mexikóban és Utah államban szóródtak szét, és ott használnak nyári időszámítást. Kivétel a kivételben, a hopi nemzet, akik a Navaho Nemzet területén egy enklávéban élnek, de ők Arizona többi területéhez hasonlóan, nem használnak nyári időszámítást.
 • Nyugat-Ausztráliában már négy alkalommal rendeztek népszavazást a nyári időszámítás bevezetéséről. Utoljára 2009-ben, 3 éves próbaidő után tartottak róla népszavazást, amin – ahogy az előző három alkalommal is – elbukott a bevezetés ötlete.[2]
 • Dél-Ausztrália és Nyugat-Ausztrália határán fekvő Border Village, és innen az Eyre Highway mentén lévő Nyugat-Ausztrália-i városok, mint Caiguna, Eucla, Madura és Mundrabilla külön időzónában vannak, ami eltér mind Dél-Ausztrália, mind Nyugat-Ausztrália időzónájától. Itt télen az UTC+8:45-öt, (ACWST, Australian Central Western Standard Time), és nyáron az UTC+9:45-öt, (ACWDT, Australian Central Western Daylight Time), használják. Nyugat-Ausztráliához hasonlóan csak 3 éves próbaidőre vezették be a nyári időszámítást, 2009-ben döntik el, hogy folytatják-e.
 • Ausztrália két állama, az Északi terület és Queensland nem használ nyári időszámítást, a többi igen.
 • A Nyugat-Ausztrália-i Giles település, amely az Északi terület határához közel van, nem a saját államának időzónáját használja. Télen, az Északi területen és Dél-Ausztráliában egyaránt használt UTC+9:30-at, (ACST, Australian Central Standard Time), de nyáron, a szintén nem túl messze levő Dél-Ausztráliához hasonlóan, az UTC+10:30-at, (ACDT, Australian Central Daylight Time), használja.
 • Az Új-Dél-Wales-i Broken Hill település sem a saját állama időzónáját használja, hanem Dél-Ausztrália közelsége miatt, Dél-Ausztráliához hasonlóan, télen az UTC+9:30-at, (ACST, Australian Central Standard Time), nyáron az UTC+10:30-at, (ACDT, Australian Central Daylight Time), használja.
 • Argentínában 2007-ben újra bevezették a nyári időszámítást, de csak december 29-én. Március 16-ig tartott az egyórás előreállítás. Az ország közepén elhelyezkedő San Luis tartományban azonban nem állították át az órákat. 2008. október 19-én Argentína két időzónára oszlott. A jobbára inkább keletre eső tartományok (Formosa, Misiones, Chaco, Tucumán, Santiago del Estero, Santa Fe, Corrientes, Cordoba, Entre Rios és Buenos Aires), az északnyugati Jujuy, valamint Buenos Aires szövetségi főváros előreállították óráikat, a jobbára nyugatabbra esők (Salta, Catamarca, La Rioja, San Juan, San Luis, Mendoza, La Pampa, Neuquen, Rio Negro, Chubut, Santa Cruz, Tierra del Fuego, Antartida Argentina e Islas del Atlantico Sur) viszont nem. Argentínában a zónaidő UTC-4 és UTC-5 közé kellene essen a hosszúsági körök szerint, mégis a UTC-3 és UTC-2 között van.
 • Szamoa kormányának döntése értelmében 2011. december 29-én áttértek az Új-Zéland-i időzóna (NZST) használatára. Ennek következtében átkerültek a dátumválasztó vonal nyugati oldalára. Így 2011. december 29-e után a következő nap december 31-e volt.
 • A legtöbb időzóna Oroszország területén van, összesen 11.[3]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]