Befolkningstäthet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Befolkningstäthet, folktäthet, är kvoten mellan ett områdes folkmängd och area och anger hur tätt befolkat ett geografiskt område är. Den vanliga enheten är invånare/km², och kan till exempel åskådliggöras i kartform. Folktätheten varierar betydligt mellan olika platser på jorden.

Begreppet[redigera | redigera wikitext]

Del av SCB:s Befolkningsrutkarta 1995

Befolkningstäthet är ett mått som lätt leder till missförstånd. Befolkningen är väldigt ojämnt fördelad över ett land. Exempelvis bor 85% av Sveriges befolkning på mindre än 1,5% av landets yta. Nästan alla bor i tätorter med hundratals grannar inom gångavstånd. En del av de resterande 15% av befolkningen bor i småorter som är orter med 50-199 personer och de som bor utanför sådana orter bor ofta utmed en älv eller en kust.

Detta illustreras väl på den första heltäckande rutkartan över Sveriges befolkning som Stig Olsson, vid Statistiska Centralbyrån, tog fram 1995. Se länken nedan för en delförstoring av kartan över Torsby kommun.

När det gäller planering av service och allokering av verksamheter behövs ofta större befolkningsunderlag än det som finns i de mindre orterna och i de fallen krävs beräkningar av tillgänglighet inom pendlingsavstånd eller andra modeller av befolkningens fördelning som passar i den aktuella studien.

Statistik[redigera | redigera wikitext]

Sveriges folktäthet per kommun

I början av 2005 hade Sverige omkring 20 invånare/km² vilket kan jämföras med jordens genomsnittliga befolkningstäthet som var omkring 48 invånare/km² vid denna tidpunkt. FN ger varje år ut en rapport med titeln World Population Prospects som innehåller omfattande statistik över bland annat befolkningstäthet.

Bland de länder som har en yta på över 10 000 km2 (d.v.s. inte består av enbart en stad eller ett antal mindre öar) är Bangladesh världens mest tätbefolkande land med 1000 personer per kvadratkilometer 2005 . Tvåa på listan är Sydkorea med 500 inv/km². Man skall dock ta dessa siffror med en nypa salt eftersom flera andra faktorer påverkar siffrans relevans. Exempelvis består Sydkorea till stor del av bergsområden där det är svårt att odla och leva medan Bangladesh i stort sett enbart består av bördig mark. Således kan Sydkorea i praktiken mycket väl vara mer trångbebott trots sin lägre befolkningstäthet. I extremt befolkningstäta områden som till exempel de största stadskärnorna är det inte ovanligt att det bor över 10 000 människor på en enda kvadratkilometer.

Länder med högst befolkningstäthet (och yta om minst 10 000 km2):

Länder med lägst befolkningstäthet:

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]