Биљке

Из Википедије, слободне енциклопедије
Plantae
Историја групе: средњи Ордовицијум - данас
Urueña almendro1 lou.jpg
Систематика
домен(а): Eukaryota
царство: Plantae
Haeckel, 1866
раздели
Екологија таксона

Биљке су организми које карактерише примарно присуство пигмента хлорофила (неке биљке су га секундарно изгубиле). Захваљујући присуству хлорофила, биљке су у могућности да у процесу фотосинтезе електромагнетну енергију сунчевог зрачења преведу у енергију хемијских веза органских молекула (тј., биљке су фотосинтетски организми). Оваква трансформација енергије олакшава везивање неорганског угљеник(IV)-оксида у органска једињења - угљене хидрате, који представљају основну храну организама (тј, биљке су аутотрофни организми). Могуће је, дакле, биљке дефинисати и као фотоаутотрофне организме.

Биљкама су најпре сматрани сви познати, а непокретни организми (укључујући и гљиве и лишајеве), а са открићем микроорганизама у биљке су сврстане и бактерије, вируси, једноћелијске алге. Зелена боја није таксономски карактер за разликовање биљака од осталих организама - постоје и животиње зелене боје (нпр. сунђери, који су притом и сесилни), а исто тако постоје и биљни организми других боја, или безбојни. Основним карактеристикама биљака сматране су непокретност, присуство ћелијског зида и могућност аутотрофије.

Са развојем биологије, полако се одустаје од овако широког схватања појма биљка.

Под зеленим биљкама подразумевамо монофилетску групу биљака са хлорофилима а и б, у оквиру које можемо издвојити две велике скупине -

  1. примарно водену групу зелених алги, и
  2. из њих еволуиралу групу копнених биљака.
Најважније групе васкуларних биљака

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката:

Базе података[уреди]