Thomas Edison

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uppslagsordet ”Edison” leder hit. För andra betydelser, se Edison (olika betydelser).
Thomas Edison
Thomas Edison, cirka 1922.
Född Thomas Alva Edison
11 februari 1847
Milan, Ohio, USA
Död 18 oktober 1931 (84 år)
West Orange, New Jersey, USA
Nationalitet Amerikan
Yrke/uppdrag Uppfinnare, Affärsman
Känd för Glödlampa
Maka Mary Stilwell (m. 1871–1884)
Mina Miller (m. 1886–1931)
Barn Marion Estelle Edison (1873–1965)
Thomas Alva Edison Jr. (1876–1935)
William Leslie Edison (1878–1937)
Madeleine Edison (1888–1979)
Charles Edison (1890–1969)
Theodore Miller Edison (1898–1992)
Föräldrar Samuel Ogden Edison, Jr. (1804–1896)
Nancy Matthews Elliott (1810–1871)
Släktingar Lewis Miller
Namnteckning
A Day with Thomas Edison (1922)

Thomas Alva Edison, född 11 februari 1847 i Milan i Ohio, död 18 oktober 1931 i West Orange i New Jersey, var en amerikansk uppfinnare och industrialist. Hans uppfinningar förändrade människors liv påtagligt under slutet av 1800- och början av 1900-talet. Till hans uppfinningar hör fonografen och den första användbara glödlampan.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Uppväxten i Milan i Ohio[redigera | redigera wikitext]

Thomas Alva Edison föddes den 11 februari 1847, som ett av sju barn (varav tre dog i späd ålder) till timmerhandlaren Samuel Edison och hans fru Nancy Elliot Edison.[1]

Uppväxten i Port Huron i Michigan[redigera | redigera wikitext]

En ung Thomas Edison.

Faderns timmeraffärer hade gått dåligt under en tid och därför flyttade familjen år 1854 till ett hus utanför Port Huron i Michigan i hopp om att han skulle få jobb vid den järnväg som där skulle byggas. För den sjuårige Thomas var det dags att börja skolan, varvid det emellertid uppstod problem nästan omgående på grund av hans ständiga ifrågasättande av sin lärare. Detta ledde till att han efter endast tre månader lämnade skolan för att istället få hemundervisning av sin mor[1], som tidigare arbetat som lärare i Kanada. Till skillnad från fadern hade Thomas mor stora förhoppningar när det gällde Thomas framtid. Han lärde sig snabbt matematik och grammatik, och redan under de första åren började modern undervisa honom i kemi.

Hobbykemisten[redigera | redigera wikitext]

Edison läste senare själv böcker om filosofi och vetenskap, bland annat Isaac Newtons Principia. Detta gav honom stor respekt för vetenskapliga teorier, men fick honom samtidigt att tycka att matematik var tråkigt. Det var främst experimenten i kemi och fysik som fångade hans intresse. Tolv år gammal började han att arbeta som tidningsförsäljare på en järnvägsstation för att tjäna pengar till sina experiment och till familjens försörjning.[2]

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Edison var en pionjär på många sätt. Han var en av de första uppfinnarna som lät massproducera sina produkter och han hade ett laboratorium med anställda ingenjörer som konstruerade saker för hans räkning. Några av uppfinningarna, som till exempel glödlampan, uppfanns inte från grunden utan utvecklades av Edison utifrån andras idéer. Under sin livstid tog Edison 1 093 patent bara i USA; många även i Storbritannien, Frankrike och Tyskland. Totalt sett tog Edison patent på 1 328 uppfinningar, av vilka den första var en börstelegraf.

Edison reciterar Mary had a little lamb på fonografen.

Edisons första stora uppfinning var fonografen, en föregångare till grammofonen. Han gjorde ett stort antal förbättringar på trådtelegrafens område och var också med och förbättrade telefonen. Mest känd är han dock för sin förbättring av glödlampan, där hans arbete med att utveckla olika sorters glödtrådar ledde till att den blev praktiskt användbar. Med Nikola Tesla arbetande för honom fick han flera av sina patent förbättrade.

Den 3 december 1879 visade Thomas Edison för första gången upp en funktionell glödlampa för en grupp finansiärer som ville utveckla hans uppfinning. Den 31 december samma år visades den för allmänheten. Det tog honom omkring 2 000 försök för att lyckas skapa en fungerande glödlampa. När andra människor påstod att han hade misslyckats svarade han: ”Nej, jag har inte misslyckats. Jag har kommit på tvåtusen sätt att inte göra en glödlampa.”[3]

År 1906 kom uppfinnaren William David Coolidge på att wolfram ger längst livslängd på glödlampor; detta används fortfarande i dagens glödlampor.

År 1873 uppfann Edison stencilapparaten och år 1890 valdes han in som ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien.

Lista över uppfinningar[redigera | redigera wikitext]

Galleri över uppfinningar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Samuel and Nancy Elliott Edison” (på engelska). National Park Service. http://www.nps.gov/edis/historyculture/samuel-and-nancy-elliott-edison.htm. Läst 21 juli 2012. 
  2. ^ ”The Cyclopædia of American Biography”. 1918. http://en.wikisource.org/wiki/The_Cyclop%C3%A6dia_of_American_Biography/Edison,_Thomas_Alva. Läst 21 juli 2012. 
  3. ^ Hedstrom, Deborah (2007). From Telegraph to Light Bulb with Thomas Edison. Sid. 22 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]