La Francophonie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
La Francophonies flagg symboliserer samarbeid mellom verdensdelene.
Flagg for de ulike medlemslandene

La Francophonie, formelt Organisation internationale de la Francophonie, er en internasjonal organisasjon av stater og regioner som benytter fransk språk eller der fransk språk og kultur har særlig betydning. La Francophonie ble grunnlagt i 1970 og arbeider for å fremme fredelig sameksistens, samarbeid, solidaritet, demokrati, menneskerettigheter og bærekraftig utvikling gjennom multilaterale prosjekter og fireårige programmer innenfor hovedsatsinger bestemt av La Francophonies toppmøte.

Toppmøtet, som samler lederne for medlemslandene og –regionene og som samles hvert annet år, er organisasjonens øverste organ. I år der det ikke er toppmøte samles ministerkonferansen, det vil si utenriksministere og eller ministere med ansvar for La Francophonie. Organisasjonen har et permanent sekretariat ledet av en generalsekretær og har hovedkvarter i Paris. I tillegg har La Francophonie regionale kontorer i Libreville, Lomé og Hanoi.

Organisasjonen har 54 medlemsland og regjeringer, herav tre medlemsregioner, samt tre assosierte medlemsstater og 23 observatørland.[1] Fransk språk tales av om lag 220 millioner mennesker i medlemslandene og –regionene. I 32 av dem er fransk offisielt språk.

Posten som generalsekretær ble opprettet i 1997. Den første som fylte stillingen var Boutros Boutros-Ghali, tidligere generalsekretær i FN. Boutros-Ghali satt som generalsekretær til 2002, da Abdou Diouf tok over. Fra 2015 er Michaëlle Jean generalsekretær.

Medlemsland og -regioner[rediger | rediger kilde]

Assosierte medlemmer[rediger | rediger kilde]

Observatører[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Liste des 80 États et gouvernements membres de plein droit, membres associés et observateurs de l’Organisation internationale de la Francophonie, Service des conférences internationales de l’OIF. Lest 15. desember 2014.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]