Monaco

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 43°44′N 7°26′Ø

Principauté de Monaco
Principatu de Múnegu
Fyrstedømmet Monaco

Flagg

Våpen

Flagg Riksvåpen
Nasjonalt motto:
Deo Juvante (latin: Med Guds hjelp)

Kart over Principauté de MonacoPrincipatu de Múnegu

Innbyggernavn Monegasker, monegaskisk
Hovedstad Monaco
Tidssone UTC+1
Areal
 – Totalt:
 – Vann:
Rangert som nr. 249
2[a] km²
0 %
Befolkning
 – Totalt:
Rangert som nr. 212
30 586[b]
Bef.tetthet 15 293 innb./km²
Styreform Konstitusjonelt monarki
Fyrste Albert II
Statsminister Michel Roger
Offisielt språk Fransk
Valuta Euro (EUR)
Nasjonaldag 19. november
Nasjonalsang Hymne Monégasque
ISO 3166-kode MC
Toppnivådomene .mc
Kart over Fyrstedømmet Monaco
Kart over Fyrstedømmet Monaco

a^ CIA World Factbook (15. juli 2008)
b^ CIA World Factbook (est. juli 2010)

Fyrstedømmet Monaco (Munegumonegaskisk) er verdens nest minste land, ligger inntil Frankrikes kyst og Middelhavet ved den franske rivieraen (Côte d'Azur).

Landet består hovedsakelig av byområde, og Monaco er et av verdens mest folketette land. Hovedstad er byen Monaco.

Albert II etterfulgte sin far som monark 6. april 2005. Albert II fører tittelen suveren fyrste av Monaco, marki av Baux. Selv om Fyrst Albert II er en konstitusjonell monark i et representativt demokrati har han en stor politisk makt.

Rundt 90% av befolkningen tilhører den romersk-katolske kirke. Resten av befolkningen tilhører for det meste den reformerte og den anglikanske kirke.

Monaco krever ikke skatt på personlig inntekt, har lave bedriftsskatter og landet er velkjent som et skatteparadis.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Monacos geografi

Flyfoto av Monaco

Monaco er verdens nest minste land, verdens minste land er Vatikanstaten. Monaco ligger ved Middelhavet, nær den italienske grensen og er omringet av Frankrike på tre sider.

Monaco består nesten bare av byområde. Monaco er delt inn i fire seksjoner (quartiers), Monaco-Ville (gamlebyen), La Condamine (havneområdet), Monte Carlo (viktigste boligområde og casinoet) og Fontvieille (nybygd). Det høyeste punktet i Monaco (140 moh.) ligger i sydskråningen av Mont Agel.

Quartiers[rediger | rediger kilde]

Areal og folkemengde (ved folketellingen 23. juli 2000)

Hele Monaco: 1,948 km² – 32 020

Historie[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Monacos historie

Grunnlagt som en genovesisk koloni i 1215. Monaco har blitt styrt av ætten Grimaldi siden 1297, da François Grimaldi inntok festningen som beskyttet byen, forkledd som en munk. Det eneste unntaket var i perioden 17891814, da Monaco var under fransk kontroll. Etter Wienkongressen ble Monaco protektorat av Sardinia frem til 1860. Monacos suverenitet ble anerkjent av den fransk-monegaskiske traktaten av 1861.

Fyrsten var eneveldig frem til grunnloven ble undertegnet i 1911. I juli 1918 ble det undertegnet en avtale som gav Frankrike et begrenset ansvar for å beskytte Monaco. Avtalen innebar at Monacos politikk måtte være koordinert med franske politikere, militære og økonomiske interesser.

En ny grunnlov ble undertegnet i 1962 som fjernet dødsstraff, sikret kvinner stemmerett og etablerte en høyesterett for å sikre rettssikkerheten.

I 1993 ble Monaco offisielt medlem av FN.

I 2002 ble det underskrevet en ny kontrakt mellom Frankrike og Monaco som sikret Monacos selvstendighet selv hvis det ikke er noen arving til tronen.

Politikk[rediger | rediger kilde]

Siden 1911 har Monaco blitt styrt som et konstitusjonelt monarki med fyrsten som statsoverhode. Statsministeren er den utøvende makt, han styrer en regjering på 4 personer. Statsministeren er en fransk statsborger utnevnt av Fyrsten blant kandidater foreslått av de franske myndigheter. Etter 1962 grunnloven deler fyrsten sin makt med det tokammerede nasjonalrådet, som blir valgt for 5 år av gangen.

Byen Monaco blir styrt av kommunestyret med 15 valgte representanter ledet av borgermesteren.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Sport[rediger | rediger kilde]

Siden 1929 har Monacos Grand Prix årlig blitt arrangert i Monacos Gater.

Rally Monte-Carlo er en begivenhet organisert hvert år av Automobile Club de Monaco. Rallyet finner sted langs den franske rivieraen i Monaco og sørøstlige Frankrike.

AS Monaco FC er en fotballklubb fra Monaco som spiller i den franske toppdivisjonen Ligue 1. Klubben ble stiftet i 1919, og ble profesjonell i 1948. Til tross for å komme fra Monaco, som er et land utenfor Frankrike, er den en av Frankrikes mest suksessfulle klubber, med syv ligatitler og fem cuptitler.

Monte-Carlo Tennis Masters arrangeres på Monte-Carlo Country Club og er en av 11 årlige ATP World Tour 1000-turneringer og den første 1000-turneringen på grus. Turneringen innleder den europeiske grus-sessongen. Det spilles single og double med henholdsvis 56- og 32 spillere/double lag.

Rafael Nadal er mestvinnende spiller med 8 titler mellom 2005-2012.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Øvrige emner[rediger | rediger kilde]