Βικιπαίδεια:Αγορά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Discurso funebre pericles.PNG
Αγορά

Αρχεία παλαιότερων συζητήσεων

2004 - 2005 - 2006 - 2007
2008 - 2009 - 2010 - 2011
2012 - 2013 - 2014 - 2015

Χρήσιμα
Ανακοινώσεις
Πολιτική
Σελίδες για διαγραφή
Προβλήματα πνευματικών δικαιωμάτων
Σημειωματάριο διαχειριστών
Σημειωματάριο επίλυσης διαφωνιών
Συμμετοχή
Βοήθεια
Οδηγός για νέους χρήστες
Βικιπαίδεια:Βοήθεια

Γεια Χαρά, Βικιπαίδες!

Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να συναντιούνται σ' ένα μέρος της πόλης που ονομαζόταν Αγορά (=τόπος συνάθροισης), για να καλύψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ανάγκες. Αν και στην Αγορά έκαναν αγοραπωλησίες, εξού και η σύγχρονη σημασία της λέξης, αυτή ήταν κυρίως το μέρος όπου συζητούσαν, έκαναν καινούργιες γνωριμίες, μελετούσαν, μηχανεύονταν, δημιουργούσαν. Έτσι κι εμείς, οι χρήστες της ελληνικής Βικιπαίδειας, διαθέτουμε μια ψηφιακή Αγορά για την κοινότητα για να συζητάμε, να συνεννοούμαστε καλύτερα και να γνωριζόμαστε μεταξύ μας! Ο πίνακας στα δεξιά μας μεταφέρει σε διάφορους χώρους συζήτησης, ανακοινώσεων, βοήθειας, πληροφοριών και σε οτιδήποτε άλλο χρειάζεται και αφορά τη Βικιπαίδεια. Όσοι και όσες θέλουν να προσθέσουν και να διαμορφώσουν αυτόν τοv χώρο είναι ευπρόσδεκτοι.

Πώς να αφήσετε ένα μήνυμα εδώ:

  • Πατήστε εδώ ή στον σύνδεσμο πιο πάνω και συμπληρώστε το θέμα/επικεφαλίδα του μηνύματος/συζήτησης.
  • Στο παράθυρο κάτω από την επικεφαλίδα γράψτε το μήνυμά σας.
  • Στο τέλος του μηνύματός σας βάλτε την υπογραφή σας: ~~~~
  • Αν θέλετε να αφήσετε μια απάντηση σε κάποιο ήδη υπάρχον μήνυμα, γράψτε την κάτω από το μήνυμα αρχίζοντας με ** ή :. Περισσότερα * ή : θα κάνουν την απάντησή σας να πάει δεξιότερα από το παραπάνω μήνυμα έτσι που να φαίνεται πιο ωραία και να μην μπερδεύεται με το προηγούμενο μήνυμα.

Ανακοινώσεις[Επεξεργασία]

Ενημερωθείτε για την τροπολογία που έχει υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και που πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά την Ελευθερία πανοράματος στις χώρες της ΕΕ. Αν θέλετε να βοηθήσετε διαβάστε πρώτα το σχετικό σχέδιο στην Αγορά και τη σχετική σελίδα συντονισμού.

Νέες δράσεις προώθησης‎
  • thesswiki: εγχείρημα που στοχεύει στην ψηφιοποίηση της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης της Θεσσαλονίκης και την φυσική διασύνδεση (QR-codes) των μνημείων της με τα λήμματα της Βικιπαίδειας στη γλώσσα του εκάστοτε επισκέπτη.
Νέες δράσεις εμπλουτισμού
Σχολείο για τη Βικιπαίδεια στην Αθήνα
Στην Καισαριανή Αττικής διεξάγονται διαρκή μαθήματα συγγραφής στη Βικιπαίδεια, για ενήλικες. Οι εγγραφές γίνονται εδώ. Η δράση υποστηρίζεται επίσημα από το Ίδρυμα Wikimedia[1].
Wikimedia Community User Group Greece
Εγκρίθηκε και αναγνωρίστηκε επίσημα από την Affiliations Committee του Ιδρύματος Wikimedia η Wikimedia Community User Group Greece [2]. Όλοι οι χρήστες που ενδιαφέρονται για εξωστρεφείς δράσεις διεύρυνσης της Βικιπαίδειας είναι ευπρόσδεκτοι στην ομάδα είτε ως μέλη είτε ως συνεργάτες της. Περισσότερα...

Εκκρεμή, ανοιχτά και υπό συζήτηση θέματα[Επεξεργασία]

Wikidata και Πληροφορίες Προσώπου

Εθνική κατηγορία-Αποσαφήνιση του όρου[Επεξεργασία]

Στην πολιτική Βικιπαίδεια:Εγκυκλοπαιδικότητα (αθλητισμός) αναφέρεται ότι εγκυκλοπαιδικές είναι: Ομάδες που συμμετείχαν σε εθνική κατηγορία (ερασιτεχνική ή επαγγελματική) τουλάχιστον δύο χρονιές.

Παρόλο που έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις παλαιότερα σχετικά με το αν κάποια πρωταθλήματα κάποιων χωρών είναι εθνικές κατηγορίες ή όχι (π.χ. Βικιπαίδεια:Αγορά/Αρχείο 2013/Οκτώβριος 16-31#Εγκυκλοπαιδικότητα ομάδων Αγγλίας και Βικιπαίδεια:Αγορά/Αρχείο 2013/Νοέμβριος 16-30#Εγκυκλοπαιδικότητα ομάδων) θα ήθελα να ξεκαθαρίσει τι εννοούμε εθνική κατηγορία και αν είναι αποδεκτό να μπει μια διευκρίνηση σε παρένθεση στην πολιτική.

Η γενική εντύπωση που υπάρχει είναι ότι εθνική κατηγορία είναι ένα ενιαίο πρωτάθλημα το οποίο δεν είναι χωρισμένο σε ομίλους.

Από την εμπειρία μου ξέρω ότι υπάρχουν οι εξής τύποι πρωταθλήματος:

  1. Ενιαίο πρωτάθλημα όπου ο πρώτος είναι είτε πρωταθλητής της χώρας είτε οι πρώτοι προβιβάζονται στην ανώτερη κατηγορία και οι τελευταίοι υποβιβάζονται σε κατώτερη κατηγορία (κάποτε μπορεί να μην ισχύει ο προβιβασμός ή ο υποβιβασμός, αυτό δεν έχει σημασία). Τέτοια παραδείγματα είναι η Σούπερ Λιγκ Ελλάδας 2014–15. η Α΄ κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου 2014-15 και η Β΄ κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου 2014-15. Για τέτοια πρωταθλήματα δεν τίθεται θέμα, είναι εθνικές κατηγορίες. Η μόνο απορία που μπορεί να προκύψει είναι εάν έχω 3 εθνικές κατηγορίες που οργανώνονται από την ανώτατη ποδοσφαιρική αρχή και μετά ακολουθεί μια ενιαία κατηγορία που διοργανώνεται από μια άλλη ομοσπονδία με τη λογική ότι οι πρώτες ομάδες της θα προβιβαστούν στην κατώτερη κατηγορία που διοργανώνει η ανώτατη ποδοσφαιρική αρχή, η κατηγορία που διοργανώνεται από την ομοσπονδία αυτή είναι εθνική; Το είχα θέσει σε μια συζήτηση (Βικιπαίδεια:Αγορά/Αρχείο 2015/Μάιος#Εθνική κατηγορία;) και η απάντηση ήταν ναι. Ας επιβεβαιωθεί.
  2. Πρωτάθλημα που είναι χωρισμένο σε ομίλους με κάποια κριτήρια (συνήθως γεωγραφικά). Στην τελική φάση του πρωταθλήματος οι νικήτριες κάθε ομίλου (ή οι πρώτες 2,3,4 κάθε ομίλου) διαγωνίζονται μεταξύ τους είτε σε ένα μίνι πρωτάθλημα είτε σε αγώνες μπαράζ (π.χ. αν έχω δύο ομίλους και διαγωνίζονται οι 2 νικήτριες) για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Σε αυτές τις περιπτώσεις το αμέσως πιο πάνω επίπεδο είναι μια ενιαία κατηγορία. Τέτοια παραδείγματα είναι η Β΄ Εθνική ποδοσφαίρου ανδρών 2014-15 (δείτε en:2014–15 Football League (Greece) γιατί το ελληνικό δεν είναι ολοκληρωμένο) και η Β΄ κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου 1954-55. Και στην περίπτωση αυτή δεν έχει σημασία ποιος διοργανώνει το πρωτάθλημα. Τέτοια πρωταθλήματα θεωρούνται εθνικές κατηγορίες; Η γνώμη μου είναι ναι. Στο τέλος προκύπτει ένας πρωταθλητής του πρωταθλήματος και οι ομάδες δεν προβιβάζονται αυτόματα στην ανώτερη κατηγορία αν κερδίσουν το πρωτάθλημα του ομίλους τους αλλά πρέπει να ανταγωνιστούν ομάδα/ομάδες από τους άλλους ομίλους. (Υπάρχει η περίπτωση οι νικήτριες να προβιβάζονται αυτόματα στην ανώτερη κατηγορία αλλά να δίνουν και αγώνες μεταξύ τους για την ανάδειξη του πρωταθλητή).
  3. Πρωτάθλημα που είναι χωρισμένο σε ομίλους με κάποια κριτήρια (συνήθως γεωγραφικά). Οι πρώτες κάθε ομίλου προβιβάζονται στην αμέσως ανώτερη κατηγορία, η οποία είναι συνήθως ενιαία κατηγορία. Και στην περίπτωση αυτή δεν έχει σημασία ποιος διοργανώνει το πρωτάθλημα. Οι κατηγορίες αυτές δεν είναι εθνικές κατηγορίες καθότι δεν έχουμε ένα πρωταθλητή και το πιθανότερο οι νικητές κάθε ομίλου να προβιβάζονται αυτόματα στην ανώτερη (ενιαία) κατηγορία. Τέτοια παραδείγματα είναι η Γ΄ Εθνική ποδοσφαίρου ανδρών 2014-2015 (δείτε en:2014–15 Gamma Ethniki γιατί το ελληνικό δεν είναι ολοκληρωμένο), η Δ΄ Εθνική ποδοσφαίρου ανδρών 2005-06 και η Δ΄ κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών Κύπρου 1989-90.
  4. Παράλληλα πρωταθλήματα με διαφορετικές ονομασίες το καθένα που διεξάγονται με ομάδες συγκεκριμένων γεωγραφικών περιφερειών μιας χώρας, ανεξαρτήτως αν διοργανώνονται από την ίδια αρχή ή όχι. Για παράδειγμα, en:2014–15 Football Conference#Conference North και en:2014–15 Football Conference#Conference South, Πρωτάθλημα Ε.Π.Σ. Αθηνών 2014-15 και Πρωτάθλημα Ε.Π.Σ. Βοιωτίας 2014-15. Αυτά τα πρωταθλήματα δεν είναι εθνικές κατηγορίες.

Αν γνωρίζετε άλλες περιπτώσεις παρακαλώ όπως τις αναφέρετε. Και φυσικά να πείτε τη γνώμη σας για το ποιες από τις πάνω περιπτώσεις είναι εθνικές κατηγορίες ή όχι. Ίσως αμφισβήτηση να επιδέχονται τα σημεία 2 και 3. Xaris333 (συζήτηση) 12:16, 2 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)

Έχει κάποιος άποψη; Συμφωνείτε με τα πιο πάνω; Αν ναι, προτείνω όπως προστεθεί υποσημείωση στην πολιτική ότι: «Εθνική κατηγορία θεωρείται το πρωτάθλημα το οποίο διεξάγεται είτε σε ενιαία μορφή (δηλαδή δεν είναι χωρισμένο σε ομίλους, μπορούν να συμμετέχουν ομάδες από όλη την επικράτεια της χώρας), είτε είναι χωρισμένο σε ομίλους, οι πρωτοπόρες ομάδες των οποίων αναμετρούνται για την ανάδειξη ενός πρωταθλητή. Εθνική κατηγορία δεν θεωρείται το πρωτάθλημα στο οποίο οι ομάδες είναι χωρισμένες σε ομίλους και δεν προκύπτει ένας και μόνο πρωταθλητής.» Xaris333 (συζήτηση) 23:34, 3 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)

Η φράση «γενική εντύπωση που υπάρχει είναι ότι εθνική κατηγορία είναι ένα ενιαίο πρωτάθλημα το οποίο δεν είναι χωρισμένο σε ομίλους» η οποία ουσιαστικά δρα σαν αξίωμα με βάση το οποίο θα αλλάξει η αντίστοιχη πολιτική δε βασίζεται σε κάποια πηγή. Γιατί έτσι όπως μπορεί να θεωρηθεί ότι εθνικό είναι ενιαίο πρωτάθλημα το οποίο δεν είναι χωρισμένο σε ομίλους άλλο τόσο μπορεί να θεωρηθεί ένα πρωτάθλημα που διοργανώνεται από την ίδια αρχή σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα να είναι εθνικό, σε όσους ομίλους και να είναι χωρισμένο. --C Messier 00:35, 4 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)

C δεν ζητώ αλλαγή πολιτικής σε καμία περίπτωση, αλλά αποσαφήνιση του όρου. Η άποψη μου για το πρωτάθλημα με ομίλους (που στη συνέχεια δεν βγαίνει ένας πρωταθλητής) προέκυψε από τις παλαιότερες συζητήσεις που προανέφερα (δες Βικιπαίδεια:Αγορά/Αρχείο 2013/Οκτώβριος 16-31#Εγκυκλοπαιδικότητα ομάδων Αγγλίας). Μετά την παρέμβαση σου συνειδητοποίησα ότι μάλλον να έχω καταλάβει λάθος για το παράδειγμα 3 και μάλλον έχω λανθασμένη άποψη. Δεν έχω καμία ένσταση να θεωρηθούν και τέτοια πρωταθλήματα ως εθνική κατηγορία. Αυτό που ζητώ είναι να ξεκαθαρίσει από την κοινότητα τι είναι «εθνική κατηγορία» και να γραφτεί ως υποσημείωση στην πολιτική για να μην έχουμε συνεχώς αμφισβητήσεις εγκυκλοπαιδικότητας λημμάτων (δες προτάσεις διαγραφής). Τα 4 παραδείγματα που προανέφερα είναι τα τέσσερα είδη πρωταθλημάτων που έχω συναντήσει έως τώρα. Δεν γνωρίζω άλλες μορφές και νομίζω δεν υπάρχουν. Οπόταν καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσουμε τι ισχύει στην περίπτωση 2 και 3. Ήδη η άποψη που εκφράζεις σε συνδυασμό με τη δική μου άποψη δείχνει ότι υπάρχει σύγχυση για το τι είναι «εθνική κατηγορία». Ποια άποψη είναι η αποδεκτή από την κοινότητα δεν ξέρω... Xaris333 (συζήτηση) 00:54, 4 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)

Δεν έχει σημασία ποιος διοργανώνει το πρωτάθλημα, αν είναι σε ομίλους ή πόσους πρωταθλητές έχει. Σημασία έχει να αναφέρεται ως μία κατηγορία (Δ Εθνική Κατηγορία, Δ Κατηγορία, 4η Κατηγορία) η οποία διεξάγεται σε εθνικό επίπεδο. --IM-yb (συζήτηση) 22:49, 4 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)
Αν αυτός είναι ο ορισμός της εθνικής κατηγορίας, τότε ας βάλουμε και μια υποσημείωση στην πολιτική. "Εθνική κατηγορία ορίζεται ως το πρωτάθλημα που διεξάγεται σε εθνικό επίπεδο (δηλαδή σε όλη την επικράτεια της χώρας), ανεξαρτήτως αν είναι χωρισμένο σε ομίλους (γεωγραφικούς ή άλλου είδους) και ανεξαρτήτως διοργανωτή". Συμφωνείτε; (Με βάση τον ορισμό αυτό οι περιπτώσεις 1,2,3 που προανέφερα είναι εθνικές κατηγορίες ενώ η 4η όχι). Xaris333 (συζήτηση) 23:07, 4 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)

Αυτή τη λογική ακολουθούμε με βάση τις προηγούμενες συζητήσεις. Πιστεύω πως θα ήταν καλό να υπάρχει στην πολιτική ως σημείωση, για την αποφυγή παρερμηνειών. --IM-yb (συζήτηση) 23:25, 4 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)

Ανακριβές δημοσίευμα;[Επεξεργασία]

Διαβάστε στο Eπιχείρηση εκβιασμού και απάτης μέσω Wikipedia όπου αναγράφεται ότι "Φυσικά, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι όλες οι διορθώσεις επί πληρωμή απαγορευμένες από τη Wikipedia. Πολλές μεγάλες εταιρείες δημοσίων σχέσεων έχουν υπογράψει συμφωνία με τη Wikipedia ότι θα τηρούν τους σχετικούς κανόνες της ιστοσελίδας.".

Νομίζω αυτό είναι ανακριβές. -- Magioladitis (συζήτηση) 08:57, 4 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)


Στην independent πάντως δεν αναφέρει κάτι τέτοιο (και δε γίνεται να ξέρω να ισχύει κάτι τέτοιο στις άλλες ΒΠ). --C Messier 09:30, 4 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)


Μάλλον προέκυψε από επιπόλαια ανάγνωση αυτού

Editing for pay on the down-low is nothing new on Wikipedia, and the community has been trying to stamp out the practice for years. It’s not like the community is particularly averse to PR agencies using the site, either—a number of agencies have signed an agreement to abide by Wikipedia’s editing policies. The issue is that the banned accounts were doing their paid editing in secret.

P.a.a (συζήτηση) 10:24, 4 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)


Πράγματι, είναι ανακριβές. Κανείς δεν έχει "υπογράψει συμφωνία με τη Wikipedia". Εταιρείες δημοσίων σχέσεων έχουν δημοσιεύσει μονομερή δήλωση πρόθεσης να ακολουθούν τους Όρους Χρήσης, κάτι που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν, όπως όλοι. Δεν υπάρχει κάποια άλλη, ξεχωριστή συμφωνία, πέρα από τους Όρους Χρήσης και την πολιτική του εκάστοτε εγχειρήματος. -geraki (συζήτηση) 12:23, 4 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)

Open call for Individual Engagement Grants[Επεξεργασία]

My apologies for posting this message in English. Please help translate it if you can.

Greetings! The Individual Engagement Grants program is accepting proposals until September 29th to fund new tools, community-building processes, and other experimental ideas that enhance the work of Wikimedia volunteers. Whether you need a small or large amount of funds (up to $30,000 USD), Individual Engagement Grants can support you and your team’s project development time in addition to project expenses such as materials, travel, and rental space.

Thanks,

I JethroBT (WMF), Community Resources, Wikimedia Foundation. 20:52, 4 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)

(Opt-out Instructions) This message was sent by I JethroBT (WMF) (talk) through MediaWiki message delivery.

Ανθρώπινα δικαιώματα[Επεξεργασία]

Καλημέρα. Νομίζω πως θα ήταν πολύ καλή ιδέα να προστεθεί ένας σύνδεσμος του λήμματος Ανθρώπινα δικαιώματα στο αριστερό μενού της Βικιπαίδειας, π.χ. κάτω από τον σύνδεσμο Προβεβλημένα λήμματα. Τι λέτε; — Dionysusσυζήτηση 02:48, 31 Αυγούστου 2015 (UTC)

Symbol oppose vote.svg Κατά. Δεν τοποθετούνται σύνδεσμοι σε λήμματα σε αυτό το μενού. Όπως βλέπεις έχει μόνο συνδέσμους λειτουργιών. Άλλωστε προκύπτει και το ερώτημα γιατί αυτό και όχι κάποιο άλλο λήμμα, που έχει ήδη επιλεγεί ως προβεβλημμένο; --C Messier 09:19, 31 Αυγούστου 2015 (UTC)

Επειδή η αναγνώριση της αξιοπρέπειας, που είναι σύμφυτη σε όλα τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας, καθώς και των ίσων και αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων τους αποτελεί το θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο.
Επειδή η παραγνώριση και η περιφρόνηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου οδήγησαν σε πράξεις βαρβαρότητας, που εξεγείρουν την ανθρώπινη συνείδηση, και η προοπτική ενός κόσμου όπου οι άνθρωποι θα είναι ελεύθεροι να μιλούν και να πιστεύουν, λυτρωμένοι από τον τρόμο και την αθλιότητα, έχει διακηρυχθεί ως η πιο υψηλή επιδίωξη του ανθρώπου. — Dionysusσυζήτηση 13:55, 31 Αυγούστου 2015 (UTC)
Επειδή είμαστε άνθρωποι και οφείλουμε να γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας, τα οποία συγχρόνως είναι και οι υποχρεώσεις μας. — Dionysusσυζήτηση 15:17, 31 Αυγούστου 2015 (UTC)
Symbol oppose vote.svg Κατά. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, αν και πολύ ενδιαφέρον θέμα και που αφορά όλους μας, δεν έχει καμιά θέση σε μια λίστα συνδέσμων που αφορούν την ΒΠ. Τελείως άσχετη η προσθήκη τους στο συγκεκριμένο σημείο, και όπως προαναφέρθηκε, γιατί αυτό το λήμμα και όχι το λήμμα για την Βία ή τον Πόλεμο, εξίσου ενδιαφέροντα. Η ΒΠ μπορεί και διδάσκει, αλλά άμα εσύ σαν μαθητής ψάξεις αυτό που θες να μάθεις. - - - - - uℂρЭℝ0υĜe (∩ℤИㅜηs̈i2) 13:17, 1 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)
Μάλλον δεν διάβασες τις προηγούμενες απαντήσεις μου. — Dionysusσυζήτηση 16:58, 2 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)

ευχαριστία[Επεξεργασία]

Και μία ερώτηση: Όταν στέλνω ειδοποίηση ευχαριστίας σε έναν χρήστη η ένδειξη «ευχαριστία» στο ιστορικό αλλάζει σε «δέχθηκε ευχαριστίες». Αυτό όμως μόνο προσωρινά, διότι όταν αποσυνδέομαι και επανασυνδέομαι στον λογαριασμό μου στη Βικιπαίδεια στο ιστορικό εμφανίζεται πάλι η αρχική ένδειξη, «ευχαριστία». Γνωρίζει κανείς για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό; Είναι λάθος του συστήματος; Ευχαριστώ. — Dionysusσυζήτηση 03:30, 31 Αυγούστου 2015 (UTC)

Κατηγορία:Πολιτισμός[Επεξεργασία]

Sotkil, μπορείς σε παρακαλώ να μου εξηγήσεις τι κάνεις;

Στην Κατηγορία:Πολιτισμός γράφει πάνω πάνω:

«Η κατηγορία αυτή αφορά το σύνολο του παγκόσμιου ανθρώπινου πολιτισμού. Και καλύπτεται πλήρως από τις κατηγορίες Κατηγορία:Επιστήμη, Κατηγορία:Θρησκεία, Κατηγορία:Κοινωνία και Κατηγορία:Τέχνη. Μην προσθέτετε άλλες κατηγορίες εδώ.»

Με ποια λογική προσθέτεις νέες κατηγορίες; — Dionysusσυζήτηση 11:54, 5 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)

Καλησπέρα. Εντελώς καλοπροαίρετα αλλά αυθαίρετα προσθέσατε κάποια στιγμή στην κατηγορία Πολιτισμός ότι δεν πρέπει να προστεθεί άλλη υποκατηγορία και θέλετε τώρα να υπακούσουμε στην οπτική σας. Μόνο που σε όλες τις βικιπαίδειες του κόσμου δεν υπάρχει αυτή η οπτική, και σας μιλά ένας άνθρωπος που έχει κάνει 3.000 επεξεργασίες αφαιρώντας λήμματα από γενικές κατηγορίες (κάνοντας διάχυση δηλαδή). Μόνο τον τελευταίο μήνα έχω κάνει 2000 τέτοιες επεξεργασίες. Sotkil (συζήτηση) 12:16, 5 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Ερώτηση: Γιατί να μην προσθέσουμε την Κατηγορία:Πολιτισμός σε όλα τα Φιλοσοφικά κινήματα και όχι μόνο στον Μεταμοντερνισμό;

Ομοίως: Γιατί να μην προσθέσουμε την Κατηγορία:Πολιτισμός σε όλες τις Κοινωνικές ομάδες και όχι μόνο στις Κουλτούρες;

Ομοίως: Γιατί να μην προσθέσουμε την Κατηγορία:Πολιτισμός σε όλα τα Φαινόμενα και όχι μόνο στον Μεταμοντερνισμό;


Δεν ήταν αυθαίρετα αυτά που έγραψα.

Και αν δεν μπορείτε να αντιληφθείτε τις παραπάνω ερωτήσεις πολύ φοβάμαι για τις σχετικές επεξεργασίες που έχετε κάνει. — Dionysusσυζήτηση 13:00, 5 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)


Η απλοϊκότητα των ερωτήσεων δεν βάζει θέμα κατανόησης:

  1. Μήπως γιατί ο Μεταμοντερνισμός δεν είναι μόνο Φιλοσοφικό κίνημα;
  2. Μήπως γιατί οι κουλτούρες συσχετίζονται έντονα με τον Πολιτισμό ενώ οι υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες όχι;
  3. Μήπως γιατί όλα τα φαινόμενα δεν σχετίζονται τόσο άμεσα με τον πολιτισμό;

Για να κατανοήσετε την κατηγοριοποίηση αρκεί να διαβάσετε λίγη Θεωρία συνόλων (την απλούστατη αυτή θεωρία που μάς διδάσκεται εξ απαλών ονύχων).

Εγώ να δείτε πόσο φοβάμαι όταν βλέπω στο λήμμα ηχορρύπανση ρητά του Χατζηδάκη! Η βικιπαίδεια, και στην κατηγοριοποίηση, δεν προσφέρεται για παγκόσμιες πρωτοτυπίες και πρωτότυπη έρευνα, δεν είναι άσχετοι σε όλο τον κόσμο που δεν είναι τόσο περιοριστικοί σε αυτό το θέμα και παρακαλώ να αφαιρεθεί η σήμανση στην κατηγορία Πολιτισμός γιατί θα την αφαιρέσω, όπως και τα ρητά στην ηχορύπανση. Sotkil (συζήτηση) 13:39, 5 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)


Προφανώς, έπειτα και από την τελευταία απάντηση του Sotkil, η συζήτηση είναι για την Αγορά. Μεταφέρω λοιπόν, τα παραπάνω, από Συζήτηση χρήστη:Sotkil#Κατηγορία:Πολιτισμός. — Dionysusσυζήτηση 14:29, 5 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)


Κατά τη γνώμη μου ο Sotkil δεν έχει ιδέα από κατηγοριοποίηση και πολύ φοβάμαι πως οι 3.000 επεξεργασίες που αναφέρει και πόσες άλλες ακόμη σχετικά με τις κατηγορίες θα τα έχουν κάνει όλα μπάχαλο.

Ζητάω τη βοήθεια της κοινότητας. — Dionysusσυζήτηση 14:52, 5 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)

πίστεψέ με, όλο και κάτι ξέρει ο Sotkil από κατηγοριοποίηση. Ακόμα κι αν πιστεύεις ότι κάνει λάθος στο συγκεκριμένο ζήτημα που θέτεις, αυτό δεν σημαίνει πως μπορείς βάσει ενός μεμονωμένου ζητήματος να ισχυρισθείς ότι ο άνθρωπος δεν ξέρει γενικά αυτό που κάνει. Αυτά. Δεν θα επέμβω άλλο στην συζήτηση, καλή συνέχεια. -- Spiros790 (συζήτηση) 14:58, 5 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)
Αδυνατώ να σε πιστέψω. Αν διαβάσεις τις απαντήσεις του διαπιστώνεις πολύ εύκολα πως δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα. — Dionysusσυζήτηση 15:02, 5 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)
Τότε μάλλον ούτε εγώ γνωρίζω απολύτως τίποτα όσον αφορά την κατηγοριοποίηση, παρόλο που έχω ασχοληθεί επαγγελματικά με τα λογικά ιεραρχημένα δέντρα (και η κατηγοριοποίηση στην ΒΠ είναι ακριβώς αυτό ή -άλλη όψη του ίδιου νομίσματος- πρόκειται για εφαρμογή της συνολοθεωρίας. Anyway, σε αφήνω να πείσεις την κοινότητα με τα επιχειρήματά σου. -- Spiros790 (συζήτηση) 15:16, 5 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)
Δεν είπα αυτό. Ούτε θέλω να πείσω την κοινότητα με τα επιχειρήματά μου. Μακάρι, αν το θες έτσι, να έχω λάθος και να μάθω και εγώ κάτι νέο. Αν έχεις να προσθέσεις κάτι στη συζήτηση πολύ ευχαρίστως. Να προσθέσω μόνο και αυτό που έγραψα σε μία σύνοψη επεξεργασίας στην Κατηγορία:Μεταμοντερνισμός: «Όλα τα λήμματα ανήκουν στην κατηγορία Πολιτισμός. Λίγη προσοχή παρακαλώ στην κατηγοριοποίηση.»Dionysusσυζήτηση 15:23, 5 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)


Και σχετικά με το εντελώς άσχετο, από τη συζήτηση για τις κατηγορίες, λήμμα της ηχορύπανσης: Sotkil, μήπως να το διαγράψουμε τελείως; Θα αισθανθείς καλύτερα; — Dionysusσυζήτηση 15:06, 5 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)

Μήπως καλύτερα να το εμπλουτίσουμε και με λίγο Μαρινέτι από το Μανιφέστο του Φουτουρισμού;

Then the silence increased. As we listened to the last faint prayer of the old canal and the crumbling of the bones of the moribund palaces with their green growth of beard, suddenly the hungry automobiles roared beneath our windows.

"Come, my friends!" I said. "Let us go! At last Mythology and the mystic cult of the ideal have been left behind. We are going to be present at the birth of the centaur and we shall soon see the first angels fly! We must break down the gates of life to test the bolts and the padlocks! Let us go! Here is they very first sunrise on earth! Nothing equals the splendor of its red sword which strikes for the first time in our millennial darkness."

...

A racing automobile with its bonnet adorned with great tubes like serpents with explosive breath ... a roaring motor car which seems to run on machine-gun fire, is more beautiful than the Victory of Samothrace
P.a.a (συζήτηση) 17:00, 5 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)


Αγαπητέ Dionysus, είναι κατανοητό να διαφωνείς με κάποιον χρήστη για τις επιλογές του, αλλά δε θα μπορέσω να συμφωνήσω με δηλώσεις τύπου «δεν έχει ιδέα» και «δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα». O Sotkil έχει σημαντική εμπειρία και καλή πρόθεση. Επιπλέον νομίζω ότι έχει πάντα υπόψη του και τη σχετική κατηγοριοποίηση της αγγλικής Βικιπαίδειας. Μη με παρεξηγήσεις, δε λέω ότι ξέρει τα πάντα, ούτε θα συμφωνήσω αναγκαστικά με όλες τις επιλογές του. Λέω το εξής: Έχεις ένα ζήτημα για την Κατηγορία Πολιτισμός; Ε τότε συζήτησε στην Αγορά αυτό και τίποτα άλλο. Παρακαλώ πολύ ασχολήσου με το θέμα και όχι με το χρήστη. --Focal Point 17:08, 5 Σεπτεμβρίου 2015 (UTC)