Hezbollah

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Poster al Hezbollah din timpul Rǎzboiului libanez din 2006

Hezbollah (arabă: حزب الله‎ ḥizbu-'llāh(i), în traducere „Partidul lui Dumnezeu”) este o organizație politică și paramilitară șiită islamică din Liban. Hezbollah reprezintă o forță importantă în politica libaneză, deținând școli, spitale și oferind servicii sociale pentru mii de libanezi. Este privită ca o mișcare de rezistență legitimă de cea mai mare parte a lumii arabe și musulmane. Totuși, organizația este considerată ca având caracteristici teroriste de Statele Unite ale Americii, Israel, Canada și Olanda. Marea Britanie a introdus aripa militară a organizației pe lista organizațiilor teroriste, iar Australia consideră o parte a structurii sale militare, Organizația de Securitate Externă, ca fiind o organizație teroristă.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Apariție[modificare | modificare sursă]

Hezbollah a apărut pentru prima dată ca o miliție drept răspuns în fața invadării de către Israel a Libanului în 1982. Obiectivele sale erau de a rezista în fața ocupației israeliene în Liban în timpul războiului civil libanez. Liderii săi au fost inspirați de ayatollahul Khomeini, iar forțele sale erau antrenate și organizate sub îndrumarea unor experți ai Gărzilor Revoluționare Libaneze. Programul Hezbollah din 1985 declara cele trei obiective principale ale organizației: "încetarea oricărei entități colonialiste israeliene în Liban", aducerea în fața justiției a Falangiștilor "pentru crimele comise" și instaurarea unui regim islamic în Liban. Totuși, în ultima perioadă, Hezbollah nu a mai menționat atât de des instențiile sale de instaurare a unui regim islamic și a încheiat alianțe trecând peste interesele religioase. Liderii Hezbollah au declarat de asemenea în numeroase rânduri că scopul lor este distrugerea statului israelian, pe care-l definesc ca o "entitate sionistă", construită pe pământuri furate de la proprietarii lor de drept.

Prezent[modificare | modificare sursă]

Hezbollah, care a pornit doar ca o mică miliție, a devenit o organizație reprezentată în parlamentul libanez, deține un post de radio și o televiuziune prin satelit, și desfășoară numeroase programe de dezvoltare socială. Hezbollah se bucură de un sprijin larg din partea populației șiite, dar și din partea celorlalte confesiuni libaneze (sunniți, creștini, druzi), în special ca urmare a războiului din 2006 și este capabilă să mobilizeze demonstrații de sute de mii de oameni. Hezbollah, alături de alte grupări a declanșat proteste politice între 2006-2008, în opoziție cu guvernarea Primului Ministru Fouad Siniora. Disputele care au urmat, legate de păstrarea de către organizație a rețelei sale de comunicații au condus la confruntări sângeroase între membrii organizației și cei ai coaliției de guvernare. Hezbollah a reușit să preia controlul asupra unor cartiere din Beirutul de Vest, deținute înainte de milițiile Mișcării Viitorul, loiale lui Fouad Siniora. Ulterior acele zone au fost predate de luptătorii Hezbollah armatei libaneze. În cele din urmă, ca urmare a Înțelegerii de la Doha, Hezbollah a primit putere de veto în Parlamentul libanez. În plus, a fost format Guvernul de Uniune Națională, în care organizația deține un minister și controlează 11 dintre cele 30 de locuri.

Susținere internaționalǎ[modificare | modificare sursă]

Hezbollah primește susținere financiară de la Iran, Siria și din donații de la șiiți libanezi sau din restul lumii. Forța sa militară a crescut de asemenea foarte mult în ultimii ani. În ciuda unei declarații a ONU din iunie 2008, care certifica retragerea israeliană din toate teritoriile libaneze, în august 2008, cabinetul libanez a aprobat în unanimitate o declarație politică care asigură existența Hezbollah, ca o organizație armată și care garantează dreptul său la "eliberarea sau recuperarea teritoriilor ocupate". Din 1992, organizația este condusă de Secretarul General Hassan Nasrallah.

Sumar[modificare | modificare sursă]

Lider: Hassan Nasrallah

Fondată: 1982 - 1985 (oficial)

Religia: Șiită islamică

Ideologia politică: Islamism

Naționalitatea: Libaneză

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]