Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Regatul Unit)
Salt la: Navigare, căutare
Pagina „UK” trimite aici. Pentru alte sensuri vedeți UK (dezambiguizare)
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

Regatul Unit
United Kingdom
Drapelul Regatului Unit Stema Regatului Unit
Drapel Stemă
DevizăDieu et mon droit1
(Dumnezeu și dreptul meu)
Imnul naționalGod Save the Queen
(Doamne, ocrotește-ne regina)
Amplasarea Regatului Unit
Capitală
(și cel mai mare oraș)
Londra
51°30′N 0°7′V / 51.500°N 0.117°V / 51.500; -0.117
Limbi oficiale engleza
recunoscute pe plan regional:
galeza, scoțiana, irlandeza etc.
Etnonim (masc.) britanic, (fem.) britanică, (pl.) britanici
Sistem politic monarhie constituțională
 -  Regină Elisabeta a II-a
 -  Prim Ministru David Cameron
Formare
 -  Actele Uniunii 1 mai 1707 
 -  Actul Uniunii 1 ianuarie 1801 
 -  Tratatul anglo-irlandez 12 aprilie 1922 
Suprafață
 -  Total 243 610 km² (locul 80)
 -  Apă (%) 1,34
Populație
 -  Estimare 2013 64 100 000[1] 
 -  Recensământ 2011 63 181 775[2] (locul 22)
 -  Densitate 263,1 loc/km² 
PIB (PPC) estimări 2008
 -  Total $2 230 miliarde[3] 
PIB (nominal) estimări 2008
 -  Total $2 674 miliarde[3] (locul 6)
 -  Pe cap de locuitor $43 785[3] 
IDU (2008) 0,947 (înalt[4]) (locul 21)
Monedă Liră sterlină£ (GBP)
Prefix telefonic 44
Domeniu Internet .uk3
Fus orar UTC
 -  Ora de vară (ODV) UTC+1
1 Deviza regală în Scoția este Nemo me impune lacessit (în latină: "Nimeni nu mă rănește fără a scăpa nepedepsit")
2 Alte limbi au statut oficial în anumite părți ale Regatului. Iată numele oficial al Regatului Unit în fiecare din aceste limbi:
3 Codul ISO 3166-1 este GB, dar domeniul .gb nu este în uz. Codul .eu aparține Uniunii Europene, din care Regatul Unit face parte.

Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord (engleză United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland) este o țară insulară în Europa de Vest. În componența sa intră patru țări componente: Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, în subordinea sa aflându-se mai multe teritorii dependente. Capitala Regatului Unit este orașul Londra.

Regatul Unit este numit, în mod obișnuit, în românește, Marea Britanie, însă acest fapt constituie o eroare majoră întrucât Marea Britanie desemnează doar Anglia, Scoția și Țara Galilor. Regatul Unit nu trebuie, însă, confundat cu Regatul Marii Britanii (dinainte de 1801; format prin unificarea coroanelor Angliei și Scoției), nici cu Anglia - una din țările constituente, statul britanic modern fiind rezultatul unirii dintre monarhiile Marii Britanii și Irlandei.

Cea mai mare parte a sa este situată lângă coasta continentală de nord-vest a Europei continentale, regatul fiind înconjurat de Marea Nordului, Canalul Mânecii și de Oceanul Atlantic.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Regatul Unit de acum s-a construit în jurul regatelor independente ale Angliei și Scoției, ambele existente încă din secolul al X-lea. Țara Galilor face parte, începând cu 1535, din Regatul englez. Prin Legea Uniunii din 1707, Anglia și Scoția se unesc de drept sub un singur monarh, formând Regatul Marii Britanii; cele două regate fuseseră conduse de același monarh încă din 1603.

După aproape un secol, în 1800, parlamentul a votat așa-numitul Legea Uniunii din 1800 [5], prin care numele țării se schimba din nou, în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei. Se consfințea, astfel, trecerea Irlandei sub controlul englez, proces care s-a desfășurat, treptat, între secolele al XII-lea și al XVII-lea. Cu toate acestea, disensiunile interne privind felul cum este guvernată Irlanda au dus la proclamarea independenței Irlandei în 1922 [6], care păstra un statut de dominion. Partea de nord (Irlanda de Nord) a rămas în componența Regatului Unit, aceasta determinând modificarea denumirii statului în forma lui actuală [7], de Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Treptat, beneficiind de puterea sa maritimă, ca și de revoluția industrială, Regatul englez și, mai apoi, britanic s-a extins masiv atât înspre răsărit (India, Oceania), cât și înspre apus, în America nu demult descoperită de Columb. La mijlocul secolului al XIX-lea, Regatul britanic era cea mai importantă putere economică și militară a lumii. Multe din ideile contemporane ale lumii occidentale despre democrație parlamentară, economie de piață și libertate au luat naștere în Imperiul britanic, pentru a nu mai aminti de progresele înregistrate în domeniul literaturii și științei. La apogeul său, Imperiul ocupa o treime din suprafața Pământului.

De la începutul secolului al XX-lea, influența britanică s-a diminuat constant. Împreună cu Franța și Rusia formează Antanta, coaliție învingătoare în Primul Război Mondial. Al Doilea Război Mondial a adus, pe lângă serioase probleme economice, și dezmembrarea Imperiului, prin separarea coloniilor în state independente. Aceasta a condus la reinventarea Regatului Unit ca un stat european modern și prosper.

Regatul Unit este membru al Comunității Economice Europene din 1973, însă atitudinea britanicilor față de piața unică europeană este rezervată, fiind, alături de cehi, cei mai eurosceptici cetățeni europeni. Regatul Unit încă refuză adoptarea monedei euro, iar euroscepticismul a cunoscut un avânt fără precedent.

Reforma politică în Regatul Unit este în plină desfășurare. În 1997 a fost recreat Parlamentul scoțian descentralizat, iar în 1999 s-au înființat Parlamente în Țara Galilor (Adunarea Galeză) și Irlanda de Nord, aceste măsuri având ca obiect descentralizarea sporită a puterii către regiuni. Vicepremierul Nick Clegg a anunțat, în 2012, că liberal democrații din coaliția de guvernare doresc reforma cât mai rapidă a Camerei Lorzilor. Partidul Liberal (precursorul PLD de astăzi) s-a angajat în 1911 să elimine definitiv caracterul ereditar al apartenenței la camera superioară a Parlamentului, iar liberal-democrații sunt hotărâți să modifice legea de funcționare a Camerei pentru ca membrii forului să fie aleși, nu nominalizați sau numiți ex officio. Monarhia se bucură de o popularitate revenită, în vreme ce adepții republicanismului și, implicit, ai abolirii monarhiei adună între 15% și 25% cotă de popularitate.

Regatul Unit este membru fondator al Commonwealth-ului, membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU și, de asemenea, un membru-cheie al NATO. Este, de asemenea, una dintre puținele puteri nucleare (4 submarine clasa Vanguard cu 384 de focoase termonucleare MIRV pe rachete Trident II).

Politică[modificare | modificare sursă]

Regatul Unit este o monarhie constituțională, în care puterea executivă este atribuită guvernului („Guvernul Majestății Sale”, condus de David Cameron din anul 2010) și provine de la Parlament. Este una din puținele țări actuale care nu au o Constituție. Primul ministru este șeful Guvernului și este responsabil în fața Camerei Comunelor, camera inferioară a Parlamentului. Acest sistem de guvernare a fost emulat și în alte părți ale lumii și este cunoscut sub numele de modelul Westminster.

Suveranul are, teoretic, puteri largi, însă, în practică, îndeplinește doar funcții ceremoniale. Suveranul este cel care promulgă legile emise de Parlament. De asemenea, el deschide, în fiecare an, sesiunea Parlamentului cu așa-numitul Mesaj al Coroanei, care este, de fapt, un program de guvernare. Suveranul Regatului Unit este monarh de drept și în alte 15 țări ale Commonwealth-ului.

Actualul suveran al Regatului Unit este Regina Elisabeta a II-a, care a urcat pe tron în 1952 și a fost încoronată în 1953.

Parlamentul este instituția legislativă națională a Regatului. Este compusă din două Camere: Camera Comunelor, cu membri aleși, și Camera Lorzilor, ai cărei membri sunt, în general, numiți. Camera Comunelor are puteri mai mari decât cea a Lorzilor și poate trece legi respinse de către cea din urmă. Camera Comunelor este compusă din 650 membri, fiecare în parte fiind ales dintr-o circumscripție electorală, prin sistemul de vot uninominal [8]. Camera Lorzilor are 724 de membri, din rândurile aristocrației britanice și ale clerului.

Miniștrii Guvernului sunt aleși prin convenție dintre membrii Camerei Comunelor, deși unii provin și din Camera Lorzilor. Miniștrii sunt învestiți cu putere executivă, dar și legislativă. Primul-ministru este, în general, șeful partidului cu cei mai mulți reprezentanți în Camera Comunelor. Actualul Prim-ministru este David Cameron, șeful Partidului Conservator, în funcție din 2010 .

Regatul Unit are un sistem de protecție socială foarte cuprinzător și se proclamă un stat social sau "stat de protecție socială" (welfare state). Bazele sistemului actual de protecție socială au fost puse de economistul William Beveridge în 1942. Acest sistem a rămas cunoscut sub numele de modelul Beveridge.

Regatul Unit nu are un unic sistem legal din moment ce articolul 19 din Tratatul Uniunii din 1706 a permis continuitatea sistemului legal scoțian. În prezent, în Regatul Unit există 3 sisteme de legi: sistemul Angliei, sistemul Irlandei de Nord și sistemul Scoției.

Afaceri externe[modificare | modificare sursă]

Regatul Unit este membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și membru al G7, G8, G20, NATO, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Comerțului. Are o strânsă relație specială cu Statele Unite ale Americii, Franța, Japonia și Portugalia – cea din urmă fiind cea mai veche alianță din lume încă în vigoare, datând din 1386.

Subdiviziuni[modificare | modificare sursă]

Regatul Unit este format din țările constituente Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. Fiecare țară constituentă are propriile subdiviziuni, după cum urmează:

Există și câteva dependențe ce aparțin de coroană: Anguilla, Gibraltar, Insulele Bermude, Insulele Canalului, Insulele Cayman, Insulele Falkland, Insulele Georgia de Sud și Sandwich de Sud, Insula Man, Insula Montserrat, Insula Pitcairn, Insula Sfânta Elena, Insulele Turks și Caicos, Insulele Virgine Britanice, Teritoriul Antarctic Britanic, Teritoriul Britanic din Oceanul Indian.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Harta fizică a Regatului Unit

Relieful Angliei constă, în majoritate, din coline joase, despărțite, de la nord la sud, de un lanț de dealuri și munți (Cumbria, Munții Penini). Altitudinile vârfurilor muntoase nu depășesc 1000 m. Râurile engleze majore sunt Tamisa, Severn, Trent și Ouse. Cele mai importante orașe sunt Londra, Manchester, Birmingham, Leeds, Newcastle upon Tyne, Sheffield, Bristol, Liverpool, Leicester, Nottingham. Tunelul Canalului Mânecii, care începe din apropiere de Dover, face legătura cu Franța.

Țara Galilor este în majoritate muntoasă, cel mai înalt punct fiind vârful Snowdon, cu 1085 m. La nord se găsește insula Anglesey. Cel mai mare oraș este capitala, Cardiff, urmat de Swansea, Newport și Wrexham.

Geografia Scoției este variată, cu porțiuni joase în sud și est, și porțiuni muntoase (highlands) în nord și vest, unde se află și Ben Nevis (1343 m), cel mai înalt vârf din Regat. În largul coastelor scoțiene se găsesc numeroase insule, cele mai importante fiind arhipelagurile Hebride, Shetland și Orkney. Orașele principale sunt Edinburgh, Glasgow, Aberdeen și Dundee.

Irlanda de Nord are un relief predominant colinar. Orașele majore sunt Belfast și Londonderry.

Regatul Unit are o clima temperat-oceanica,cu ierni blânde,veri moderate si precipitații care pot dura lunar peste 10 zile.Temperatura înregistrată pe timpul iernii este de -10 °C, iar temperatura înregistrată pe timpul verii poate depăși rareori 35 °C.

Vezi și:

Economie[modificare | modificare sursă]

Regatul Unit are o economie de esență capitalistă (a patra ca mărime din lume), și este un centru comercial și financiar de frunte al lumii. În ultimele decenii, guvernul s-a angajat în privatizări majore și a crescut cheltuielile cu protecția socială.

Agricultura este intensivă, puternic mecanizată și foarte eficientă după standardele europene, producând 60% din necesarul de hrană cu doar 1% din populația activă. Regatul Unit deține mari rezerve de energie constând în cărbune, gaze naturale și petrol (ultimele două exploatate din Marea Nordului). Producția de energie contribuie la PIB cu 10%, una din cele mai ridicate rate din toate statele industrializate.

Serviciile contribuie la PIB în proporția cea mai însemnată, îndeosebi serviciile bancare, de asigurări și de consultanță de afaceri. Ponderea industriei continuă să scadă, cu toate că Regatul Unit rămâne cel mai important fabricant european de armament, produse din petrol, computere, televizoare și telefoane mobile. Turismul ocupă și el un loc important, Regatul Unit fiind a șasea destinație turistică din lume ca popularitate, cu 24 milioane de turiști pe an.

Regatul Unit a devenit, în 2007, cel mai mare exportator de echipamente militare din lume. Regatul Unit a câștigat din exportul de armament 10 miliarde de GBP în 2007, deținând, astfel, o cotă de 33% din exporturile mondiale de armament, peste cota deținută de Statele Unite.[9]

Piața autovehiculelor noi din Regatul Unit a fost de peste două milioane de mașini în anul 2010[10].

În iunie 2008, rata șomajului a fost de 5,3%[11], iar, potrivit estimărilor companiei de consultanță Capital Economics, rata șomajului din Regatul Unit ar fi putut ajunge la 8% până în 2010[11], ceea ce nu s-a adeverit. .

În anul 2009, investițiile străine directe în Regatul Unit au fost de 45,6 miliarde de dolari[12].

Legislația laxă care reglementează activitățile companiilor din Marea Britanie a făcut din această țară o destinație atractivă pentru crima organizată.[13] Discreția de care beneficiază directorii de companii în Marea Britanie obstrucționează, de asemenea, încercările de a-i identifica pe beneficiarii reali ai acestei scheme.[13]

Demografie[modificare | modificare sursă]

Limba primară de comunicare este engleza. Alte limbi locale folosite sunt limbile celtice: velșă (galeză), irlandeză, gaelică scoțiană; precum și limba cornică, vorbită în Cornwall. Imigranții ultimelor decenii vorbesc cantoneză, limbi indiene (gujarati, bengali, urdu, hindi, punjabi), sau creolă jamaicană. În Regatul Unit se găsesc cei mai mulți vorbitori de limbi indiene din afara subcontinentului indian.

Orașe[modificare | modificare sursă]

Cele mai mari orașe din Regatul Unit

Londra
Londra
Birmingham
Birmingham
Leeds
Leeds
Glasgow
Glasgow

# Oraș (Regiune) Populație urbană Populație metropolitană (2001)

Sheffield
Sheffield
Manchester
Manchester
Edinburgh
Edinburgh
Liverpool
Liverpool

1 Londra (Londra Mare) 8 174 100 (2011) 13 709 000
2 Birmingham (West Midlands) 1 073 000 (2010) 3 683 000
3 Leeds (West Yorkshire) 751 500 (2011) 2 302 000
4 Glasgow (Scoția) 598 830 (2011) 1 750 000
5 Sheffield (South Yorkshire) 552 700 (2011) 1 569 000
6 Manchester (North West England) 503 000 (2011) 2 556 000
7 Edinburgh (Scoția) 495 360 (2011) 782 000
8 Liverpool (North West England) 445 200 (2010) 2 241 000
9 Bristol (South West England) 428 200 (2011) 1 041 000
10 Cardiff (Țara Galilor) 346 100 (2011) 1 097 000
11 Coventry (West Midlands) 315 700 (2010) 651 000
12 Leicester (East Midlands) 305 700 (2011) 1 745 000
13 Nottingham (East Midlands) 305 700 (2011) 666 400
14 Bradford (West Yorkshire) 293 717 (2001) 493 000
15 Belfast (Irlanda de Nord) 267 500 (2009) 799 000
16 Plymouth (South West England) 258 700 (2010) 343 000
17 Kingston upon Hull (Yorkshire and the Humber) 256 400 (2011) 419 000
18 Derby (South East England) 246 900 (2010) 305 000
19 Stoke-on-Trent (West Midlands) 240 100 (2010) 456 000
20 Wolverhampton (West Midlands) 239 400 (2010) 297 000

Cultură[modificare | modificare sursă]

În Regatul Unit se află două dintre cele mai vechi și mai celebre universități ale lumii, Oxford și Cambridge. Regatul a dat lumii mulți savanți și ingineri străluciți, precum Sir Isaac Newton, Charles Darwin, Michael Faraday, Paul Dirac sau Isambard Kingdom Brunel; invenții precum motorul cu aburi, motorul cu combustie internă, locomotiva, costumul, vaccinul, vasele din cristal, televiziunea, radioul, telefonul, hovercraft-ul, își au originea în Regatul Unit.

William Shakespeare

Dramaturgul William Shakespeare este considerat cel mai cunoscut scriitor al lumii. Alți autori prestigioși au fost surorile Brontë (Charlotte, Emily și Anne), Jane Austen, J. K. Rowling, Agatha Christie,Roald Dahl, J. R. R. Tolkien și Charles Dickens. Poeți importanți sunt George Gordon Byron, Robert Burns, Lord Tennyson, Thomas Hardy, William Blake sau Dylan Thomas.

Din Regatul Unit au provenit compozitorii William Byrd, John Taverner, Thomas Tallis și Henry Purcell, din secolele XVI-XVII, iar mai recent, Sir Edward Elgar, Sir Arthur Sullivan, Ralph Vaughan Williams sau Benjamin Britten.

Alături de SUA, Regatul Unit a fost un contribuitor important la dezvoltarea rock and roll-ului. Dintre cele mai importante staruri pop și rock britanice amintim: The Beatles, Cliff Richard, Queen, The Rolling Stones, Led Zeppelin, Black Sabbath, Pink Floyd, Deep Purple. Regatul Unit s-a aflat în avangarda muzicii punk a anilor 1970, prin Sex Pistols sau The Clash, precum și a renașterii heavy metal-ului, prin Iron Maiden sau Motörhead.

Regatul Unit a avut foarte mulți filozofi remarcabili precum: John Locke, George Berkeley, David Hume, Jeremy Bentham, John Stuart Mill, Duns Scotus, Sir Francis Bacon, Adam Smith, Thomas Hobbes, William de Ockham, Bertrand Russell și A.J. "Freddie" Ayer. În această țară s-au stabilit în timpul vieții Isaiah Berlin, Karl Marx, Karl Popper și Ludwig Wittgenstein.

Un mare număr de sporturi își au originea în Regatul Unit: fotbal, golf, cricket, tenis, squash, box, rugbi și biliard. Turneul de la Wimbledon este unul din cele patru turnee de mare șlem în tenis. "Sportul național" al Regatului este fotbalul, însă Regatul nu participă în competițiile inter-țări cu o echipă națională unică; fiecare din țările componente are propria federație de fotbal și propria echipă națională.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Population Estimates for UK, England and Wales, Scotland and Northern Ireland, Mid-2013”. Office for National Statistics. http://www.ons.gov.uk/ons/rel/pop-estimate/population-estimates-for-uk--england-and-wales--scotland-and-northern-ireland/2013/index.html. Accesat la 26 iunie 2014. 
  2. ^ 2011 UK censuses”. Office for National Statistics. http://www.ons.gov.uk/ons/guide-method/census/2011/uk-census/index.html. Accesat la 17 decembrie 2012. 
  3. ^ a b c Regatul Unit”. Fondul Monetar Internațional. http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2009/01/weodata/weorept.aspx?pr.x=68&pr.y=19&sy=2006&ey=2009&scsm=1&ssd=1&sort=country&ds=.&br=1&c=112&s=NGDPD%2CNGDPDPC%2CPPPGDP%2CPPPPC%2CLP&grp=0&a=. Accesat la 22 aprilie 2009. 
  4. ^ The World Factbook - United Kingdom”. CIA. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/uk.html#Econ. Accesat la 23 septembrie 2008. 
  5. ^ The Act of Union”. Act of Union Virtual Library. http://www.actofunion.ac.uk/actofunion.htm#act. Accesat la 15 mai 2006. 
  6. ^ SR&O 1921, No. 533 of 3 May 1921
  7. ^ P. Cottrell, The Irish Civil War 1922-23 (London: Osprey, 2008), ISBN 1-84603-270-9, p. 85.
  8. ^ uneori numit și first past the post, zis și "the winner takes it all" - candidatul cu cel mai mare număr de voturi într-o circumscripție câștigă mandatul
  9. ^ Marea Britanie, cel mai mare exportator de armament din lume, accesat la 18 iunie 2008
  10. ^ Usoara crestere a vanzarilor auto din Marea Britanie, 10 Ianuarie 2011, wall-stret.ro, accesat la 13 martie 2011
  11. ^ a b Somaj dublu pana in 2010 in UK, accesat la 26 iunie 2008
  12. ^ Top 10 tari din UE care au atras cele mai mari investitii. Romania, locul 14, 26 Iulie 2010, wall-stret.ro, accesat la 23 august 2010
  13. ^ a b Cea mai mare operațiune de spălare bani din Europa, pe ruta Marea Britanie, Rusia, Republica Moldova, 16 octombrie 2014, Mediafax, Adevărul, accesat la 27 noiembrie 2014

Legături externe[modificare | modificare sursă]