Herodotos

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Byst föreställande Herodotos. Romersk kopia av grekiskt original från 300-talet f.Kr.

Herodotos, född 484 f.Kr. i Halikarnassos (dagens Bodrum) i Mindre Asien (nuvarande Turkiet), död 425 f.Kr. i en grekisk koloni i Kalabrien i Italien vid cirka 60 års ålder, var en grekisk historieskrivare som tillhörde kretsen runt Perikles i Aten. Herodotos levde under det persiska akemeniderrikets guldålder och är en av huvudkällorna till vår kunskap om perserriket.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Herodotos kom från en välsituerad familj. Fadern hette Lyxes och modern Rhaeo eller Dryo. En nära släkting vid namn Panyasis var en berömd epiker. Under hela Herodotos liv var landet under akemenidiskt styre och han var därför nära förtrogen med persiska traditioner. Han fick en klassisk utbildning i grammatik, gymnastik och musik. Åren 464-447 företog han resor i världen som kom att ligga till grund för hans senare författarskap.

Cicero kallade honom för "historieskrivningens fader", men han har också setts som geografins portalgestalt. Under resor i Persien, Egypten, Främre Orienten och runt Svarta havet samlade han skriftligt och muntligt material till sitt livsverk, Historia (på grekiska "Forskningar"; svensk översättning 1871) från 440 f.Kr. Den är indelad i nio delar, men detta liksom titeln är efterkonstruktioner. På grund av hans nationalitet och landets politiska förhållanden, berör en stor del av verket grekiska ämnen och skrivs ur en grekisk synvinkel som exempelvis kontakterna mellan grekerna och perserna i början av seklet, men han behandlar även Egypten, Skytien och amazonerna. Persernas historia är även det framträdande, och då i synnerhet dess relation till den grekiska. En mängd folkslag beskrivs översiktligt, till exempel geterna och thrakerna i bok V, araber i bok III, men genomgående fokuseras kungar och hjältar, och deras betydelse för den historiska utvecklingen i politiskt avseende.

Herodotos Historia gavs senast ut på svenska år 2000 (i pocket 2008) av Norstedts i översättning av Claes Lindskog, reviderad av Gerhard Bendz och Axel Lindskog med inledning och kommentar av professor Sture Linnér.

Den polske författaren och journalisten Ryszard Kapuścińskis bok På resa med Herodotos (Podróze z Herodotem, 2006, översättning Anders Bodegård) beskriver ingående Herodotos liv och resor.

Herodotos har fått ge namn åt kratern Herodotus och berget Mons Herodotusmånen.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]