Nobel-palkinto

Wikipedia
(Ohjattu sivulta Nobelin palkinnot)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Nobel-palkinto
Palkitaan Annetaan työstä fysiikan, kemian, kirjallisuuden, rauhan, lääketieteen sekä taloustieteen aloilta.
Palkinnon antaja Ruotsin akatemia
Ruotsin kuninkaallinen tiedeakatemia
Karoliininen instituutti
Norjan Nobel-komitea
Ruotsin keskuspankki
Maa Ruotsin lippu Ruotsi
Norjan lippu Norja
Ensimmäinen palkinto 1901
Virallinen internet-sivu
Alfred Nobel.
Marie Curien Nobel-palkinnon diplomi.

Nobel-palkinto (ruots. Nobelpriset, norj. Nobelprisen) on dynamiitin keksineen ruotsalaisen Alfred Nobelin alulle panema ja hänen mukaansa nimetty vuosittain fysiikan, kemian, lääketieteen, kirjallisuuden ja rauhan alalla jaettava palkinto. Lisäksi Ruotsin keskuspankin lahjoittamilla varoilla on Nobel-säätiö vuodesta 1969 myöntänyt Nobelin muistoksi myös taloustieteiden saralta samanlaista palkintoa, jota toisinaan nimitetään taloustieteen Nobel-palkinnoksi. Ensimmäiset viisi palkintokategoriaa perustettiin Nobelin testamentin mukaan vuonna 1895, ja ensimmäiset palkinnot jaettiin vuonna 1901. Ruotsin keskuspankin taloustieteen palkinto Alfred Nobelin muistoksi perustettiin vuonna 1968 ja ensimmäinen palkinto annettiin seuraavana vuonna. Nobel-palkintoon kuuluu lisäksi myös noin miljoonan euron suuruinen rahapalkinto.

Vaikka Ruotsin keskuspankin taloustieteen palkinto Alfred Nobelin muistoksi ei ole yksi Alfred Nobelin testamentissa määritellyistä palkinnoista, palkinnon saajat vastaanottavat palkintonsa samassa tilaisuudessa 10. joulukuuta kuin fysiikan, kemian, lääketieteen ja kirjallisuuden Nobel-palkinnon saajat. Nobelin palkintoa ei voiteta vaan se saadaan, koska kyseessä ei ole voitettava kilpailu vaan tehdystä työstä annettava tunnustus.

Kaikki muut paitsi Nobelin rauhanpalkinto myönnetään Tukholman konserttitalossa Ruotsissa. Nobelin rauhanpalkinto myönnetään Oslossa. Rauhanpalkinnon saajan päättää erillinen komitea, joka valitaan Norjan suurkäräjillä.

Mitali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsalainen kaivertaja Erik Lindberg on suunnitellut alkuperäiset palkintomitalit rauhanpalkintoa lukuun ottamatta. Tämän on puolestaan suunnitellut norjalainen veistäjä Gustav Vigeland. Ruotsin keskuspankin taloustieteen palkintomitali on ruotsalaisen Gunvor Svensson-Lundqvistin käsialaa. Lingbergin suunnittelemien mitalien etupuolella on Alfred Nobelin rintakuvan sivuprofiili. Etupuolella on lisäksi teksti ALFR NOBEL ja NAT-MDCCC XXXIII OB-MDCCC XCVI (Nobelin synnyin- ja kuolinvuosi roomalaisin numeroin). Rauhan- ja talouspalkinnon mitalien etupuolet poikkeavat tästä hieman.

Lindbergin suunnittelemien mitalien kääntöpuolten kuvitus on kussakin erilainen, mutta niissä on mitalin kehällä sama latinankielinen teksti: Inventas vitam juvat excoluisse per artes. Rauhanpalkinnossa on kääntöpuolella teksti: Pro pace et fraternitate gentium. Taloustieteen palkintomitalissa ei ole kääntöpuolella tekstiä lainkaan.

Vuoteen 1980 asti Lindbergin mitalit olivat noin 200 gramman painoisia 23 karaatin kullasta valmistettuja mitaleita, joiden halkaisija oli 66 millimetriä. Mitaleja on uudistettu siten, että ne valmistetaan 18 karaatin viherkullasta, joka on päällystetty 24 karaatin kullalla. Mitalit on valmistettu vuodesta 2012 Svenska Medalj AB:ssa, paitsi rauhanmitali, joka valmistetaan Den Kongelige Myntissä Norjan Kongsbergissä.[1]

Ehdokkaaksi asettaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsin kuninkaallinen tiedeakatemia.

Toisin kuin monissa muissa palkinnoissa, Nobel-palkinnon saajan valitseminen on pitkä prosessi. Tämä on nostanut palkinnon arvokkuutta ja sen takia palkintoa pidetään alansa arvostetuimpana. Nobel-komiteat lähettävät vuosittain tuhansille eri alojen tiedemiehille, eri organisaatioiden ja akatemioiden jäsenille sekä edellisille Nobel-palkinnon saaneille viestin, jossa heitä pyydetään asettamaan ehdokas seuraavaksi palkinnon saajaksi. Ehdolleasettajat pyritään valitsemaan siten, että mahdollisimman monet yliopistot ympäri maailmaa saavat asettaa ehdokkaita mahdollisimman tasa-arvoisesti. Vuosittain ehdolle asetetaan 200–300 henkilöä (myös joitakin organisaatioita voidaan ehdottaa) kuhunkin palkintoryhmään. Ehdokkaita ei saa julkistaa ennen kuin 50 vuotta on kulunut ehdolle asettumisen jälkeen. Aikaraja ehdotusten lähettämiseen on 31. tammikuuta. Rauhanpalkinnon aikaraja on 1. helmikuuta.[2][3][4]

Kun mahdolliset ehdokkaat on valittu, palkinnon myöntävä instituutio asettaa komitean, joka valitsee ehdokkaiden joukosta mahdollisen palkinnon saajan. Ehdokkaan nimi kerrotaan syys- tai lokakuuhun mennessä instituutiolle, joka hyväksyy ehdokkaan. Yleensä komitean päätöstä noudatetaan, mutta instituutiot voivat vielä vaihtaa palkinnon saajaa. Fysiikan ja kemian palkinnot sekä Ruotsin keskuspankin talouspalkinnon myöntää Ruotsin kuninkaallinen tiedeakatemia, lääketieteen palkinnon Karoliininen instituutti, kirjallisuuden Ruotsin akatemia ja rauhanpalkinnon Norjan Nobel-komitea. Palkintojen saajien nimet julkistetaan lokakuun alkupuolella.

Ehdokkaita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodesta 1974 alkaen Nobel-palkinnon saajaksi ei ole saanut ehdottaa kuollutta henkilöä eikä sitä jaeta kuolleelle henkilölle, ellei kuolema ole sattunut palkinnon myöntämisen jälkeen.[5] William Vickrey ilmoitettiin Ruotsin keskuspankin talouspalkinnon saajaksi vuonna 1996. Hän kuoli vain muutama päivä ilmoituksen jälkeen, mutta hänelle kuitenkin myönnettiin palkinto.[6] Ennen vuotta 1974 Nobel-palkinto oli myönnetty henkilön kuoleman jälkeen kahdesti: Dag Hammarskjöldille (rauhanpalkinto 1961) ja Erik Axel Karlfeldtille (kirjallisuuspalkinto 1931).

Josif Stalin on ollut kaksi kertaa ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi työstään toisen maailmansodan lopettamiseksi. Hän oli ehdokkaana vuosina 1945 ja 1948.[7][8]

Jane Addamsia ehdotettiin vuosien 1916 ja 1931 välillä Nobel-palkinnon saajaksi 19 kertaa, kunnes viimein hän sai Nobelin rauhanpalkinnon. Robert Kochia ehdotettiin 51 kertaa. Toisaalta Emily Greene Balch, Fridtjof Nansen, Theodore Roosevelt ja Barack Obama saivat Nobel-palkintonsa heti ensimmäisenä ehdokkaanaolovuotenaan. Mahatma Gandhi oli ehdokkaana 5 kertaa vuosien 1937 ja 1948 välillä. Ei tiedetä varmasti, miksei Gandhi saanut palkintoaan. Rauhanpalkinto oli vuoteen 1960 asti myönnetty lähinnä eurooppalaisille ja yhdysvaltalaisille. Gandhi olisi poikennut selvästi aiemmasta ”linjasta”. Hän ei myöskään ollut varsinainen poliitikko eikä minkään rauhaa ajavan organisaation perustaja. Hän olisi ollut täysin uudenlainen palkinnonsaaja. Ei ole mitään vahvoja todisteita siitä, että Norjan Nobel-komitea olisi jättänyt palkinnon myöntämisen Gandhille sen takia, että olisi pelännyt Ison-Britannian reaktiota. Intia oli tuolloin Ison-Britannian hallinnassa, ja Gandhi ajoi voimakkaasti Intian itsenäistymistä.[9]

Suomalaisista Nobelin palkinnon on saanut kaikkiaan neljä yksittäistä henkilöä: Artturi Ilmari Virtanen kemiasta, Ragnar Granit lääketieteestä (tosin Ruotsin kansalaisena), Frans Eemil Sillanpää kirjallisuudesta sekä Martti Ahtisaari rauhanpalkinnon. Yksityisten henkilöiden lisäksi kaikki vuonna 1988 tai sitä ennen YK:n rauhanturvaajana toimineet suomalaiset mukaan lukien, on palkittu yhteisellä Nobelin rauhanpalkinnolla.[10]

Palkintokategoriat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkintosumma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2001 rahapalkintojen yhteissumma nostettiin 10 miljoonaan Ruotsin kruunuun. Vuonna 2012 palkintorahoja supistettiin 8 miljoonaan kruunuun eli noin 0,89 miljoonaan euroon. Supistukset tehtiin, koska Nobel-säätiön tuotto ei enää riittänyt kattamaan kaikkia kuluja. [11]

Palkitut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Nobel Prize Medals and the Medal for the Prize in Economics Nobel Media AB. Viitattu 15.8.2013. (englanniksi)
  2. Nomination for the Nobel Prizes Nobel Media AB. Viitattu 15.8.2013. (englanniksi)
  3. The Nobel Prize selection process Encyclopaedia Britannica. Viitattu 2.8.2007. (englanniksi)
  4. Nomination and Selection of Peace Prize Laureates Nobel Media AB. Viitattu 15.8.2013. (englanniksi)
  5. The Nobel Foundation - Statutes, § 4 Nobel Media AB. Viitattu 15.8.2013. (englanniksi)
  6. Nomination FAQ - Frequently Asked Questions about the Nomination and Selection of Nobel Laureates Nobel Media AB. Viitattu 15.8.2013. (englanniksi)
  7. Nomination Database - Peace 1901–1956 Nobel Media AB. Viitattu 15.8.2013. (englanniksi) (Hakulomake ei toimi, pitää hakea nimellä suurennuslasista ylhäältä)
  8. Nomination Database - Peace Nobel Media AB. Viitattu 15.8.2013. (englanniksi)
  9. Øyvind Tønnesson: Julkaisija = Nobel Media AB Mahatma Gandhi, the Missing Laureate Viitattu 15.8.2013. (englanniksi)
  10. United Nations Peacekeeping Forces - History Nobel Media AB. Viitattu 15.8.2013. (englanniksi)
  11. Samuli Harala: Nobel-palkintorahoja leikataan 20 prosentilla Yke Uutiset. 12.6.2012. Yleisradio Oy. Viitattu 12.6.2012.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Källstrand, Gustav: Medaljens framsida: Nobelpriset i pressen 1897–1911. Stockholm: Carlssons, 2012. ISBN 978-91-7331-531-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Nobel-palkinto.