Saint Kitts og Nevis

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Federation of Saint Kitts and Nevis
Saint Kitts og Nevis flag Saint Kitts og Nevis nationalvåben
Flag Nationalvåben
Nationalt motto: Country above self
(Landet højere end selvet)
Nationalmelodi: O Land of Beauty!
Saint Kitts og Nevis placering
Hovedstad Basseterre
17°18′N, 62°44′W
Største by Basseterre
Officielle sprog Engelsk
Regeringsform Konstitutionelt monarki
Elizabeth II
Denzil Douglas
Uafhængighed
 • Anerkendt
Fra Storbritannien
19. september 1983
Areal
 • Total
 • Vand (%)
 
261 km² (nr. 189)
Ubetydeligt
Indbyggertal
 • 2005 anslået

 • [[]] folketælling

 • Tæthed
 
38.958 (nr. 186)


149,3/km² (nr. 51)
BNP
 • Total
 • Pr. indbygger
2005 anslået
0,42 mia. USD (nr. 169)
8.800 USD (nr. 65)
Valuta Østcaribiske dollar (XCD)
Tidszone
 • Sommer (DST)
(UTC-4)
(UTC-4)
Nationalt topdomæne .kn
Telefonkode +1-869
Kendingsbogstaver (bil) {{{kendingsbogstaver (bil)}}}
Luftfartøjsregistreringskode V4
Kort over Saint Kitts og Nevis

Saint Kitts og Nevis er et land i den østlige del af det Caribiske Hav på grænsen til Atlanterhavet. Det er en del af den smukke Leeward-øgruppe i de små Antiller. Som nogle af de første øer i regionen blev Saint Kitts og Nevis i henholdsvis 1623 og 1628 koloniseret af Storbritannien, og i de efterfølgende århundreder blev den oprindelige befolkning bestående af Arawak- og Carib-indianere undermineret af indvandrende afrikanske slaver. Indtil 1783 var tilhørsforholdet en yderst ømtålelig og omdiskuteret sag Frankrig og Storbritannien imellem.

Fra 1871-1956 var øerne en del af Leeward Islands Federation, fra 1958-1962 den Vestindiske Føderation. I 1967 blev øerne tildelt selvstyre sammen med Anguilla, men uoverensstemmelser med denne førte i 1971 til, at Anguilla atter kom under direkte britisk kontrol.

Landet opnåede i 1983 total uafhængighed af Storbritannien.

Etymologi[redigér | redigér wikikode]

Øerne blev opdaget af Christopher Columbus i 1493, og Saint Christopher (Saint Kitts) er opkaldt efter ham. Navnet Saint Kitts kan være blevet dannet af engelsk-kreolsk.

Klima og planteliv[redigér | redigér wikikode]

Klimaet på Saint Kitts & Nevis er som i det øvrige Caribien tropisk, og temperaturen holder sig troligt i intervallet 27-30 graders celsius. I juli flytter den intertropiske konvergenszone sig en anelse mod nord på grund af forskubbelser i halvkuglernes høj- og lavtryk, hvilket tillader nordøst-passatvinde at blæse henover øgruppen, der i denne periode modtager store mængder nedbør.

Politik[redigér | redigér wikikode]

Saint Kitts & Nevis er medlem af Commonwealth, og den britiske krone er repræsenteret af en generelguvernør. På dennes bud bliver der udpeget tre senatorer til parlamentet. Ud over de tre senatorer er der 11 folkevalgte medlemmer i regeringen.

Økonomi og ressourcer[redigér | redigér wikikode]

Da briterne ankom til øerne, anlagde de sukkerplantager, og endnu i dag udgør dyrkning af sukkerrør samt sukkerfremstilling og -raffinering soklen for øernes økonomi. Da Storbritanniens regering med premierminister Charles Grey i spidsen afskaffede slaveriet i 1834, mistede mange plantager deres arbejdskraft og måtte lukke, skønt der blev udbetalt erstatninger til ejerne, et krav fra skeptikerne af slaveriets afskaffelse. I dag må Saint Kitts og Nevis importere en betragtelig mængde af sine levnedsmidler. De hjemmelavede forbrugsvarer omfatter elektronisk udstyr, maskiner og drikkevarer. Turismen er en meget vigtig sektor.

Nevis hævder at være økonomisk forsømt af Saint Kitts, og der hersker ønsker om løsrivelse fra føderationen. I 1996 blev der ved en folkeafstemning stemt nej til en løsrivelse.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Nordamerikansk geografi Stub
Denne artikel om nordamerikansk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi

Koordinater: 17°19′48″N 62°40′00″V / 17.33°N 62.666667°V / 17.33; -62.666667