פרעות רינדפלייש

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

פרעות רינדפלייש פרצו באימפריה הרומית הקדושה (אשכנז בלשון יהודי ימי הביניים, גרמניה כיום) בקיץ 1298.

תולדותיהם[עריכת קוד מקור | עריכה]

העילה הייתה מלחמת אזרחים שהשתוללה באימפריה הרומית הקדושה החל מ-1292, כאשר הקיסר אדולף מנסאו-וילבורג נלחם בחלק מנסיכי גרמניה, בראשות אלברכט לבית הבסבורג נסיך אוסטריה, כריב על כיסא המלוכה. אציל גרמני בשם רינדפלייש (שמשמעות שמו בגרמנית היא "בשר בקר" ואפשר שהיה גם קצב) היה מפקד אחד הצבאות שהפסיד בקרב, והאשים בכך את היהודים. העילה הדתית לפרעות הייתה עלילה על חילול לחם קודש בידי היהודים. לאחר שוך הקרבות הצהיר רינדפלייש שקיבל היתר מן השמים לנקום ביהודים ולהרגם, והחל ביחד עם המונים שהתלכדו סביבו במסע רצח נגד קהילות ישראל, בעיקר באזורי פרנקוניה, בוואריה ואוסטריה. בפרעות הושמדו כ-146 קהילות, ונהרגו לפי אומדן, כעשרים אלף יהודים.

הקהילה הראשונה שהושמדה הייתה ראטינגן (פרנקוניה) ב-20 באפריל 1298, מיד לאחר העלילה. מאוחר יותר נטבחו יהודי היילברון, וירצבורג, במברג וקהילות אחרות. מעשי הטבח היו אכזריים, ויהודים רבים נאלצו לבחור בין להמיר את דתם או למות. בתיאורים מזוועות הטבח מתוארות נשים שקפצו למדורות אש עם ילדיהן, לאחר שבחרו שלא להמיר את דתן.

קהילה מפורסמת נוספת שנטבחה הייתה קהילת נירנברג, ב-1 באוגוסט באותה שנה. בקהילה זו כיהן רבי מרדכי בן הלל כרב וכראש ישיבה, ואף הוא נרצח עם אשתו וחמשת ילדיו.

הפרעות נסתיימו בשלהי אותו קיץ, לאחר שרינדפלייש הושם במאסר, וראשו נערף על ידי הקיסר אלברכט האוסטרי, שחשש מהתלהטות הרוחות ומאיבוד רסן השלטון. פרעות אלו מציינות את תחילת ההתמוטטות של המרכז היהודי באשכנז בימי הביניים.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

P La Liberte.png ערך זה הוא קצרמר בנושא היסטוריה ותולדות עם ישראל. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.