Μορμόνοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο αρχικός Ναός του Νοβού της κίνησης των Αγίων των Τελευταίων Ημερών που βρίσκεται στο Νοβού (Nauvoo) του Ιλινόις.

Ως Μορμόνοι χαρακτηρίζονται τα μέλη της ευρύτερης χριστιανικής κίνησης των Αγίων των Τελευταίων Ημερών, και συνηθέστερα της μεγαλύτερης και παλαιότερης Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών. Ο όρος Μορμόνος δεν είναι αποδεκτός από κάποια μέλη της εκκλησίας, ενώ κατ' άλλους δεν αποτελεί προσβλητικό προσδιορισμό. Η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών έχει 718 μέλη στην Ελλάδα[1].

Ιστορία και ιερά κείμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μέλη της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών βασίζουν την διδασκαλία τους στην Αγία Γραφή και στο Βιβλίο του Μόρμον. Υποστηρίζουν πως όλες οι διδασκαλίες τους προέρχονται από την πρώιμη εκκλησία που ίδρυσε ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός κατά τον πρώτο αιώνα. Η σημερινή εκκλησία ιδρύθηκε από τον Τζόζεφ Σμιθ στη Fayette της Νέας Υόρκης το 1830. Οι Μορμόνοι πιστεύουν ότι η εκκλησία που ίδρυσε ο Ιησούς Χριστός είχε διαφθαρεί και είχε αποστατήσει μετά τον θάνατο των αποστόλων, και η αποκατάστασή της στη σύγχρονη εποχή έγινε μέσω του Τζόζεφ Σμιθ, τον οποίο θεωρούν προφήτη. Με την αποκατάσταση θεωρούν ότι η ιεροσύνη του Θεού ξαναδόθηκε στον άνθρωπο. Το Βιβλίο του Μόρμον: Άλλη Μια Μαρτυρία για τον Ιησού Χριστό που θεωρείται θεόπνευστο από τους Μορμόνους, περιέχει διάφορες διηγήσεις για τους αρχαίους κατοίκους της αμερικανικής ηπείρου, οι οποίοι σύμφωνα με το βιβλίο, ήρθαν σε επαφή με τον Ιησού Χριστό, ο οποίος τους επισκέφθηκε μετά την ανάστασή του. Στις επίσημες Άγιες Γραφές των Μορμόνων περιλαμβάνονται ακόμα, η συλλογή κειμένων Διδαχή και Διαθήκες και η συλλογή έργων του Τζόζεφ Σμιθ με το όνομα Πολύτιμο Μαργαριτάρι.

Διδασκαλίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Μορμόνοι οπως και όλες οι άλλες Χριστιανικές εκκλησίες πιστεύουν τον Ιησού Χριστό ως Σώτηρα και Λυτρωτή. Χαρακτηριστική διδασκαλία τους είναι ότι ο Θεός είναι ο Αιώνιος Πατέρας ο οποίος έχει προετοιμάσει ένα σχέδιο που επιτρέπει τα παιδιά του να τελειοποιηθούν και ζήσουν μαζί του στην βασιλεία του για πάντα. Ο Θεός Πατέρας ονομάζεται Ελοχίμ, και θεωρείται ότι γέννησε τα πνεύματα των ανθρώπων και το πνεύμα του Ιεχωβά, που ταυτίζεται με τον Ιησού Χριστό. Επίσης πιστεύουν ότι μέσω της εξιλέωσης του Χριστού, όλη η ανθρωπότητα μπορεί να σωθεί. Οι πρώτες αρχές και διατάξεις του ευαγγελίου θέτουν: την πίστη, την μετάνοια, το βάπτισμα στο νερό για την άφεση αμαρτιών, και την δωρεά του Αγίου Πνεύματος. Άλλες διδασκαλίες της εκκλησίας είναι η προσφορά δεκάτων, η φιλανθρωπία, η σεξουαλική καθαρότητα εκτός γάμου (νόμος της Αγνότητας), αποχή από δυνατά ποτά, τσάι, καφέ, αλκοόλ, καπνό και μειωμένη χρήση κρέατος[2]. Οι Μορμόνοι πιστεύουν πως και σήμερα επάνω στη γη υπάρχουν ζωντανοί προφήτες, οι οποίοι λαβαίνουν θεϊκή αποκάλυψη καθημερινά προς βοήθεια όλης της ανθρωπότητας.

Ιεραπόστολοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Μορμόνοι δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο ιεραποστολικό έργο. Όλα τα μέλη παγκοσμίως ενθαρρύνονται στο να μοιραστούν την πίστη τους με τους συνανθρώπους τους. Ειδικότερα οι νεώτεροι συνηθίζεται να υπηρετήσουν σε ιεραποστολές, υπηρεσία που θεωρείται ως προνόμιο και επιτελείται εθελοντικά και άμισθα. Η διάρκεια της ιεραποστολής είναι συνήθως δύο χρόνια. Η επίσημη ενδυμασία τους (λευκό πουκάμισο και μαύρο παντελόνι) τους κάνει να ξεχωρίζουν εύκολα δημοσίως.

Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ομάδες Μορμόνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κυριότερες Ομολογίες Μορμόνων σήμερα είναι:

  • Η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών η με μεγάλη διαφορά μεγαλύτερη εκκλησία που έχει ως κέντρο το Σολτ Λέικ Σίτυ
  • Η Αναδιοργανωμένη Εκκλησία του Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών, που έχει ως κέντρο το Ιντιπέντενς και σήμερα ονομάζεται Κοινότητα του Χριστού
  • Η Εκκλησία του Χριστού, Temple Lot
  • Η Εκκλησία του Χριστού με το μήνυμα του Ηλία (η οποία αρνείται ότι είναι Ομολογία Μορμόνων αν και δέχεται το Βιβλίο του Μόρμον), κ.ά

Οι Μορμονικές αυτές εκκλησίες δεν βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία, ενώ οι περισσότερες θεωρούνται αποστατικές από την Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δικτυακοί τόποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλες Ομολογίες Μορμόνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The New York Times, 6 Ιανουαρίου 2008, What Is It About Mormonism?: Μορμονισμός, Ρεπουμπλικανικό κόμμα & προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ (Αγγλικά).