הוועד האולימפי הבינלאומי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
Disambig RTL.svg המונח "IOC" מפנה לכאן. לערך העוסק בתבנית עיצוב, ראו Inversion of control.
מטה הוועד בלוזאן שבשווייץ
המונומנט האולימפי בלוזאן
המוזיאון האולימפי בלוזאן

הוועד האולימפי הבינלאומיצרפתית: Comité international olympique, באנגלית: International Olympic Committee) הוא הגוף העליון של התנועה האולימפית, אשר בחסותו מתקיימים המשחקים האולימפיים המודרניים. הוועד נוסד בפריז ב-23 ביוני 1894, בכינוס של אנשי חינוך גופני ביוזמתו של פייר דה קוברטן, שבו הוחלט על חידוש המשחקים האולימפיים וקיום האולימפיאדה הראשונה באתונה ב-1896. עקב זוועות מלחמת העולם הראשונה העתיק הוועד את מקום מושבו לשווייץ, מקום מושבו הנוכחי, בשל מדיניות החוץ הנייטרלית שלה.

הוועד האולימפי הבינלאומי מורכב כיום מ-115 חברים, 70 מתוכם נבחרים על בסיס אישי והאחרים הם נציגי פדרציות ספורט בינלאומיות, נציגי ועדים אולימפיים לאומיים וספורטאים אולימפיים. נשיא הוועד הוא תומאס באך מגרמניה, שנבחר ב-2013. נשיא הכבוד של הוועד לכל חייו, עד מותו ב-2010, היה חואן אנטוניו סמאראנש, שכיהן בתפקיד הנשיא במשך 21 שנים לפני ז'אק רוג, ואחראי במידה רבה לשינויים שעברו על המשחקים האולימפיים מאז תחילת שנות ה-80.

החברים בוועד, למעט הספורטאים האולימפיים, נבחרים על ידי חברי הוועד עצמו, על פי המלצת ועדת המינויים. אלה שנבחרו על בסיס אישי יכולים לכהן בוועד עד גיל 70, ואילו אלה שנבחרו בתוקף תפקידם מסיימים את חברותם בוועד כאשר הם מסיימים את התפקיד שבזכותו נבחרו לוועד. נציגי הספורטאים האולימפיים נבחרים על ידי הספורטאים עצמם ותקופת כהונתם היא 8 שנים. בעבר נבחרו חברי הוועד לכל תקופת חייהם, ומבנה זה גרם לבעיות רבות כדוגמת השארת מקורבי היטלר ומוסוליני בוועד לאחר נפילת המשטרים ומניעת השתתפות ישראל באולימפיאדת לונדון (1948)[דרוש מקור].

הוועד האולימפי אחראי על כל ההיבטים הקשורים בארגון האולימפיאדות, ובכלל זה בחירת העיר המארחת, אשר מתקיימת 7 שנים מראש, וקביעת הענפים והמקצועות הנכללים בתוכנית האולימפית.

בנובמבר 1999 ייסד הוועד האולימפי הבינלאומי את הסוכנות העולמית נגד סמים בספורט (WADA), לאחר כנס בינלאומי נגד סמים בספורט שכינס הוועד באותה שנה.

הוועד האולימפי הבינלאומי מממן את פעילותו בעיקר מחסויות של חברות מסחריות, מזכויות השימוש בסמלים האולימפיים (שהם סמלים מסחריים רשומים הנמצאים בבעלות הוועד), וזכויות שידור של התחרויות והטקסים. 92% מהכנסות הוועד משמשים לארגון המשחקים האולימפיים ותמיכה בפעילותן של פדרציות הספורט הבינלאומיות והוועדים האולימפיים הלאומיים, ו-8% הנותרים משמשים למימון פעילות הוועד עצמו, שמשרדיו נמצאים בלוזאן בשווייץ, בה שוכן גם המוזיאון האולימפי.

החבר הראשון והיחיד מישראל בוועד האולימפי הבינלאומי הוא אלכס גלעדי, שנבחר ב-1994. הוא חבר בוועדת הטלוויזיה והרדיו של הוועד (כולל זכויות השידור של התחרויות והטקסים), בוועדת התיאום לאולימפיאדת אתונה (2004) ובוועדת התיאום לאולימפיאדת בייג'ינג (2008).

נשיאי הוועד האולימפי[עריכת קוד מקור | עריכה]

נשיא שנים
Flag of Greece.svg דמטריוס ויקאלאס 1894 - 1896
Flag of France.svg פייר דה קוברטן 1896 - 1925
Flag of Belgium (civil).svg אנרי דה באיה - לאטור 1925 - 1942
Flag of Sweden.svg זיגפריד אדסטרום 1942 - 1952
Flag of the United States.svg אייברי בראנדייג' 1952 - 1972
Flag of Ireland.svg מייקל קילנין 1972 - 1980
Flag of Spain.svg חואן אנטוניו סמראנש 1980 - 2001
Flag of Belgium (civil).svg ז'אק רוג 2001 - 2013
Flag of Germany.svg תומאס באך 2013 -

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]