Costa Rica

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de gelijknamige gemeente in Mato Grosso do Sul, zie Costa Rica (Mato Grosso do Sul).
República de Costa Rica
Vlag van Costa Rica Wapen van Costa Rica
(Details) (Details)
Costa Rica
Basisgegevens
Officiële landstaal Spaans
Hoofdstad San José
Regeringsvorm Democratische Republiek
Staatshoofd President Luis Guillermo Solís
Regeringsleider President Luis Guillermo Solís
Religie rooms-katholiek 76%

Protestantisme 13%

niet religieus 7%

ander 4%

(Census 2005)

Oppervlakte 51.100 km² [1] (0,7% water)
Inwoners 4.301.712 (2011)[2]
4.755.234 (2014)[3] (93,1/km² (2014))
Bijv. naamwoord Costa Ricaans
Inwoneraanduiding Costa Ricaan
Overige
Motto ¡Pura vida!
Volkslied Noble patria, tu hermosa bandera
Munteenheid Costa Ricaanse colón (CRC)
UTC -6
Nationale feestdag 15 september (Onafhankelijkheidsdag)
Web | Code | Tel. .cr | CRI | 506
Voorgaande staten
Verenigde Staten van Centraal-Amerika Verenigde Staten van Centraal-Amerika 1838
Topografie
Costa Rica
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken

De Republiek Costa Rica is een land in Centraal-Amerika dat in het noorden door Nicaragua en in het zuiden door Panama wordt begrensd. In het westen en het oosten wordt het respectievelijk begrensd door de Grote Oceaan en de Caraïbische Zee. Costa Rica, wat letterlijk Rijke kust betekent, ontbond zijn leger in 1949.[4] Costa Rica stond in 2010 als 62ste gerangschikt in de Index van menselijke ontwikkeling en is op dat vlak een van de toplanden in Latijns-Amerika.

In 2007 kondigde de Costa Ricaanse regering aan dat het tegen 2021 het eerste klimaatneutrale land van de wereld zal zijn. Costa Rica stond in 2009 en 2012 dan ook als eerste gerangschikt in de Happy Planet Index, die aangeeft hoe gelukkig de mensen zijn op basis van onder andere de ecologische voetafdruk.

Geschiedenis[bewerken]

De oudste archeologische vondsten in Costa Rica zijn ongeveer 13.000 jaar oud, behorend tot de prehistorische Cloviscultuur. Voor de komst van de Europeanen lag het gebied waar nu Costa Rica ligt in de overgangszone tussen de cultureel-historische regio Meso-Amerika en die van de Andes. Voor het grootste deel stond het gebied onder invloed van de Chibcha-cultuur. De Chorotega waren de dominante bevolkingsgroep in het noordwesten van het land. De Huetares waren een tweede belangrijke bevolkingsgroep.

Costa Rica werd in de 16e eeuw door de Spanjaarden onderworpen. In 1821 werd het een deel van het onafhankelijke Mexicaanse Rijk, waarvan het zich 2 jaar later met andere Centraal-Amerikaanse landen afscheidde om de Verenigde Staten van Centraal-Amerika te vormen. In 1840 viel deze federatie uit elkaar. In 1899 vonden de eerste werkelijk democratische verkiezingen plaats. Sindsdien is het land twee keer door politiek geweld geplaagd, wat naar de maatstaven van de regio weinig is. Van 1917 tot 1919 regeerde de dictator Federico Tinoco Granados en in 1948 was er een kleine burgeroorlog na een omstreden verkiezingsuitslag. Die oorlog werd gewonnen door de linkse José Figueres Ferrer, die na afloop het leger afschafte en een nieuwe grondwet opstelde. Sindsdien is Costa Rica gevrijwaard gebleven van het geweld dat veel van zijn buurlanden heeft geteisterd. Het is een van de welvarendste landen van Latijns-Amerika geworden en staat daarom ook wel bekend als "het Zwitserland van Centraal-Amerika".

Bestuurlijke indeling[bewerken]

Provincies[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Provincies van Costa Rica voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Costa Rica is opgedeeld in zeven provincies, waarvan de gouverneurs door de president worden aangewezen. De provincies hebben meestal dezelfde naam als hun hoofdstad en zijn opgedeeld in kantons.

De provincies zijn:

San José - Alajuela - Cartago - Heredia - Puntarenas - Guanacaste - Limón

Geografie[bewerken]

Costa Rica ligt op de landengte van Centraal-Amerika. Ten westen van Costa Rica ligt de Grote Oceaan en ten oosten ligt de Caribische Zee. Ook Cocoseiland behoort tot Costa Rica. Het terrein is overwegend vlak, maar in het midden loopt een bergketen, die deel uitmaakt van de Centraal-Amerikaanse cordilleras.

Het hoogste punt is de Cerro Chirripó (3810 meter) in de Cordillera de Talamanca. In het land bevinden zich uitgestrekte nationale parken en reservaten (25% van het land is beschermd). Veel daarvan bestaan uit tropisch regenwoud. Daarnaast komen ook andere typen natuur voor in Costa Rica. De provincie Guanacaste was oorspronkelijk begroeid met droogbossen en graslanden, terwijl mangrovebossen op verschillende plaatsen langs de kust te vinden zijn.

Steden[bewerken]

De hoofdstad is San José.

Enkele plaatsen in Costa Rica zijn:

Vulkanen[bewerken]

Costa Rica heeft meerdere vulkanen waaronder:

Van deze vulkanen zijn de Arenal, Rincon de la Vieja en sinds januari 2010 ook de Turrialba actief. Laatstgenoemde spuwt gassen en fijnstof uit.

Natuur[bewerken]

Fauna[bewerken]

De dierenwereld van Costa Rica is zeer rijk en bevat zowel Noord-Amerikaanse, Zuid-Amerikaanse als typisch Centraal-Amerikaanse componenten.

Tot de eerste groep zijn bijvoorbeeld de wasbeer en de prairiewolf te rekenen, onder andere de apen en de miereneters behoren tot de tweede groep en onder meer de quetzal en de aardbeigifkikker maken deel uit van de derde groep.

De meeste landdiersoorten leven in de regenwouden, terwijl koraalriffen de grootste soortenrijkdom hebben van de mariene biotopen.

In totaal leven er in Costa Rica duizenden soorten ongewervelde dieren, circa 150 soorten amfibieën, ongeveer 215 reptielensoorten, rond de 865 soorten vogels (10% van het totale aantal vogels en meer soorten dan in heel Noord-Amerika) waarvan 75 roofvogelsoorten en meer dan 240 zoogdiersoorten.

Flora[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Flora van Costa Rica voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Politiek[bewerken]

Costa Rica heeft een lange democratische traditie, in tegenstelling tot veel andere Centraal-Amerikaanse landen, die gedurende lange tijd bananenrepublieken geweest zijn.

Er hebben geen grootschalige geweldsuitbarstingen plaatsgevonden sinds een kleine burgeroorlog in de jaren 40. In 1949 schafte president José Figueres Ferrer het leger af, waardoor Costa Rica een van de weinige landen zonder leger is.

Costa Rica is een democratische republiek. Aan het hoofd staat een president, die voor vier jaar gekozen wordt. In 2010 werd Laura Chinchilla, de eerste vrouwelijke president van het land. In 2014 werd zij opgevolgd door Luis Guillermo Solís. Costa Rica heeft twee vicepresidenten. Het land kent een eenkamerstelsel. Het parlement, de wetgevende vergadering, bestaat uit 57 leden.

Provincies, kantons en districten[bewerken]

Costa Rica is ingedeeld in 7 provincies, die dan weer worden opgedeeld uit 81 kantons. Die 81 kantons worden bestuurd door mayors die democratisch verkozen worden. De 81 kantons bestaan uit 421 districten.

Dit zijn de 7 provincies:

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Wikivoyage Wikivoyage heeft een reisgids over dit onderwerp: Costa Rica.