Groenlanda

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Kalaallit Nunaat
Grønland

Groenlanda

Groenlanda
Drapelul Groenlandei Stema Groenlandei
Imnul naționalNunarput utoqqarsuanngoravit
(Țara noastra care a devenit astfel veche)
Nuna asiilasooq
(Țară de marea lungime)
Amplasarea Groenlandei
Capitală Nuuk
64°10′00″N 51°45′00″V / 64.16667°N 51.75000°V / 64.16667; -51.75000
Limbi oficiale groenlandeză și daneză
Sistem politic teritoriu autonom
 -  Șef de guvern Aleqa Hammond[*]
Formare Autonomie
Suprafață
 -  Total 2,166,086 km² 
 -  Apă (%) 81,1
Populație
 -  Recensământ  57.100 (locul 214)
 -  Densitate 0,026 loc/km² 
Monedă coroană daneză (DKK)
Prefix telefonic 299
Domeniu Internet .gl
Fus orar UTC -4 la 0

Groenlanda (în groenlandeză Kalaallit Nunaat - "Țara oamenilor", daneză Grønland) este un teritoriu autonom, parte a Regatului Danemarcei.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Teritoriu insular în nordul Oceanului Atlantic situat între Oceanul Atlantic și Oceanul Arctic, format din insula cu același nume (cea mai mare insulă de pe glob urmată de Noua Guinee) și o mulțime de insule și insulițe din apropiere. Locuit de eschimoși și europeni. Administrat de Danemarca

Alte orașe: Sisimiut/Holsteinsborg (4900 loc.), Ilulissat/Jakobshavn (4200 loc.), Maniitsooq/Sukkertoppen (3135 loc.)

Relief de podiș și de munte (cea mai mare parte acoperită de straturi groase de gheață). Clima arctică. Vegetație săracă.

Climă[modificare | modificare sursă]

Politică[modificare | modificare sursă]

Groenlanda este condusă de către monarhul Danemarcei, actualmente Margareta II. Guvernul danez, condus de regină, numește un Rigsombudsmand ("Înalt comisar") care reprezintă guvernul și monarhia daneze.

Groenlanda are un parlament compus din 31 de membri, numiți în urma alegerilor generale. Șeful de guvern este primul-ministru, care este de obicei liderul partidului majoritar din Parlament. Actualul prim ministru este Hans Enoksen.

Groenlanda nu este parte a Uniunii Europene (a părăsit în 1985 predecesorul UE, Comunitatea Europeană), deși Danemarca este stat membru al UE.

Economie[modificare | modificare sursă]

Astăzi Groenlanda este critic dependentă de exporturi de pescuit și de pește. Industria de pescuit creveți este de departe cel mai mare venit salarial. Compania petrolieră de stat NUNAOIL a fost creată cu scopul de a contribui la dezvoltarea industriei de hidrocarburi în Groenlanda. Compania de stat Nunamineral a fost lansată pe Bursa din Copenhaga pentru a ridica mai mult capital și pentru a crește producția de aur. Depozitele miniere de rubiniu au început în 2007. Alte minerale sunt exploatate in functie de prețurile care sunt in crestere în creștere. Acestea includ uraniu, aluminiu, nichel, platina tungsten, titan si cupru. Sectorul public, inclusiv întreprinderilor de stat și municipalități, joacă un rol dominant în economia din Groenlanda. Aproximativ jumatate din veniturile guvernului provin din subvenții de la guvernul danez, un supliment important la produsul intern brut (PIB). Produsul intern brut pe cap de locuitor este echivalent cu cel al mediei economiilor in Europa Groenlanda a suferit o contracție economică la începutul anilor 1990, dar din 1993 economia sa îmbunătățit.The Greenland Home Rule Government (GHRG), a urmat o politică fiscală austeră, deoarece la sfarsitul anilor 1980, a ajutat la crearea de excedente in bugetul public si o inflatie scazuta. Mai recent, noi surse promițatoare de rubin au fost descoperite pentru a aduce si o noua industrie de export in țară.

Demografie[modificare | modificare sursă]

Groenlanda are în prezent o populație de 57.695 de locuitori, dintre care 85-90% de origine „inuit”, iar restul de origine europană, majoritatea danezi. Populația este concentrată de-alungul coastelor, în partea sud-vestică, unde clima este mai blândă.

Subdiviziuni[modificare | modificare sursă]

Galerie imagini[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Alley, Richard B. The Two-Mile Time Machine: Ice Cores, Abrupt Climate Change, and Our Future. Princeton University Press, 2000, ISBN 0-691-00493-5.
  • Bardarson, I. (ed. Jónsson, F.) "Det gamle Grønlands beskrivelse af Ívar Bárðarson (Ivar Bårdssön)", (Copenhagen, 1930).
  • CIA World Factbook, 2000.
  • Lund, S. 1959. The Marine Algae of East Greenland. 1. Taxonomical Part. Meddr Gronland. 156(1), pp. 1–245.
  • Lund, S. 1959. The Marine Algae of East Greenland. 11. Geographic Distribution. Meddr Gronland. 156, pp. 1–70.
  • Steffen, Konrad, N. Cullen, and R. Huff (2005). "Climate variability and trends along the western slope of the Greenland Ice Sheet during 1991-2004," Proceedings of the 85th American Meteorological Society Annual Meeting (San Diego).
  • Stern, Pamela R. Historical dictionary of the Inuit. Scarecrow Press, 2004. ISBN 978-0-8108-5058-3

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Groenlanda
Conducere
Informații generale
Alte legături

Vezi și[modificare | modificare sursă]