Wikipedia:Kommentarer om administrationen av Wikipedia

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Wikipedia:KAW)
Hoppa till: navigering, sök


Innehåll

Kommentarer om administrationen av Wikipedia är en diskussionssida ägnad åt svenskspråkiga Wikipedias administration. Här kan kommenteras kontroversiella administrativa åtgärder och beslut, till exempel anmälningar på Wikipedia:Begäran om åtgärder eller Wikipedia:Begäran om IP-kontroll. Diskussioner som sväller ut på dessa eller andra sidor kan flyttas hit varmed en länk ny rubriken här kan lämnas kvar på den gamla sidan. Det går också bra att starta diskussioner direkt här på sidan.

IP-blockeringar[redigera]

Ser att mängden klotter och blockeringar av IP exploderat. Så ett tips till oss som blockerar IP. Blockera skolklottrare till den 24/10 2015 eller till den 19/12 2015. Blockeras tre månader blockerar man över höstlovet och man kommer behöva blockera igen i början av december. Blockerar men 6 mån blir det blockerat över höstlov och jullov och man kommer behöva blockera igen i februari. Att inte blockera över lov är bra då det är en period när det inte är elever men kanske lärare som då kanske har tid att göra något konstruktivt. Men jag har full förståelse för att man är ganska trött på barnsligt klotter och bara blockerar... Allt gott. --افيراتير (diskussion) 28 augusti 2015 kl. 09.26 (CEST)

Kan försöka tänka på det, bara det inte blir en tvingande regel att inte ha blockerat under normala ledigheter (nattetid, veckolov, mellan terminer, etc). Ofta måste det gå ganska fort och då väljer man helt enkelt något ur den färdiga listan och den innehåller ju ju bara tidsintervall, inga tidpunkter. Dessutom är ju både vinterlovet och påsklovet fördelade på flera veckor över landet och det är svårt att veta vilken vecka just denna skola/klottrare har sitt lov. --MagnusA 28 augusti 2015 kl. 09.37 (CEST)
Det var så jag tänkte. Ett tips, men absolut inte en regel. Höstlovet är samma över hela Sverige (iaf Göteborg, Malmö och Stockholm) (vecka 44). Jullovet bör börja den 19/12 för alla eller möjligen den 23/12. Det är en helg där som gör det lite osäkert. Påsklov och sportlov går inte att göra så med som du säger, där får det bli blockerat. --افيراتير (diskussion) 28 augusti 2015 kl. 09.51 (CEST)
Två av de som brukar vara mest produktiva i att hålla efter skolklottrare saknas/är mindre aktiv denna säsong. Så det blir hårdare för oss andra om de inte återkommer. Jag tror också på längre blockeringar, och att det är en risk det blir ett måste, för att vi skall kunna klara av arbetet. Längden tycker jag är enklare under vårterminen då till sommarlovet är det naturliga.Yger (diskussion) 28 augusti 2015 kl. 10.22 (CEST)
Jag deltar aningen sporadiskt med klottersanering, men gillar förslaget. (Förutsatt att alla admins är noggranna med att det är typiskt klotter man blockerar för i dessa fall...) /Mvh Vostok (diskussion) 28 augusti 2015 kl. 12.53 (CEST)
Jullovet börjar väl senast 20 december i Sveriges skolor? J 1982 (diskussion) 1 september 2015 kl. 12.51 (CEST)
@J 1982: Nej, skolgång t.o.m. 22 december vissa år. /Mvh Vostok (diskussion) 1 september 2015 kl. 13.10 (CEST)
Lite olika från år till år (veckodag), kommun till kommun, skola till skola (inte bara kommunala skolor)... --MagnusA 1 september 2015 kl. 13.16 (CEST)
Skulle man inte kunna ändra inställningen så att inte Förhindra skapande av användarkonton automatiskt är ikryssat. Det vanligaste är ju trots allt att klottrarna inte ids skapa något konto. Då skulle ju långa blockeringar av de här datorerna som jag ser det vara oproblematisk.--FBQ (diskussion) 2 september 2015 kl. 11.35 (CEST)
Instämmer. det är lätt glömma av kryssa ur och för långa blockeringar skall den vara avbockad.Yger (diskussion) 2 september 2015 kl. 11.59 (CEST)
Jag skulle gärna se att man (för skol-IP och liknande) skulle kunna sätta block 6 månader, förhindra kontoskapande 2 timmar. Dock är det väl inte tekniskt möjligt utan kräver en ändring efter 2 timmar. /Hangsna (diskussion) 2 september 2015 kl. 12.15 (CEST)
Jag har tidigare föreslagit att man blockerar skolorna resten av läsåret ut (fram till midsommar så slipper man tänka på avslutningsdatum), oavsett om det är slutet av augusti eller början av juni. J 1982 (diskussion) 2 september 2015 kl. 18.07 (CEST)
Likt Yger ser jag de längre blockeringarna som ett måste för att vi ska klara att hålla projektet fritt från klottret. Ofta är det flera som kollar SÄ samtidigt, men inte alltid. Om blockeringarna längd råkar göra att skolip:na även blir blockerade något lov ser jag inte som en allvarlig förlust för projektet. Obelix (diskussion) 2 september 2015 kl. 18.11 (CEST)

FBQ: Det går att göra genom att lägga till

$( function () {
	'use strict';
	if ( $( '.mw-special-Block' ).length ) {
		$( '#mw-input-wpCreateAccount' ).prop( 'checked', false );
	}
} );

Special:Min sida/common.js.

Om man som Yger vill begränsa beteendet till långa blockeringar så måste man först definiera vad "långa blockeringar" är. Om man definierar det som ett alternativ som innehåller "månad", "år" eller "tills vidare", så blir koden i stället

$( function () {
	'use strict';
	if ( $( '.mw-special-Block' ).length ) {
		$( '#mw-input-wpExpiry' ).change( function () {
			if ( $( this ).find( 'option:selected' ).text().match( /månad|år|tills\ vidare/ ) ) {
				$( '#mw-input-wpCreateAccount' ).prop( 'checked', false );
			}
		} );
	}
} );

Nirmos (diskussion) 3 september 2015 kl. 02.20 (CEST)