Wikipedia:Skriv en ny artikel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Manual Attack-page.svg

Skriva en ny artikelWikipedia kan vem som helst göra, inklusive oinloggade användare. Få krav finns, men att uppge källor är viktigt. Eventuella fel kan ofta åtgärdas senare. Översätt gärna artiklar från andra språkversioner av Wikipedia. På önskelistan finns inspiration till efterfrågade artiklar. Lycka till!

Tips

  1. Redigera befintliga artiklar innan du skapar en ny. Det underlättar att lära sig av befintliga artiklars strukturer.
  2. Kontrollera att artikeln inte redan existerar: Sök för att kontrollera att ämnet saknar befintlig artikel eller underrubrik. Om du hittar en artikel med underrubrik som passar, kan du skriva där i stället.
  3. Kontrollera att ämnet passar på Wikipedia: Artikelämnet måste vara encyklopediskt relevant, alltså passa i ett uppslagsverk. Ämnet måste uppfylla Wikipedias relevanskriterier. Källor behövs som visar att ämnet är känt och att uppgifterna kan verifieras. Annars riskerar artikeln radering.
  4. Läs gärna introduktionskursen om grunderna, eller experimentera med redigering i sandlådan.

Att skapa den nya artikeln

  1. Det vanliga sättet är att klicka på en röd länk i en befintlig artikel och börja skriva. På det sättet utökas nätet av artiklar. Utan länkar riskerar färre läsare hitta artikeln. Vid behov kan du själv skapa rödlänken först.
  2. Ett annat sätt är att skriva artikelnamnet i sökrutan. Om ingen artikel med ungefär det namnet hittas, uppstår före sökresultaten en rödlänk som du kan använda.
  3. Du kan även skapa artikeln genom att fylla i artikelns namn i någon av textrutorna här nedan och trycka skapa sida. Det ena formuläret ger en ruta som innehåller en artikelmall med instruktioner (som du tar bort innan du sparar) och vissa färdiga konstruktioner för att hjälpa med disposition och wikisyntax, det andra en tom textruta att skriva i, samma som du hade fått om du hade klickat på motsvarande rödlänk. Skriv artikeln, använd förhandsgranskningen för att se om det blev som du tänkte dig, rätta eventuella fel och spara med spara-knappen.
  4. Glöm inte att lägga in källhänvisningar. Annars kan artikeln komma att snabbraderas.

Med hjälpmall
Här kommer du till en sida med en hjälpmall som underlättar att skapa artiklar.

Utan mall
Här kan du börja med en helt tom sida.

Se även