William Butler Yeats

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la W. B. Yeats)
Salt la: Navigare, căutare
William Butler YeatsNobel prize medal.svg
Yeats Boughton.jpg
W. B. Yeats (Alice Boughton, 1903)
Născut 13 iunie 1865
Sandymount
Decedat 29 ianuarie 1939 (73 de ani)
Ocupație poet, dramaturg
Naționalitate irlandeză Republica Irlanda
Cetățenie Irlanda
Limbi limba engleză
Părinți John Butler Yeats[*]
Susan Pollexfen[*]
Frați Jack Butler Yeats[*], Elizabeth Yeats[*], Lily Yeats[*]
Activitatea literară
Specie literară poezie, teatru
Note
Premii Premiul Nobel pentru literatură
Premiul Nobel pentru Literatură, 1923
Medalia Premiului Nobel

William Butler Yeats (n. 13 iunie 1865, Sandymount - d. 29 ianuarie 1939) este poet și dramaturg irlandez, una dintre cele mai importante figuri al literaturii secolului XX, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1923.

Motivația Juriului Nobel[modificare | modificare sursă]

"poezia sa întotdeauna inspirată care, într-o formă artistică superioară, dă expresie spiritului unei națiuni întregi"[1].

Date biografice[modificare | modificare sursă]

S-a născut la 13 iunie 1865. A învățat timp de cinci ani la Hammersmith (Londra), apoi la o școală secundară din Dublin. A urmat și cursurile unei școli de pictură dar le-a întrerupt pentru a se consacra literaturii cu deosebită rîvna și cu meticulozitatea unui Milton. Yeats a fost născut și educat în Dublin, dar și-a petrecut copilăria în Sligo. A studiat poezia în tinerețe, încă de la o vârstă fragedă, a fost fascinat de ambele legende irlandeze și oculte. Aceste subiecte caracterizează prima fază a operei sale, care a durat aproximativ până la începutul secolului. Primul său volum de versuri a fost publicat în 1889. Predispoziția romantică a moștenit-o de la tatăl său. În anii copilăriei îi placea să se plimbe singur, era foarte visător și în consonanță cu crezul acestuia, "religia frumuseții", și-a făurit "o nouă religie, o biserică aproape infailibilă a tradiției poetice" (Tremurul valului, 1922).

Din anul 1900, poezia lui Yeats avea particularitați mai mult fizice și realiste. El a renunțat în mare măsură, la credințele transcendentale din tinerețea sa, deși rămasese încă preocupat de măștile fizice și spirituale, precum și de teoriile ciclice despre viață. De-a lungul anilor Yeats a adoptat diferite poziții ideologice, inclusiv cele mentionațe de criticul Mihai Moise Valdez, "pozițiile ideologice de naționalism radical și clasic liberale".

Un pilon al înființării literaturii irlandeze cît și a celei engleze, în ultimii ani de viață Yeats este numit în calitate de Senator al Irlandiei cu doua mandate. El a fost o figura impunătoare pentru Redeșteptarea Literaturii Irlandeze , împreună cu doamna Gregory și Edward Martyn au fondat Teatrul Abbey, și Yeats fiind șef al teatrului în primii ani. În 1923, el a primit Premiul Nobel în Literatură, pentru care Comitetul Nobel a comentat că, "poezia sa întotdeauna inspirată care, într-o formă artistică superioară, dă expresie spiritului unei națiuni întregi", astfel Yeats a devenit cel mai onorat irlandez. Yeats este în general considerat unul dintre puținii scriitori renumiți ale căror lucrări au fost finalizate după ce au primit Premiul Nobel; astfel de lucrări se numără Turnul (1928) și Istoricul bobinaj și alte poeme (1929).

Se afirmă, adesea, greșit, că Yeats "este cel mai mare poet englez al secolului". E adevărat, a scris în limba engleză; dar a fost irlandez, prin descendență, loc de naștere (Sandymount) și temperament, misticism specific cultului străvechilor tradiții celtice, dînd dovadă de un patriotism înflăcărat, militînd împotriva stăpânirii engleze prin activități și scrieri, mai ales după rebeliunea din 1916, pînă la proclamarea Statului liber irlandez (1922).

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Laureații Premiului Nobel pentru Literatură - Almanah "Contemporanul", 1983 , pag 163

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de William Butler Yeats