Bündnis 90/Die Grünen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg "Die Grünen" omdirigeres hertil. For det østrigske parti, se Die Grünen (Østrig).
Logo
Fra partiets landsmøde.

Bündnis 90/Die Grünen (Forbund 90/De Grønne; Kaldet: Die Grünen) er et midterparti i Tyskland. Partiet blev dannet i 1993 ved sammenslutning af De Grønne (fra Vesttyskland) og borgerrettighedspartiet Bündnis 90 (fra Østtyskland). Partiet har rod i de tyske græsrodsbevægerlser og NGO'er fra Den Nye Sociale Bevægelse, der opstod op gennem 70'erne, samt en række udomsparlamentariske organisationer fra den antiautoritære venstrefløj. Die Grünen er klart det mest politisk succesfulde af grønne partier. Derfor betragtes partiet generelt som et forbillede af de andre grønne partier.

Partiet har omkring 49.000 medlemmer og deltog mellem 1998 og 2005 i forbundsregeringen sammen med SPD. Ved sidste forbundsdagsvalg fik partiet 10,7% procent af stemmerne, der udløste et mandattal på 68 ud af 612. Partiet ledes af Simone Peter og Cem Özdemir.

Historie[redigér | redigér wikikode]

1970'erne: Begyndelsen[redigér | redigér wikikode]

Die Grünens historie begynder i Vesttyskland helt tilbage i begyndelsen af 70'erne. Efter ungdomsoprøret i 1968 opstod en række græsrodsbevægelser af NGO'ere, som f.eks. miljøbevægelsen, fredsbevægelsen, kvindebevægelsen, anti-atomkraftbevægelsen, borgerrettighedsbevægelsen og solidaritetsbevægelsen med den tredje verden. Disse bevægelser kom samlet til at gå under betegnelsen Den Nye Sociale Bevægelse. Bevægelsernes ledere erfarede hurtigt gennem det udenomsparlamentariske arbejde, at der var brug for parlamentarisk repræsentation, hvis bevægelserne skulle have virkelig indflydelse. Samtidig var der opstået en række marxistiske og antiautoritære organisationer på venstrefløjen, der forsøgte at finde fælles fodslag for at danne et nyt politisk parti. I foråret 1978 samlede bevægelserne og de venstreorienterede sig i de første grønne lokallister. Senere på året opstod den første delstatsdækkende liste, og ved Europa-parlamentsvalget året efter, samledes listerne i et valgforbund, der opnåede 3,2% af stemmerne. Samtidig blev de første grønne politikere valgt til delstatsrådet i Bremen. Succeseen fik i 1980 lokallisterne til forene sig og danne det landsdækkende parti Die Grünen. Fra bevægelserne blev bl.a. Rudi Dutschke, Heinrich Böll, Petra Kelly og Otto Schily. Fra de venstreorienterede meldte bl.a. Joschka Fischer, Daniel Cohn-Bendit, Jutta Ditfurth og Thomas Ebermann sig ind i partiet. Partiet holdt stiftende kongres i Karlsruhe, hvor man vedtog et principprogram og valgte August Haußleiter, Petra Kelly og Norbert Mann som partiets første formandsskab.

1980'erne: Parlamentarisk repræsentation[redigér | redigér wikikode]

I 1982 kom det til det første interne opgør i partiet, hvor den lille konservative fraktion i partiet tabte, for kollektivt at melde sig ud og danne ÖDP (Ökologische Demokratische Partei; Økologisk Demokratisk Parti) med den tidligere spidskandidat til Europa-parlamentet Herbert Gruhl som formand. Den sejrende venstreorienterede fraktion gjorde det klart, at partiets profil skulle være progressiv, samfundsforandrede og antiautoritær. Die Grünen skulle være det demokratiske venstreorienterede alternativ, med et politisk ståsted klart til venstre for SPD.

Efter nogle succesrige lokalvalg og delstatsvalg, kom det helt store gennembrud i 1983, da partiet vandt 27 pladser i Forbundsdagen.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Politisk parti Stub
Denne artikel om et politisk parti eller gruppe er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.