John Glenn

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
John Herschel Glenn, Jr
eversti, USMC
Glenn.gif
Syntynyt 18. heinäkuuta 1921
Cambridge, Ohio
Joukko-osasto VMF-155, VMF-218, VMF-311
Osanotto
taisteluihin
Toinen maailmansota,
Korean sota
Ylennykset eversti, USMC
Kunniamerkit Distinguished Flying Cross

John Herschel Glenn Jr. (s. 18. heinäkuuta 1921 Cambridge, Ohio) on entinen yhdysvaltalainen astronautti, merijalkaväen hävittäjälentäjä ja poliitikko. Hän oli kolmas yhdysvaltalainen avaruudessa ja ensimmäinen yhdysvaltalainen, joka kiersi maapallon avaruudessa. Vuonna 1998 hänestä tuli vanhin kiertoradalla käynyt ihminen, lennettyään avaruuteen 77 vuoden ikäisenä. Ohiota edustavana senaattorina hän palveli vuosina 1974–1999.

Nuoruus ja armeijavuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Glenn kasvoi Cambridgessä ja sai insinöörin paperit Muskingum Collegesta. Vuonna 1942 hän ilmoittautui Naval Aviation Cadet Program -koulutusohjelmaan ja sijoitettiin merijalkaväen VMO-155-ryhmään 1944. Glen lensi F4U Corsaireilla yli Marshallsaarien, erityisesti Maloelapin, pommittaen ilmatorjunta-asemia. Vuonna 1945 Glenn siirrettiin laivaston Patuxent Riverin lentotukikohtaan, jossa hän sai ylennyksen kommodoriksi (Captain) sodan loppuessa.

Toisen maailmansodan jälkeen Glenn oli sijoitettuna Guamiin ja lensi partiolentoja Pohjois-Kiinan yllä. Vuonna 1948 hänestä tuli lennonopettaja Corpus Christissä, Teksasissa. Myöhemmin hänet lähetettiin Korean sotaan merijalkaväen VMF-311-laivueen mukana. Siellä hän lensi myös ilmavoimien palveluksessa.

Korean sodan jälkeen hän palasi tukikohtaansa Patuxent Riveriin koelentäjänä. 16. kesäkuuta 1957 Glenn lensi Vough F8U "Crusaderilla" yliäänilennon Kaliforniasta New Yorkiin. Lento kesti 3 tuntia, 23 minuuttia ja 8 sekuntia. Kun Glenn ylitti kotikaupunkinsa, kertomuksen mukaan lapsuusajan naapuri juoksi Glennien taloon huutaen "Johnny pudotti pommin! Johnny pudotti pommin!" Melu oli aiheutunut äänivallin murtamisesta.

Glenn kertoo muistelmissaan että ilmavoimat teki kaikkensa estääkseen lennon ja siis pitääkseen entisen ennätyksen hallussaan: viralliseen anomukseen saada käyttää ilmavoimien suihkukäyttöisiä lentotankkauskoneita tuli vastauksena "byrokratian kapulakieltä koliseva ehdoton kielto", joten tehtävässä oli käytettävä laivaston omia potkurikäyttöisiä KC-97-lentotankkereita mikä hidasti operaatiota pahasti - mutta Glennin voimakas luonne ja lentäjän taito tekivät mahdottomasta mahdollisen.

Ura NASA:ssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

John Herschel Glenn Jr.
JohnGlenn.jpg
astronautti
Kansalaisuus yhdysvaltalainen
Syntynyt 18. heinäkuuta 1921
Cambridge, Ohio
Toinen ammatti koelentäjä
Arvo eversti, USMC
Aika avaruudessa 9 pv. 2 h 39 min.
Lennot Mercury-Atlas 6, STS-95
Lennon tunnus Friendship 7 insignia.jpg Sts-95-patch.png
John Glenn ennen Mercury 6 -lentoa

Vuonna 1959 Glenn siirrettiin NASA:an yhtenä alkuperäisistä Mercury-astronauteista. Hän oli ensimmäinen tähän tehtävään valittu, ja valinnasta kertova artikkeli luonnehti Glenniä "tiukan merijalkaväen sotilaan perikuvaksi".

Tänä aikana hän oli edelleen merijalkaväen palveluksessa. Glenn oli lentäjänä ensimmäisellä Yhdysvaltain miehitetyllä lennolla kiertoradalle Friendship 7 -kapselissaan 20. helmikuuta 1962.

Kolmen ratakierroksen ja 4 tunnin, 55 minuutin ja 23 sekunnin kuluttua lähdöstä Glenn laskeutui kapselissaan Tyyneen valtamereen, josta laivaston alukset pian noukkivat hänet. Palattuaan maahan Glenniä juhlittiin sankarina. Kennedyt huomasivat hänen maineensa ja poliittiset lahjansa ja hänestä tuli Kennedyjen perheystävä. John F. Kennedyn salamurhan jälkeen Jackie Kennedy pyysi Glenniä kertomaan uutiset Kennedyjen lapsille 22. marraskuuta 1963.

Glenn irtisanoutui NASA:sta kuusi viikkoa Kennedyn murhan jälkeen siirtyäkseen politiikkaan. Vuonna 1965 Glenn siirtyi armeijasta eläkkeelle everstinä ja siirtyi liikemaailmaan Royal Crown Colan toimitusjohtajaksi. Hän siirtyi takaisin politiikkaan myöhemmin. Joidenkin lähteiden mukaan NASA:n johto tai John F. Kennedy esti hänen osallistumisensa Gemini- tai Apollo-lennoille. Glenn kuitenkin irtisanoutui hyvissä ajoin ennen Gemini-lentäjien valintaa.

Glenn lähti toiselle avaruuslennolleen 29. lokakuuta 1998 avaruussukkula Discoveryn lennolla STS-95. Lennon tarkoituksena oli muun muassa tutkia avaruuslennon vaikutuksia vanhuksiin. 77 vuoden ikäisenä Glennistä tuli vanhin avaruudessa käynyt ihminen. Glennin osallistumista kritisoitiin väittämällä sen olevan pelkkä PR-temppu.

NASA:n John H. Glenn Research Center Lewis Fieldissä Clevelandissa, Ohiossa on nimetty hänen mukaansa.

Poliittinen ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1974–1999 John Glenn edusti Ohiota Yhdysvaltojen senaatissa demokraattina.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Glenn meni naimisiin Anna Margaret Castrorin kanssa. Pariskunnalla on kaksi lasta, David ja Carolyn. Sekä John Glenn että tuleva rouva Glenn opiskelivat Muskingum Collegessa.

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2012 presidentti Barack Obama myönsi Glennille Vapauden mitalin.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. President Obama Names Presidential Medal of Freedom Recipients 26.4.2012. Whitehouse.gov. Viitattu 30.4.2012. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta John Glenn.